عمومیکسب و کار ایرانیان

دلایل هوا گرفتن پمپ آب

نشانه هوا گرفتن پمپ آب

وقتی پمپ آب خانگی هوا بگیرد دیگر قادر به فعالیت نیست. یعنی کار می کند ولی آب را نمی تواند مکش کند. پمپ هر چقدر هم کیفیت خوبی داشته باشد برای این منظور طراحی شده که آب را پمپاژ کند نه هوا را به همین دلیل وقتی خلا در جریان کار خود داشته باشد این موضوع باعث خواهد شد پمپ عملا نتواند عمل پمپاژ را انجام دهد.

هواگیری پمپ آب در واقع زمانی اتفاق می افتد که مقدار هوای داخل شبکه پمپ از یک میزان مجازی تجاوز کند. این میزان هوا وقتی به دهانه مکش پمپ برسند در اصل با ایجاد یک خلا اجازه نمی دهند فرآیند مکش آب ادامه پیدا کند و همین موضوع باعث هوا گرفتن پمپ آب می شود. عوامل متعددی می توانند در هوا گرفتن پمپ دخیل باشند بنابراین باید ابتدا روشن شود که چه موضوعی باعث شده که پمپ هوا بگیرد.

البته در اغلب مواقع در ابتدای باید یک هواگیری ابتدایی انجام شود و حتی در صورت انجام تعمیرات پمپ آب خانگی، حتی اگر در نقطه ای دیگر از شبکه آبرسانی ساختمان تعمیراتی انجام شود می تواند عاملی باشد برای هوا گرفتن پمپ آب خانگی که این دلایل کاملا روشن است و قاعدتا با یک هواگیری ساده مشکل پمپ مرتفع خواهد شد و پمپ می تواند به جریان سالم فعالیت خود باز گردد.

چه عواملی باعث هوا گرفتن پمپ آب خانگی می شود؟

دلایل زیادی می تواند باعث هوا گرفتن پمپ آب خانه شود و همانگونه که گفته شد قبل از اینکه هواگیری پمپ انجام شود باید ابتدا ریشه هوا گرفتن پمپ مشخص و عیب مرتفع شود. از این رو باید عوامل متعدد که این شرایط را در پمپ به وجود آورده اند بررسی شوند.

  •  آیا واشر و یا او رینگ پمپ ایراد دارد؟
  •  آب مخزن تمام شده و پمپ خالی کار کرده است؟
  •  آیا در پمپ و یا لوله ها شکستگی و یا ترکی ایجاد شده که باعث این هوا گرفتن شده است؟
  •  آیا پمپ دچار یخ زدگی شده است؟
  •  آیا مشکل در اتصالات پمپ و ارتفاع تنظیم پمپ می باشد؟
  •  و …

این تنها تعدادی از عوامل مستعد کننده پمپ برای هوا گرفتن هستند.

در نتیجه اولین گام شناسایی و قبل از اقدام به هواگیری می باشد. لازم به ذکر است در مقاله تعمیر پمپ آب خانگی به نحوه تعمیر پمپ آب خانگی دقیقا پرداختیم.

هواگیری پمپ آب خانگی

هواگیری پمپ آب خانگی به عملیاتی گفته می شود که این خلا و یا هوا را از لوله می گیرد و تخلیه می کند. هوایی که در درون پمپ و یا به اصطلاح کلگی پمپ قرار گرفته و اجازه پمپاژ آب را نمی دهد باید گرفته شود و وقتی با یک سری عملیات این هوا تخلیه شود اصطلاحا می گوییم پمپ آب هواگیری شده است.

در خانه ها عموما چند نوع پمپ کار می کند. پمپ های آب در خانه یا برای مکش آب از یک مخزن آب استفاده می شوند و عملیات تقسیم آب در ساختمان را انجام می دهند و یا پمپ هایی هستند که آب را از سطح چاه های عمیق بالا می کشند.  هر دو این دسته نیاز به هواگیری دارند و وقتی در خصوص هواگیری صحبت می شود منظور کلیت پمپ آب خانگی است.

همچنین برخی از پمپ ها خود تنظیم هستند یعنی نیازی به هواگیری ندارند و خودشان بصورت اتوماتیک هوا را تخلیه می کنند ولی پمپ های از نوع جت که در اغلب خانه ها کار می کنند نیاز به هواگیری دارند.

چگونه باید عملیات هواگیری پمپ آب خانگی انجام شود؟

یکی از اساسی ترین نیازها برای هواگیری پمپ آب خانگی خود آب است. شما برای هواگیری پمپ باید ببینید چه ارتفاعی از پمپ را باید هواگیری کنید. منظور اینکه چه مقدار آب برای هواگیری نیاز است.

اگر از مخزن آب در مجاورت خود پمپ باید عملیات هواگیری انجام شود با توجه به اینکه مسیر کوتاه است شاید تنها یک پارچ آب هم کفایت کند و اگر پمپ آب شما در مسیر یک چاه قرار دارد بهتر است از یک شیلنگ برای تامین آب استفاده کنید.

·         برق پمپ را قطع کنید و فشار لوله ها را کاهش دهید.

باید برای عملیات هواگیری پمپ آب خانگی  ابتدا برق پمپ را قطع کنید. هدف از این کار این است که به دلیل اتومات بودن برخی از پمپ ها به ناگهان پمپ شروع به فعالیت نکند. همچنین برای اینکه فشار لوله ها را کاهش دهید بهتر است از یک نفر بخواهید یک شیر آب را باز کند تا آب لوله های ساختمان خالی شود. اگر این کار را انجام ندهید در زمانیکه قصد پر کردن لوله را دارید تا هوا تخلیه شود احتمال دارد آب با فشار خارج شود و وارد مسیر برق پمپ شود و یا خود شما خیس شوید.

·         مرحله اول هواگیری پمپ آب خانگی

در اکثر پمپ های جت منطقه آب ریز و یا پرایم برای هواگیری پمپ در یک نقطه استاندارد قرار دارد. معمولا این منطقه یا ورودی دارای شکلی شش ضلعی و یا مربع است. لوله پلاستیکی بصورت مستقیم در بالای مکانیسم پمپ بسته شده است. باید ابتدا آن را با یک آچار فرانسه شل کرد.اگر نیاز به تهیه آچار فرانسه دارید، مطالعه مطلب می تواند برای انتخابی بهتر به شما کمک کند.

درب پرایم را که بر داشتید باید با استفاده از یک قیف و یا هر وسیله دیگری که اطمینان داشته باشید همه آب را مستقیم داخل سوراخ می ریزید آب را به آرامی داخل پرایم بریزید. آب وارد اتاق پروانه پمپ و لوله خروجی می شود . این فرآیند باید انقدر ادامه پیدا کند تا آب به لبه این شش ضلعی و یا مربع برسد.

حال باید کمی دست نگه دارید تا هوای موجود در مسیر تخلیه شود. در ابتدا حباب های آب به سرعت آب را به پایین هدایت می کنند و با ادامه این کار کم کم از میزان حباب ها کاسته می شود. باید کمی منتظر بمانید تا اطمینان داشته باشید همه هوا تخلیه شده است و هیچ حباب دیگری از پرایم خارج نمی شود. در این شرایط هواگیری پمپ آب خانگی انجام شده و می توانید درب پرایم را ببندید.

·         مرحله دوم هواگیری پمپ آب خانگی

اکنون باید درب پرایم را محکم بسته باشید و والو خروجی آب را باز کنید و برق پمپ را اتصال دهید. در این حالت باید بلافاصله فشار گیج پمپ افزایش یابد و یک صعود خوب را از روی صفر نشان دهد. پمپی که قبلا صدای خشک و خسته ای می داد این بار باید صدای آرام و نرم تری داشته باشد و پمپ آب خانگی باید مکش خوبی داشته باشد. و فشار آب در لوله ها باید خوب باشد.

البته احتمال خالی کردن هوا باز هم از طریقه شیرهای ساختمان وجود دارد که این موضوع خیلی زود به اتمام خواهد رسید. اگر هواگیری پمپ آب خانگی به خوبی انجام شده بود خیلی نیازی به انجام این کار دوباره نیست ولی اگر پمپ آب دوباره شروع به خشک کارکردن کرد و آب را به خوبی مکش نکرد دوباره باید همان مرحله اولیه تکرار شود.

پیشنهاد: حتی در صورتیکه پمپ کار خود را به خوبی انجام داد یکبار دیگر عملیات هواگیری پمپ آب خانگی انجام شود تا اطمینان داشته باشید که مشکل مرتفع شده است.

یادآوری

 اگر هواگیری را دوبار انجام دادید و باز هم مشکل هوا گرفتن پمپ را داشتید باید علت هواگیری را در جای دیگر جستجو کنید که همانگونه که قبلا توضیح داده شد ممکن است مشکل از خرابی و یا ترک در پمپ، لوله ها و یا هر کجای دیگر باشد.

·         تخلیه آب اولیه لوله ها و آب گیری

پس از اینکه فرآیند هواگیری پمپ آب خانگی انجام شد همانگونه که گفتیم باید شیر ورودی آب باز شود و پمپ در جریان قرار بگیرد.

تذکر مهم: به هیچ عنوان نباید آب اولیه خروجی از لوله ها را استفاده کنید.

بهتر است تا چند لحظه آب از لوله ها خارج شود تا هرگونه هوا و یا میکروبی که وارد سیستم آبرسانی شده از بین برود و سپس دوباره از آب استفاده کنید.  در ضمن بهتر است در کنار پمپ خود بخصوص اگر سابقه هوا گرفتن پمپ آب خانگی را دارید همیشه یک گالن آب ذخیره برای روزهای مورد نیاز برای هواگیری پمپ آب قرار دهید.

علت هوا گرفتن پمپ آب خانگی

برخی از مشتریان از ما میپرسند چرا پمپ آب هوا میگیرد ؟

چند دلیل وجود دارد که پمپ آب در هر کدام از این شرایط که قرار بگیرد به جای اینکه آب دریافت مجبور که دریافت هوا میشود و از آنجایی که نمیتواند آن را پمپاژ کند در عملکرد آن خللی پیش می آید که میتواند به مرور زمان منجر به ییک از مشکلات فنی پمپ شده و آن را از کار بیندازد  . مواردی از قبیل :

نارسایی آب کافی به پمپ

رایجترین دلیل هوا گرفتن پمپ آب خانگی نرسیدن اب کافی به مخزن پمپ است . این مورد میتواند دو دلیل داشته باشد

  • جرم گیری مجاری ورودی پمپ
  • کم شدن آب تانکر ،   قطعی آب شهری و اختلال در فشار آب

زمانی که آب کافی به پمپ آب نرسد پمپ با توجه به نیروی مکندگی که دارد به اجبار به جای آب هوا را جذب میکند اما نمیتواند آن را پمپاژ کند . از این رو وقتی که کمبود آب جبران میشود هوای موجود در پمپ باقی میماند و نمیتواند پمپاژ شود

خرابی و پارگی واشر یا اورینگ

از دیگر دلایل رایج در هوا گرفتن پمپ آب مشکل در آببندی های واشر و اورینگ میباشد . زمانی که آببندیهای لازم انجام نشده باشد :

  • مقدار آببندی موجود نمیتواند مقابل قدرت مکندگی پمپ مقاومت کند
  • در این صورت پمپ دچار نشتی میشود و سیستم مکنده هوای بیرون را جذب میکند
  • و در نتیجه همان اتفاقی می افتد که در گزینه قبلی ذکر شد

شکستگی پوسته پمپ آب خانگی

این علت هو گرفتن پمپ آب خانگی به راحتی برای تعمیرکار و حتی افراد غیر متخصص قابل تشخیص میباشد  .  چنانچه مشاهده کردید بدنه پمپ خیس بوده و مقداری آب نز زیر پمپ ریخته است یکی از گزینه هایی که باید به آن شک کنید هوا گرفتن پمپ آب میباشد . این مشکل فنی پمپ میتواند به دلایل زیر باشد

چرا پوسته پمپ آب ترک میخورد؟

  1. جنس پمپ آب خانگی خیلی اهمیت دارد و بایستی در هنگام خرید از تعمیرکار سیار پمپ روبی پمپ مشاوره بگیرید
  2. میزان خروجی و مسئولیتی که بر عهده پمپ میباشد نیز حائز اهمیت است و میتواند منجر به ترکیدن پوسته شود
  3. محیط نصب پمپ خیلی مهم بوده و استاندارد نبودن محل نصب میتواند منجر به شکستن آن شود
  4. چنانچه اتومات پمپ آب به طور استاندارد کار نکند میتواند فشار بالایی ایجاد کرده و پوسته بشکند
  5. سرمای شدید زمستان که میتواند منجر به ترک خوردن پوسته چدنی پمپ آب شود

شکستن  لوله کشی و تاسیسات آب ساختمان

برای پمپ آب اهمیتی ندارد که قرار است چه چیزی را مکش کند . زمانی که در مسیر مخزن  و جریان اصلی آب فشاری وجود داشته باشد و از طرفی پمپ  آب روشن شود هر آنچه که در لوله جاریست به سمت پمپ خواهد آمد . یکی از کارهایی که سرویسکاران سیار روبی پمپ در خدمات تنظیم کم فشاری آب ساختمان انجام میدهد بررسی کلی از لوله کشی ساختمان میباشد . اگر کوچکترین نشتی در لوله کشی، شیرآلات و اتصالات  و در مجموع در کل تاسیسات  اب ساختمان مشاهده شود  این نشتی باید رفع شود چرا که میتواند چند عوارض جدی از خود بجا بگذارد که یکی از آنها هوا گرفتن پمپ آب میباشد.

راه های پیشگیری از هوا گرفتن پمپ آب

قبل از آموزش هواگیری پمپ آب خانگی  باید بدانید که چگونه از هوا گرفتن پمپ باید پیشگیری کرد  . چند نکته کاملا تجربی  به شما عزیزان توضیح میدهیم تا بدانید چگونه با پمپ آب رفتار کنید تا چنانچه نیاز به هواگیری داشت مشکل فنی دیگری همراه آن نباشد  و به اصطلاح هزینه تراشی نکند

  • از نصاب پمپ آب خانگی که در ابتدا به شما رجوع میکند آموزش هواگیری پمپ آب خانگی را بخواهید
  • هر سال یکبار از شرکت خدماتی مثل شرکت روبی پمپ تقاضای دریافت سرویس دوره ای پمپ داشته باشید
  • زمانی که آب شهری مشکل قطعی مکرر دارد پمپ آب را برای مدتی خاموش کنید تا هوا نکشد
  • در فصل زمستان مطمئن باشید که شوفاژ خانه از پوشش پشم شیشه و عایق دما پوشیده شده باشد
  • در صورت مشاهده  گرفتن پمپ آب تلاش بر باز کردن آن با ضربه زدن به پوسته نکنید

عواقب هواگیری نشدن پمپ

پمپ های اب خانگی به منظور رفع افت فشار آب استفاده می شوند پمپ ها از اجزای مختلفی ساخته شده اند که خراب شدن هر یک می تواند باعث اختلال درعملکرد پمپ شود  زمانی که پمپ آب دچار اختلال می شود ابتدا با علائمی که از خود نشان می دهند می توان به راحتی مشکل را تشخیص داد یکی از مشکلات شایع در پمپ آب هواگرفتن پمپ است

هواگرفتن پمپ آب باعث می شود که پمپ بدون آب مانده یکسره کار کند و در نتیجه  دچار سوختگی شود پس باید برای جلوگیری از سوختن پمپ آب هنگامی که پمپ عمل گردش آب را انجام نمی دهد به سرعت با عمل هواگیری مشکل را برطرف کرد درغیر این صورت سوختن الکتروموتور خسارت زیادی به پمپ آب وارد خواهد کرد

هوا گیری پمپ آب چیست؟

به عملی که خلا یا هوا را از داخل لوله ها خارج کنند هواگیری می گویند وجود هوا اجازه پمپاژ را به پمپ نمی دهد البته برخی از پمپ ها چه پمپ های آب خانگی باشد یا پمپ های عمیق هر دو دچار این مشکل می شوند و نوعی از پمپ ها هستند که زمان کم شدن آب  و یا هنگامی که آبی برای پمپاژ نباشد به طور اتوماتیک هواگیری خواهند شد به این محصولات خود تنظیم یا اتوماتیک می گویند

روش هواگیری پمپ آب

یکی از مهمترین  کارهایی که در نگهداری از پمپ باید یاد بگیرید هواگیری پمپ آب است زیرا این بیشترین موردی است که شما با آن برخورد می کنید برای اینکار ابتدا میزان هواگیری یا ارتفاع انرا با چاه مشخص کنید در مسیر کم بین سطح آب با پمپ شاید مقدار دو لیتر آب کافی باشد اگر پمپ در دیواره چاه نصب شده است با استفاده از شلنگ هم می توانید مشکل هواگیری را برطرف کنید.

ولی قبل از انجام کار برق پمپ را قطع کرده و یکی از شیرهای آب ساختمان را باز کنید تا هوا از آن خارج شود که زمان باز کردن شیر آب هوا همراه آب با فشار به بیرون هدایت نشود در قسمت جلو پمپ آب محلی وجود دارد که از آن برای خروج هوا از داخل لوله استفاده می کنند و با استفاده از یک پیچ مسدود شده است اگر تشخیص شما درمورد هواگرفتن پمپ اب درست بود یکی از پیچ ها را باز نموده و آبرا درون مخزن ریخته  و دوباره محکم ببندید.