تصمیم عجیب چین پس از 30سال!

یکی از برنامه های اصلی جلسه امسال شنیدن و تصویب برنامه اقتصادی سال آینده است که توسط نخست وزیر خوانده خواهد شد.
در دو دهه گذشته ، دولت چین نرخ سالانه مشخصی را برای رشد تولید ناخالص داخلی یا رشد اقتصادی تعیین کرده و برنامه هایی را برای دستیابی به آن هدف اعلام کرده است. اگرچه در برخی موارد ، از جمله دوازده سال پیش از بحران مالی جهانی ، نرخ رشد اندکی تغییر یافته است ، این کشور قبل و بعد از آن یکی از بالاترین نرخ های اقتصادی جهان را داشت.
اوضاع مبهم است
این نخستین بار از اوایل دهه 1990 است که دولت از تعیین هدف مشخص برای رشد اقتصادی خودداری می کند.
نخست وزیر چین وضعیت اقتصادی جهانی را “نامشخص” توصیف کرد و گفت: تعیین نرخ برای رشد اقتصادی این کشور “بی معنی” است.
به نقل از بی بی سی ، چین منبع ویروس کره است ، اولین کشوری که مقررات قرنطینه خانه را اجرا کرده و فعالیت های اقتصادی را به حالت تعلیق در آورده است. این مقررات بعداً به سایر بخش ها نیز گسترش یافت و منجر به قطع یا کاهش قابل توجه تولید شد.
با این حال ، دولت چین چند هفته بعد با صدور بیانیه ای مجوز شیوع این بیماری را صادر کرد ، که اجازه از سرگیری تدریجی فعالیت اقتصادی را می داد ، اگرچه ظن هایی در مورد مرگ رسمی و میزان آن وجود داشت.
رشد اقتصادی چین از اواخر دهه 1970 به دلیل اصلاحات اقتصادی و گشایش تدریجی آن برای سرمایه گذاری های خارجی آغاز شده است. جمعیت زیاد و نیروی کار ارزان به همراه کاهش سرمایه گذاری و سرمایه گذاری خارجی در آن کشور ، در اواخر دهه 1990 منجر به تبدیل تدریجی این کشور به قطب اصلی صنعتی و تجاری شد.
در طی سه دهه گذشته ، این کشور به دلیل هزینه های بالای دستمزد تبدیل به قطب اصلی جهانی برای تولید کالاهایی شده است که در کشورهای توسعه یافته در دسترس نیست.
بخش عمده ای از تولید این صنعت به ویژه به کشورهای توسعه یافته صادر می شد و اقتصاد چین تا حد زیادی به تجارت خارجی و بازار بین المللی بستگی داشت.
در سالهای اخیر دولت به دنبال افزایش دستمزد برای کاهش وابستگی اقتصادی به صادرات ، بهبود سطح درآمد توده ها است ، اما وضعیت اقتصادی کشور هنوز به تقاضا در بازارهای خارجی بستگی دارد.
نگرانی در مورد مسائل اجتماعی و سیاسی
شیوع ویروس Corona در چین به اقتصاد این کشور آسیب رسانده است و در سه ماهه اول امسال برای اولین بار در دهه ها ، اقتصاد آن رشد منفی داشته است. دولت چین در این سه ماه نرخ رشد اقتصادی چین را 6.8 درصد کاهش داد.
طبیعتا رشد منفی اقتصادی با کاهش سرمایه گذاری ، افزایش بیکاری و در نتیجه کاهش تقاضای داخلی همراه بوده است که در نتیجه ، براساس تقاضای بازار داخلی ، محیط مطلوبی برای رشد فراهم نمی کند.
گزارش نخست وزیر می گوید دولت مجبور است حداقل 11 میلیون شغل جدید در مناطق شهری را تنظیم کند و آنها را به 9 میلیون شغل کاهش دهد ، کمترین سطح از سال 2013 است. اقتصاد چین هنوز سهم زیادی از بقای “سنتی” دارد و نیروی کار آن ناکارآمد است.
برنامه های دولت چین انتقال مازاد از بخش سنتی به بخش های جدید تولیدی و خدماتی است که باعث افزایش بهره وری نیروی کار ، رونق اقتصاد ملی و البته بهبود سطح زندگی این گروه از مردم می شود.
ناتوانی در ایجاد شغل های جدید و بهبود سطح زندگی توده ها نه تنها رشد اقتصادی چین را کند می کند بلکه می تواند به بحران های اجتماعی و در نهایت سیاسی نیز منجر شود.
علیرغم پیشرفت چشمگیر اقتصادی ، ساختار سیاسی چین بدون توجه به تحولات غیرقابل پیش بینی و بی ثباتی سیاسی همچنان ناسالم است.
عدم موفقیت بازار جهانی
مهمتر از همه ، اثرات منفی ویروس تاج بر اقتصاد داخلی چین برای اقتصاد جهانی مضر است.
شیوع جهانی تاج ویروس بسیاری از کشورهای جهان از جمله بازارهای مهم چین را وادار به انجام اقدامات شدید برای کاهش رشد اقتصادی کرده است.
برخی از کارشناسان پیش بینی می کنند که اقتصاد جهانی امسال با کاهش بی سابقه ای روبرو است و رشد منفی تا 10 درصدی در بسیاری از آن کشورها وجود دارد. کاهش رشد اقتصادی به معنای کاهش تقاضا برای تعدادی از کالاها از جمله کالاهای ساخت و صادراتی چینی است.
البته بحران کره هنوز به پایان نرسیده است و تا زمانی که واکسن یا درمانی مؤثر برای این بیماری پیدا نشود ، اظهارنظر درباره بهبود اقتصادی کشورها و بازگشت بازار جهانی چین به حالت عادی غیرممکن است.
بنابراین ، هنوز پیش بینی دقیق وضعیت اقتصاد جهانی و به تبع آن بازارهای خارجی کالاهای چینی امکان پذیر نیست. به گفته کارشناسان ، تصمیم نخست وزیر چین برای جلوگیری از نرخ مشخص برای رشد اقتصادی سال آینده معقول است.
برخی از کارشناسان می گویند رشد اقتصادی چین امسال بالاتر از 3 درصد نخواهد بود ، این رقم نسبت به گذشته 6 درصد است.
سیاست دولت برای حل بحران در کورونا
در همین زمان ، نخست وزیر ایالات متحده اقداماتی را برای برعکس کردن رکود اقتصادی در شیوع کروناویروس انجام داده است.
لی کیچیان در بیانیه ای گفت: برای افزایش تقاضا ، دولت قصد دارد کسری بودجه امسال را حداقل به 3.6 درصد از تولید ناخالص داخلی کاهش دهد ، و همچنین اوراق قرضه ای به ارزش تقریبا 527 میلیارد دلار صادر کند.
سال گذشته کسری بودجه چین 2.8 درصد بود. بخشی از وام دولت برای مقابله با مشکلات اقتصادی و اجتماعی کوروی ویروس به بودجه ویژه اختصاص می یابد. در همین راستا ، به صنایع و صنایعی که از شیوع این بیماری رنج می برند کمک شده است.
اگرچه کسری بودجه قابل توجه است ، اما برخی از ناظران انتظار داشتند دولت به دلیل فشار قابل توجه بر اقتصاد چین ، کسری بودجه بالاتر را در نظر بگیرد. برخی کارشناسان معتقدند این کسری بودجه فعلی احتمالاً همزمان با تحقق رشد اقتصادی 2 تا 3 درصد است ، اگرچه اجرای این هدف نیز به توسعه بیشتر اقتصاد جهانی بستگی دارد.
به گفته نخست وزیر ، رشد بودجه دفاعی چین در سال آینده نیز به 6.6 درصد کاهش یافته است.
این پایین ترین رقم در سه دهه است. رشد بودجه محیط زیست 4٪ خواهد بود.
گزارش نخست وزیر چین همچنین سیاست های پولی را بیان می کند و می گوید که قصد دارد سیاست توسعه ای را دنبال کند که شامل نرخ بهره پایین برای افزایش استقراض برای ترغیب سرمایه گذاران و مصرف کنندگان است. در حال حاضر ، نرخ پایه در چین 3.85 درصد تعیین شده است.
از سال 2018 و با فروپاشی اقتصاد چین ، بانک مرکزی نرخ بهره را سه برابر کاهش داده است.
دولت همچنین به مشاغل کوچک و متوسط اجازه داد تا بازپرداخت اصل و زمان بازپرداخت نرخ وام خود را برای 9 ماه دیگر تا 2021 بازپرداخت کنند. 20 مارس به دلیل مشکلات ویروس تاج. نخست وزیر چین گفت که ارائه وام های بانکی به این گروه از مشاغل 40 درصد افزایش می یابد.
نرخ مالیات برای این گروه از مشاغل نیز پایین تر از گذشته است.
مسئله هنگ کنگ
بخشی از گزارش سالانه نخست وزیر چین به کنگره ملی خلق نیز به برنامه “بهبود امنیت” هنگ کنگ اشاره می کند.
وی گفت که این طرح به هنگ کنگ اجازه می دهد تا یک “دستگاه قضایی کارآمدتر” داشته باشد. در سال 1997 ، انگلیس هنگ کنگ را به چین بازگرداند.
این منطقه در اواخر قرن نوزدهم تحت تأثیر انگلیس بود و دولت چین سرانجام 99 سال آن را به انگلیس اجاره داد.
با بازگشت به پایان اجاره نامه و بازگشت هنگ کنگ ، دولت چین قول داده است که اگرچه قدرت خود را به کشور بازگرداند ، اما به دنبال تحمیل یک سیستم کمونیستی از دولت نیست و به مردم هنگ کنگ اجازه خواهد داد که از حقوق دموکراتیک خود دفاع کنند.
برخی از فعالان سیاسی در هنگ کنگ برنامه جدید دولت مرکزی چین را جمهوری دموکراتیک خلق چین را تلاشی دیگر برای محرومیت از قوه قضائیه از آزادی سیاسی از دستگاه قضایی خواندند و خواستار از سرگیری اعتراضات علیه چنین رویکردی شده اند.
تلاش های مقامات محلی در سال گذشته در هنگ کنگ برای تغییر برخی از قوانین ترمیم موجود در قاره برای مجرمان و متخلفین ، ماه ها اعتراضاتی را برانگیخته است که فقط موجب شیوع تاج ویروس شده است.
310 310: