الکتروموتور زیمنس در چه شرایطی توان کار کردن را دارد؟
چرا برند زیمنس را انتخاب کنید؟
اگر به دنبال جامع ترین رنج الکتروموتور های ولتاژ پایین (low-voltage) در جهان هستید، الکتروموتور زیمنس بهترین گزینه خواهد بود. شرکت زیمنس آلمان تولید کننده انواع دینام ولتاژ پایین از توان 0.09 تا 5300 کیلووات است که در سال های اخیر تا توان 200 کیلووات در کشور چک تولید می شود. علاوه بر الکتروموتور، شرکت زیمنس تولید کننده بسیاری از لوازم اتوماسیون نظیر کنترل دور موتور ( اینورتر )، کلید هوایی و … نیز هست. کاهش مصرف انرژی یکی از مهمترین اهداف شرکت ها در افزایش بهره وری به شمار می رود و الکتروموتور زیمنس همواره بر این باور بوده است که باید با افزایش راندمان مصرف انرژی را کاهش داد. برای همین است که شرکت زیمنس دست به طراحی موتورهای بهروری بالا ( High-efficiency ) زده است.

تاریخچه تأسیس الکتروموتور زیمنس (SIEMENS)
” ورنر ون زیمنس ” یک مخترع آلمانی بود که در خصوص اختراعات خود زیاد عملکرد موفقی نداشت و در کسب درآمد از این اختراعات تقریبا شکست خورده بود. وی سال 1847 تصمیم گرفت در سیستم انتقال پیام (کدها) تلگراف ؛ که بر اساس سیگنال های الکتریکی بوجود می آمدند تغییرات مثبتی ایجاد کند. تلگراف یک وسیله ای انتقال پیام از طریق سیگنال های الکتریکی بود که توسط ” ساموئل موروس ” اختراع گردید.
سیستم عملکرد این دستگاه به این صورت بود یک میل لنگ دستی جریان الکتریکی مورد نیاز را به سوزنهایی که بر روی صفحه ی حروف و اعداد قرار داشت وارد می کرد. ایراد این سیستم دستی بودن آن بود ، در واقع اگر اپراتور میل لنگ با سرعت کم می چرخاند، جریان الکتریکی کمی به سوزن منتقل می شد و اگر بیش از حد می چرخاند ، جریان زیادی تولید می گردید و سوزن ها قفل می شدند.
آقای زیمنس تصمیم گرفت که سیستم اشاره گر را جایگزین سیستم سوزنی کند به این صورت که با فشار دادن هر دکمه حروف یا اعداد جریان قطع و وصل بشود. این تغییرات ورنر زیمنس مؤثر بود و سبب ارتقای سیستم های تلگراف شد. وی بهمراه مکانیکی بنام Johann Georg Halske شرکتی “Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske” تأسیس کردند و موفق شدند در سال 1849 بزرگترین خط انتقال تلگراف راه دور را از برلین به فرانکفورت به طول 670 کیلومتر به بهره برداری برسانند.
SIEMENS سال 1866 با اختراع دینامو الکتریک بزرگترین کمک خود را در دنیای صنعت الکترونیک و برق انجام داد. وی یک ماشین دینامو ساخت که بر اساس چرخش یک شفت درون یک سیم پیچ جریان الکتریکی تولید می کرد. ابداع این ماشین باعث تحول در دنیا شد که پایه گذار تولید ژنراتورهای الکتریکی بزرگ و منبع تولید انرژی الکتریکی مانند دینام در دنیا بود ؛ به طور مثال ساخت اولین راه آهن برقی جهان که انرژی خود را از یک منبع برقی خارجی تأمین می کرد یکی از مهم ترین پیشرفت های این مجموعه بشمار می ورد.
WERNER یک سال قبل از درگذشتش ، یعنی در سال 1891 ، موفق به ساخت الکتروموتور 10 اسب بخاری شد. بعد از وی ، برادر او بهمراه پسرانش مدیریت کمپانی SIEMENS را برعهده گرفتند و با هدف توسعه و پیشرفت در بازارهای جهانی شروع به احداث پایگاه های جدید در قاره های مختلف دنیا نمودند و در سال 1925 موفق به ساخت الکتروموتورهای 1000 اسب بخاری شدند.
در طی 175 سال احداث کمپانی SIEMENS از ساخت تلگراف اشاره ای تا ساخت اولین موتور برقی 1.5 اسب بخاری و انواع درایو (اینورتر) تا به امروز ، مسیری جز پیشرفت و توسعه در این مجموعه نبوده است و این حرکت روبه جلو در این سالیان سبب شده که این مجموعه به یکی از بزرگترین کمپانی ها در دنیا مبدل شود. هم اکنون زیمنس در 190 کشور دنیا با بیش از 370 هزار نفر نیرو متخصص فعالیت می کند. فعالیت SIEMENS در 280 زمینه مختلف تکنولوژی و صنعت می باشد. ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع الکتروموتور زیمنس (SIEMENS) بهمراه مشخصات فنی آنها آشنا کنیم.
آشنایی با الکتروموتور زیمنس
موتورهای همه منظوره زیمنس با عنوان NEMA برای طیف گسترده ای از کاربردها، قابل استفاده هستند. موتورهای آلومینیومی، کارایی بالا و وزن کم تری دارند. در حالی که موتور چدنی قابلیت اطمینان و عملکرد طولانی مدت را تضمین می کند. انواع الکتروموتور زیمنس به طور قابل توجهی هزینه های بهره برداری را کاهش می دهند و در مدت زمان کوتاهی هزینه های خود را از طریق کاهش تلفات انرژی پوشش می دهند، به ویژه اگر در ساختار موتور از روتور مسی که بازدهی بالاتری از سطح NEMA Premium دارد، استفاده شده باشد.
برخی افراد با شنیدن ترکیب واژه “همه منظوره” آن را مترادف با کیفیت معمولی یا حداقل کیفیت می دانند. اما این تصور در مورد موتورهای Siemens electromotor GP صدق نمی کند. چرا که مقاومت ساختاری بالایی با استفاده از تجزیه و تحلیل المان محدود به دست می آید. این کار به منظور مقاومت در برابر اثرات تنش و لرزش موتور انجام می گیرد. از مواد مقاوم در برابر خوردگی به منظور افزایش طول عمر و در طیف گسترده ای از کاربردهای صنعتی استفاده می شود.
محصولات الکتروموتور زیمنس NEMA GP اینورترکار هستند و دارای امتیازات VFD ثبت شده بر روی پلاک می باشند. همچنین براساس افزایش بازدهی، طراحی و تولید می شوند. می توان با استفاده از روتور مسی به راندمان بالاتری نیز دست یافت. موتورهای همه کاره با قاب آلومینیومی و ضخامت TEFC از لحاظ ساختاری و مواد تشکیل دهنده بسیار شبیه به موتورهای سنگین SIMOTICS SD100 و موتورهای چدنی GP100 هستند، اما به دلیل قاب آلومینیومی و طراحی متوسط، هزینه کمتری دارند.
قطعات الکتروموتور زیمنس
برای درک بهتر از نحوه ی کارکرد موتورهای برقی ، اطلاع داشتن از قطعات داخلی و عملکرد آنها کمک بسزایی به ما می کند.
- ترمینال : جعبه ترمینال الکتروموتور شامل درب جعبه ، تخته کلمپ و جامپرهای پیکربندی جهت اتصال مثلث یا ستاره می باشد. برق ورودی موتور از طریق ترمینال وارد دستگاه می شود. درواقع نیروی الکتریکی به واسطه جعبه ترمینال وارد سیم پیچ استاتور می گردد.
- کلاف سیم پیچ استاتور : درون استاتور ورقه هایی از جنس سیلیسیم آهن قرار دارد که روی این ورقه ها شیارهایی وجود دارد که محل قرار گرفتن سیم پیچ استاتور است. زمانی که برق وارد موتور می شود، جریان به درون کلاف سیم پیچ استاتور حرکت کرده و باعث بوجود آمدن میدان مغناطیسی درون استاتور می گردد.
- پروانه خنک کننده : سیستم خنک کاری به عهده پروانه می باشد که در انتهای موتور قرار گرفته و با چرخش باعث گردش هوا در داخل الکترموتور می شود.
- یاتاقان و روانکاری : وظیفه ی یاتاقان ها محافظت از شفت و روتور در برابر بارهای شعاعی و محوری است.
- شفت (محور محرک) : شفت وظیفه ی انتقال گشتاور و نیروی مکانیکی تولید شده توسط استاتور و روتور ، به مصرف کننده را دارد.
- بدنه (پوسته) : محافظ و پوششی است که تمامی قطعات الکتروموتور درون آن قرار دارد.
- پایه : پایه ها به عنوان نگهدارنده و تراز کننده موتور قرار می گیرند. موتورهای برقی هم به صورت پایه دار و هم بدون پایه (فلنج دار) و هم به شکل پایه/فلنج دار تولید می شوند.
- پلاک : روی پلاک اطلاعات و مشخصات مهم موتور و همچنین استانداردهای مربوط ، بهمراه سریال نامبرها آن دستگاه قید می شود
- حلقه های اتصال کوتاه رسانا : در ابتدا و انتهای هسته آهنی روتور قرار گرفته و از طریق میله های مسی بهم متصل هستند.
- بارها (میله های مسی) : میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط استاتور ولتاژی به میله های مسی روتور القا میکند و باعث جاری شدن جریان درون این بارها می گردد. این جریان درون بارها باعث به وجود آمدن میدان مغناطیسی روتور ، و در نهایت به گردش درآمدن شفت می شود.
سوالات متداول
الکتروموتور زیمنس در چه شرایطی توان کار کردن را دارند؟
الکتروموتور زیمنس با داشتن گواهی های استاندارد حفاظتی IP55 در برابر ورود هرگونه جسم خارجی عایق است و در مقابل گردوغبار و پاشش آب از هرجهتی مقاوم هستند. پوسته الکتروموتور زیمنس از آلومینیوم و در سطح حفاظتی بالاتر از چدن ساخته شده که باعث شده در شزایط سخت به کار خود ادامه دهد. همینطور الکتروموتورهای زیمنس میتوانند در محیط با دمای -20 تا +40 درجه بدون افت توان کارکنند.
سیکل های کاری الکتروموتور زیمنس به چه صورتی است؟
الکتروموتورهای شرکت زیمنس با داشتن گواهی DUTY CYCLE S1 توانایی ادامه دادن کار خود به صورت یکسره میباشند. قابل توجه است که خاموش و روشن شدن این نوع از الکتروموتورها تاثیر منفی در عمر و بازدهی آنها دارند.