بانویی در تراز الگوی برتر

دکتر شریعتی جمله ای بسیار زیبا و معنی دار در مورد شناسایی فاطمه دارد. او می گوید “فاطمه” فاطمه است ، یعنی آنچه باعث شد این زن بزرگ باشد ، از نظر همه بدنام باشد ، او را به یک زن مشهور و طبقه بالا در طول تاریخ اسلام ، در جهان اسلام ، انتساب خود به رسول خدا ، که البته در جای خود نه ، زیرا طبق معیارهای اسلامی ، خویشاوندی ، چیزی غیر ارادی از کنترل انسان ، نمی تواند مانند دیگر کودکان منبع غالبیت ، غرور باشد. آن امام از چنین امتیازی برخوردار نبود. علاوه بر این ، همسر وی با حضرت علی (ع) معیار افتخار وی محسوب نمی شود ، همانگونه که سایر همسران وی تفاوت زیادی در این رابطه حتی در کارهای خانه ، در تلاش برای مدیریت زندگی مانند مشکلات کاری پیدا نکردند. آیا ممکن است بیشتر زنان ، به ویژه دهقانان و عشایر ، بسیار سخت تر کار کنند ، بنابراین شهرت و الگوی نمونه او را باید در ویژگی های دیگر مشاهده کرد؟ واقعیت این است که آنچه فاطمه را نسبت به سایر زنان برتر دانست ، کمال دینی / دانش وی در مورد آموزه های عقیدتی و احکام دینی بود. دانشمند ژاپنی یوکیشی در کتاب تئوری تمدن این دو (دانش و فضیلت) را اساس تمدن بشری می داند .
باید تأکید کرد که فاطمه فردی ستودنی بود ، نه موجودی فوق بشری با ویژگی های غیرانسانی ، بنابراین مانند سایر افراد ، او با مشکلات و محدودیت های زیادی روبرو شد ، همانطور که پدرش ، پیامبر (ص) برابر دانست. اورانیوم این بود که او انسانی با صفات انسانی بالا است ، بنابراین باید فاطمه را به عنوان یک انسان و نمونه ای مثال زدنی از زندگی درک می کردند ، و اگر غیر از این بود ، نمی توانست برای دیگران یا برای خدا نمونه باشد. مال غیر کوشا داده شده است. (اکتسابی نیست) شأن خود را پیدا می کند. بنابراین ، این خانم باید در متن حیاتی خود مورد بررسی قرار گیرد ، منوط به داده های تاریخی ، و بیش از همه ، باید از کلیشه ها و غیر منطقی بودن اجتناب کند. به عبارت دیگر ، بررسی شخصیت فاطمه (س) البته ، سایر رهبران معصوم نیز نباید و نمی توانند صرفاً مبتنی بر داده های حدیثی ، کلامی و بدون معیارهای قبلی باشند ، دلیل بر این استدلال که عقل انسان از برخی موارد فهمیده است خصوصیات وی اگر فردی ناتوان باشد یا برخی از اقدامات بالاتر از سطح درک دیگران باشد ، مجوز پذیرش افراد حقیقت طلب منطقی نخواهد بود ، اگرچه ممکن است برای مومنان مذهبی خوشایند باشد.
بدون شک ، آن حضرت به عنوان یک انسان شریف از خصوصیاتی برخوردار بود که افراد دیگر از آن برخوردار نبودند ، اما پذیرش این واقعیت مجوزی برای انتساب هرگونه صفت و عمل به وی نیست. برای تشخیص درست از غلط حداقل باید سه معیار در نظر گرفته شود. معیار دین و ارزش های دینی ، معیار عقل و توانایی های طبیعی و سه مورد دیگر زندگی و تاریخ آن حضرت و سایر معصومین است. بر این اساس ، تعدادی از موضوعات انتسابی ، مانند اقداماتی که دیگران دنبال می کنند یا به روش های انفعالی برای کسب حق اکتفا می کنند ، در واقعیت های قابل قبول گنجانده نشده اند و البته باید مورد تجدیدنظر قرار گیرند.
عدم شناخت Fat از حضور فاطیما و حضور او در جهان ، نسلی پر از پرسش و نیاز مدرن استفاده از دیدگاه های انسانی مدرن و قابل قبول و ادبیات اولویت اول است ، راهی جز شکستن دیدگاه های محدود ساخته شده وجود ندارد ، بنابراین بالاتر از نیازهای شخصی و در اقتصاد کلان تمدن ، اما آنها باید آزمایش شوند. آنچه نویسندگان باستان با اندکی تأمل توصیف کردند ، نشان می دهد که وی بیش از نگرانی های همسر ، خانواده و اقوام خود می اندیشید. در اینجا چند نمونه آورده شده است.
اول اینکه خانم بیش از آنکه به خانواده اش اهمیت دهد به همسایه خود (دیگران) اهمیت می داد ؛ او گفت. ابتدا همسایه ، سپس خانواده واژه ای است مبتنی بر زندگی اجتماعی و متمدنانه ، برای اندیشمندی مانند او محکوم است. وجود دیگر ، منشأ وجود انسان است ، انسان ، بنابراین انسان باید برای سلامتی و بقای دیگران تلاش کند. افرادی که خودخواهانه دیگران را انکار می کنند ، دیدگاه بسته و محدودی دارند ، هنوز این واقعیت را درک نکرده اند که همه مردم دارای عزت ، احترام ، حق زندگی هستند و بیش از همه زندگی هر فرد به یکدیگر بستگی دارد. این بالاتر از انفاق است تا دوست داشتن دیگران ، که در زندگی نامه فاطمه (س) ذکر شده است که او گاهی برای مشکلات دیگران بسیار ناراحت بود ، هرگز دست نیازمندان را نمی برید ، البته این انتظار نمی رفت. او ، زیرا یک مرد بزرگ باید رفتار عالی داشته باشد.
دوم ، آن حضرت ، همانند پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) ، مطابق با اقتضای دین اسلام ، فردی بخشنده و بخشنده بود. در بیان پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) آمده است که بهترین دین در نزد خداوند دارای دو صفت است که یکی از آنها سهولت و تحمل با دیگران است. و فاطمه (سلام الله علیها) ) ، به عنوان عصمت ، هرگز او را ترک نمی کند. مطابق معیارهای دین ، اگر در جایی شکایت کند ، خشم را ابراز می کند ، پس جنبه انسانی ، ارزشمندی دارد ، بدون دستیابی به امتیاز شخصی یا تثبیت وضعیت خانواده.
دو نکته ای که در خطبه معروف وی بیان شده آشکار است. وی از امامت به عنوان منبع عشق بشر و آرامش آنها یاد می کند
سومین نکته ای که باید در اقدامات فاطمه (س) مورد توجه قرار گیرد ، مسئله وحدت امت اسلامی از دیدگاه دیگری است. جدایی مردم از یکدیگر برای جامعه بشری آفت بزرگی است که البته بر اساس اصل عشق است. لازم به ذکر است که این خانم با هدفی گسترده در حال اقدام بود. بسیاری از فلسفه ها را می توان برای اصل امامت برشمرد ، اما باید تأکید کرد که این مقوله وحدت جامعه را تضمین می کند ، یا به عبارت دیگر ، محافظت از جامعه در برابر تفرقه ، تخریب ، برای آنها میزان حفظ مسلمان. در مورد چگونگی ارزیابی حادثه از این نظر اطمینان وجود داشت. بدیهی است که او چنین تصوری در مورد زندگی اجتماعی دارد ، تمام تلاش خود را برای رسیدن به آن به کار خواهد گرفت.
توجه به خانواده در خانه چهارمین نکته ای است که می تواند در زندگی فاطمه (KHAON) مورد توجه قرار گیرد. بدیهی است که این توجه و تلاش برای تأمین نیازهای اعضای خانواده توسط همه زنان انجام می شود ، بنابراین چنین تلاشهایی را نمی توان افتخارآمیز دانست ، اما نکته مهم دیدگاه وی در مورد اهداف بلند مدت و بلند مدت است. ، همان چیزی که در حکمت عملی به آن خانه داری می گویند. فاطمه (س) خانواده خود را در مسیر رهبری امت اسلامی دید ، در هسته و اتحاد و تحکیم اجتماعی و البته کسانی که قرار بود چنین نقشی را در جامعه ایفا کنند ، توجه ویژه ای داشتند و با هزینه های بسیار زیادی ، با این رویکرد پیش رفت.
مقوله اجرای قانون ، مسئولیت پذیری در قبال دیگران ، تلاش برای گسترش آگاهی عمومی از دیگر خصوصیات این بانوی بزرگ است که از نظر تمدن بسیار مهم است. زندگی متمدن این است که همه اعضای جامعه را با هم برابر ، اعضای یک بدن ببینیم ، تحقق چنین جامعه ای با وجود قانون ، ضمانت اجرایی مبتنی بر عدالت امکان پذیر است ، روشن است که عدالت از بهشت نمی آید. نه به طور طبیعی همه این را می خواهند. اینها افراد فداکار ، مسئول ، آگاه و دانشمندی هستند که به طور کلی ، برای تحقق عدالت جامعه تلاش می کنند. زندگی این زن نشان می دهد که او هم در طول زندگی پدرش و هم در مدت کوتاهی از زندگی پس از او ، همه تلاش خود را برای رسیدن به چنین جامعه ای انجام داده است ، او سعی کرده است گامی به سوی عدالت بردارد ، شایسته آن بود.
* دانشیار م Instituteسسه علوم و فرهنگ اسلامی