از ویژگی‌های ورق ام دی اف (MDF) چه می دانید؟

ورق ام دی اف (MDF) به عنوان یک جایگزین مناسب برای تخته چوب طبیعی شناخته می‌شود. ویژگی‌های منحصر به فرد این محصول آن را به انتخابی مناسب برای تولیدکنندگان، نجاران و طراحان داخلی تبدیل کرده است. علاوه بر خصوصیت‌های فیزیکی، قیمت پایین تر آن در مقایسه با چوب، جذابیت استفاده از آن را چندین برابر کرده است.

ترکیب تشکیل دهنده MDF

این نوع ورق از الیاف بسیار ریز حاصل از ضایعات چوب‌های مختلف و ترکیب آن با رزین، آب و موم پارافین ساخته می‌شود. این ترکیب تحت دما و فشار بالا قرار گرفته و به صورت ورق در می‌آیند. به طور نسبی، 82 درصد خرده‌های چوب، 9 درصد چسب رزین، 8 درصد آب و یک درصد آن را موم پارافین تشکیل می‌دهد. چگالی ام دی اف معمولاً بین 500 تا 1000 کیلوگرم بر متر مکعب است. به دلیل وجود رزین در ترکیبات آن، چگالی آن از چوب‌های طبیعی بیشتر می‌باشد.

پس از تشکیل ورق توسط دستگاه‌های پرس، در مرحله بعد سطح آن سمباده می‌خورد تا علاوه بر رفع ناهمواری‌های سطحی، ظاهر مناسبی پیدا کند. در نهایت در صورت نیاز به تولید ام دی اف روکش دار، توسط دستگاه‌های مخصوص و با استفاده از کاغذهای پیش آغشته، تبدیل به ورق‌های رنگی با طرح‌های مختلف می‌شود.

مزایای ام دی اف نسبت به چوب طبیعی

در ادامه به تعدادی از مزیت‌های این محصول اشاره می‌کنیم.

  • نسبت به چوب‌ها انعطاف پذیری بالاتری دارد.
  • قیمت ورق ام دی اف در مقایسه با آن کمتر است. به همین دلیل خرید ورق ام دی اف به صرفه تر از چوب است.
  • طول و عرض آن به گونه ای است که نمی‌توان چوب طبیعی با آن ابعاد پیدا کرد.
  • برخلاف چوب‌های طبیعی، با گذشت زمان تغییری در ابعاد آن‌ها ایجاد نمی‌شود.
  • به دلیل وجود ذرات ریز همگن، استحکام و خواص آن در تمام سطح یکسان است.
  • هیچگونه گره و یا عیبی در سطح آن یافت نمی‌شود.
  • به راحتی و با چسب می‌چسبد.
  • میخ و پیچ را خیلی خوب نگه می‌دارد.

معایب ورق ام دی اف

علاوه بر مزایا، بهتر است به معایب آن نیز اشاره کنیم.

  • به علت چگالی بالای آن، تیغه‌های مورد استفاده برای برش آن، زودتر کند شده و از بین می‌روند.
  • در صورت قرارگیری در معرض آب، متورم شده و خواص خود را به طور کامل از دست می‌دهد.
  • انعطاف پذیری بالای آن ممکن است سبب تاب برداشتن آن شود.
  • به دلیل وجود فرمالدئید در ترکیبات آن، ممکن است سبب ایجاد مشکلات تنفسی در دراز مدت برای نجاران شود. همچنین احتمال دارد هنگام برش و سنباده زدن باعث حساسیت، تحریک چشم و ریه شود.

انواع ورق MDF

تقسیم بندی‌های برای آن وجود دارد اما یکی از شناخته شده ترین آن‌ها، بر اساس تفاوت در خواص فیزیکی اصلی است. ورق‌های ام‌دی‌اف بر اساس ویژگی‌های خاص در چهار نوع مختلف تولید می‌شوند:

1- مقاوم در برابر رطوبت

اگر مشتری نخواهد که از ورق‌های پی وی سی در مناطقی مانند حمام، دستشویی و یا زیر سینک ظرفشویی استفاده کند، می‌تواند از این نوع استفاده کند. مغزی آن ام دی اف خام است که با استفاده از روکش‌های مخصوص ضد آب پوشانده می‌شود. لبه آن‌ها با استفاده مهرهای سبز رنگ قابل تشخیص از مدل‌های دیگر است.

2- مقاوم در برابر آتش

این نوع با استفاده از روکش‌های مقاوم در برابر آتش پوشانده می‌شود. این نوع روکش‌ها به دلیل ویژگی‌های خاصی که دارند، دیرتر از مدل‌های معمولی کیفیت خود را در محیط‌های گرم مانند آشپزخانه‌های کوچک از دست می‌دهند.

3- ورق ام‌دی‌اف بسیار سبک

وزن این نوع در مقایسه با نوع استاندارد، 30 درصد کمتر است. از این ام دی اف در جاهای استفاده می‌شود که وزن سازه عامل بسیار با اهمیتی است.

4- ورق‌های معمولی

تمام ورق‌هایی که عموماً در بازار مشاهده می‌کنید، در این دسته بندی قرار دارند. بیشترین حجم استفاده از این نوع است.

انواع روکش شده مورد استفاده

ام دی اف‌ها خامی که در کارخانجات تولید می‌شوند، با آن ظاهر جذابی که مردم از آن سراغ دارند، متفاوت است. طرح‌ها و رنگ‌های متنوع MDF توسط روکش‌ها ایجاد می‌شوند. این روکش‌ها انواع متفاوتی دارند که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم.

1- لترون

یک نوع روکش کاغذی است که به عنوان پوشش ام دی اف و نئوپان استفاده می‌شود. به دلیل خواص نه چندان مناسب آن، قیمت پایینی داشته و در برابر خط و خش مقاومت چندانی ندارد. از این ورق در محیط‌های دور از رطوبت، نور و حرارت می‌توان استفاده کرد. ام دی اف روکش لترون برای ساخت تجهیزات چوبی ارزان قیمت استفاده می‌شود.

2- ملامینه

ملامین در واقع یک نوع ماده پلیمری است که کاربردهای بسیار متنوعی در صنایع دارد. یکی از کاربردهای آن استفاده به عنوان روکش ورق‌های ام دی اف و نئوپان است. این نوع روکش با استفاده دمای بالا و تحت فشار به سطح آن می‌چسبد. این ماده مقاومت بالایی در برابر خط و خش و حرارت دارد. همچنین به دلیل ساختار شیمیایی خود، در برابر عبور رطوبت بسیار مقاوم است. یکی از بزرگترین مزیت‌های آن این است که تنوع بسیار بالایی در طرح و رنگ دارد. تنها محدودیت روکش ملامینه این است که نمی‌تواند ظاهری براق داشته باشد. همچنین، مقاومت آن در برابر ترکیبات اسیدی و قلیایی پایین است.

3- روکش ام دی اف پی وی سی

پی وی سی به عنوان یک ماده پلیمیری، همانند ملامین، کابرد بسیار متنوعی در صنایع گوناگون دارد. مقاومت بالای آن در برابر رطوبت و نیز ظاهر براق، آن را به انتخابی عالی برای پوشش‌های مدرن تبدیل می‌کند. این نوع روکش در ساخت ورق ام دی اف هایگلاس استفاده می‌شود.

4- پلکسی گلس

پلکسی گلس یک ماده پلاستیکی سبک با ظاهری براق و شیشه ای است. همانند پی وی سی، اصلی ترین استفاده از این نوع ورق در ساخت ام دی اف‌های هایگلاس است.

 

منبع: tehranchoob.com