مدارک لازم برای ثبت طلاق در محضر چیست؟
طلاق عملی است که سبب پایان یافتن رابطه زوجیت میشود. طلاق روش قانونی برای جدا شدن زن و شوهر به شمار میرود که درخواست جدایی میتواند به صورت مشترک از طرف زوجین و یا به صورت یک طرفه از جانب یکی از زن و مرد باشد. در هر صورت افرادی که به دنبال متارکه از یکدیگر هستند، میتوانند طلاق را به عنوان راهکاری جهت جدا شدن در نظر بگیرند. به همین منظور برای طلاق گرفتن باید مراحلی شود. ثبت طلاق در محضر، در واقع آخرین مرحله از فرآیند طلاق است که زوجین آن را انجام میدهند. قبل از به ثبت رساندن طلاق در محضر، باید مراحلی مختلفی از سوی متقاضیان انجام شود.

راهنمایی حقوقی پیرامون مدارک لازم در زمان ثبت طلاق
مدارکی که متقاضیان باید در زمان ثبت طلاق ارائه دهند، در متن مقاله مورد بررسی قرار گرفت. عقدنامه ازدواج، مدارک هویتی و شناسایی، گواهی عدم امکان سازش و گواهی عدم بارداری جز مدارک اصلی و مورد نیاز در ثبت طلاق در محضر است. در هر صورت اگر پیرامون مدارک لازم در خصوص ثبت طلاق نیاز به راهنمایی حقوقی دارید، میتوانید از خدمات سامانه بنیاد وکلا استفاده کنید. مشاوره حقوقی در این سامانه به صورت حضوری و غیر حضوری ارائه میشود که به منظور دریافت مشاوره حضوری، و آنلاین با کارشناسان حقوقی ما در تماس باشید. البته زمانی میتوان جهت ثبت طلاق به محضر مراجعه کرد که پیش از آن گواهی عدم امکان سازش از طرف دادگاه صادر شده باشد. صدور این گواهی به منزله آن است که زوجین مجوز لازم برای جدایی را خواهند داشت.
همانطور که ارائه درخواست طلاق در دادگاه، تشریفات خاصی دارد، نحوه به ثبت رسیدن واقعه طلاق نیز از آداب و شرایط خاصی برخوردار است. شیوه ثبت طلاق در دفترخانه به این صورت انجام میشود که باید ابتدا صیغه طلاق خوانده شود و رابطه محرمیت بین زوجین از بین رود و سپس طلاق زوجین ثبت میشود. نوع طلاق نیز در ثبت آن تاثیر زیادی دارد و ثبت طلاق رجعی دارای شرایط خاصی است. به جهت آن که در طلاق رجعی، امکان رجوع بعد از طلاق وجود دارد، دفترخانه تا زمان اتمام عده، اقدام به ثبت طلاق نمیکند. با منقضی شدن زمان عده، در صورتی که شوهر به زوجه رجوع نکند و درخواستی برای ثبت رجوع از طلاق نیز ارائه نشود، حال طلاق رسما در سامانه مربوطه و شناسنامه زوجین به ثبت میرسد.
ثبت طلاق در دفترخانه یا محضر انجام میشود و به منظور ثبت آن باید مدارکی نیز ارائه شود. گاهی زن و شوهر مراحل طلاق را به طور کامل انجام دادهاند، اما در زمان ثبت طلاق به دلیل وجود نواقصی در مدارک ارائه شده، ثبت طلاق به تاخیر میافتد. گواهی عدم امکان سازش تنها بخشی از مدارک مورد نیاز به منظور ثبت طلاق محسوب میشود. مدارک دیگری نیز برای ثبت طلاق در دفترخانه چه از سوی زوجین و چه لازم است که در این مقاله به بررسی تمام مدارک و اسناد لازم در زمان حضور در دفترخانه میپردازیم.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت درخواست طلاق از طرف شوهر در محضر
یکی از انواع طلاق این است که درخواست طلاق از طرف شوهر باشد. البته طلاق در قانون ایران به دو بخش کلی طلاق بائن و طلاق رجعی دسته بندی میشود که این تقسیم بندی بر اساس شرایط رجوع بعد از طلاق است. اما در صورت شوهر طبق قانون میتواند درخواست طلاق بدهد و از همسر خود جدا شود. در امور طلاق، حقوق زن و مرد جدا از یکدیگر میباشد و طبق قانون حال حاضر کشور، حق طلاق به مرد اعطا گردیده است. با این وجود که شوهر دارای حق طلاق است اما باز هم محدویتهایی در این زمینه وجود دارد. طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، شوهر به جهت برخورداری از حق طلاق، در صورت رعایت شرایط قانونی امکان طلاق گرفتن از زوجه را دارد. در صورتی که مرد بخواهد از همسر خود جدا شود، با در نظر گرفتن حق طلاق میتوان در این زمینه اقدام کند اما اقدام به طلاق طبق خواسته زوج، شرایطی دارد.
پر واضح است که شوهر هر زمان که تمایل داشت میتواند از زوجه طلاق بگیرد اما طلاق گرفتن آقایان نیز به همین راحتیها نیست و باید در طلاق از طرف شوهر، وضعیت حق و حقوق همسر مشخص شود. شوهر اگر هنوز اقدام به دادن حقوق همسر خود نکرده باشد و همچنین مهریه زوجه همچنان بدون پرداختی از طرف مرد باشد، امکان طلاق گرفتن زوجه وجود ندارد. شوهر برای طلاق گرفتن باید حقوق مالی همسر خود را بپردازد و سپس جهت طلاق گرفتن، اقدامات لازم را انجام دهد. حق و حقوق اصلی زنان در روابط زوجیت، شامل مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله است. همچنین باید شرط تنصیف اموال شوهر را نیز در طلاق مورد بررسی قرار داد.
با توجه به این که شوهر بدون دلیل محکمه پسند و با این شرط که حق و حقوق زوجه را پرداخت کند، میتواند برای طلاق اقدام نماید، اما در صورتی که شوهر دلیل موجهی برای طلاق مانند عدم تمکین زن داشته باشد، میتواند از پرداخت بسیاری از حقوق همسر خود خودداری کند. طلاق از طرف شوهر باعث میشود که دیگر در زمان طلاق الزامی برای پرداخت نققه، اجرت المثل و غیره وجود نداشته باشد اما در هر صورت مهریه زوجه باید در هر شرایطی پرداخت شود. با بررسی شرایط حال بایستی این موضوع بررسی شود که چه مدارکی جهت ثبت طلاق در محضر لازم است که ارائه شود. در هر صورت مدارک لازم در طلاق از طرف مرد به منظور ثبت در محضر، شامل موارد زیر است:
گواهی عدم امکان سازش اولین مدرک مهم و پرکاربرد در تمامی انواع طلاق، گواهی عدم امکان سازش است. این گواهی مجوز لازم برای ثبت طلاق در محضر است و تا زمانی که صادر نشود، امکان ثبت طلاق بدون گواهی مربوطه وجود ندارد. لازمه دریافت گواهی طلاق این است که شوهر مراحل طلاق را به طور کامل انجام داده باشد و همچنین برای دادگاه ثابت شود که تکلیف پرداخت مهریه و دیگر حقوق زن، مشخص شده است.
شوهر برای دریافت گواهی عدم امکان سازش ابتدا باید مراحل ابتدایی طلاق شامل ثبت نام در سامانه تصمیم و شرکت در جلسات مشاوره طلاق را انجام دهد. سپس با تنظیم و ثبت دادخواست طلاق، پرونده وارد مرحله دادرسی شده و با انجام مرحله داوری، دادگاه اقدام به رسیدگی پرونده میکند. اگر برای دادگاه محرز شود که حق و حقوق زوجه پرداخت شده یا تعیین تکلیف وضعیت پرداختی آن انجام شده است، در این صورت طبق نظر دادگاه، گواهی عدم امکان سازش صادر میشود. زمانی که این گواهی صادر شد، به منزله آن است که دادگاه مجوز طلاق و جدایی مرد و همسر او را صادر کرده است و از این طریق میتوانند برای ثبت طلاق اقدامات لازم را انجام دهند.
با توجه به این که شوهر طبق قانون موظف به ثبت طلاق شده است، ارائه گواهی طلاق در زمان مراجعه به محضر الزامی است. شوهر بدون دریافت حکم طلاق نمیتواند اقدام به ثبت طلاق در دفترخانه کند و در این صورت میتوان گفت که یک از مدارک مهم در طلاق از طرف شوهر و سایر دعاوی طلاق، همین گواهی عدم امکان سازش است. طبق قانون حمایت خانواده، اعتبار گواهی مزبور به مدت ۳ ماه از تاریخ صدور حکم قطعی است. در صورت قطعی شدن حکم دادگاه، شوهر فرصت دارد که ظرف سه ماه به محضر مراجعه کند و طلاق را به ثبت برساند. با اتمام زمان قانونی، امکان ثبت طلاق در محضر از طریق گواهی عدم امکان سازش وجود ندارد و باید مجددا فرآیند مربوط به دریافت حکم طلاق از دادگاه انجام شود.
سند ازدواج مدرک مورد نیاز دیگر در طلاق از طرف شوهر، سند ازدواج است. زمانی که زوجین در زمان ابتدای شروع زندگی اقدام به ثبت عقد نکاح در محضر میکنند، سند نکاحیه یا قباله ازدواج به آنها داده میشود که این سند در زمان طلاق گرفتن نیز کارایی دارد. با تاکید ارائه سند ازدواج چه در زمان مراحل طلاق در دادگاه و چه در زمان ثبت آن در محضر، کارایی دارد. در واقع سند ازدواج جدای از این که باید در زمان ثبت در محضر به سردفتر ارائه شود، جهت ارائه درخواست طلاق در دادگاه نیز باید ضمیمه دادخواست شود. یکی مدارک مهمی که لازم تا شوهر جهت ارائه دادخواست طلاق به دادگاه، آن را پیوست کند، عقدنامه ازدواج است.
ارائه سند ازدواج به منزله وجود رابطه زوجیت بین زن و مرد است. برای دادگاه تنها ارائه این سند، اثبات کننده رابطه زوجیت است و غیر از این مرجع قضایی نمیتواند اقدام به رسیدگی پرونده طلاق کند. در زمان مراجعه شوهر به محضر برای جاری شدن صیغه طلاق، باید سند ازدواج به عنوان مدرک اصلی و مهم ارائه شود. در صورت مفقودی سند نکاحیه، میتوان درخواست صدور رونوشت آن را نیز داد. امکان ارائه رونوشت سند نکاحیه که برابر با اصل آن باشد، وجود دارد و در این صورت لازم است که حتما سند ازدواج در بین مدارک لازم به منظور ثبت طلاق ارائه شود. لازم به ذکر است که اگر سند ازدواج به هر دلیلی در زمان انجام مراحل دادرسی تقدیم دادگاه نشود، امکان صدور گواهی عدم امکان سازش وجود ندارد و در این صورت نمیتوان طلاق را در محضر به ثبت رساند.