تسلا از انقلاب حمل و نقل پرده برداشت/ آیا رباتاکسی ها می توانند آینده سفر را دگرگون کنند؟+ فیلم
به گزارش خبرنگار علمی و فناوری خبرگزاری سرگرمی برای همه؛ ایلان ماسک مدیرعامل تسلا در یک رویداد ویژه به نام “We Robot” از جدیدترین خودرو های خودران شرکت تسلا با نام های “Cybercab” و “Robovan” رونمایی کرد.
این خودرو های بدون فرمان و پدال به عنوان یک انقلاب در حمل و نقل شهری معرفی شدند که بر پایه هوش مصنوعی و استفاده از دوربین ها طراحی شده اند و برخلاف دیگر خودرو های خودران موجود در بازار از سنسور لیدار یا نقشه برداری استفاده نمی کنند.
معرفی خودرو های جدید:
Cybercab
یک خودروی کوچک و خودران که به صورت کاملاً الکتریکی طراحی شده است و قرار است تا سال ۲۰۲۶ وارد تولید شود. این خودرو که به قیمت پیش بینی شده ۳۰ هزار دلار عرضه خواهد شد بدون فرمان و پدال است و از دو درب “گال وینگ” برخوردار است. داخل کابین آن بسیار مینیمال بوده و دارای دو صندلی دو جالیوانی یک استراحتگاه بازو و یک صفحه نمایش لمسی بزرگ مشابه تسلا مدل ۳ است.
Robovan
یک ون بزرگ تر با ظرفیت ۲۰ صندلی که به صورت خودران طراحی شده است. برخلاف Cybercab ماسک برای تولید این ون تاریخ دقیقی اعلام نکرده است.
فناوری خودرو های خودران تسلا
ماسک تاکید کرد که این خودرو ها با استفاده از هوش مصنوعی و دوربین ها کار خواهند کرد و از سیستم نقشه برداری و لیدار استفاده نمی کنند. خودرو های جدید قادر خواهند بود به صورت بی سیم شارژ شوند و نیازی به پورت های شارژ متداول نخواهند داشت. تسلا همچنین برنامه دارد تا تا سال ۲۰۲۵ فناوری رانندگی خودکار کاملاً “بدون نظارت” را به مرحله بهره برداری برساند که در آن دیگر نیازی به حضور فعال راننده در خودرو نخواهد بود.
برنامه ریزی آینده
ایلان ماسک اعلام کرد که تسلا به دنبال توسعه فناوری “رانندگی خودکار کامل” (Full Self-Driving) بدون نیاز به نظارت است به طوری که افراد می توانند در حین رانندگی به خواب بروند و در مقصد بیدار شوند. او از آینده ای صحبت کرد که در آن خودرو های خودران به طور مداوم در حال استفاده خواهند بود و افراد می توانند وقت خود را صرف مطالعه تماشای فیلم یا انجام کار های دیگر کنند.
رباتاکسی
ایده پشت این خودرو های خودران شبیه به سرویس های اشتراک گذاری مانند اوبر یا لیفت است. کاربران می توانند با استفاده از یک اپلیکیشن خودرو های خودران را فراخوانی کنند. صاحبان این خودرو ها نیز می توانند با اجاره دادن خودرو های خود از طریق این اپلیکیشن درآمد کسب کنند. ماسک معتقد است که این خودرو ها به گونه ای طراحی شده اند که می توانند به طور مداوم در حال کار باشند و به جای اینکه بیشتر زمان را بی کار بمانند پنج تا ده برابر بیشتر مورد استفاده قرار گیرند.
رباتیک تاکسی یا رباتاکسی (Robotaxi) یک خودروی خودران است که به طور کامل توسط سیستم های هوش مصنوعی و بدون دخالت انسان هدایت می شود. این خودرو ها نیازی به راننده ندارند و برای حمل و نقل عمومی طراحی شده اند. ایده اصلی پشت رباتاکسی این است که مسافران بتوانند مانند سرویس هایی نظیر اوبر یا لیفت از طریق یک اپلیکیشن خودرو را فراخوانی کرده و از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل شوند اما بدون نیاز به تعامل با راننده زیرا خودرو هیچ راننده ای ندارد.
ویژگی ها و عملکرد رباتاکسی
۱. خودران کامل: رباتاکسی ها از سطح ۵ خودرانی بهره می برند به این معنی که هیچ راننده ای برای هدایت خودرو مورد نیاز نیست. این خودرو ها می توانند در هر شرایطی از جمله شهرها جاده ها و مناطق شلوغ به طور کامل خودمختار عمل کنند.
۲. بدون فرمان و پدال: رباتاکسی ها مانند Cybercab که تسلا به تازگی معرفی کرده هیچ فرمان و پدالی ندارند و همه چیز توسط سیستم های هوش مصنوعی و دوربین های پیشرفته کنترل می شود.
۳. سرویس فراخوانی از طریق اپلیکیشن: مسافران با استفاده از یک اپلیکیشن می توانند رباتاکسی را به محل خود فراخوانی کنند و به مقصد مورد نظر خود بروند مشابه سرویس های امروزی مانند اوبر یا لیفت.
۴. کاهش هزینه های حمل و نقل: هزینه سفر با رباتاکسی به مراتب کمتر از تاکسی های معمولی یا حتی اتوبوس ها خواهد بود. ایلان ماسک اعلام کرده که هزینه سفر با Cybercab تنها حدود ۲۰ سنت به ازای هر مایل خواهد بود که بسیار مقرون به صرفه است.
۵. اجاره خودرو توسط صاحبان: مالکان رباتاکسی ها می توانند خودرو های خود را از طریق اپلیکیشن به اشتراک بگذارند و زمانی که خودشان از خودرو استفاده نمی کنند آن را برای دیگران به کار گیرند و از این طریق کسب درآمد کنند. این مفهوم به مالکان اجازه می دهد بدون نیاز به حضور فیزیکی در خودرو از آن سود ببرند.
۶. استفاده چندگانه و کارآمد: ایلان ماسک همچنین اشاره کرد که رباتاکسی ها می توانند تا ۵ تا ۱۰ برابر بیشتر از خودرو های معمولی مورد استفاده قرار گیرند زیرا بیشتر خودرو های شخصی در طول روز بدون استفاده پارک هستند در حالی که رباتاکسی ها به صورت پیوسته برای جابجایی افراد در سطح شهر کار خواهند کرد.
مزایا و چالش ها
مزایا: کاهش هزینه های حمل ونقل برای کاربران افزایش بهره وری خودروها کاهش ترافیک و آلودگی هوا و همچنین ایجاد فرصت های درآمدزایی برای مالکان رباتاکسی.
چالش ها: چالش های قانونی و ایمنی همچنان بر سر راه توسعه و استفاده از این فناوری وجود دارند. سیستم های رانندگی خودکار هنوز نتوانسته اند به سطح ایمنی کافی برای عملکرد بدون نظارت انسان دست یابند و این مسئله باعث شده تا مقامات نظارتی نگرانی هایی درباره این خودرو ها داشته باشند.
نگرانی های ایمنی
با این حال برخی از کارشناسان و مقامات امنیتی نسبت به قابلیت های کامل خودران تسلا ابراز تردید کرده اند. سیستم فعلی تسلا تحت نظارت مقامات ایمنی آمریکا به دلیل نگرانی هایی در مورد توانایی آن در پاسخ به موقعیت های پیش بینی نشده قرار دارد. در ماه های گذشته چندین تصادف ناشی از استفاده نادرست از سیستم رانندگی خودکار تسلا رخ داده است که منجر به تلفات جانی نیز شده است. به همین دلیل تسلا مجبور به انجام فراخوانی هایی برای به روزرسانی نرم افزاری این سیستم ها شد.
رقابت و آینده
ماسک در حالی از Cybercab رونمایی کرد که رقبا مانند Waymo Cruise و Deeproute.ai در حال حاضر در برخی شهر ها خودرو های خودران را آزمایش کرده اند. با این حال هیچ کدام از این خودرو ها هنوز به سطح خودرانی کامل (سطح ۵) نرسیده اند. با وجود انتقادات نسبت به تاریخ های بلندپروازانه ماسک او همچنان امیدوار است که تسلا با فناوری های خود در آینده ای نه چندان دور پیشتاز بازار خودرو های خودران باشد.
قیمت و ویژگی های جدید تسلا Cybercab و Robovan
Cybercab
این خودرو خودران کوچک که توسط ایلان ماسک رونمایی شد به قیمت تقریبی ۳۰ هزار دلار (حدود ۲۳ هزار پوند) به بازار عرضه خواهد شد. از ویژگی های اصلی آن می توان به نبود فرمان و پدال اشاره کرد. این خودرو دو درب گال وینگ (Gull-Wing) دارد و کابین آن بسیار ساده و مینیمال طراحی شده است. داخل کابین دو صندلی یک صفحه نمایش لمسی بزرگ مشابه مدل ۳ دو جالیوانی یک استراحتگاه بازو و یک صندوق عقب بزرگ وجود دارد. همچنین این خودرو فاقد پنجره عقب است و از طراحی هندسی شبیه به Cybertruck پیروی می کند. Cybercab به جای پورت های شارژ معمولی قابلیت شارژ بی سیم خواهد داشت.
Robovan
این ون ۲۰ نفره خودران هنوز قیمت دقیقی ندارد و ایلان ماسک در مورد زمان عرضه آن اطلاعاتی مشخص نکرده است. این ون نیز بدون فرمان و پدال طراحی شده و برای حمل ونقل جمعی خودران مناسب است.
ویژگی های فناوری خودروها
هر دو خودرو به صورت کاملاً خودران و بر پایه هوش مصنوعی عمل می کنند و به جای استفاده از سیستم های رایج مانند لیدار و نقشه برداری فقط از دوربین ها برای هدایت و مسیریابی بهره می گیرند.
ماسک اعلام کرد که تا سال ۲۰۲۵ تسلا برنامه دارد تا به سطح رانندگی کاملاً بدون نظارت (Full Self-Driving) برسد به طوری که افراد می توانند در طول رانندگی به خواب بروند و در مقصد بیدار شوند.
زمان عرضه به بازار
Cybercab طبق گفته ایلان ماسک قرار است در سال ۲۰۲۶ وارد تولید شود و از سال ۲۰۲۷ به صورت گسترده در بازار عرضه گردد.
Robovan هنوز تاریخ مشخصی برای تولید یا عرضه ندارد اما احتمالا بعد از Cybercab به بازار خواهد آمد.
هزینه های عملیاتی
هزینه عملیاتی Cybercab به ازای هر مایل حدود ۲۰ سنت برآورد شده است.
تسلا با رونمایی از Cybercab و Robovan نشان داد که به سمت تبدیل شدن به یک شرکت رباتیک و هوش مصنوعی در حال حرکت است. این خودرو ها قرار است نه تنها تجربه رانندگی را متحول کنند بلکه شیوه حمل و نقل شهری را نیز تغییر دهند. با این حال چالش های فنی و قانونی هنوز بر سر راه تحقق کامل این برنامه ها قرار دارد و باید دید که آیا تسلا می تواند به وعده های خود در زمینه خودرانی کامل و بدون نظارت عمل کند یا خیر.
گزارش از: زهرا وجدانی
انتهای پیام/