بیشترین آمار نوزادان رها شده، مربوط به مادران معتاد در بیمارستان است
سرپرست شیرخوارگاه شبیر در گفتوگو با آنا خبر داد:
سرپرست شیرخوارگاه شبیر گفت: بیشترین آمار نوزادان رها شده مربوط به مادرانی است که از خود بیمارستان متواری شده و فرار میکنند و در موضوع مربوط به نوزادان رها شده در محدوده شیرخوارگاه ها که کمترین درصد آمار را دارد، این بچهها هیچ گونه هویتی ندارند و مجهول الهویه تلقی میشوند.
زهره امانآبادی سرپرست شیرخوارگاه شبیر، در گفتوگویی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، اظهار داشت: در حال حاضر ۶۵ نوزاد و کودک ۰ تا ۳ سال در مرکز شیرخوارگاه شبیر نگهداری میشوند.
وی اضافه کرد: ۴۳ نفر نوزاد و کودک زیر ۱ سال بوده و سن ۱۱ کودک بین ۱ تا ۲ سال است و ۱۱ کودک دیگر را نیز کودکان بین ۲ تا ۳ سال شامل میشوند.
سرپرست شیرخوارگاه شبیر یادآور شد: مبادی ورود نوزادان به شیرخوارگاه شبیر از ۳ طریق و به این شرح است که بیشترین آمار مربوط به تماسهای مردمی با خط ۱۲۳ اورژانس اجتماعی است و خدا را شکر این خط ارتباطی در سطح جامعه به خوبی شناخته شده است و اغلب افراد با این خط و خدمات تخصصی که پس از تماس با آن ارائه میشود آشنا بوده و به محض مواجهه با هر گونه کودک آزاری که چه از روی غفلت یا دیگر کودک آزاری ها صورت گرفته باشد با این خط تماس گرفته و گزارش کودک آزاری را به همکاران ما در اورژانس اجتماعی اطلاع رسانی میکنند و عمده واگذاریها و پذیرش نوزادان در شیرخوارگاه از طریق این راه است.
امانآبادی در ادامه خاطرنشان کرد: راه دیگر ورود نوزادان به شیرخوارگاه شبیر از طریق مراجع انتظامی است و ماموران انتظامی به دلیل نوع کاری که دارند ممکن است با نوزادان و کودکانی مواجه شوند که در کنار پدر و مادرهایی هستند که مجرم شناخته شده و پس از انتقال پدر و مادر به زندان نوزاد یا کودک آنها هم به بهزیستی منتقل میشوند.
وی اضافه کرد: کمترین آمار ورودی نوزادان و کودکان به شیرخوارگاه بهزیستی به حالت خود معرف مربوط است و در این شرایط پدر مادر یا بستگان وی به دلیل عدم ناتوانی در نگهداری نوزاد او را به بهزیستی بسپارند.
**همه نیازهای شیرخوارگاه، توسط خیرین تأمین میشود
سرپرست شیرخوارگاه شبیر تاکید کرد: قبل از ورود هر کودکی به بهزیستی از هر ۳ طریقی که عنوان شد، باید توسط قاضی و به صلاحدید او با شرح حالی که از وضعیت نوزاد یا کودک مشاهده میکند به این نتیجه میرسد که هیچ راه دیگری به جز بهزیستی برای او وجود ندارد و باید به یک مجموعه دولتی مثل بهزیستی که به عنوان متولی نگهداری کودکان بیسرپرست و بدسرپرست شناخته میشود و با توجه به رده سنی به شیرخوارگاه یا دیگر مراکز مربوطه منتقل شود.
امانآبادی در ادامه تصریح کرد: با توجه به اینکه همه نیازهای ما در شیرخوارگاه از طریق خیرین تأمین میشود و در واقع خیرین در حوزههای مختلف دسته بندی میشوند، خیرینی که مربوط به تأمین کننده کالاهایی مثل شیرخشک هستند، با مشارکت آنها و با شناختی که ما از بازار داریم کالاهای مورد نیاز قبل از کمبود خرید و تأمین میشود و خدا را شکر تا کنون با کمبود خاصی مواجه نشدهایم.
وی اضافه کرد: برخی از نوزادان معلولین جسمی_حرکتی هستند که میتوانند یک زندگی برابر و نرمالی در کنار دیگر نوزادان و معلولان داشته باشند و شرایط زندگی طبیعی برای آنها در شیرخوارگاه فراهم میشود. در حال حاضر در کنار نوزادان و کودکانی که در شیرخوارگاه شبیر نگهداری میشوند ۸ نوزاد و کودک معلول هم داریم که یک مورد از آنها مربوط به پذیرشیهای سال جاری است و با توجه به اینکه بیشتر پذیرشی نوزادان معلول مربوط به معلولین جسمی_حرکتی است برای ما موضوع پیچیده ای نیست و تمام کارهای مربوط به نگهداری نوزادان و کودکان معلول را هم انجام میدهیم.
**معلولیت مانع فرزندخواندگی نوزادان نیست!
سرپرست شیرخوارگاه شبیر خاطرنشان کرد: بر مبنای اینکه خانوادهها و افرادی را داریم که متقاضی نوزادان و کودکان معلول هستند، از بچههای معلولی که به شیرخوارگاه میآیند هم به فرزندخواندگی سپرده میشوند و در گذشته هم چنین مواردی را داشتهایم و معلولیت مانع این نمیشود که نوزاد با کودک به فرزندخواندگی نرود یا دیگر اتفاقاتی که برای سایر بچهها خوشایند است برای آنها هم میافتد.
امانآبادی در ادامه یادآور شد: با توجه به اینکه بیشتر پروندههای ما به اعتیاد و به ویژه اعتیاد مادر در دوران جنینی ربط دارد شاید بتوان گفت که اعتیاد مادر و مصرف موادمخدر صنعتی و سنتی در دوران جنینی میتواند مخاطرات زیادی را برای جنین به دنبال داشته باشد و یکی از آنها آسیب دیدگیهایی است که به اشکال و بیماریهای متخلف در نوزاد با تولد او ظاهر میشود و معلولیت نوزادان معلولی هم که در شیرخوارگاه پذیرش میشوند به همین شکل رخ میدهد.
وی تصریح کرد: برخی از نوزادان معلول پس از زایمان توسط مادر به دلیل عدم توانایی در نگهداری او در بيمارستان رها میشوند و تفاوت چندانی با بقیه واگذاری نوزادان معلول به شیرخوارگاه بهزیستی ندارند.
سرپرست شیرخوارگاه شبیر با بیان اینکه درصد رها شدگی نوزادان در نزدیکی شیرخوارگاه ها یا سطل زباله در حداقل است، یادآور شد: بیشترین آمار نوزادان رها شده مربوط به مادرانی است که از بیمارستان متواری شده و فرار میکنند و در موضوع مربوط به نوزادان، بچه های رها شده در محدوده شیرخوارگاه ها کمترین درصد آمار را دارند، این دسته هیچ گونه هویتی ندارند و مجهول الهویه تلقی میشوند و ما در این شیرخوارگاه در برخی موارد نوزادان را در محدوده پیاده رو پیدا کردیم.
امانآبادی همچنین اضافه کرد: در برخی موارد نیز به دلیل جدایی مادر از پدر و عدم توانایی پدر در پذیرش مسئولیت نگهداری از نوزاد و اینکه همسایه یا اهالی آپارتمان متوجه در معرض خطر بودن نوزاد شده و به اورژانس اجتماعی اطلاع میدهند و در نهایت با اخذ حکم قضایی و به دلیل بدسرپرستی، نوزاد به شیرخوارگاه بهزیستی منتقل میشود.
وی افزود: در سال جاری در یک مورد پدر و مادر نوزاد را در یک سبد به همراه یک نامه قرار داده بودند و در این نامه نوشته بودند که “ما توان نگهداری این بچه را نداریم و به این دلیل او را رها میکنیم” و خودمان اولین نفری بودیم که نوزاد رها شده را دیدیم و با تماس با خط ۱۲۳ و با هماهنگی مرجع انتظامی و اخذ مجوز قضایی نوزاد را به شیرخوارگاه انتقال دادیم.