حساسیت دندان عصب کشی شده به گرما و سرما
تعداد زیادی از مراجعه کنندگان به دندانپزشکی از حساسیت دندانهایشان به سرما شکایت دارند. وقتی حساسیت شدید به سرما وجود دارد مسواک زدن، خوردن و آشامیدن هم سبب ایجاد درد تیز و شدید در دندان می شود. خیلی وقت ها حساسیت به سرما ممکن است در کنار حساسیت به گرما و یا ترشیجات وجود داشته باشد.

چرا دندانهایم به سرما حساسیت دارند؟
دلایل متعددی برای حساسیت به سرما وجود دارد. سایش دندان می تواند باعث از بین رفتن لایه مینای محافظ و حساسیت به سرما شود. این سایش به دلایل متنوعی مانند دندان قروچه، از دست رفتن دندان های عقب یا مسواک زدن به روش تهاجمی با مسواک زبر اتفاق بیفتد. مسواک زدن با ضربات افقی شدید با مسواک با موهای زبر می تواند غیر از سایش طوق دندان، سبب تحلیل لثه و بیرون زدگی ریشه و حساسیت به سرما شود. خیلی وقت ها بیمارانی که مشکل تحلیل لثه دارند با حساسیت دندان به سرما و ترشیجات دست و پنجه نرم می کنند.
حساسیت به سرما در بیمارانی که ترمیم های عمیق قدیمی دارند هم به طور شایع دیده می شوند. در این حالت معمولا عمق پرکردگی(ترمیم) زیاد و نزدیک به شاخک عصبی دندان است و به همین دلیل دندان حساس به سرما است. بعد از اقدامات دندانپزشکی مثل جرم گیری یا پرکردگی هم ممکن است تا مدتی دندان ها به سرما حساس باشند اما این حساسیت معمولا موقتی بوده و نباید طولانی شود. حساسیت موقتی به سرما بعد از (سفید کردن دندان) هم شایع است.
همین طور حضور پوسیدگی در دندان هم می تواند سبب حساسیت به سرما شود. تشخیص حضور پوسیدگی با معاینه بالینی و تهیه رادیوگرافی (عکس) دندان امکان پذیر است. یکی دیگر از دلایل حساس شدن دندان حضور یک ترک در تاج است. ترک در اثر عوامل متعددی مثل عادات غذایی خاص همانند جویدن یخ، دندان قروچه یا به هم فشردن مزمن عصبی دندان ها و یا سابقه ضربه به دندان ها ممکن است ایجاد شود.
حساسیت دندان بعد از پر کردن
حساسیت به سرما و گرما در روزهای اول بعد ازقراردهی یک پرکردگی (ترمیم) تازه تا حدی طبیعی است اما این حساسیت حدود یک ماه بعد باید به حد قابل توجهی کاهش یا تقریبا از بین رفته باشد.
حساسیت دندان به سرما بعد از عصب کشی
تقریبا در اکثر موارد خیلی بعید است که یک دندان بعد از به سرما حساس باشد. در این گونه موارد معمولا با معاینه دقیق تر مشخص می شود که یک دندان دیگر در همان مجاورت به دلایلی مانند پوسیدگی دلیل اصلی حساسیت به سرماست.
چگونه حساسیت دندان را از بین ببریم؟
روش درمان حساسیت دندان بستگی به علت ایجاد آن دارد.
اگر علت حساسیت سایش دندانی باشد، باید عامل ایجاد کننده آن مشخص شود تا از سایش شدیدتر پیش گیری شود. برای مثال اگر دندان قروچه دارید ممکن است نیاز به نایت گارد برای استفاده شبانه داشته باشید تا از سایش بیش تر دندانی جلوگیری شود. یا اگر دلیل سایش طوق دندان ها مسواک زدن با ضربات افقی شدید با مسواک زبر است، استفاده از مسواک با موی نرم به روش غیر تهاجمی باید انجام شود. در صورتی که سایش دندانی و همین طور عادت به خوردن آب میوه های اسیدی دارید بهتر است بیش تر از نی استفاده کنید تا تماس مواد اسیدی با سطح دندان ها کاهش یابد و بعد از آن هم دهانتان را با آب بشورید. حضور مواد اسیدی مانند مکیدن لیمو ممکن است باعث تسریع در سایش مینای دندان شوند.
همین طور اگر علت حساسیت تحلیل لثه باشد، حتما مشاوره با متخصص جراحی لثه الزامی است. در موارد تحلیل لثه شدید که منجر به بیرون زدگی شدید ریشه شده باشد ممکن است پیوند لثه انجام شود که در آن قطعه ای از لثه از قسمتی دیگر از دهان برداشته شده و روی ریشه ی لخت پیوند زده می شود. باشد استفاده منظم از خمیر دندان ضد حساسیت و اقدامات ترمیمی که در آن یک لایه نازک از مواد محافظ ضد حساسیت (که در اصطلاح دندانپزشکی به آن رزین باندینگ گفته می شود ) روی دندان ها قرار داده می شود ممکن است موثر باشد.
اگر علت حساسیت یک پرکردگی عمیق است که بیش تر از چند ماه از انجام آن می گذرد، ممکن است تعویض مواد پرکردگی کمک کننده باشد. در صورتی که حساسیت شدید و طولانی باشد است ممکن است نیاز به عصب کشی وجود داشته باشد.
در صورتی که دندان پوسیده عامل این حساسیت باشد باید بر اساس علائم و همین طور رادیوگرافی (عکس) دندان تصمیم گرفت. در این حالت بر اساس شدت و عمق پوسیدگی و همین طور شدت حساسیت ممکن است مشکل دندان فقط با یک پرکردگی سطحی برطرف شود یا نیاز به وجود داشته باشد. برای مثال اگر خوردن آب سرد باعث می شود دندان برای چند دقیقه دردناک باشد نیاز به عصب کشی وجود دارد.
اگر در حین معاینه مشخص شود که دلیل حساسیت به سرما حضور یک ترک است بسته به شدت آن اقدامات ترمیمی برای پوشاندن ترک و استفاده از خمیر دندان ضد حساسیت یا عصب کشی ( درمان ریشه) توصیه می شود. اگر ترک خیلی عمیق باشد مثلا به ریشه دندان هم گسترش یافته باشد دندان باید کشیده شود.
قرص برای حساسیت دندان
هیچ قرصی وجود ندارد که به کاهش حساسیت دندان کمک کند. انواعی از ژل های ضد حساسیت وجود دارند که با دستور دندانپزشک قابل استفاده موضعی هستند.
درمان خانگی سرد و گرم شدن دندان
همان طور که در بالا توضیح داده شد اولین اقدام ضروری مراجعه به دندانپزشک در گوهردشت کرج برای معاینه اطمینان از عدم حضور پوسیدگی یا پرکردگی مشکل دار، تحلیل لثه و … است. در صورت عدم وجود یک مشکل بارز در دندان ها خمیر دندان ضد حساسیت می تواند تا حدی کمک کننده باشنداگر دندان شما به گرما و سرما حساس باشد باعث خواهد شد که یک سری کارها و خوردن تعدادی از غذاها برای شما با مشکل همراه باشد. حساسیت دندان به سرما و گرما، کارهای روزمره مانند مسواک زدن دندانها با آب سرد را نیز مشکل خواهد کرد. اگر دندان شما به گرما حساس باشد، نوشیدن یک فنجان قهوهی داغ هم آزارتان خواهد داد و اگر دندانتان به سرما حساس باشد، لذت خوردن بستنی به ناراحتی تبدیل خواهد شد. حساسیت دندان یا حساس بودن دندان به غذاها و نوشیدنیهای سرد و گرم مشکل سادهای نیست، چون نه گرما و نه سرما برایتان خوب نخواهد بود. در این مقاله، علائم حساسیت دندان به سرما و گرما و روشهای درمان آن توضیح داده خواهد شد.
علائم حساسیت دندان به سرما و گرما
علائمی وجود دارند که نشان میدهند دندان شما به سرما حساس است و یا به گرما و دمای بالا حساسیت دارد. موارد زیر علائم حساسیت دندان هستند:
- حس نکردن مزهها یا تغییر در مزهها
- قرمزی، چرک
- تورم یا تحلیل لثهها
- صدا دادن دهان در زمان باز یا بسته کردن دهان یا عدم توانایی باز کردن دهان
- درد فک یا درد عضلانی در صورت
- درد سینوس
دلایل حساس شدن دندان به سرما و گرما کدامند؟
اگر دچار حساسیت دندان باشید، احتمالاً میپرسید: «چرا دندانهای من به سرما و گرما حساسیت دارند؟» بیایید ببینیم چرا دندانتان حساس شده است، چرا دندانتان به غذاها و نوشیدنیهای داغ حساسیت دارد، چرا دندانتان به نوشیدنیها و غذاهای یخ حساسیت دارد و معنای دقیق حساسیت دندان در این بخش چیست.
سطحیترین لایهی دندان مینای دندان نام دارد. این مینا از دندانها و تاجهای دندانهای شما (قسمتی که بالای خط لثه قرار دارد) محافظت میکند. در صورت داشتن دندانهای سالم، مینای دندان متراکمترین ماده در بدن است. با این حال مینای دندان تنها مادهی محافظ دندان نیست.
لایهی سمنتوم هم روی ریشهی دندانها قرار دارد تا از آنها محافظت کند. ریشهی دندان در زیر خط لثه قرار دارد. سمنتوم، یعنی لایهی بیرونی ریشه، از ریشههای دندانها محافظت میکند. با این حال این لایهی سمنتوم نرمتر (کم تراکمتر) از مینای دندان است؛ در نتیجه وقتی که لایهی سمنتوم به دلیل عقب رفتن لثه/جینجیوال در معرض عوامل بیرونی قرار گیرد، دماهای بالا و پایین میتوانند عصبها را آزرده کرده و باعث درد شوند که این امر دندانها را به دماهای سرد و گرم حساس خواهد کرد و این حالت حساسیت دندان نامیده میشود.
اگر احساس میکنید که دندانتان به گرما یا سرما حساس است، در این بخش میتوانید دلیل حساسیت دندانتان به گرما و سرما را بررسی و مشخص کنید. دلایل حساس شدن دندان به گرما و سرما عبارتند از:
پوسیدگی دندان
مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان میتوانند دلیل حساسیت دندان به گرما و سرما باشند، زیرا باعث از بین رفتن لایهی محافظ شده و عاج دندان یا همان دنتین (بافت زیر مینای دندان) را نیز در معرض عوامل بیرونی قرار خواهند داد. وقتی که دندانها محافظی نداشته باشند، دماهای بالا یا پایین باعث درد عصب شده و دندانها به گرما و سرما حساس خواهند شد.
بیرون بودن سطح ریشه
تحلیل لثه، که با افزایش سن متداول است، میتواند روی سمنتوم (لایهی محافظ ریشههای دندانها) تأثیر بگذارد و باعث شود که ریشههای دندانها بدون محافظ بمانند و بیرون باشند و در نتیجه باعث حساسیت دندان به گرما، حساسیت دندان به سرما و درد شود.
شکسته شدن پرکنندههای دندان
حساسیت دندان بعد از درمانهایی مانند: ، ، تاج دندان و … رایج است. اگر احساس میکنید که بعد از تاج گذاشتن برای دندان دچار حساسیت دندان شدهاید و یا ، این موارد نیز طبیعی هستند. این حساسیتها متداول هستند و به صورت شوکهای ناگهانی سرما یا گرما در دهان بوده و بعد از چند روز برطرف میشوند. فقط باید محتاط بوده و مراقب بروز درد در این چند روز باشید تا حساسیت دندان را به حداقل برسانید. با این حال اگر دندانتان به خاطر شکسته شدن پرکنندهی دندان یا ترک خوردن پرکننده در معرض عوامل بیرونی قرار گرفت، توصیه میشود که برای جلوگیری از آسیبهای بیشتر به متخصص مراجعه کنید.
بیماری لثه
علاوه بر تحلیل لثه، تشکیل پلاک و تارتار میتواند روی لثهها تأثیر گذاشته و باعث بیماریهای لثه شود، لایهی محافظ دندان را بشکند و ریشههای دندانها بدون محافظ شوند و بیرون باشند و نمایان شوند. این امر یکی از دلایل حساس شدن دندان به سرما و گرما است. در چنین مواردی، اگر مشکل درمان نشود، حساسیت دندان میتواند باعث پوسیدگی دندان و مشکلات جدی دیگر شود.
فرسایش مینای دندان
زیر مینای دندان و سمنتوم، دنتین (عاج دندان) قرار دارد. دنتین لایهی داخلی دندان است که تراکم آن نسبت به مینای دندان و سمنتوم کمتر است. لایهی دنتین توبولهای میکروسکوپی (لولههای کوچک عمیق) دارد. وقتی که دنتین لایهی محافظ مینای دندان یا سمنتوم را از دست بدهد، این توبولها باعث میشوند که گرما و سرما به عصبها و سلولهای داخل دندان برسد. نتیجهی این امر هایپرسنسیتیویتی یا حساسیت شدید دندان به سرما و گرما خواهد بود.
شکستگی ساختارهای دندان
اگر ، وقتی که با آن چیزی را گاز بگیرید، عصب آزرده میشود. این امر به دلیل تکان خوردن ساختار شکستهی دندان است. اگر قسمتی از دندان به خاطر شکستگی از آن جدا شده باشد، عصب مانند قبل محافظت نمیشود و میتواند آزرده شود. این امر نیز میتواند دلیل حساسیت دندان به سرما و گرما باشد.
مسواک زدن با فشار زیاد
اگر دندانهایتان را با فشار زیاد مسواک میزنید، از دهانشویه به مقدار زیاد و به دفعات زیاد استفاده میکنید تا دندانهای مروارید مانند و لبخندی درخشانتر داشته باشید، مراقب باشید، زیرا این کارها باعث تأثیر بر مینای دندان و لایههای محافظ دیگر دندان خواهد شد و دندان را در معرض عوامل بیرونی قرار خواهد داد که حساسیت دندان به گرما و سرما و بدتر از آن باعث آسیبهای جدی خواهد شد.
دندان قروچه
دندان قروچه و فشار دادن دندانها روی هم، میتوانند به مرور زمان باعث فرسایش مینای دندان شوند که این امر باعث نمایان شدن لایههای محافظ دیگر مانند دنتین خواهد شد و با درد عصب و حساسیت دندان همراه خواهد بود. توصیه میشود که از گارد دهان استفاده شود و مشکلات اصلی که باعث دندان قروچه و فشردن دندانها به هم میشوند درمان شوند تا از حساس شدن دندان و مشکلات دیگری که در پی آن ایجاد خواهد شد جلوگیری شود.
استفاده از محصولات قوی
عوامل خارجی که میتوانند باعث حساسیت دندان به سرما شوند عبارتند از: مسواک زدن دندان با فشار زیاد، استفادهی بیش از حد از محصولات سفید کنندهی دندان و اسیدهای غذاها و نوشیدنیها مانند شراب، قهوه و گوجهفرنگی که میتوان باعث فرسایش غیرقابل برگشت مینای دندان شوند.
عوامل بروز درد در دندانهای حساس به سرما و گرما
اگر دندانهایتان حساس شده باشند، عوامل زیر ممکن است باعث آسیب ریشه، عصبهای دندانها و بروز درد شوند. عوامل بروز درد در دندانهای حساس به سرما و علائمی که نشان میدهند دچار حساسیت دندان به گرما هستید در زیر آمده است:
- غذاها و نوشیدنیهای داغ یا یخ
- شرینیها، غذاها و نوشیدنیهای شیرین
- خوردن غذای ترش
- غذاها و نوشیدنیهای اسیدی
- هوای سرد
- مسواک زدن دندان
چه وقت باید به دندانپزشک جهت درمان حساسیت دندان به سرما و گرما مراجعه کنید؟
اگر دندان بیش از 4 الی 5 روز حساسیت شدید داشته باشد و هم به گرما و هم به سرما حساس باشد، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. حساسیت دندان میتواند نشانهی پوسیدگی یا عفونت پالپ دندان باشد. به دندانپزشک بگویید که زمان شروع درد کی بوده و اگر کاری، مانند کمپرس گرم، باعث بهبود درد میشود نیز به وی اطلاع دهید.
اگر تشخیص داده شد که حساسیت دندان دارید، دندانپزشک میتواند درمانهایی مانند درمان در مطب (استفاده از عامل ضد حساسیت با روکش محافظ برای دندان) یا محصولات مورد استفاده در منزل برای استفادهی شخصی را پیشنهاد دهد. اگر حساسیت دندان شما شدید و مداوم باشد و یا اگر با راههای دیگر درمان نشود، ممکن است دندانپزشکتان را پیشنهاد دهد.
درمان حساسیت دندان به سرما و گرما
حساسیت دندان را میتوان در جلسات معاینه یا تمیز کردن معمولی دندان تشخیص داد. اگر علائم شدید دارید یا درد مرتباً به سراغتان میآید، دلایل/مشکلات دیگر مانند: شکستگی پرکنندهها، بیماریهای لثه و پوسیدگی نیز بررسی خواهند شد. اگر میخواهید بدانید که چگونه میتوانید حساسیت دندان را برطرف کنید، دندانپزشکان راههای مختلفی را در این بخش ارائه کردهاند. بسته به دلیل، نوع و علائم، درمان مناسب برای حساسیت دندان به شما پیشنهاد داده خواهد شد. در زیر به درمانهای حساسیت دندان اشاره شده است:
خمیردندان ضدحساسیت/مخصوص دندانهای حساس
خمیر دندان ضد حساسیت یا خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس ترکیباتی دارد که باعث مسدود شدن مسیر انتقال حس از سطح دندان به عصب میشود. با این حال، این درمان روشی فوری نیست. اگر طبق تجویز پزشک از خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس برای درمان استفاده میکنید، 3 تا 4 هفته طول میکشد تا شاهد کم شدن حساسیت باشید. همچنین توصیه خواهد شد که از دهانشویههای فاقد الکل استفاده کنید، چون برای دندانهای حساس مناسبتر هستند.
ژل فلوراید
یا عوامل ضدحساسیت تجویزی نیز راههای ایمن و راحت دیگری برای درمان حساسیت دندان هستند. استفاده از ژل فلوراید کاری تخصصی است و در مطب انجام میشود تا مینای دندان تقویت، انتقال حساسیت کم و از دندان محافظت شود.
عصبکشی
اگر حساسیت دندان به سرما و گرما شدید بوده و ادامه داشته باشد و تشخیص داده شود که غیرقابل بازگشت است، برای درمان این مشکل از درمان عصبکشی استفاده خواهد شد.
تاج دندان
وقتی که قسمت زیادی از دندان به خاطر پوسیدگی یا شکستگس از بین رفته باشد، از تاج دندان استفاده خواهد شد. همچنین تاج دندان روی دندانی که ترک دارد و علائم دیگری ندارد نیز قرار داده خواهد شد تا قسمتهای شکستهی آن تکان نخورد.
درمانهای خانگی
درمانهای متعددی هستند که میتوانید در منزل از آنها کمک بگیرید و عبارتند از:
اجتناب از مصرف غذاهای یخ و اسیدی
اگر دندانتان به سرما حساس است، از گاز زدن خوراکیهای یخ اجتناب کنید، مثلاً به جای گاز زدن بستنی آن را لیس بزنید.
استفاده از مسواک نرم
علاوه بر این، اگر دندانتان به سرما حساس است، حتماً از مسواکی با فرچهی نرم استفاده کنید. مسواک نرم میتواند آسیب به لثه که باعث حساسیت دندان میشود را کاهش دهد. از نخ دندان نرم هم استفاده کنید.
پیشگیری از حساسیت دندان
در اکثر موارد بهداشت نامناسب دهان و دندان دلیل حساسیت دندانها به سرما و گرما است. اگر پلاکها دائماً و به درستی از بین نروند، باعث پوسیدگی دندان و یا تحلیل لثه خواهند شد. باید عادات بهداشت دهان و دندان خوبی داشته باشید و مرتباً به دندانپزشک مراجعه کنید تا از حساسیت دندان به سرما و گرما جلوگیری شود.
سؤالات متداول
چرا دندانم ناگهان به سرما حساس میشود؟
حساسیت دندان به گرما و سرما زمانی بروز پیدا میکند که لایهی محافظ دندان، مینای دندان، فرسوده شود. مینای دندان، روی دندان را در بالای خط لثه میپوشاند. از بین رفتن مینای دندان باعث میشود دنتین، که لایهای حساس زیر مینای دندان است، نمایان شده و گرما و سرما، عصب را تحریک خواهد کرد.
آیا حساسیت به گرما و سرما به معنای نیاز به عصبکشی است؟
دندانهایی که نیازمند عصبکشی هستند اغلب باعث تورم میشوند. حساسیت دندان که با عنوان حساسیت زیاد دنتین شناخته میشود، میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. با این حال حساسیت به سرما و گرما که به تازگی شروع شده باشد، میتواند تنها نشانهی نیاز به عصبکشی باشد.
آیا حساسیت دندان به گرما و سرما برطرف خواهد شد؟
احتمال اینکه حساسیت دندان خودبهخود برطرف شود کم است؛ اگر دندانتان به گرما و سرما حساس شده است، بهتر است که به best dental youtube مراجعه کنید تا سلامت دهان و دندانتان بررسی شود. این مشکل را نادیده نگیرید و انتظار نداشته باشید که خودبهخود برطرف شود. دندانپزشک میتواند دلیل حساسیت دندانتان را تشخیص داده و درمان مناسب را پیشنهاد دهد.
آیا حساسیاین پرسشی است که اکثر دندانپزشکان تقریباً هر روز با آن مواجه می شوند و البته آنها می دانند که روبرو شدن با حساسیت به دما چقدر دردناک و دشوار است. در تابستان هیچ چیز بهتر از یک نوشیدنی خیلی سرد پس از یک بازی مفرح نیست. یا در زمستان هیچ چیز به اندازه یک نوشیدنی گرم نمی تواند تسکین دهنده و گرم کننده برای کل بدن باشد. حساسیت دندان که مانع لذت بردن شما از نوشیدنی های مورد علاقه شما می شود، ناامید کننده است، اما شما تنها نیستید. تعداد زیادی افراد در سراسر دنیا با حساسیت دندان مربوط به دما مواجه هستند، و اکثر این موارد با مراقبت های خانگی قابل حل شدن هستند. با این حال، لازم است برخی از این موارد توسط دندانپزشک مورد توجه قرار گیرند. اگر شما نیز یکی از میلیون ها نفر از افراد در حال مبارزه با حساسیت دندان هستید و آماده هستید که دوباره از نوشیدنی های داغ و سرد مورد علاقه خود لذت ببرید، باید به علت اصلی این مشکل پی ببرید و با کمک دندانپزشک و با ایجاد تغییراتی در بهداشت دهانی روتین خود در منزل یا ترمیم و اصلاح آسیب های دندانی با درمان های دندانپزشکی داخل مطب، حساسیت دندانی خود را از بین ببرید.
علائم حساسیت دندان ها به دما
علامت اصلی حساسیت دندان ها به دما، دندان درد هنگام قرار گرفتن آنها در معرض دماهای بالا یا پایین است. برخی از بیماران احساس درد شدید و ضربان دار را گزارش می دهند. سایر افراد ناراحتی آزار دهنده و طولانی مدت پس از قرار گرفتن در معرض نوشیدنی های سرد یا داغ، را تجربه می کنند. در بسیاری از موارد، طرح درمانی برای حساسیت دندانی بر اساس مدت زمانی مشخص می شود که بعد از قرار گرفتن دندان های شما در معرض حساسیت به دما درد را تجربه می کنید.
حساسیت کمتر از 15 ثانیه
اگر درد یا ناراحتی تنها بلافاصله چند ثانیه پس از نوشیدن یک نوشیدنی گرم یا سرد طول بکشد، بعید است که مشکل جدی باشد. در این موارد، به احتمال زیاد حساسیت نتیجه پوسیدگی خفیف دندان (حفره)، شل شدن یا از بین رفتن پر شدگی دندان یا تحلیل رفتگی جزئی لثه است. عاقلانه است که هر چه سریع تر برای مراجعه به دندانپزشک اقدام کنید، اما نیازی به مراقبت های اورژانسی دندانپزشکی ندارد.
حساسیتی که 30 ثانیه یا بیشتر طول می کشد
در این موارد، احتمالا شما متحمل آسیب دائمی به ساختار داخلی (پالپ) دندان خود شده اید. این امر می تواند در نتیجه پوسیدگی عمیق دندان، شکستگی دندان، تصادف یا تروما رخ دهد یا اینکه می تواند نتیجه عفونت جدی باشد. در هر یک از این موارد، بهتر است بلافاصله برای انجام یک معاینه کامل با دندانپزشک خود یک قرار ملاقات بگذارید- قبل از اینکه درد ثابت و غیر قابل تحمل شود.
حساسیت دندان به گرما و سرما
علل حساسیت دندان
هنگامی که برای درمان حساسیت دندان به دندانپزشک گوهردشت کرج مراجعه می کنید، نخستین گام تعیین علت اصلی حساسیت دندان خواهد بود. گرچه عادات یا تجربیاتی که دقیقاً منجر به بروز حساسیت دندان ها می شوند، در افراد مختلف متفاوت خواهند بود، اما علل زمینه ای معمولاً یکسان هستند. هر دندان از سه لایه تشکیل شده است. لایه سخت و بیرونی که مینای دندان نامیده می شود، سیستم دفاعی دندان است، حفاظت از لایه های نرم تر و داخلی تر دندان ها. بلافاصله زیر مینای دندان عاج دندان قرار دارد که یک لایه از دندان است که حاوی تعدادی لوله های میکروسکوپی است که به درونی ترین لایه دندان ختم می شوند که پالپ نامیده می شود. سیستم عصبی دندان داخل پالپ قرار گرفته است. حساسیت دندان ها به دما معمولاً زمانی اتفاق می افتد که سلول ها داخل لایه های عاج دندان ها یا عصب دندان، بوسیله نوشیدنی گرم یا سرد تحریک می شوند.
برخی از علل شایع حساسیت دندان ها به دما شامل موارد زیر است:
دلایلی که یک دندان به سرما حساس است:
- پوسیدگی دندان– اگر حتی هنگام جویدن هم دندان های شما درد دارند، حساسیت به سرما ممکن است به یک حفره کوچک (بخش پوسیده دندان) مربوط باشد.
- بیماری لثه– تشکیل پلاک روی دندان، بویژه در خط لثه، نخستین نشانه بیماری لثه است، و مقادیر زیاد پلاک روی سطوح دندان ها می تواند با حساسیت آنها به سرما ارتباط داشته باشد.
- محکم مسواک زدن بیش از حد– وارد کردن فشار خیلی زیاد به دندان ها، استفاده از خمیر دندان های ساینده یا مسواک زدن با یک مسواک دارای فرچه های سفت می تواند باعث از بین رفتن مینای دندان ها و منجر به بروز حساسیت دندان ها به سرما شود.
- دندان قروچه– این عادت بد که با نام براکسیسم نیز شناخته می شود، منجر به از دست رفتن مینای دندان، لب پر شدن دندان ها، و سایر نگرانی های دندانی خواهد شد که باعث بروز حساسیت به سرما می شوند.
- تحلیل بافت لثه– تحریک عصب دندان که در لایه های پالپ داخلی دندان قرار دارد می تواند منجر به حساسیت سرد شود. نازک ترین قسمت مینای دندان ریشه های دندان را پوشش می دهد، به همین دلیل، وقتی لثه ها تحلیل می روند، ریشه در معرض محیط دهان قرار می گیرد، و به احتمال زیاد دندان ها به سرما حساس تر هستند.
- وجود ترک در دندان ها– ترک ها یا شکاف های کوچک در دندان ها می توانند گسترش یابند و به شکاف های بزرگتر تبدیل شوند، زیرا مینای دندان با قرار گرفتن در معرض دماهای مختلف منقبض و منبسط می شود. این ترک ها یکی دیگر از نقاط نفوذ به عصب دندان هستند که منجر به حساسیت به سرما و گرما می شوند.
حساسیت دندان به گرما و سرما
دلایل مشترک حساسیت دندان به دما:
- درمان های دندانپزشکی– سفید کردن دندان یکی از شایع ترین درمان هایی است که منجر به حساسیت به گرما می شود، اما فرایندهای دیگری نیز هستند که می تواند حساسیت به نوشیدنی های گرم ایجاد کند، از جمله تمیز کردن دندان ها، تسطیح سطح ریشه ها و روکش قرار دادن روی دندان یا پر کردن آن. این اتفاق بلافاصله پس از یک فرایند دندانپزشکی کاملاً طبیعی است، اما اگر بیش از چند هفته ادامه یابد یا بدتر شود، با مطب دندانپزشک خود تماس بگیرید.
- مصرف غذاهای اسیدی– اسیدهای موجود در قهوه، سس گوجه فرنگی، شراب و غذاها و نوشیدنی های دیگر که به طور منظم مصرف می شوند منجر به از دست رفتن مینای دندان ها می شود که می تواند باعث بروز حساسیت دندان ها به نوشیدنی های داغ شود.
- بیماری های مزمن دهان– 80٪ حساسیت دندان ها در خط لثه آغاز می شود، بنابراین تعجبی ندارد که بسیاری از افرادی که دندان های آن به گرما حساسیت دارند در حال مبارزه با بیماری لثه و تحلیل بافت نرم هستند.
راهکارهای خانگی درمان حساسیت دندان ها به سرما و گرما
اگر حساسیت خفیف به دماهای بالا یا پایین را تجربه می کنید، ایجاد برخی تغییرات در برنامه روزانه بهداشت دهان و دندان ممکن است برای کاهش ناراحتی های دندانی شما کافی باشد.
برخی از تغییراتی که می توانید انجام دهید عبارتند از:
- از یک نی استفاده کنید– به جای آنکه اجازه دهید مایعات سرد یا گرم مدت زمان طولانی با دندان های شما تماس داشته باشند، از یک نی استفاده کنید تا مایع را از پشت دندان ها بکشید، و از این طریق حساسیت را کاهش دهید.
- کاهش مصرف غذاهای اسیدی– غذاها و نوشیدنی های اسیدی روی مینای دندان سخت هستند و بویژه می توانند برای لایه های حساس تر عاج و پالپ دندان تحریک کننده تر باشند، بنابراین کاهش مصرف این غذاها و نوشیدنی ها می تواند به شما کمک کند تا از حساسیت اجتناب کنید.
- مسواک خود را عوض کنید– مسواک های دارای فرچه های سفت و به طور کلی مسواک زدن خیلی محکم می تواند باعث تحریک دندان ها و افزایش حساسیت شود. تعویض مسواک و انتخاب نمونه های نرم تر و پرهیز از مسواک زدن خیلی محکم می تواند حساسیت به دما را کاهش دهد.
- استفاده از خمیر دندان مخصوص دندان های حساس– خمیر دندان های زیادی در بازار موجود هستند که به طور خاص برای هدف قرار دادن حساسیت دندان ها تولید شده اند، و مواد تشکیل دهنده این خمیر دندان ها می تواند به میزان قابل توجهی درد هنگام مصرف نوشیدنی های گرم و سرد را کاهش داده و سلامت دهان و دندان ها را بهبود دهد.
- دهانشویه خود را عوض کنید– برخی از دهانشویه ها برای دندان ها سخت هستند، اما برخی دهانشویه های فلورایده وجود دارند که می توانند حساسیت دندان ها در لایه های عاج یا پالپ دندان را بدون تحریک بافت های حساس کاهش دهند.
- استفاده از محافظ دندان– اگر همیشه در طول شب دندان های خود را روی یکدیگر می سایید و فشار می دهید، برای پرهیز از ساییده شدن مینای دندان ها و کاهش خطر لب پر شدن و ترک خوردن دندان های خود باید محافظ دندان استفاده کنید.
حساسیت دندان به گرما و سرما
دندانپزشک چگونه می تواند به حساسیت دندان ها کمک کند؟
اگر حساسیت دندان های شما پس از چند روز بهبود نیافت یا بدتر شد، باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا اطلاعات بیشتری در مورد درمان های تخصصی برای بهبود خود پیدا کنید. برخی از گزینه هایی که ممکن است توصیه شوند عبارتند از:
- فلوراید تراپی– ثابت شده است که کاربردهای خانگی فلوراید تراپی و خمیر دندان هایی که فلوراید را با سایر مواد تشکیل دهنده ترکیب می کنند مانند کربوکسی متیل سلولز، هیدروکسی ستیل سلولز و پلی اتیلن گلیکول، حساسیت دندان ها را کاهش می دهد. علاوه بر این، دندانپزشک ممکن است در طول معاینات شش ماه یک مرتبه، فلوراید تراپی در مطب دندانپزشکی را برای کاهش حساسیت مزمن دندان توصیه کند.
- درمان ریشه– دندان درد شدید و حساسیت اغلب در نتیجه آسیب یا پوسیدگی رخ می دهد که دسترسی به ساختارهای عصبی حساس داخل لایه های پالپ دندان ها را راحت می کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، لازم است یک درمان پیشرفته تر دندانپزشکی به نام درمان ریشه انجام شود. این فرایند شامل حذف عصب آسیب دیده و بافت پالپ می شود. سپس، داخل دندان ضد عفونی می شود و دوباره پر می شود. در انتها، برای تقویت و محافظت از دندان درمان شده با درمان ریشه، روی آن روکش دندان قرار می گیرد.
- پیوند لثه– اگر بیماری لثه و تحلیل رفتن بافت نرم، باعث شود ریشه های دندان در معرض محیط دندان قرار بگیرند، این اتفاق باعث بروز حساسیت دندان می شود، به همین دلیل ممکن است پیوند لثه توصیه شود. این فرایند جراحی از ریشه های دندان ها محافظت می کند، سلامت کلی را بهبود می بخشد و حساسیت را از بین می برد.
- ترمیم های دندانی– اگر یک ترک، لب پر شدگی یا حفره دندان وجود داشته باشد، دندان را با استفاده از یک پرکننده ، اینله، یا آنله یا روکش دندان همرنگ آن ترمیم می کنیم. این راهکارها از دندان آسیب دیده محافظت می کنند و حساسیت را بهبود می بخشند.
نوشیدنی های گرم و سرد را بردارید
در پایان، هدف این مقاله این است که به شما کمک کند پاسخی کاربردی برای پرسش های خود در مورد حساسیت هنگام نوشیدن نوشیدنی های گرم یا سرد پیدا کنید. اگر حساسیت خفیف به دما، شما را از لذت بردن از نوشیدنی های مورد علاقه خود باز می دارد، بدن شما چیزی به شما می گوید. گوش کنید. این به شما یک پیام هشدار دهنده اولیه می دهد که دندان های شما نیاز به توجه دارند، بنابراین با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا قبل از اینکه مشکل جدی شود، آن را برطرف کنید.
پوسیدگی و خرابی دندان که در مراحل اولیه باشد، دردناک نیست. با پیشرفت پوسیدگی، ممکن است درد مداوم یا دردهای شدید گاه به گاه داشته باشید که ظاهراً دلیل مشخصی ندارند. حساسیت به غذاها و نوشیدنیهای داغ، یخ و شیرین از علائم متداول این مشکل است.
آیا بیش از حد مسواک زدن میتواند باعث حساسیت دندان شود؟
بله. محکم مسواک زدن یا مسواک زدن به دفعات زیاد میتواند باعث تحلیل لثه و یا فرسایش مینای دندان شود که به مرور زمان لایهی داخلی دندان به نام دنتین (عاج دندان) را در معرض عوامل بیرونی قرار داده و باعث حساسیت دندان خواهد شد. روزی دوبار دندانهایتان را با مسواکی که فرچهی نرمی دارد مسواک بزنید.
آیا پراکسید برای حساس بودن دندان به گرما و سرما مفید است؟
میتوانید از پراکسید به عنوان دهانشویه استفاده کنید تا لثههایتان درمان شده و از التهاب جلوگیری شود. برای استفاده از هیدروژن پراکسید به عنوان دهانشویه: 2 فنجان هیدروژن پراکسید 3% را با همین میزان آب گرم مخلوط کنید. محلول را 30 ثانیه در دهان بچرخانید.
.
نوشته شده توسط دکتر ثنا جباری (متخصص درمان ریشه)