نرخ باروری چهارمحال و بختیاری؛ پایینتر از سطح جانشینی
سرگرمی برای همه/چهارمحال و بختیاری سرپرست مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری گفت: در نرخ باروری در چهارمحال و بختیاری از سطح جانشینی پایینتر هستیم، وضعیت استان در نقشه طلاق، ازدواج و سالمندی نیازمند توجه است، نرخ تجرد در این استان بالاتر از میانگین کشوری است، شهرستان بن، سامان، کیار، شهرکرد و بروجن نیازمند توجه بیشتری در این حوزه هستند.
علی احمدی ۱۴ اسفندماه در جلسه ستاد جمعیت چهارمحال و بختیاری با اشاره به چالشهای بحران جمعیت در استان، اظهار کرد: در تیرماه سالجاری دبیرکل سازمان ملل متحد قانون افزایش جمعیت در ایران را نگران کننده عنوان کرد و تهاجماتی علیه این قانون در رسانههای تحت حمایت خود داشتند، خوشبختانه بعد از سالیان متوالی قانونی در مجلس شورای اسلامی تحت عنوان حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب شد.
سرپرست مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری افزود: در سال ۱۳۷۹ متوسط تعداد فرزندان در هر خانواده ۲.۵ بود و باید برنامههای تهدید موالید در این سال متوقف میشد، اما همچنان بهعلت سیاستهایی که بر کشور تحمیل شد، این سیاست ادامه پیدا کرد، اما در سال ۱۴۰۰ به صورت جدی افزایش جمعیت در کشور در دستور کار قرار گرفت.
وی با بیان اینکه تبلیغات گستردهای در اواخر دهه ۶۰ برای کنترل جمعیت در کشور صورت گرفت، توضیح داد: آموزشهای متعدد تنظیم خانواده به بانوان حتی در مناطق محروم داده میشد، وسایل پیشگیری از بارداری در اختیار خانوادهها قرار میگرفت، اعتبارات کلانی نیز به این امر اختصاص پیدا میکرد.
احمدی با اشاره به اینکه در حوزه جمعیت از لحاظ شاخص باروری کلی استانهای کشور به پنج دسته تقسیم شدند، خاطرنشان کرد: باروری کلی به متوسط تعداد فرزندان یک خانم در سن باروری اطلاق میشود تا نسل او منقرض نشود، استانهای یزد، خوزستان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان وضعیت بالاتر از سطح جانشینی و مابقی استانها باروری کمتر از سطح جانشینی دارند.
سرپرست مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه برخی استانهای کشور از جمله گیلان، البرز، سمنان و تهران نیز گرفتار چاله جمعیتی شدهاند، تاکید کرد: بنابراین امکان دارد تا ۵۰ سال آینده نیز نتوانند از این چاله خارج شوند، نرخ باروری در اردل ۲.۳ درصد، بروجن ۱.۷، بن ۱.۴، سامان ۱.۴، شهرکرد ۱.۴. فارسان ۱.۴، کوهرنگ ۲.۴، کیار ۱.۵، خانمیرزا ۲.۲، لردگان ۱.۸ و متوسط استانی ۱.۷ است.
وی افزود: در نرخ باروری در چهارمحال و بختیاری از سطح جانشینی پایینتر هستیم، وضعیت استان در نقشه طلاق، ازدواج و سالمندی نیازمند توجه است، نرخ تجرد در این استان بالاتر از میانگین کشوری است، شهرستان بن، سامان، کیار، شهرکرد و بروجن نیازمند توجه بیشتری در این حوزه هستند.
احمدی بیان کرد: بوم جمعیت چهارمحال و بختیاری تدوین شد و جزو ۹ بوم برگزیده کشور است، در این بوم به پیامدهای کاهش جمعیت استان توجه شده و چند هدف اختصاصی مانند جبههسازی جمعیت استان دارد.
رتبه هفتم شهرستان بروجن در نرخ باروری
در ادامه فتاح کرمی- سرپرست فرمانداری بروجن با اشاره به اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، اظهار کرد: قرارگاه شهرستانی با هدف اجرای بهتر این طرح مصوب تشکیل شد، نیاز به تغییر دیدگاه مردم نسبت به مقوله فرزندآوری هستیم و باید فرهنگسازی صورت بگیرد.
وی افزود: در راستای فرهنگسازی ۸۰ کنشگر در یک کارگاه آموزشی در حوزه جوانی جمعیت شرکت کردند، نرخ باروری در شهرستان بروجن ۱.۴۹ در سال گذشته بود که این شهرستان در رتبه ۹ استان از لحاظ نرخ باروری قرار داشت، امسال در رتبه هفتم قرار داریم، اما این بهمعنای افزایش نرخ باروری در شهرستان نیست و بقیه شهرستانها با کاهش روبرو بودند.
کرمی با بیان اینکه میانگین سنی در شهرستان بروجن ۳۳ سال است و رتبه چهارم استان از نظر جوانی جمعیت را به خود اختصاص دادهایم، توضیح داد: این مسئله نیازمند توجه ویژه است.
سرپرست فرماندار بروجن در ادامه با اشاره به اینکه ویزیت رایگان زنان باردار با همکاری یکی از سمنهای شهرستان بروجن در دستور کار قرار دارد، گفت: چند برنامه فرهنگی و هنری نیز در راستای فرهنگسازی برای حوزه جوانی جمعیت در شهرستان اجرا شد.
وی تاکید کرد: تیمهایی بهمنظور نظارت بر صحت اجرای مصوبات طرح جوانی جمعیت در ادارات در شهرستان بروجن تشکیل شده است، بازدیدها تاثیر بسزایی در شناخت این قانون نیز داشت.
نگاه اقتصادی صرف به مقوله فرزندآوری ما را به نتیجه نخواهند رساند
حجتالاسلام و المسلمین مهدی طاهری- مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه جدی گرفتن موضوع جوانی جمعیت بسیار حائز اهمیت است، اظهار کرد: در یک دورهای باید سیاستهای جمعیتی در کشور تغییر پیدا میکرد و اکنون دچار آسیب شدهایم.
وی افزود: پس از سیاستگذاری تهدید نسل در کشور، وضعیت رضایتمندی جامعه نسبت به کاهش جمعیت بهگونهای بود که سریع به کاهش جمعیت رضایت دادند، اما این سوال پیش میآید که آیا امروز در ذهنیت جامعه برون رفت از تهدید نسل شکل گرفته است یا نه؟ آیا جامعه با همان سرعتی که به سمت تهدید نسل حرکت کرد به سمت افزایش جمعیت میرود؟ این کار نیازمند ارزیابی است.
طاهری با تاکید بر اینکه رویکرد اقتصاد محور امروز تفکر قالب در فرزندآوری است، عنوان کرد: این تفکر در جامعه وجود دارد که وضعیت اقتصادی و معیشتی موجب شده است تا بسیاری از افراد جامعه تمایلی به فرزندآوری نداشته باشند و این کار نیازمند کار علمی است، اما آیا افراد برخوردار جامعه تعداد فرزندان بالاتری نسبت به افراد دیگر دارند؟
مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه رویکرد دوم در بحث فرزندآوری سبک زندگی است، بیان کرد: این مسئله نیازمند توجه جدی است، نوع نگاه جامعه در فرزندآوری متفاوت از سبک زندگی ایرانی- اسلامی شده و این نیاز به رفع چالش دارد، بنابراین تمرکز بر فرهنگ بسیار حائز اهمیت است و معمولا مورد غفلت واقع میشود.
وی تصریح کرد: نگاه اقتصادی صرف به مقوله فرزندآوری ما را به نتیجه نخواهند رساند، اگر به سمت چالش جمعیتی در حال حرکت هستیم باید شاخصهای مختلف را برای جهش جمعیت بررسی کنیم تا بفهمیم کدام راه سریعتر ما را به نتیجه میرساند.
طاهری اقناعسازی خانوارها برای فرزندآوری را در جهش جمعیت موثر دانست و گفت: نقطه تمرکز باید بر خانوارهای تک فرزند باشد، همچنین در کنار آن تشویق به ازدواج جوانان و درمان ناباروری نیز در دستور کار قرار بگیرد.
انتهای پیام