میلگرد حرارتی سقف تیرچه بلوک

ضرورت‌های استفاده از میلگرد در ساختمان سازی

میلگرد حرارتی به عنوان یکی از اجزای سقف تیرچه و بلوک به شمار می رود که منجر به کاهش تنش‌های حرارتی وارده به بتن سقف می گردد. به میلگرد حرارتی، آرماتور جمع شدگی ، حرارت ، انقباض یا افت نیز گفته می گویند. در اجرا و ساخت پروژه‌های ساختمانی از مصالح متفاوتی استفاده می‌شود که هرکدام وظایف منحصر بفردی دارند. در این بین استفاده از و مصالح مکمل آن مانند آرماتورها و میلگردهای آهنی و فولادی از اهمیت بسیاری بالایی برخوردارند و به واسطه اثرات استحکام بخشی که این دو به ساختمان می‌دهند، استفاده از آن‌ها در عملیات ساخت و ساز نسبت به مصالح دیگر مانند اسکلت‌های فلزی متداول تر است.

تیرچه بلوک | سقف تیرچه

به دلیل بر آن شدیم تا در این مقاله شما را بیشتر با این دسته از مصالح آشنا نموده و در رابطه با ضرورت‌های استفاده از آن نکاتی را مطرح کنیم. مطالعه این مقاله ضمن اینکه شما را  به طور کلی با میلگردها آشنا می‌کند، دید جامع و کاملی نسبت به بتن و علل استفاده از میلگرد حرارتی و همچنین دیدگاه‌های مهندسان در این زمینه ارائه می‌دهد.

در صنعت  از مصالح مختلفی استفاده می کنند که هرکدام کار ویژه مخصوص به خود را دارند. در میان همه ی آن ها استفاده از بتن و مصالح مکمل آن مانند آرماتورها و میلگردهای آهنی و فولادی اهمیت زیادی دارد و به واسطه اثرات استحکام بخشی که این دو به ساختمان می‌دهند، استفاده از آن‌ها در عملیات ساخت و ساز نسبت به مصالح دیگر مانند اسکلت‌های فلزی بیشتر می باشد.

البته میلگردها هم انواع مختلفی دارند که بسته به استفاده مورد نظر، انتخاب می‌شوند. یکی از انواع میلگردها میلگرد حرارتی است که نسبت به میلگرد معمولی کاربرد بیشتری دارد. استفاده از میلگرد حرارتی موجب می‌شود تا استحکام بتن بیشتر تضمین شود و از وقوع پیامدهای احتمالی و بروز خطرات جلوگیری به عمل می‌آورد. به دلیل اهمیت میلگردهای حرارتی تصمیم گرفتیم که در این مقاله از شما را بیشتر با این دسته از مصالح آشنا کنیم و در رابطه با ضرورت‌های استفاده از آن نکاتی را مطرح نماییم.

میلگرد یا آرماتور در کاربرد دارد.  جنس میلگردها از آهن آلات یا فولاد می باشد و بر روی خودشان برجستگی‌هایی دارند که به این برجستگی‌ها در اصطلاح آج می گویند. علت استفاده از میلگردها در بتن، افزایش مقاومت کششی بتن است و با این کار اثرات ضربه و تنش‌ها را تا حد زیادی خنثی می‌کند.

همان طور که می‌دانیم بتن در عین محکم بودن، بسیار شکننده می باشد و هرگونه ضربه شدید می‌تواند منجر به شکستن و ترک برداشتن آن شود؛ استفاده از میلگردها موجب می‌شود تا بتن به میزانی خاصیت کشسانی پیدا کند و استحکام آن به راحتی از بین نرود. در واقع برای پیشگیری ازسقف بعد از بتن ریزی از میلگرد حرارتی استفاده می شود. کاربرد این میلگردها مقاومت در برابر است. میلگرد حرارتی با بتن درگیر می شود و مانع از انبساط و انقباض بالا که موجب ترک های عریض می شوند، خواهد شد. برای دانستن این که میلگرد حرارتی چیست، در سایت آرین تیس خواندن متن را ادامه دهید.

میلگرد حرارتی چیست؟

 برای این که بدانید میلگرد حرارتی چیست، باید متوجه باشید که برای مقابله با تنش های متفرقه در بتن بالایی، میلگرد حرارتی در دو سمت عمود بر هم در بخش بالایی تیر حدود 2 سانتی متر پایین تر از سطح بالایی تیر قرار می گیرد. قطر میلگرد حرارتی برای میلگرد ساده حداقل 5 میلی متر و برای میلگرد با مقاومت بالا 4 میلی متر و کمترین سطح مقطع این میلگرد 1.25 در هزار سطح مقطع دال بالایی در امتداد تیرچه و 1.75 در هزار سطح مقطع دال بالایی در جهت عمود بر امتداد تیرچه است.

بیشترین فاصله میان دو میلگرد حرارتی 25 سانتی متر است. اگر میلگرد بالایی تیرچه داخل 5 سانتی متری بالایی قرار گیرد، به عنوان میلگرد حرارتی منظور خواهد شد.باید فولادی معادل 0.15 سطح مقطع فولاد وسط دهانه با وجود طرح تیرچه ها با فرض تکیه گاه ساده اضافه شود. این میلگردها دست کم تا فاصله دهانه آزاد از تکیه گاه به سمت درون دهانه امتداد می یابند. حالا که متوجه شدید میلگرد حرارتی چیست، درباره روش های مناسب برای یا میلگردبندی اطلاعات بیشتری به دست آورید.

میلگردهای حرارتی چگونه به استحکام بتن کمک می‌کنند؟

 در راستای پی بردن به اهمیت میلگرد حرارتی و نقش آن در کاهش حوادث، قبل از هر چیزی باید با شیوه عملکرد آن آشنا شویم. می توان گفت که کار میلگردهای حرارتی درست از زمانی که پدیده جمع شدگی اتفاق می‌افتد، آغاز می‌گردد؛ به این ترتیب این میلگردها با فرآیند انقباض مقابله می‌کنند و با اثر کشسانی خود مانع از وارد آمدن فشار به می‌شوند. بتنی که توسط میلگردهای حرارتی مسلح می‌شود، نسبت به بتن غیر مسلح از جمع شوندگی بسیار کمتری برخوردار است.

همچنین وجود آرماتور حرارتی سبب می‌شود تا ترک‌های بزرگ به وجود نیایند و آن دسته از ترک‌هایی هم که ایجاد می‌شوند، بسیار جزئی و خفیف باشند. بنابراین استفاده از  ضریب ایمنی ساختمان را تا حد قابل ملاحظه ای افزایش می‌دهد و از بروز خطرات احتمالی جلوگیری می‌کند. مسلح نمودن بتن به میلگرد حرارتی ضمن بالا بردندر برابر پیامدهای ناشی از پدیده جمع شوندگی که معمولاً در مراحل اولیه و روزهای پس از  اتفاق می‌افتند، در بلندمدت نیز تأثیراتی دارد و در برابر تغییرات آب و هوایی اعم از گرما و سرما و رخ دادن پدیده‌های انبساط و انقباض هم مقاومت بتن را افزایش می‌دهد.

روش مناسب آرماتوربندی چیست؟

شیوه های متفاوتی برای خم کردن میلگردها و آرماتوربندی وجود دارد که هریک برای یک نوع از  مناسب هستند. آرماتوربندی منظم، روش کراواتی و روش گره زدن از شیوه هایی هستند که مهندسان از آنها استفاده می کنند. وجه مشترک تمام این شیوه ها استفاده از جوشکاری سرد برای نگهداری میلگردها در کنار هم است. برای آرماتوربندی نمی توان از جوشکاری استفاده کرد؛ به دلیل این که جوشکاری انعطاف ندارد و با اعمال فشار ممکن است بشکند و استحکام کششی را پایین بیاورد. پس از فهم این که میلگرد حرارتی چیست، به آگاهی از این مطالب نیاز دارید.

برای بستن میلگردها یا آرماتورها با استفاده از سیم مفتول دو روش کاربرد دارد:

  • شیوه ضربدری
  • شیوه بستن از کنار

شیوه ضربدری

در این شیوه دو روی هم قرار می گیرند و سیم مفتول به شکل ضربدری از زیر و روی آن ها می گذرد. پس از بستن انتهای سیم مفتول به هم، با یک انبر دست یا گاز انبر انتهای دو مفتول را می گیرند و آن را می پیچانند تا محکم شود. در پایان کار هم باید باقی مانده سیم مفتول را به طرف پایین خم کرد تا از به وجود آمدن یک سطح نوک تیز جلوگیری شود.

شیوه بستن از کنار

پس از  روی یکدیگر، سیم مفتول از زیر میلگرد پایینی گذر می کند و از کنار میلگرد بالایی گذر می کند و انتهای آن به هم بسته می شود. از این روش که به آن کراواتی می گویند، بیشتر در فونداسیون و سقف استفاده می کنند.

سه روش جایگزین میلگرد حرارتی

 الیاف فلزی موجود در بتن الیافی نقش میلگرد حرارتی را ایفا کرده و ازجلوگیری می کنند. همچنین کم کردن نسبت آب به سیمان در بتن و استفاده از فوق روان کننده ها سبب افزایش روانی بتن می گردد و از ترک خوردگی آن جلوگیری می شود. بنابراین این گروه از مهندسین سازه هیچ اعتقادی به استفاده از میلگرد حرارتی نداشته و جایگزین هایی را برای آن پیشنهاد کرده اند.

با جمع بندی نظرات مختلف مهندسین این حوزه می توان گفت که استفاده از میلگرد حرارتی ضروری است ولی تنها مشکل آن این است که در زمان بتن ریزی و با عبور کارگران این میلگردها در سقف فرو می روند و دیگر اثری نخواهند داشت. بنابراین در خصوص اجرا بهتر است که استفاده از شبکه های مش توصیه شود. البته برخی دیگر نیز معتقدند بهتر است استفاده از ممنوع گردیده و استفاده از و سقف کامپوزیت در سازه های فولادی الزام گردد.

نکاتی درباره استفاده از میلگرد حرارتی

دانستید که میلگرد حرارتی چیست و حالا باید بدانید که میلگردها به شکل چپ و راست روی سقف تیرچه و بلوک قرار می گیرند و در و زمان هایی که بتن با افت حرارت مواجه می شود، مانع از  ترک بتن با 5 سانتی متر قطر خواهد شد. برای این کار میلگرد باید کمی بالاتر از سطح بلوک ها و به طور دقیق در بین  جا گیرد. بهترین جایی که میلگرد حرارتی با هدف کنترل ترک خوردگی قرار می گیرد، یک سوم بالای ضخامت دال بتنی است. جایگزین مناسب میلگرد و مش حرارتی، الیاف فولادی و ماکروسینتتیک است.

ضوابط آئین نامه ای میلگرد حرارتی چیست؟

کمترین میلگرد حرارتی وقتی رضایت بخش است که جا به جایی های ناشی از افت بتن یا تغییرات درجه حرارت ممکن باشد.  نباید از 5 برابر ضخامت دال و 500 میلی متر بیشتر شود.طول مهاری میلگردهای حرارتی در مقاطع لازم و از جمله در تکیه گاه را باید با فرض رسیدن تنش میلگرد در کشش به مقاومت خصوصیت تسلیم محاسبه کرد. میلگرد حرارتی در دال های یک طرفه را می توان در یک طرف یا در دو طرف قرار داد. به طور معمول قرار دادن میلگردها به شکل چسبیده و متعامد از میلگردهای خمشی از نظر اجرا ساده تر است.

نقش میلگرد حرارتی چیست؟

با توجه به واکنش های هیدراتاسیون و حرارتی بتن در زمان های ابتدایی گیرش و تمایل بتن به انبساط و پس از انقباض نیاز به میلگردهای حرارتی، برای پیشگیری از ترک های حرارتی است. نقش میلگرد حرارتی این است که میلگردها با بتن درگیر می شوند و از انبساط و انقباض زیاد از حد جلوگیری می کنند. نقش میلگرد حرارتی را می توان علاوه بر این نقش باربری نیز دانست.

در دال هایی که میلگردهای خمشی فقط در یک سمت گذاشته می شوند، باید برای تنش های حاصل از افت و حرارت میلگردها در طرف عمود، بر میلگردهای خمشی قرار داده شوند. نقش میلگرد حرارتی در این مورد مقابله با تنش های ناشی از است.

در صورت استفاده نکردن از میلگرد حرارتی و ترک خوردن، عملکرد یکپارچه دیافراگم سقف در زمان زلزله زیر سؤال خواهد رفت. به همین علت، نقش میلگرد حرارتی جلوگیری از ترک خوردن بتن پوششی سقف تیرچه بلوک است نه پیشگیری از آتش سوزی، افتادن یونولیت ها و نه ایجاد مقاومت فشاری، کششی و پیچشی و خمشی.

در مورد این که میلگرد حرارتی چیست این پرسش مطرح است که به دلیل این که این میلگردها باید در بتن از ترک خوردگی و انقباض جلوگیری کنند، باید آجدار باشند. اما میلگرد پیش از سر خوردن باید جاری شود. در سقف ها میلگرد هرگز جاری نمی شود، زیرا انقباض بتن به اندازه ای نیست که میلگرد پیش از جاری شدن سر بخورد. با توجه به این که نیروهای کمی هستند، احتمال لیز خوردن میلگرد کم است. آنچه موجب سر خوردن می شود، طول مهاری است. میلگرد باید آجدار باشد تا بتوان طول مهاری را کاهش داد. طول مهاری میلگرد به اندازه تمام سقف است و به این ترتیب می توان از میلگرد بدون آج استفاده کرد.

چه موقع میلگرد فوقانی تیرچه نقش آرماتور جمع شدگی را دارد؟

ارتفاع تیرچه‌ ها و یونولیت‌ها ۲۵ سانتی‌‌ متر می باشد از این حیث آرماتور فوقانی تیرچه هم تراز سطح بالای یونولیت می گردد. با این وجود  میلگرد فوقانی تیرچه را می  توان به عنوان میلگردهای افت و حرارت مصرف نمود که ارتفاع تیرچه حدود ۲۷ سانتی‌متر باید باشد.در غیر این صورت این میلگرد به عنوان میلگردهای افت و حرارت عملکرد مناسبی نداشته زیرا فاصله آن تا سطح بالای بتن پوششی سقف تیرچه بلوک زیاد بوده و تاثیر زیادی در کاهش تنش‌های حرارتی در سطح بتن ندارد و سطح بتن پوسته پوسته می‌شود.

آیا استفاده از میلگردهای حرارتی ضروری است؟

لازم است بدانید هنوز هم مهندسانی بر این باورند که استفاده از آرماتور حرارتی در ساختمان ضرورتی ندارد و حتی این کار را امری جز هدر رفتن هزینه و زمان نمی ‌دانند! شاید یکی از عواملی که باعث شده آن‌ها به این نتیجه برسند، الزامی نبودن استفاده از آرماتور حرارتی در آیین‌نامه‌ های ساختمانی می باشد.

ضمن اینکه از جهتی  برخی از مهندسان نیز معتقدند که استفاده از میلگردهای حرارتی ضرورت دارد. با توجه به مشکلات و آسیب‌هایی که بدون حضور میلگرد حرارتی در سازه به وجود می‌آید، می‌توان به این نتیجه رسید که نظر این متخصصان اعتبار بیشتری داشته و استفاده از میلگردهای حرارتی در ساختمان ضرورت دارد.

سه روش جایگزین میلگرد حرارتی

 الیاف فلزی موجود در بتن های الیافی در ساختمان سازی نقش میلگرد حرارتی را ایفا می کند که  از ترک خوردگی بتن جلوگیری به عمل می آورد. همچنین کم کردن آب نسبت به سیمان و استفاده از فوق روان کننده ها مانع ترک خوردگی بتن خواهد شد. لذا بعضی از مهندسین سازه هیچ اعتقادی به استفاده از میلگرد حرارتی نداشته و جایگزین هایی برای تیرآهن 20 پیشنهاد می کنند از جمله:

آشنایی با میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک

از مهمترین مشکلات سقف تیرچه بلوک ترک خوردن بتن آن است که برای اجتناب از این امر میلگردهای حرارتی مورد استفاده قرار می‌ گیرند. نوعی میلگرد است که از آنها برای جلوگیری از ایجاد ترک در سقف ‌ها و به خصوص سقف تیرچه بلوک استفاده می‌ شود. این مقاطع که محتوای کمی از کربن را در خود دارا هستند وظیفه این را دارند که با تنش‌ های ایجاد شده در بتن که بر اثر انقباض و انبساط به وجود می ‌آیند مقابله کنند.

میلگرد حرارتی باعث عدم ایجاد ترک عمیق در بتن خواهد شد و جلوی شکستن و ریزش آن را می‌ گیرد. میلگردهای حرارتی که به آنها آرماتورهای حرارتی نیز گفته می ‌شود با قرارگیری درون بتن با آن درگیر می ‌شوند و اجازه ترک ‌های عمیق به بتن نمی ‌دهند. میلگرد حرارتی دارای خواص ترمودینامیکی بوده که در طی نورد گرم به وجود می ‌آید و باعث افزایش خاصیت ارتجاعی و الاستیکی میلگرد می‌ شود.

کاربرد میلگرد حرارتی در سقف

میلگرد حرارتی کاربردهای متفاوتی در سقف ‌های مختلف دارد. این میلگرد به نوع خاصی برای هر سقف اجرا می‌ شود. در ادامه به استفاده از این مقاطع در سقف ‌ها اشاره می‌ کنیم

میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک

اصطلاح سقف تیرچه و بلوک برای سقف هایی استفاده می‌شود که با استفاده از تیرچه و انوع بلوک ها (بلوک های سفالی یا سیمانی) ساخته شده اند. در این نوع سقف برای کاهش مقاومت کششی، از بتن ریزی نیز استفاده می‌کنند. میلگرد حرارتی در اینجا به کمک بتن آماده می ‌آید تا از جمع‌ شدگی آن جلوگیری کند.

میلگرد حرارتی به تنهایی در سقف تیرچه بلوک قرار نمی ‌گیرد و در اصل مکمل میلگردهای داخلی می شود. این میلگردها به صورت یک شبکه و به روش جوش سرد یا مفتول به هم متصل و تبدیل به آرماتور حرارتی می‌ شوند. میلگرد حرارتی یا همان آرماتور حرارتی سقف به صورت عمود و چپ و‌ راست در تیرچه قرار گرفته و با تنش‌ های افت حرارت بتن که باعث ترک خوردگی آن خواهد شد مقابله می‌ کند.

مکان قرار دادن آرماتورهای حرارتی از قبل مشخص شده است. مکان این قطعات به طور کلی به اندازه یک سوم بالاتر از ضخامت دال بتنی است. دلیل قرار دادن آرماتور در این مکان این است که گذاشتن میلگرد در این قسمت نیروی کششی سطح را به حداقل رسانده و جلوی ترک خوردن بتن را می‌گیرد.

فاصله آرماتورها از یکدیگر برابر با 25 سانتی‌متر تعریف شده است. جالب است بدانید که میلگرد حرارتی تنها باعث استحکام بتن و جلوگیری از ترک خوردن آن نمی‌ شود بلکه وظیفه باربری ساختمان را نیز به عهده دارد و جالب ‌تر اینکه به هنگام آتش ‌سوزی از تخریب و آتش ‌سوزی بتن جلوگیری می‌ کند.

نکته قابل توجه در مورد میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک، این است که به هنگام این کار از روش ‌های جوشکاری برای اتصال میلگردها بهم استفاده نمی ‌شود زیرا اغلب میلگردهای حرارتی به ‌دلیل میزان کم کربن در محتوای آنها به خوبی جوش ‌پذیر نیستند و جوش ‌های زده شده خیلی سریع شکسته خواهد شد. به ‌همین جهت برای این اتصالات از جوش سرد یا مفتول مورد استفاده قرار می گیرد.

میلگرد حرارتی در سقف عرشه فولادی

ساختمان دارای از اسکلت فلزی ساخته شده است. میلگردهای حرارتی معمولا بعد از اینکه گل‌ میخ ‌ها نصب شدند، به صورت یک شبکه مش، آرماتور بندی می ‌شوند. فاصله میلگردها به‌ صورت دقیق توسط مهندسین معمار محاسبه می‌ گردد، زیرا قرارگیری نادرست آنها باعث خسارت به کل سازه می ‌شود.

میلگرد حرارتی در سقف اسکلت بتنی

در سقف‌ هایی که دارای اسکلت بتنی هستند، میلگردهای حرارتی دقیقا بعد از اینکه ورق ‌های فولادی سرجای خود قرار گرفتند نصب می ‌شوند. میلگردهای حرارتی در این نوع سقف وظیفه تقسیم و تنظیم حرارت را دارند و اجازه نمی ‌دهند که اسکلت بتنی بر اثر انقباض و انبساط دچار ترک‌ های عمیق شود‌.

میلگرد حرارتی در سقف کرومیت

بستن میلگرد حرارتی در سقف کرومیت به عنوان آخرین مرحله انجام می‌ گیرد و پس از آن عملیات بتن ‌ریزی صورت می‌ پذیرد. قبل از بتن‌ ریزی، میلگردهای حرارتی یا همان آرماتورها به تیرچه‌ ها توسط جوش سرد یا مفتول متصل می ‌شوند.

میلگرد حرارتی در دیوار حائل

برای کاهش دادن آثار حرارت در دیوارهای حائل بتنی از میلگردهای حرارتی به صورت عمودی و افقی استفاده می ‌گردد. مهندسین معمار بر میلگردهای افقی بیشتر تاکید می‌ کنند و در این صورت میلگردهای حرارتی بایستی ۲۵ درصد دیوار حائل بتنی را شکل دهند. در صورتیکه تاکید بر نصب عمودی میلگردهای حرارتی باشد می‌ بایست ۱۵ درصد دیوار حائل بتنی را پوشش دهند.

میلگرد حرارتی چیست؟

برای جلوگیری از ایجاد ترک در سقف ‌ها و به خصوص سقف تیرچه بلوک کاربرد زیادی دارند. از مهمترین مشکلات سقف تیرچه بلوک ترک خوردن بتن آن می باشد که برای جلوگیری از این موضوع میلگردهای حرارتی مورد استفاده قرار گرفته می شوند. میلگرد حرارتی از ایجاد ترک عمیق در بتن و شکستن و ریزش آن جلوگیری می کند. میلگردهای حرارتی که به آنها آرماتورهای حرارتی هم گفته می شود با قرارگیری درون بتن با آن درگیر می ‌شوند و اجازه ترک ‌های عمیق به بتن را نخواهند داد.

سایز و ویژگی های میلگرد حرارتی

اگر میلگرد ساده باشد، قطر میلگرد حرارتی حداقل ۵ میلی متر و اگر میلگرد دارای مقاومت بالایی باشد، قطر میلگرد از نوع حرارتی ۴ میلی متر خواهد بود. حداکثر فاصله بین دو میلگرد  ۲۵ را سانتی متر در نظر می گیرند. به طور کلی قطر این نوع میلگرد بین ۶ تا ۶.۵ می باشد و گاهی اوقات از سایز ۸ هم استفاده می شود. بیشترین فاصله میلگردها از هم، ۲۵ سانتی متر است. در صورتی که میلگرد بالایی تیرچه داخل در ۵ سانتی متری پایینی قرار داده شود، آنرا به عنوان میلگرد حرارتی در نظر میگیرند. طول این  میلگردها حداقل تا فاصله دهانه آزاد از تکیه گاه به سمت درون دهانه امتداد پیدا می کنند.

هر متر مربع به چه مقدار میلگرد نیاز دارد؟

بعضی از افراد این تصور را دارند که هزینه ساخت اسکلت بتنی کمتر از اسکلت فلزی است، این باور کاملا غلط است و هزینه ها تقریبا با هم برابر و یکسان هستند. در برخی موارد هزینه تمام شده در اسکلت های بتنی چیزی بیشتر از اسکلت های فلزی می باشد. به طور کلی اسکلت بتنی ترکیبی از بتن و آرماتور است که اگر بخواهیم با یک اسکلت تمام فلزی مقایسه کنیم، وزن بتن چیزی حدود ۳۵ درصد کمتر از اسکلت فلزی است.

اگر طبق نقشه اسکلت فلزی با هم مرکز در نظر گرفته شده باشد، میزان مقاطع لازم بین ۴۰ تا ۷۰ کیلوگرم به ازای هر متر مربع تخمین زده می شود.  در صورتی که اگر هزینه های بتن ریزی، زمان زیادی که برای اجرای کار نیاز است، مقدار آرماتور و اجرت کار را در نظر بگیریم این کمبود وزن نسبت به فولاد را جبران می کند. ولی اگر مهاربندی غیر هم مرکز باشد، این مقدار بین ۵۰ تا ۷۵ کیلوگرم در نظر گرفته می شود.

در اسکلت های بتنی با قاب خمشی و دیوار برشی به ازای هر متر مربع ۳۵ تا ۶۰ کیلوگرم، برای اسکلت بتنی با قاب خمشی ویژه حدود ۴۵ تا ۷۰ کیلوگرم و برای قاب خمشی معمولی بین ۴۰ تا ۵۵ کیلوگرم به ازای هر متر مربع آهن آلات مورد نیاز است. در سازه های فولادی با قاب خمشی ویژه بین ۷۰ تا ۱۲۰ کیلوگرم ولی در نوع معمولی چیزی بین ۷۰ تا ۱۱۵ کیلوگرم در نظر گرفته می شود. این مقادیر در اسکلت های بتنی کاملا متفاوت است.

کاربرد میلگرد حرارتی در سقف

میلگرد حرارتی کاربردهای مختلف در سقف ‌های مختلف دارد. نصب این میلگرد به روش های مختلفی صورت میگیرد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:

استفاده و بستن میلگرد حرارتی در سقف

نحوه نصب میلگردهای حرارتی روی سقف به صورت چپ و راست است. در شرایطی که بتن سرد شود یا افت حرارت پیدا کند، از ترک خوردن آن جلوگیری می کند.  روش نصب این میلگرد به این صورت است: در  یک سوم بالای ضخامت دال بتنی قرار گرفته می شود. این میلگرد، نقش باربری هم دارد و  هنگام وقوع حادثه از تخریب بتن جلوگیری میکند.

استفاده از میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه و بلوک در آن از تیرچه به همراه بلوک ‌های سفالی یا سیمانی استفاده می ‌شود و سپس برای کاهش مقاومت کششی، سقف تیرچه بلوک را بتن ریزی می ‌کنند. میلگرد حرارتی در اینجا به بتن کمک می کند تا از جمع‌ شدگی آن جلوگیری کند. میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک به تنهایی قرار داده نمی شود و در اصل مکمل میلگردهای داخلی می باشد. میلگرد حرارتی یا همان آرماتور حرارتی به صورت عمود و چپ و‌ راست در تیرچه قرار گرفته و با تنش‌ های افت حرارت بتن که باعث ترک خوردگی آن خواهد شد مقابله می‌ کند.  این میلگردها به صورت یک شبکه و به روش جوش سرد یا مفتول به هم متصل و تبدیل به آرماتور حرارتی می‌ شوند.

استفاده از میلگرد حرارتی در سقف عرشه فولادی

ساختمان هایی که دارای سقف عرشه فولادی هستند از اسکلت فلزی ساخته شده اند. میلگردهای حرارتی معمولا بعد از اینکه گل‌ میخ ‌ها نصب شدند، به شکل یک شبکه مش، آرماتور بندی می ‌شوند. فاصله میلگردها به‌ طور دقیق توسط مهندسین معمار محاسبه می‌ شود، چراکه قرارگیری نادرست آنها باعث خسارت به کل سازه ها می ‌شود.

استفاده از میلگرد حرارتی در سقف اسکلت بتنی

سقف‌ هایی که   دارند، میلگردهای حرارتی دقیقا پس از اینکه ورق ‌های فولادی سرجای خود قرار گرفتند نصب خواهند شد. وظیفه این نوع میلگردهای حرارتی در این نوع سقف ها تقسیم و تنظیم حرارت می باشد و اجازه نمی ‌دهند که اسکلت بتنی بر اثر انقباض و انبساط دچار ترک‌ های عمیق تری گردد.

استفاده از میلگرد حرارتی در دیوار حائل

مهندسین معمار بر میلگردهای افقی بیشتر تاکید می‌ کنند و در این صورت میلگردهای حرارتی بایستی ۲۵ درصد دیوار حائل بتنی را شکل دهند. برای کم شدن آثار حرارت در دیوارهای حائل بتنی از میلگردهای حرارتی به شکل عمودی و افقی استفاده می شود.   در صورتیکه تاکید بر نصب عمودی میلگردهای حرارتی باشد می‌ بایست ۱۵ درصد دیوار حائل بتنی را پوشش دهند.

کاربرد و محاسبه مقدار میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک

به‌طور کلی برای محاسبه‌ی میلگرد حرارتی مورد نیاز برای استفاده در سقف، حرف اول و آخر را مهندس سازه‌ی پروژه و آیین‌نامه‌ی ضوابط استفاده از میلگرد حرارتی در ساختمان می‌زند. اما برای اینکه کمی با نحوه‌ی محاسبات و ضوابط این کار آشنا شوید، لازم است مواردی را مطرح کنیم.

1. نوع میلگرد

اصولا برای کاهش دادن هزینه و با توجه به عدم نیاز درگیری آرماتور با بتن از نظر کششی، نیازی نیست که از میلگرد آجدار استفاده کرد. بنا براین، بهترین کار این است که از میلگردهای ساده به عنوان میلگرد حرارتی استفاده کرد.

2. سایز میلگرد

در حالت معمولی سایز میلگرد استفاده شده به‌ عنوان میلگرد افت و حرارت، 5 تا 6 میلی‌متر است که این سایز با توجه به نوع میلگرد تعیین می شود. اما باید در نظر داشته باشید که قطر میلگرد بر اساس محاسبات مهندسی، ممکن است تغییراتی هم داشته باشد و به میلگرد با قطر بزرگ‌تر نیاز پیدا کنید.

3. مقدار میلگرد

با مشخص شدن فاصله قرار گیری میلگردها از یکدیگر، می‌توان مقدار میلگرد حرارتی مورد استفاده در سقف را حساب کرد. به‌طور کلی، فاصله میلگردهای حرارتی نباید بیش از 50 سانتی‌متر و یا بیش از 5 برابر ضخامت دال باشد. به همین خاطر، فاصله‌ی 25 سانتی‌متر برای قرار گرفتن میلگردهای حرارتی در ساختمان‌های کوچک، مقدار کامل مناسبی است.

4.وزن میلگرد

متخصص سازه، بعد از در نظر گرفتن نوع میلگرد و محاسبه‌ی قطر آن، اندازه‌گرفتن ضخامت دال و محاسبه‌ی فواصل استفاده، تعداد میلگرد مورد نیاز را محاسبه می نماید. پس از آن با توجه به حداکثر وزن استاندارد برای سقف و محاسبه‌ی بتن، تیرچه و بلوک موجود، وزن مجاز برای میلگردهای حرارتی را محاسبه می‌کند. البته در محاسبات مهندسی، این مرحله در ابتدا محاسبه می‌شود تا در صورت نیاز، نوع و قطر میلگرد مورد استفاده برای رسیدن به وزن استاندارد، کاهش پیدا کند.

عناوین محتوای این مطلب پنهان سازی