خودنگارهای که شاهکار از آب درآمد
«آلبرشت دورر» شیفته خلق خودنگاره بود. این نقاش در نیمه نخست زندگیاش مجموعهای از خودنگارهها را خلق کرد. نخستین خودنگاره را در سال ۱۴۸۴ میلادی وقتی که یک پسر ۱۳ساله بود خلق کرد، اما خودنگاره دیگری از او به شهرت رسید.
گزارش سرگرمی برای همه، آلبرشت دورر، هنرمند آلمانی بود که به خاطر حکاکیهای چوبی پر جزئیات شهرت زیادی دارد، اما در واقع، این هنرمند «رنسانس شمالی» در طول زندگیاش چندین خودنگاره مهم خلق کرد. خودنگارهای که از آن به عنوان یک شاهکار یاد میشود «خودنگاره در ۲۸سالگی در کتی با یقه خز» نام دارد که «دورر» در حوالی ۱۵۰۰ میلادی و کمی قبل از تولد ۲۹سالگیاش کشید.
به گفته مورخان هنری، این نقاشی خاصترین، شخصیترین و پیچیدهترین خودنگاره این هنرمند است که در یادها باقی مانده است.
این نقاشی همچنین به دلیل شباهت به بسیاری از پرترههای قدیمی از مسیح شهرت پیدا کرده است. وجه تشابهها در این خودنگاره واضح است: تقارن، طیف تیره رنگ، حالت مواجه «دورر» با مخاطب و نحوه بالا گرفتن دستهایش تا نیمه قفسه سینه به طوری که گویی در حال دعا کردن است.
«دورر» در «خودنگاره در ۲۸سالگی در کتی با یقه خز» ظاهر خود را به شکلی ایدهآل به تصویر کشیده است. همانطور که دیگر پرترههای به جای مانده از «دورر» نشان میدهد، این هنرمند در اصل بینی با شکل نامتقارن داشت. «دورر» که در این نقاشی مسیح را در ذهن ما تداعی میکند، حتی موهای خود را به رنگ قهوهای نقاشی کرده است، این درحالی است که سایر خودنگارههای او نشان میدهد که موهایش در واقعیت بلوند متمایل به قرمز بوده است.
در سال ۱۵۰۰ میلادی، ژست با نمای جلویی برای خلق یک پرتره غیرمعمول بود. دو مورد از خودنگارههایی که «دورر» قبل از «خودنگاره در ۲۸سالگی در کتی با یقه خز» خلق کرده بود با ژست سه رخ به تصویر کشیده شده بودند. ژستهای تمام رخ به سمت جلو، همچنان غیرمعمول باقی ماندند، البته «هانس هلباین» چندین پرتره از «هنری هشتم» و ملکههایش را چنین ژستهایی خلق کرد.
«دورر» در این تابلو با پوشیدن کت خز گرانبهایی، مخاطبان را مجذوب خود میکند. در سمت چپ این نقاشی، امضای او به همراه تاریخ خلق این اثر هنری را میبینیم. در سمت راست آن نیز عبارتی وجود دارد که این هنرمند خلق این خودنگاره در بیست و هشتسالگیاش را اعلام کرده است.
دورر تا پایان عمرش، نزدیک به ۱۲۰۰ اثر خلق کرد. نقاشیها و کندهکاریهای روی چوب و مس او در موزههای بزرگ سراسر جهان در معرض نمایش هستند. هنر او حتی تا روی اسکناسهای پنج مارکی جمهوری فدرال آلمان هم رفت. او روز ۶ آوریل ۱۵۲۸ در نورنبرگ بر اثر ابتلا به بیماری مالاریا درگذشت.
انتهای پیام