علائم عفونت روکش دندان
اگر قبل از قرار دادن روکش دندان، درمان ریشه برای دندان انجام نشده باشد، دندان همچنان عصبهایی دارد که به آن وارد میشوند. روکش شما ممکن است به عصب آسیب دیده فشار وارد کند و در صورت بروز عفونت، میتواند باعث درد شود. یک علت عفونت میتواند پر شدگی نادرست قبلی باشد که ممکن است نشت داشته باشد و در نتیجه باکتریها ریشه عصب را دچار عفونت کنند. اگر احساس درد و ناراحتی در دندانهای خود دارید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانپزشک بتواند سلامت دهان و دندان شما را ارزیابی کند و راه حلی برای مشکل به شما ارائه دهد.
علائم عفونت روکش دندان
برخی از علائم عفونت در زیر روکش دندان شما ممکن است شامل این موارد باشد:
- درد هنگام گاز گرفتن
- تورم لثهها
- حساسیت دندان
تجربه عفونت خوشایند نیست و به محض شروع علائم اولیه باید به ناحیه تحت عفونت رسیدگی کنید. اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، سریعاً با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا یک وقت درمان ریشه برای شما تعیین کند.
چه چیزی باعث آسیب رساندن به روکش دندان شما میشود؟
برخی از افراد بر این باورند که چون دندان آنها روکش دارد، دیگر در معرض بیماریهای دندانی نیستند. در حالی که، به هیچ وجه اینطور نیست. روکشها به اندازه دندانهای دیگر حساس هستند. عوامل بسیاری وجود دارد که میتواند باعث درد دندان، حساسیت یا عوارض “بایت” شود. در اینجا دلایل رایج عفونت روکش دندان مطرح شده است:
سایز روکش دندان شما ممکن است مناسب نباشد
نکته اصلی برای روکش دندان این است که یک سطح گاز گرفتن جدید برای شما فراهم کرده و دندان شما را با مواد محکم و جدیدی بپوشاند تا کامل به آن متصل شود، از آن محافظت کند و ظاهر آن دندان را به بهترین حالت برساند. دندانپزشک با برداشتن یک لایه نازک، دندان شما را برای روکش جدید آماده میکند تا روکش دندان، حجم تودهای یا ارتفاعی به دندان شما اضافه نکند. علیرغم تمام دقتهایی که در طراحی روکش و اندازه کاملاً مناسب آن انجام میشود، گاهی اوقات ممکن است یک روکش روی دندان شما خیلی بلند باشد. در مورد سطوح جویدن دندان، کوچکترین عدم تناسب روکش میتواند باعث ناراحتی هنگام گاز گرفتن یا جویدن شود.
اگر درد مربوط به روکش شما هنگام جویدن یا گاز گرفتن اتفاق افتاد، با دندانپزشک تماس بگیرید تا بتواند تنظیمات لازم را در سطح جویدن روکش شما ایجاد کنند.
عصب دندان شما ممکن است ملتهب باشد
در بعضی موارد، درد دندان روکش شده مربوط به روکش نیست بلکه به ریشه دندان مربوط میشود. عفونتهای پیشرفته دندان میتواند باعث آسیب و التهاب پالپ (عصب) دندان شود. علائم عفونت پیشرفته که ممکن است نیاز به درمان ریشه داشته باشد شامل موارد زیر است:
- درد شدید هنگام جویدن
- درد طولانی مدت دندان در واکنش به دمای گرم و سرد
- تغییر رنگ دندان
- طعم ناخوشایند دهان
- لثههای نرم و متورم در اطراف دندان
- آبسه یا ترشح چرک در اطراف دندان و لثه آسیب دیده
اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، بلافاصله با یک دندانپزشک تماس بگیرید. علائم ممکن است ارتباط خیلی کمی با روکش شما داشته باشد، اما ممکن است نشان دهنده یک عفونت جدی باشد که با یک فرآیند درمان ریشه بدون درد – بله، بدون درد – برطرف میشود.
ممکن است بافت لثه تحریک شده باشد
آماده سازی و قرار دادن روکش دندان یک روش ساده و سرراست است که تقریبا بدون عارضه انجام میشود. با ذکر این نکته که یک فرآیند دندانپزشکی است که دندان شما را درگیر میکند و حتی میتواند لثههای شما را در قسمتی که روکش با آنها تماس پیدا میکند، تحت تأثیر قرار دهد. اگر در روزهای اول پس از قرار دادن روکش جدید دچار ناراحتی شدید، ممکن است صرفا نتیجه تحریک، التهاب و حساسیت لثه باشد.
برای رفع هرگونه درد و ناراحتی، از داروهای مسکن بدون نسخه که حاوی ایبوپروفن هستند استفاده کنید. در صورت ادامه تحریک، برای مشاوره بیشتر با دندانپزشک تماس بگیرید.
متخصص ایمپلنت خوب ، پزشکی می باشد که سالها در زمینه دندان پزشکی عمومی تحصیل کرده است.
ممکن است دندان قروچه داشته باشید
درد در ناحیه تحت درمان دندانپزشکی – چه جدید و چه قدیمی – و همچنین آسیب به روکشها یک علامت معمول از وضعیتی به نام دندان قروچه در خواب است. دندان قروچه در خواب به این معنی است که فک خود را محکم فشرده میکنید و دندانهای خود را روی هم میکشید. (ممکن است در زمان بیداری نیز اتفاق بیفتد.) فشار غیر طبیعی فک بسته شده و دندان قروچه آنقدر شدید است که به روکش دندان آسیب میرساند و باعث درد در دندانها، فک، صورت، گردن و حتی سردرد و اختلال در خواب میشود.
بسیاری از مردم نمیدانند که دندان قروچه در خواب را تجربه میکنند و این علائم را به علل گسترده دیگری نسبت میدهند. اگر همراه با هر یک از علائم دیگر، در ناحیه روکش جدید درد دارید، همه این علائم را در اسرع وقت با دندانپزشک در میان بگذارید. دندانپزشک شما میتواند چندین گزینه را برای محافظت از روکش شما و کاهش عادات دندان قروچه و علائم مرتبط با آن پیشنهاد کند. یک راه حل ساده میتواند استفاده از نایت گارد مناسب و سفارشی و یا تغییرات جزیی در سطح جویدن دندانها باشد.
نوع درمانی که فرد برای عفونت دندان دریافت میکند به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:
- محل اولیه آبسه
- احتمال گسترش عفونت و میزان گسترش
- میزان واکنش سیستم ایمنی بدن به عفونت
درمانهای احتمالی عفونت دندان شامل موارد زیر است:
درمان ریشه
درمان ریشه (RCT) ممکن است برای درمان آبسه در اعماق دندان لازم باشد. این روش شامل سوراخکاری در دندان برای از بین بردن عفونت و باکتریهای جمع شده در ریشه است.
سپس دندانپزشک فضا را با مادهای لاستیک مانند به نام “گوتا پرکا” پر خواهد کرد. هنگامی که دندان بهبود یافت، آن را با روکش یا مواد پر کننده دائمی ترمیم میکند تا از عفونتهای بعدی جلوگیری شود.
آپیکواکتومی
گاهی اوقات، RCT برای رهایی از عفونت دندان کافی نیست. در چنین مواردی، دندانپزشک ممکن است روشی به نام آپیکواکتومی یا برداشتن انتهای ریشه را توصیه کند. این روش شامل باز کردن لثهها برای از بین بردن انتهای ریشه دندان همراه با هرگونه بافت آلوده است.
آنتی بیوتیک
همچنین ممکن است دندانپزشک برای کاهش عفونت و جلوگیری از انتشار آن، آنتی بیوتیک تجویز کند.
اگر عفونت قبلا گسترش یافته باشد، ممکن است لازم باشد فرد دوره درمان آنتی بیوتیکی خود را طولانیتر کند. ممکن است لازم باشد که متناوباً از نوع دیگری از آنتی بیوتیک استفاده شود. اگر عفونت شدید باشد، ممکن است فرد نیاز به بستری در بیمارستان و دریافت آنتی بیوتیک به صورت داخل وریدی داشته باشد.
تخلیه
در موارد خاص ممکن است لازم باشد چرک به طور مستقیم از محل عفونت تخلیه شود.
به عنوان مثال، ممکن است تخلیه برای حذف چرک از آبسه پارافارینگل در پشت دهان لازم باشد.
تعویض روکش
برای درمان پوسیدگی زیر دندان ممکن است لازم باشد روکش خود را برداشته و تعویض کنید. بسته به اندازه پوسیدگی ممکن است لازم باشد روکش جدید برای شما ساخته شود تا مساحت بیشتری را پوشش دهد.
اگر نیاز به تعویض روکش دندان دارید یا فکر میکنید ممکن است به یک روکش دندان نیاز داشته باشید، مراحل کار ساده است. برای ایجاد فضای روکش، دندان باید کمی ساییده شود. سپس دندانپزشک از دندان قالب میگیرد و یک روکش با طراحی سفارشی تهیه میکند. وقتی روکش شما آماده شد، روی دندان شما سیمان شده و با انجام روتین بهداشت دهان و دندان مناسب، 10 سال یا بیشتر دوام خواهد داشت.
کشیدن دندان
در موارد شدیدتر، اگر پوسیدگی در تمام دندان شما گسترش یافته و دیگر قابل بازیابی و درمان نیست، مجبور به کشیدن دندان هستید.
عفونت دندان روکش شده عارضه ای که کمتر اتفاق می افتد اما پزشک بررسی عوامل و علائم عفونت بعد از روکش دندان
در مقاله امروز سایت دکتر ندا مکانیک به بررسی عوامل و علائم عفونت بعد از روکش دندان بپردازیم.
تعریف روکش دندان
روکش دندان مانند پوششی است که روی دندان آسیب دیده قرار میگیرد. روکش، در جای خود محکم شده و بخشی از دندان را که در دهان قابل دیدن است، میپوشاند. وظیفه روکش، حفظ اندازه و شکل دندان است و همچنین از دندان محافظت میکند. گاهی اوقات، روکشهای دندانی در دو طرف دندان از دست رفته قرار میگیرد، تا بریج (دندان مصنوعی که فضای خالی دندان را پر میکند) را در جای خود نگه دارد. روکشها از مواد مختلفی مانند پورسلین، سرامیک و فلزی ساخته میشوند.
مطلب پیشنهادی :
این احتمال وجود دارد که پس از انجام درمان عصبکشی به نیاز داشته باشید، تا از دندان محافظت کند. یا ممکن است دندانپزشک در صورت وجود عوامل زیر، روکش دندان را پیشنهاد دهد:
- حفره بزرگی که با پرکردن قابل ترمیم نباشد
- دندانی که دچار شکستگی شده یا ضعیف شده است
- دندان از دست رفتهای که به بریج یا ایمپلنت نیاز دارد
- دندانی که تغییر رنگ یا تغییر شکل داده است
اگر قبل از قرار دادن روکش دندان، عصب کشی انجام نداده باشید، دندان شما هنوز دارای عصب است. گاهی روکش به عصب آسیبدیده، فشار وارد کرده و منجر به عفونت میشود، یا عفونت میتواند ناشی از مواد قدیمی پرکردن دندان در زیر روکش باشد، که باکتری به آن نفوذ کرده و باعث عفونت عصب میشود.
علائم عفونت دندان
- احساس درد هنگام جویدن
- ورم لثه
- حساسیت دندان به تغییر دما
- تب
عوامل بروز عفونت و درد دندان روکش شده
دلایل مختلفی وجود دارد که میتواند منجر به درد و عفونت در یک دندان روکش شده شود، این عوامل شامل:
پوسیدگی دندان زیر روکش
چون دندان زیر روکش، هنوز دارای بافت زنده است، ممکن است در مرز بین دندان و روکش، دچار پوسیدگی یا سوراخ شود که منجر به درد مداوم در آن ناحیه میشود. اگر پوسیدگی دندان تا حدی بزرگ شود که به عصب آسیب برساند، ممکن است به درمان عصب کشی نیاز داشته باشید.
درد لثه ناشی از انجام روکش
ممکن است پس از انجام درمان برای قرار دادن روکش، احساس درد موقتی داشته باشید. این درد نباید بیشتر از 2 هفته طول بکشد. اگر پس از قرار دادن روکش، احساس درد شدیدی دارید، یا اگر درد شما بیش از 2 هفته ادامه یافت، با دندانپزشک مشورت کنید.
شکستگی دندان یا روکش
یک شکستگی در روکش یا دندان در زیر روکش، میتواند درد خفیفی ایجاد کند. همچنین ممکن است دندان به دلیل این شکستگی نسبت به سرما، گرما یا هوا حساسیت نشان دهد. در صورت مشاهده هرگونه شکستگی، لقی یا ترک در روکش دندان، لازم است که آن را ترمیم کنید.
دندان قروچه (براکسیسم)
فشار دادن دندانها روی هم در طول شب را براکسیسم یا دندان قروچه میگویند که میتواند بر روکش دندان فشار وارد کرده و درد ایجاد کند.
تحلیل لثه
در صورتی که لثههای شما در اطراف روکش دندان، دچار تحلیل شده و بخشی از در معرض دید قرار گرفته باشد، باعث ایجاد درد و حساسیت در دندان میشود. تحلیل لثه ممکن است بر اثر مسواک زدن محکم ایجاد شود. هنگامی که لثه تحلیل میرود، احتمال تجمع جرم و بیماری لثه افزایش مییابد.
روکش بدرستی روی دندان قرار نگیرد
اگر روکش بدرستی روی دندان قرار نگیرد، ممکن است باعث ایجاد درد شود، همچنین میتواند بر جویدن یا لبخند شما نیز تاثیرگذار باشد. اگر هنگام جویدن احساس درد دارید، معمولاً به این معنی است که روکش روی دندان بیش از اندازه بلند است. روکش دندان باید مطابق با حالت جویدن شما در دیگر دندانها باشد. اگر هنگام جویدن احساس درد دارید، این مشکل میتواند منجر به درد در فک یا سردرد شود.
بیشتر بخوانیم:
و بیمار هر دو باید اقاماتی انجام دهند تا امکان و دندان بعد از انجام روکش به حداقل برسد. عفونت بعد از روکش دندان بسیار دردناک است و برای بیمار دردسر ساز خواهد شد. هر کدام از انواع روکش بعد از عفونت علائم و درمان مخصوص به خود را دارد. اما به صورت کلی ممکن است بیماری های لثه باعث عفونت در آن شده و ربطی به روکش قرار گرفته نداشته باشد.
چرا باید روکش دندان را انجام داد
حتما این سوال برای شما بیان شده است که دلیل نیاز به انجام چیست؟ عمل روکش دندان به عنوان یکی از پرکاربرد سلامت دندان شناخته شده است. در مواردی من جمله شکستگی و آسیب به دندان، بد فرمی آن ها، وجود فاصله های ظریف بین دندان ها، عدم هم سطحی و… بهترین راهکار استفاده از روکش دندان است. البته بعد زیبایی این روش را نباید فراموش کرد. به ویژه که در سال های اخیر مردم استقبال زیادی از روکش دندان به منظور زیبا کردن دندان های خود داشته اند.
چه عواملی منجر به عفونت دندان روکش شده میشود؟
دلایل مختلفی وجود دارد که میتواند منجر به درد و عفونت دندان روکش شده شود، این عوامل شامل:
1- پوسیدگی دندان زیر روکش
چون دندان زیر روکش، هنوز دارای بافت زنده است، ممکن است در مرز بین دندان و روکش، دچار یا سوراخ شود که منجر به درد مداوم در آن ناحیه میشود. اگر پوسیدگی دندان تا حدی بزرگ شود که به عصب آسیب برساند، ممکن است به درمان عصب کشی نیاز داشته باشید و در چنین شرایطی فرد مبتلا به عفونت دندان روکش شده ، می شود و نیاز است برای درمان اقدام نماید .
2- درد لثه ناشی از انجام روکش
ممکن است پس از انجام درمان برای قرار دادن روکش، احساس درد موقتی داشته باشید. این درد نباید بیشتر از 2 هفته طول بکشد. اگر پس از قرار دادن روکش، احساس درد شدیدی دارید، یا اگر درد شما بیش از 2 هفته ادامه یافت، با دندانپزشک مشورت کنید. به خاطر داشته باشید که ممکن است این درد نشانه از عفونت دندان روکش شده ، باشد ، پس در سریع ترین زمان ممکن با دندانپزشک خود مشورت داشته باشید
3- شکستگی دندان یا روکش
یک شکستگی در روکش یا دندان در زیر روکش، میتواند درد خفیفی ایجاد کند. همچنین ممکن است دندان به دلیل این نسبت به سرما، گرما یا هوا حساسیت نشان دهد. در صورت مشاهده هرگونه شکستگی، لقی یا ترک در روکش دندان، لازم است که آن را ترمیم کنید.
4- دندان قروچه (براکسیسم)
فشار دادن دندانها روی هم در طول شب را براکسیسم یا میگویند که میتواند بر روکش دندان فشار وارد کرده و درد ایجاد کند. هرچند با استفاده از ابزار و وسایلی مثل نایت گارد میتوان تا میزان قابل توجهی دندان قروچه را کنترل کرد اما عدم توجه به آن میتواند دلیلی بر عفونت دندان روکش شده ، باشد
5- تحلیل لثه
در صورتی که لثههای شما در اطراف روکش دندان، دچار شده و بخشی از ریشه دندان در معرض دید قرار گرفته باشد، باعث ایجاد درد و حساسیت در دندان میشود. تحلیل لثه ممکن است بر اثر مسواک زدن محکم ایجاد شود. هنگامی که لثه تحلیل میرود، احتمال تجمع جرم و بیماری لثه افزایش مییابد.
6- روکش بدرستی روی دندان قرار نگیرد
اگر روکش بدرستی روی دندان قرار نگیرد، ممکن است باعث ایجاد درد شود، همچنین میتواند بر یا لبخند شما نیز تاثیرگذار باشد. اگر هنگام جویدن احساس درد دارید، معمولاً به این معنی است که روکش روی دندان بیش از اندازه بلند است. روکش دندان باید مطابق با حالت جویدن شما در دیگر دندانها باشد. اگر هنگام جویدن احساس درد دارید، این مشکل میتواند منجر به درد در فک یا سردرد شود.
علت بوی بد دندان روکش شده چیست ؟
بوی بد روکش دندان معمولاً نشانه این است که باکتریها در نواحی اطراف روکش رشد کرده و باعث عفونت روکش دندان شدهاند. باکتریها میتوانند به دلیل به وجود آمدن مشکلات تشکیل شده باشند یا اینکه درمان ریشه قبلی به خوبی انجام نشده بوده و باعث بروز پوسیدگی مجدد شده است.
همچنین اگر اندازه روکش دندان درست نباشد و به درستی روی دندان فیکس نشود، ترک بردارد یا باعث ایجاد فاصله بین دندانهای مجاور شود باعث بوی بد دندان روکش شده میشود.
دندانپزشک در هنگام آماده سازی روکش دندان تمام سعی خود را میکند که روکش اندازه درستی برای دندانها داشته باشد و این کار را با تراشیدن دندان شروع میکند. سپس اندازههای دقیقی از را به سازنده دندان میدهد تا روکش دندان مناسب با دهان شما ساخته شود.
یک علت دیگر بوی بد روکش دندان این است که ممکن است روکش دندان شما در ابتدا درست سر جای خود قرار گرفته باشد اما به مرور زمان و با استفاده مداوم و وارد شدن فشار بر روی دندان، روکش دندان شل یا جابجا شده باشد. همچنین به مرور زمان چسب روکش دندان ممکن است از بین برود و باکتریها به زیر روکش وارد شده و باعث ایجاد عفونت و روکش دندان شوند.
دلیل دیگر برای بوی بد روکش دندان ،وجود حفره دندانی در دندان زیرین است. همه دندانهای طبیعی ممکن است به حفره دندانی دچار شوند. شما میتوانید با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مداوم از این مشکل پیشگیری کنید.
مراقبت های لازم برای جلوگیری از عفونت دندان روکش شده
در صورتی که از روکش دندان استفاده میکنید لازم است بدانید که وجود روکش به منزله عدم توجه افراد به مراقبت روکش نیست. بیمار باید از دندان روکش شده همانند دندان طبیعی مراقبت های لازم را بکند. حتی ممکن است دندان زیر روکش دندان دچار پوسیدگی های احتمالی شود. و استفاده از دهانشویه ها و حتی نخ دندان می تواند برای مراقبت ها لازم باشد که بایستی طبق اصول درمانی انجام شود.
به خاطر داشته باشید
به خاطر داشته باشید که درمان عفونت دندان روکش شده امکان پذیر بوده و از این رو مشکلی پیش نمی آید. در برخی از موارد ممکن است دندان پس از استفاده از روکش دچار عفونت شده باشد که درد های موضعی وجود دارد. در این موارد بایستی دندانپزشک اقدام به برداشتن روکش دندان کرده و علت عفونت را حل نماید.
دندان های عصب کشی شده اگر دچار عفونت شده باشند، دندانپزشک بایستی با عصب کشی مجدد و درمان ریشه اقدام به درمان دندان نموده و عفونت را برطرف نماید. درمان علت عفونت و درمان های این چنینی حتما بایستی زیر نظر متخصص درمان ریشه دندان انجام شود. گاهی حتی ممکن است دندان کشیده شود، که با روش های جایگزین نظیر می توان دندان را برای فرد فراهم آورد.