عفو «گناهان صغیره» ارتشیان دورۀ شاه

خطاب به امام خمینی، زمانی که قانون اساسی جدید تعیین کننده پست فرماندهی کل قوا هنوز تدوین نشده بود، روز سه شنبه 26 فروردین 1358. در روز ارتش، تظاهرات مردمی دستگاه های نظامی با اعلام همبستگی با مردم برگزار شد.

به گزارش سرگرمی برای همه، در این پست عصر ایران در مقاله مهرداد خدیر آمده است: امروز 30 فروردین ماه به عنوان روز ارتش جمهوری اسلامی ایران شناخته می شود و دو سال بعد (1400-1399) که به دلیل شیوع ویروس کووید 19 مراسم رژه برگزار نشد، شاهد بودیم: آیین های خاص

نامگذاری روزها مناسب است و البته در رابطه با روز ارتش ممکن است این سوال پیش بیاید که دلیل آن چیست؟

تصاویر سرلشکر صیاد شیرازی، فرمانده نیروی زمینی در جنگ کارنی، فرمانده اولین ارتش پس از انقلاب که توسط گروهک فورکان کشته شد، این تصور را ایجاد می کند که چنین است. اما اینطور نیست، و تاریخ را باید به صورت تاریخی دید و گفت.

با پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن 1357، وضعیت ارتش به عنوان یکی از مهمترین ارکان قدرت شاهنشاهی نامشخص بود. در 26 بهمن 1357 اولین گروه از جلادان ژنرال های چهار ارتش بودند: سپهبد نعمت الله نصیری (سوم فرماندهی ساواک)، سپهبد رحیم (فرماندار نظامی تهران)، سپهبد خسروداد (فرمانده نیروی هوایی) و سپهبد. ناجی (فرماندار نظامی اصفهان). .

یکی از دیدگاه ها این بود که ارتش قابل اعتماد نیست و خواستار انحلال آن و ایجاد ارتش جدید بود. این دیدگاه یک ماه پس از پیروزی انقلاب در اولین نشست سازمان «مجاهدین خلق» در دانشگاه تهران رسماً توسط مسعود رجوی بیان شد و تیتر یک روزنامه «کیهان» شد.

دیدگاه دوم معتقد به پاکسازی ارتش، بها دادن به نیروهای میانی و در عین حال ایجاد نهاد جدیدی بود که با احتمال کودتا برای جلوگیری از تکرار 28 مرداد 1332 مقابله می کرد. دولت موقت معتقد به دیدگاه دوم بود که بر اساس آن سپهبد ولی کارنی که کودتای نافرجامی را در رژیم پهلوی طراحی کرده بود به ریاست ستاد ارتش انتخاب شد. پس از سپهبد ریاض، دکتر مصدق رئیس ستاد دولت ملی که در دولت بازرگان وزیر دفاع شد، به دکتر مصطفی چمران منصوب شد. در آن زمان وزارت دفاع صرفاً نقش کمکی و لجستیکی نداشت و وزیر جدید از پاکسازی ارتش خبر داد.

شورای انقلاب و خود امام هم همین نظر را داشتند. همزمان تحرکاتی در غرب کشور صورت گرفت و به ویژه شهر نکده به کانون درگیری تبدیل شد. با استقرار نیروهای نقده، اعتماد نیروهای انقلابی به ارتش بیشتر شد و امام خمینی (ره) در حالی که هنوز قانون اساسی جدید برای تصمیم گیری در مورد سمت فرماندهی کل قوا تدوین نشده بود، ایشان را مورد عفو قرار داد. سه شنبه 19 آوریل 1979 گناهان صغیره “تاکید ارتشها و 1979 آنها با اعلام روز چهارشنبه 30 فروردین ماه به عنوان روز ارتش بر نمایش عمومی دستگاه های نظامی و اعلام ارتباط با مردم تاکید کردند. این در شرایطی است که سرلشکر کارنی از سمت رئیس ستاد کل ارتش برکنار شد و سرلشکر ناصر فربد به جای او میدان را به دست گرفت.

بنابراین، این تصور که مناسبت روز ارتش، سالگرد کشته شدن ژنرال کارنی است، نادرست است، زیرا چهارشنبه 20 آوریل 1979، روز ارتش بود، اما جارنی که به اشتباه “کارنی” نیز نوشته شده است، دوشنبه است. ، در 3 می، کمی کمتر از کشته شدن یک هفته بعد; تا اینکه دیگر رئیس ارتش نبود. ترور سپهبد صیاد شیرازی در اواخر فروردین ماه اتفاق افتاد، اما تقریباً 20 سال پس از 29 فروردین، روز ارتش اعلام شد.

معمولاً 29 بهمن که روز حضور نیروی هوایی در مدرسه همبستگی با انقلاب و بهزیستی بود، راحت تر آن را روز ارتش نامیدند، اما رهبری انقلاب نخواستند تا این روز صبر کنند. 19 بهمن و تصمیم به پاکسازی ارتش در فروردین ماه گرفت، 19 بهمن روز نیروی هوایی شد.

اعلام 19 آوریل روز ارتش و نمایشگر دستگاه نظامی شامل سه پیام بود.

اولاً، اعدام رهبران ارتش شاهنشاهی و فرماندهان ارشد، مجازات در همه عرصه‌های زندگی گسترده نیست. به ویژه در این پیام مکتوب آشکارا بر بخشش گناهان صغیره یا اشتباهات صغیره توسط نیروهای نظامی تاکید شده است. منظور از «گناهان صغیره» همکاری ارتش ها تا جایی که در چارچوب امنیت کشور قابل توجیه بود، بود و نه همکاری با ساواک یا شهربانی برای ظلم به مردم. دوم اینکه ارتش متفرق نمی شود، خواسته های گروه هایی مانند سازمان «مجاهدین خلق» رسما رد شده است.

پیام سوم این بود که دشمنان خارجی، گروه های داخلی فکر نکنند که ارتش ضعیف شده، سازوکار ندارد، به فکر حمله باشند. زیرا زمانی که دولت مرکزی و ارتش در ایران در حال تضعیف بودند، اقدام به جدایی شد و البته این نگرانی وجود داشت. (برخی کودتای نوژه را از این جهت می بینند که هدف اصلی از خلع سلاح ارتش حمله به عراق و حذف ارتش از چشم انقلابیون بوده است که این اعدام ها به رابطه ارتش با دولت جدید لطمه می زند).

در 30 فروردین 1358 ارتش در خیابان ها حضور داشتند و در قم از مقابل بیت امام خمینی (ره) رد شدند، ارتش متفرق شد.

در تهران، در شهرهای دیگر استقبال گرمی از مردم شد، همه جا شعار «ارتش امت فداکار» سر می دادند و گاهی اینگونه جواب می دادند: «ملت، لشکر ایثار»، انگار این گونه است. این همان ارتشی نیست که دهه ها برای اطاعت از شاه، مسلح شدن، بیعت با سلطنت آموزش دیده باشد و پس از سقوط سلطنت، ناگهان فرماندهان ارشد آن در مقابل جوخه آتش بایستند.

از آن زمان هر سال، 19 آوریل به عنوان روز ارتش جشن گرفته می شود.

تعداد کشته شدگان جنگ هشت ساله را 48 هزار نفر اعلام کرده اند یا با افشای کودتای نوژه در تابستان 1359، اندکی پس از شروع جنگ، دوباره شایعه انحلال ارتش به گوش رسید. ، در نیاز ارتش تردیدی وجود نداشت.

اینکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که از ابتدای انقلاب تشکیل شده بود و تنها نهادی بود که با تهدید کودتا مواجه بود، به سرعت تقویت شد، نقش بسزایی در جنگ داشت و به یکی از کلیدی ترین نهادها تبدیل شد. به نهادهای جمهوری اسلامی تبدیل شد. تا جایی که در معادلات منطقه ای نیز نقش آفرینی می کند.

مناسبت 29 فروردین در واقع سالروز عفو گناهان صغیره نیروهای ارتش شاهنشاهی با عنوان «ارتش جمهوری اسلامی ایران» است.

با گذشت 43 سال از پیروزی انقلاب 1357 البته عملاً دیگر از ارتش سابق چیزی باقی نمانده است و بیشتر مستمری بگیران را می توان جانباز پیدا کرد و اکنون فرمانده کل ارتش استخدام کننده است. آکادمی نظامی 1979 چند ماه پس از اعلام در 20 آوریل. او از طریق یک سلسله مراتب به فرماندهی کل رسید، هیچ سابقه ای در رژیم گذشته ندارد.

اما شکی نیست که ارتش در جمهوری اسلامی نقشی کاملاً متفاوت با ارتش دولت قبل دارد، مگر در موارد کمک رسانی در موارد خاص، کمتر از جان ارتش و کارکنان آن می شنویم. به خواسته ها پاسخ داده نمی شود رسانه ها حضور گسترده ای ندارند. در نوروز امسال البته گفتگوی جالبی با فرمانده کل ارتش، فرهاد جم (بازیگر) از شبکه افق پخش شد. فرماندهی که یک سال پس از پیروزی انقلاب از یک حلبی آباد در قم به ارتش پیوست. در حالی که سالیان متمادی فرماندهان ارتش در دولت قبل، اگر نه در سطح عالی فرماندهی، اما با شرکت در دوره های آموزشی و پشتیبانی از ارکان آن، داشتند.»

انتهای پیام: