نکات ایمنی در نصب دکل مخابراتی
كار كردن برروي دكلهاي مخابراتي يكي از پر مخاطره ترين فعاليتهاي کار در ارتفاع محسوب مي شود و ضروري است با استفاده ي مناسب از تجهيزات ايمني دكلهاي مخابراتي و رعايت اصول ايمني كار در ارتفاع از بروز حوادث كه مي تواند غير قابل جبران باشد پيشگيري نمود. در اين نوشتار سعي شده است به مهم ترين اصول ايمني دكلهاي مخابراتي كه بايستی از سوي دكلبندان مورد توجه قرار گيرد تا با آشنايي بيشتر فعالين اين حرفه و بازرسين ايمني دكلهاي مخابراتي گام موثري در جهت حفظ ايمني دكلبندان و افزايش سطح آگاهي هاي عمومي برداشته شود .
مهم ترين اصول ايمني دكلهاي مخابراتي:
- از زمان شروع تا پایان، نیاز به داشتن دونقطه اتصال ایمن است.
- نقطه ایمن اول، هنگام بالا رفتن از دکل، خود سازه دکل و نردبان آن محسوب می شود و هنگام انجام کار مورد نظر روی دکل، توسط سیستم استقرار حین کار تأمین می شود و نقطه دوم با استفاده از سیستم حمایت و پشتیبان که در ذیل به معرفی ابزارهای لازم جهت سیستمهای عنوان شده پرداخته می شود.
- ضروري است افرادي كه در مشاغل مرتبط با ارتفاع كار مي كنند از نظر سلامتي در شرايط مناسب بوده و از آمادگي جسماني بالايي برخوردار باشند.
- براي انجام كار در ارتفاع ضروري است افراد آموزشهاي تخصصي اين حرفه را گذرانده باشند و ضمن كسب مهارت در مراحل صعود ، عمليات و فرود ، با اصول ايمني و نحوه امدادو نجات ويژه كار در ارتفاع آشنايي داشته باشند. تعمیر و نگهداری دکل های مخابراتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است تا عملکرد بهینه و پایداری در ارتباطات فراهم گردد . آشنايي با 5 ابزار مهم از تجهيزات ايمني كار در ارتفاع در دكلهاي مخابراتي: هارنس وسيله اي است كه لازمه ي كار(يا ورزش) در ارتفاع بوده و در دو نوع صنعتي و ورزشي موجود مي باشد و از طريق اتصال به طناب اصلي و پشتيبان امكان فعاليت در ارتفاع را فراهم مي كند.
- هارنس استقرار حین کار و متوقف کننده سقوط (تمام بدن) این نوع هارنس دارای حلقه جناقی و پشتی بوده که امکان استفاده از ابزار متوقف کننده سقوط را فراهم می کند.
- تقسيم مناسب وزن در هنگام صعود و يا سقوط هاي ناگهاني
- طراحی x شکل پشت این هارنس باعث تقسیم یکنواخت نیروی ناشی از سقوط در تمام قسمتهای بدن می شود(در صورت اتصال سیستم پشتیبان به حلقه پشتی)
2- کلاه ایمنی کار در ارتفاع(Helmet)
- یک کلاه ایمنی خوب، در عین راحتی و بدون ایجاد مزاحمت در حین کار، کاربر را در برابر ضربه و سقوط اجسام محافظت مي نماید.
- از خصوصیات بارزی که کلاه های ایمنی کار در ارتفاع را متمایز می کند، بدون لبه بودن و بند چانه ای Y شکل آنهاست.
- كلاه هاي ايمني استاندارد به راحتی قابل تنظیم و سازگار با سر مي باشند. استانداردهای کلاه ایمنی کار در ارتفاع
EN397 محافظت در برابر ضربه های مکانیکی
EN397 حفاظت در مقابل برق گرفتگی
EN937 خطر گیر افتادن کاربر در صورت گیر کردن کلاه ایمنی به موانع – حفاظت در برابر ریزش گدازه های مذاب – حفاظت در مقابل تغییر شکل جانبی – امکان استفاده در دماهای پایین
3- گريلون (GRILON)
گريلون ابزاری است جهت استقرار ايمن حین کار روی سازه یا دکل.
- امکان تنظیم آسان طول و فشار طناب میان دو نقطه تکیه گاه بهوسیله بادامک ابزار
- امکان استفاده به دو روش یکطرفه و دو طرفه
1.وضعیت دو طرفه: در این روش دو سر لنیارد به نقاط اتصال جانبی قسمت کمربند هارنس متصل شده و قسمت میانی لنیارد دور سازه تکیه داده می شود.
2.وضعیت یکطرفه: به واقع در این روش از این ابزار به عنوان ابزار فرود استفاده می شود که جزو کاربرد تخصصی آن نیست و بهتر است که از هر ابزاری برای موارد طراحی شده خود استفاده نمود.
- ابزار متوقف کننده سقوط متحرک به همراه جاذب انرژی. این ابزار عملکردی شبیه کمربند ایمنی خودرو دارد و با وارد شدن شوک به آن روی طناب پشتیبان(life line) قفل می شود.
- برای استفاده از این ابزار نیاز به نصب life Line (یک رشته سیم بوکسل که در امتداد ارتفاع دکل نصب می شود) روی دکل است.
حرکت آزادانه ابزار به بالا وانواع دکلها پیش از نصب، طراحی و ساخته میشوند. سپس به مکان مورد نظر منتقل و در آنجا نصب خواهند شد. در واقع پیش از عملیات نصب و اجرای این دکلها، نوع آن و نحوه طراحی آن مشخص شده است. نصب این دکلها نیز با استفاده از تجهیزات ایمنی و رعایت نکات مهم انجام میشود. قیمت نصب دکل مهاری معمولاً به عواملی مانند ارتفاع دکل، نوع مصالح مورد استفاده، شرایط محیطی و فنی، و همچنین تجهیزات اضافی مرتبط با پروژه بستگی دارد . فراساز تولید کننده و توسعه دهنده انواع سازه های فولادی مانند انواع دکل ها در سراسر ایران و خوارمیانه است. در ادامه به معرفی تجهیزات ایمنی دکل های مخابراتی میپردازیم. مجموعهای از اسکلت فلزی و پایههای نصب است که معمولاً با هدف ایجاد ارتباط رادیویی و نصب انواع رادیوها احداث میشوند. روی این دکلها میتوان انواع آنتنهای بیسیم، دیشهای مایکروویو، آنتنهای موبایل و غیره را نصب کرد. البته شرایط نصب و نوع آن نیز بنا به نوع مصرف متفاوت خواهد بود. پیشنهاد میکنیم قبل از مطالعه باقی موارد حتما مقاله فراساز را مطالعه کنید.
نصب دکل و تجهیزات ایمنی دکل های مخابراتی
در صورتی که نصب این دکلها به صورت ایمن و استاندارد انجام نشود، استفاده از آن را با مشکل مواجه خواهد کرد. به همین دلیل نصب آن نیز بسیار حائز اهمیت است. همچنین دکلها با توجه به ظرفیت نصب آنتن روی آنها انتخاب و نصب میشوند. به طور کلی میزان امواج قابل دریافت و یا تعداد مشترکان قابل پشتیبانی نیز از طریق نوع و اندازه دکل مشخص میشود. از آنجاییکه نصاب دکل از خود سازه به عنوان نردبان استفاده کرده و بخشهای بعدی دکل را روی هم مونتاژ میکند، رعایت نکات ایمنی حین نصب و استفاده از تجهیزات مورد نیاز جهت ایمنی بسیار ضروری است.
اجرای این دکلها
برای تولید و ساخت یک دکل معمولاً ابتدا با کمک نرمافزارهای مهندسی طراحی اصلی آن انجام گرفته و سپس با کمک قطعات از پیش ساخته شده دکل مونتاژ میشود. در واقع دکلهای مخابراتی از طریق عملیات مونتاژ، کامل شده و با کمک اجرای فونداسیون در محل مورد نظر نصب میشود. ساخت و نصب دکلها معمولاً بر طبق استانداردهای بینالمللی انجام میشود که رعایت آنها ضروری است. در یک دکل مواردی مانند اتصال، نوع متریال، نوع فونداسیون و شرایط محل نصب بسیار مهم است. این نوع دکل ها برای نصب شدن به تجهیزات ایمنی نیاز دارند تا در ارتفاع مورد نظر روی یکدیگر قرار بگیرند. از این رو نصب آنها معمولاً در ارتفاع معینی انجام میگیرد که باید همراه با رعایت برخی موارد ایمنی باشد. رعایت اصول ایمنی و استفاده از تجهیزات ایمنی در نصب دکلها بسیار ضروری است.
بخشهای مختلف تجهیزات ایمنی دکل های مخابراتی
این دکلها برای نصب و استفاده به بخشهای مختلفی نیاز دارد تا دوام و عمر آن افزایش یافته و از خطرات آینده که ممکن است تجهیزات روی دکل را تهدید کند، جلوگیری شود. از مهمترین بخش یک دکل که در واقع سیستم ایمنی آن نیز محسوب میشود، سیستم روشنایی آن است. همه دکلهای مخابراتی پس از نصب به سیستم روشنایی نیاز دارند. زیرا این دکلها در ارتفاع زیاد نصب میشوند و باید چراغی روی ارتفاع آنها به عنوان سیستم روشنایی کار گذاشته شود. بدین ترتیب از برخورد بالگرد یا هواپیما در شب با این دکلها جلوگیری خواهد شد. این چراغ معمولاً از نوع الای دی بوده و در آن از پنلهای خورشیدی استفاده شده است. دلیل استفاده از پنل خورشیدی نیز جذب انرژی خورشید در روز و تبدیل آن به روشنایی در شب است. بدین ترتیب دیگر به کابل کشی برق روی دکل نیاز نخواهد بود.
یکی دیگر از اجزای سیستم روشنایی روی دکل که بخشی از ایمنی آن محسوب میشود، استفاده از فتوسل است. این سیستم با توجه به تاریک شدن هوا کار خود را آغاز میکند و وظیفه آن روشن کردن چراغ روی دکل است. همچنین بدنه اصلی چراغ روی دکل باید از متریالی استفاده شود که نوع آن با توجه به شرایط آب و هوایی معین خواهد شد. معمولاً سیستم روشنایی در بالاترین ارتفاع از دکل نصب میشود. تجهیزات ایمنی دکل های مخابراتی میتواند از خطرات مهمی جلوگیری کند. نصب این روشنایی همراه با بخشهای مختلف آن طی استاندارد سازمان بینالمللی هوانوردی غیر نظامی انجام میگیرد. طبق آن نصب کلیه ادوات باید در بالاترین ارتفاع انجام شود. چراغ دکل معمولاً به صورت چشمک زن فعالیت میکند.
یکی دیگر از بخشهای مربوط به ایمنی دکل برقگیر یا ارت دکل است. این قسمت نیز باید در بیشترین ارتفاع یا همان نوک دکل نصب شود. سیستم برقگیر معمولاً شامل یک میله مسی است که خودش میتواند ارتفاعی برابر با یک تا دو متر داشته باشد. در تمامی دکلهای مخابراتی استفاده از سیستم برقگیر یا صاعقه گیر ضروری است. این سیستم از طریق کابلی که به آن کابل مسی یا کابل ارت گفته میشود به زمین وصل شده و در زمانهایی نظیر بارندگی و صاعقه، دکل را از خطرات مهم حفظ میکند. سیستمهای برقگیر در آنها نیز انواع مختلفی دارند و بسته به شرایط محیط نصب و نوع دکل باید از یکی از انواع آن استفاده کرد. این سیستم با انتقال بار الکتریکی رعد و برق به زمین به نوعی باعث محافظت از آنتنها و دیشهای موجود روی دکل خواهد شد.
سیستم ارت بکار رفته روی دکلها در نهایت باید به چاه ارت روی زمین متصل شود. اجرا و راهاندازی چاه ارت با توجه به اندازه دکل و محیط نصب شده بستگی دارد. این چاه میتواند کلیه صاعقههای دفع شده را به زمین منتقل کرده و از خطرات و آسیبهای احتمالی جلوگیری کند. توجه به فونداسیون دکل از موارد مهم دیگر ، در زمان نصب دکل مخابراتی توجه به فونداسیون نصب و تجهیزات ایمنی دکل های مخابراتی است. نصب این سازهها در اکثر مواقع روی زمین انجام شده و نیاز است تا از طریق طراحی فونداسیون مناسب از واژگونی و یا عدم استحکام آن جلوگیری شود. از متداول ترین نوع فونداسیون دکل نوع عمقی آن است.
این نوع فونداسیون طی فرمولی خاص محاسبه و اجرا شده و در ساخت آن باید استانداردهای موجود نیز رعایت شوند. فونداسیون عمقی در واقع از نوع به صرفه و اقتصادی نیز محسوب شده و میتواند دکلها را در برابر وزش باد نسبت به واژگونی ایمن کند. در زمینهای سنگی معمولاً از نوع فونداسیون سطحی و گسترده استفاده میشود که نسبت به عمقی ایمنتر بوده و قادر است نیروی گشتاور مربوط به واژگونی دکل را تحمل کند. پایین روی طناب بدون دخالت کاربر ابزاري است براي جذب انرژی دو بازو متشکل از دو قلاب MGO، تسمه Y شکل و ابزار شوک گیر برای عبور و صعود از سازه ها بسیار مناسب و انعطاف پذیر است