کاربرد نمک اپسوم (سولفات منیزیم) در پرورش ماهی

نمک اپسوم مصارف خانگی زیادی دارد که یکی از آنها استفاده روی گیاهان است. اما آیا خوب است؟ و آیا باید از نمک اپسوم در گیاهان آپارتمانی استفاده کنید؟ استفاده از نمک اپسوم در باغ چیز جدیدی نیست. این عمل در واقع در سالیان گذشته وجود داشته است. دلیل استفاده از نمک اپسوم در گیاهان، شکوفایی و رشد گیاه و استفاده از پمپ هوا است.

تغذیه

استفاده از نمک اپسوم در گیاهان خانگی

نمک اپسوم یا ترکیب سولفات منیزیم (MgSO4) یک ماده رایج در بسیاری از خانه ها است. بسیاری از منابع دلیل استفاده از این ترکیب و مزایای آن را رشد بهتر گیاه ذکر کرده اند. در ادامه بیشتر به این موضوع می پردازیم.

شکوفایی بهتر

استفاده از نمک در گیاهان خانگی باعث شکوفایی و تولید میوه بیشتری می شود. برخی می گویند که حتی باعث بهبود طعم سبزیجات و میوه ها نیز می شود.

جذب مواد مغذی را افزایش می دهد.

ثابت شده است که سولفات منیزیم باعث افزایش توانایی جذب مواد مغذی ضروری از جمله نیتروژن و فسفر توسط گیاه می شود.

شاخ و برگ پرپشت تر با نمک اپسوم

گیاهانی که در خاک هایی با کمبود منیزیم رشد می کنند برگ های ضعیفی دارند. ترکیب موجود در نمک اپسوم به ایجاد کلروفیل و رنگ دانه های سبز کمک می کند و شاخ و برگ های با نشاط و سالم تری تولید می کند.

باعث دور شدن آفات می شود.

اگر نمک در آب رقیق شود و به برگ گیاهان پاشیده شود، در دفع آفات مزاحم مانند پشته های خاکی، شته ها و سفیدبالک ها کمک می کند. با پاشیده شدن نمک اپسوم بر روی خاک، گیاه شما از آسیب و حمله حلزون ها در امان می ماند.

کدام گیاهان نمک اپسوم را دوست دارند؟

گیاهانی که در خاکی که منیزیم کمی دارند، پرورش می یابند می توانند از نمک نهایت استفاده را بکنند. اما برخی از گیاهان بیش از گیاهان دیگر نیاز به منیزیم دارند. این گیاهان شامل گوجه فرنگی، فلفل و گل سرخ است. گیاهان دیگری مانند آزالیا یا فیلودندرون نیز تا حدود زیادی به غلظت های بالای منیزیم واکنش مثبتی نشان می دهند. این نمک  را می توانید در آب حل کنید، یا به خاک بپاشید یا به عنوان محلول پاشی استفاده کنید. از این نمک به عنوان جایگزین کود استفاده نکنید. نمک اپسوم منیزیم را به گیاهان می رساند، اما نیتروژن، فسفر و پتاسیم (N-P-K) مورد نیاز گیاهان را تأمین نمی کند.

آیا غلظت بالای نمک اپسوم می تواند به گیاهان شما آسیب برساند؟

مانند هر ماده دیگری، در استفاده از نمک اپسوم اعتدال را رعایت کنید و بیش از حد از این ماده استفاده نکنید. گرچه محلول در آب است و شسته می شود، اما این نمک می تواند نوعی عدم تعادل عناصر در شیمی خاک ایجاد کند. در دوزهای بالاتر این نمک می تواند باعث اثرات سمی در خاک، پوسیدگی گل ها و کمبود پتاسیم شود که همه این موارد برای گیاه شما مضر است. فقط به این دلیل که تشخیص داده اید خاک یا گیاه شما از نظر منیزیم فقیر است، نمک اضافه نکنید. به یاد داشته باشید که خاک هایی که فسفر بالایی دارند می توانند توانایی گیاه در جذب منیزیم را مختل کنند. اگر نمک را به خاکی که فسفر زیادی دارد، اضافه کنید هیچ بهبودی مشاهده نخواهید کرد. فقط با آزمایش خاک می توانید دلیل کافی برای کمبود منیزیم در گیاهان را تعیین کنید.

آیا می توانید از این نمک برای گیاهان آپارتمانی استفاده کنید؟

افزودن نمک اپسوم به گیاهان کوچک گلدانی نیز ممکن است خطر اشتباه در دوز مصرفی و استفاده بیش از حد از آن را داشته باشد.  با این اوصاف، اگر می توانید اطمینان حاصل کنید که گیاه گلدان شما از کمبود منیزیم رنج می برد، می توانید مقدار کمی نمک رقیق شده در آب را اضافه کنید تا ببینید آیا باعث بهبود وضعیت گیاه شما می شود یا نه؟

آیا این نمک گیاهان آبزی آکواریوم را از بین می برد؟

این نمک جدا از مصارف خانگی و استفاده از آن به عنوان کود گیاهی، در آکواریوم نیز استفاده می شود. این ماده معمولا به عنوان راهی برای کاهش  مشکلات احتباس آب در آکواریوم  استفاده می شود. در غلظت هایی که معمولا در آکواریوم ها استفاده می شود ، نمک برای گیاهان آکواریومی بی خطر است. نمک اپسوم سختی آب را افزایش می دهد، که می تواند برای سلامتی ماهی و گیاهان آکواریوم تأثیرات منفی داشته باشد. مقدار مصرف مهم است، بنابراین بیش از اندازه توصیه شده اضافه نکنید.

اگر قصد استفاده از این نمک را دارید، حتما این کار را در غلظت های مناسب انجام دهید. نمک اپسوم به جز سولفات منیزیم مواد مغذی دیگری ندارد. و گیاهان حتی به آن مقدار زیادی احتیاج ندارند. به جای آن همیشه نیازهای غذایی گیاه خود را با کود متعادل تأمین کنید و فقط در صورت کمبود منیزیم در گیاهان از نمک استفاده کنید. نمک اپسوم در پرورش ماهی های آکواریومی استفاده می شود. سوالاتی که همواره ذهن پرورش دهندگان این موجودات آبزی را درگیر می کند این است که تاثیر این نمک بر ماهیان چیست؟آیا استفاده از این ماده برای ماهیان می تواند مضر باشد؟ آیا این نمک با نمک آکواریوم یکسان است؟ در ادامه مقاله با ما در پاسخ به این سوالات همراه باشید.

تاثیر اضافه کردن این نمک در آب آکواریوم ها :

که نام دیگر این ماده به حساب می آید برای تغییر شرایط شیمیایی آب و از بین بردن بیماری های ماهیان آکواریومی که از یبوست و اختلال مثانه رنج می برند استفاده می شود. از آنجایی که ماهیان آکواریومی به شرایط آب از قبیل دما، سختی آب، میزان اکسیژن، PH و…بسیار حساس اند بنابراین سنجش مداوم مقادیر این پارامتر ها بسیار اهمیت دارد. همانطور که پیشتر گفته شد این نمک برای تغییر برخی ویژگیهای شیمیایی آب مانند سختی استفاده می شود. آب های سخت تر نسبت به آب نرم حاوی مقادیر بیشتری از منیزیم و کلسیم هستند.

این ماده ممکن است برای افزایش سختی آب در آکواریوم های آب شیرین استفاده شود. آب سخت تر دارای مقادیر بیشتری از  می باشد. از طرفی بررسی ها نشان می دهد میزان سختی آب در PH آن نیز تاثیر گذار است. آبهایی که میزان CaCO3 آن بیشتر یا به عبارتی سخت تر باشد قلیایی تر است، بنابراین اضافه کردن این نمک در تنظیم PH  و هم در سختی آب موثر است، از آنجایی که تغییر ناگهانی در سطح PH می تواند باعث ایجاد استرس در ماهیان آکواریومی و حتی مرگ آن شود بنابراین باید همواره تغییرات آن را بررسی نمود. گفته می شود میزان تغییرات این پارامتر در 24 ساعت باید کمتر از 0.3 باشد.

تاثیر نمک Epsom در بیماری های ماهیان آکواریومی

بیماری های شایعی برای این ماهیان وجود دارد که گاها در محیط آکواریوم ها به ماهیان دیگر انتقال می یابند، بنابراین کنترل آنها بسیار مهم است.یکی از کاربردهای نمک اپسوم درمان همین بیماری هاست  که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

درمان یبوست :

یکی از بیماری ها در ماهیان آکواریومی یبوست است که همراه با نفخ شکم و کاهش اشتها می باشد، بروز این بیماری رابطه مستقیم با تغذیه ماهیان دارد، و معمولا در اثر یک رژیم غذایی کم فیبر ایجاد می شود.برای درمان آن کافیست تغذیه ماهی را به مدت 24 تا 48 ساعت قطع نموده و در صورت عدم مشاهده علائم بهبودی از نمک Epsom  برای شل کردن عضلات استفاده کنید، به این صورت که در مخزنی جدا به ازای هر 3 لیتر آب، یک قاشق غذاخوری از نمک اضافه نموده و سپس ماهی را به مدت 15 تا 30 دقیقه در آن رها کنید، بعد از پایان مدت ذکر شده ماهی را به آکواریوم برگردانید.

درمان آبریزش و ورم شکم :

از دیگر بیماری های شایع در ماهیان آکواریومی آبریزش و ایجاد ورم شکمی است که می تواند در اثر بروز مشکل در کلیه های ماهی ایجاد شود، در واقع آب در بدن ماهی محبوس شده و به شکل آبریزش پدیدار می شود.برای درمان این بیماری نیز می توان از نمک یاد شده استفاده کرد و ماهی بیمار را در مخزنی جداگانه تحت درمان قرار داد به این صورت که به ازای هر 15 لیتر از آب، 2 قاشق غذاخوری از نمک اپسوم اضافه می شود تا تورم را تسکین دهد.البته استفاده از آنتی بیوتیک در مخزن جدا نیز توصیه می شود.

درمان اختلال مثانه :

آخرین کاربرد نمک مذکور که آن را بررسی می کنیم تاثیر این ماده در درمان اختلالات مثانه در ماهیان می باشد، این اختلال سبب بروز مشکل در شنای آنها می شود، دلیل این امر را می توان پر شدن مثانه از هوا و عدم تعادل در شنا به صورت قائم دانست،تغییرات ناگهانی دمای آب،عفونت، آلودگی آب و یبوست می تواند باعث بروز این بیماری شود.برای درمان پیشنهاد می شود در مخزن جدا آب را تا 78 درجه گرم نموده و به ازای هر 15 لیتر 2 قاشق غذاخوری از نمک مورد نظر اضافه کنید تا درمان کامل شود.

> > > نمک اپسوم چیست؟ فواید نمک اپسوم برای زیبایی

شاید نام نمک اپسوم بارها به گوشتان خورده باشد بی آنکه با آن آشنا بوده یا از خواص و مضرات آن اطلاع داشته باشید،در ادامه مقاله قصد داریم این ماده بیشتر آشنا شویم. ترکیبات سولفاته معمولا کاربرد های فراوانی در صنایع مختلف دارند،موادی نظیر سولفات مس، سولفات روی و … از دسته ترکیبات سولفاته هستند در این میان استفاده از سولفات منیزیم که از آن با نام نمک اپسوم هم یاد می شود ،در کشاورزی، صنایع پزشکی و ساخت داروهای حاوی منیزیم برای تامین نیاز بدن به این ماده و همچنین به واسطه فواید آن برای زیبایی و پوست و مو برای بهداشت و زیبایی پوست و مو  اخیرا افزایش یافته است.

پرسش و پاسخ :

آیا نمک آکواریوم با Epsom salt  یکسان است ؟

این دو یکسان نیستند، از کلرید سدیم تشکیل شده در حالی که نمک مورد استفاده توسط پرورش دهندگان ماهی از MgSO4 تشکیل شده است که هر کدام دارای تاثیر و خواص متفاوتی هستند

آیا استفاده از نمک اپسوم در پرورش ماهی می تواند برای آنها خطرناک باشد؟

همانطور که گفته شد بسته به نوع ماهی که نگهداری می شود، شرایط آکواریوم و محل پرورش می تواند متفاوت باشد،شرایطی از قبیل دما، PH و سختی آب باید بررسی شود و از تغییرات گسترده این پارامترها جلوگیری شود. از آنجایی که کاربرد نمک اپسوم تنظیم موارد  فوق می باشد، بنابراین باید همواره در استفاده از آن، مقادیر مجاز را رعایت نمود، سختی بیش از حد آب و یا اسیدی یا بازی شدن محیط می تواند حتی باعث مرگ ماهی شود.

منبع:

هوشمل

ماهی پت