عمومیکسب و کار ایرانیان

آشنایی با گرانول پی وی سی و کاربردهای گسترده آن

بیش از قرن بیستم ، دو شیمیدان از شرکت گریشم الکترون آلمان تلاش کردند تا از پی‌ وی‌ سی در محصولات تجاری استفاده کنند ، اما به دلیل بروز مشکلاتی در فرآیند تولید ، سختی و شکنندگی پلیمر ، تلاش‌ های آنان موفقیت‌ آمیز نبود , در سال 1926 ، والدو سیمون از طریق مخلوط کردن گرانول پی وی سی با افزودنی‌ های گوناگون توانست روشی برای نرم کردن این پلیمر پیدا کند و در نهایت به ماده انعطاف‌ پذیری رسید که مورد استفاده تجاری قرار گرفت.

زمانی که صحبت از گرانول پی وی سی می شود می تواند موضوعات زیادی را به ذهن ما بیاورد از جمله اینکه این ماده چگونه تهیه می شود یا اینکه ساختار درونی آن به چه صورت است ؟ اما گاهی گرانول pvc با موادی که در ساخت محصولات پلاستیکی از آنها استفاده می شود مورد مقایسه قرار می گیرد.یکی از این مواد می تواند پودر پی وی سی باشد. پودر پی وی سی ممکن است از صنایع پتروشیمی تامین شود یا اینکه از خرد یا پودر کردن مواد ضایعات پلیمری بدست آید و جالب توجه است که بدانید پودر pvc برخلاف پرک ، تنها از ضایعات خشک حاصل می شود.

گرانول به نوعی از شکلی پلیمر به دست آمده گفته می شود که بصورت تکه های کوچک است و برای مصارف و کاربرد ها ذوب می شود و سپس توسط تولیدکنندگان به اشکال دلخواه در می آید. گرانول اصولا از مواد بازیافتی تهیه و باعث کاهش هزینه تولید می شود , همانطور که می دانید بازیافت ضایعات پلاستیک به گرانول هایی که قابلیت استفاده مجدد برای تولید کنندگان دیگر دارند، از مهم ترین بخش های صنعت پلیمر است و از این رو سبب صرفه‌جویی در منابع اولیه می‌گردد. پلیمرهایی که برای اولین بار ذوب می شوند و مورد مصرف قرار می گیرند، نسبت به پلیمرهای بازیافتی که چند بار ذوب می شوند، کیفیت و خواص بهتری دارند اما بعضی پلیمرها هم هستند که حتی طی چند بار ذوب شدن و شکل دهی هنوز خواص خود را حفظ می کنند.

مواد پلاستیکی درصد زیادی از حجم زباله های تولیدی در سطح جهان را به خود اختصاص می‌دهند , این مواد اگر به صورت مجدد وارد فرایند تولید شوند، هم مشکلات زیست محیطی از بین می‌رود و هم در تامین منابع اولیه محصولات صنعت، صرفه جویی زیادی خواهد شد. در تهیه انواع گرانول از مواد اولیه متنوع با اختلاف در کیفیت بهره گرفته می شود. هر چه کیفیت مواد اولیه مورد استفاده در تولید پلی‌وینیل کلراید بالاتر باشد در بهبود کیفیت محصول نهایی تهیه شده از گرانول نیز موثر خواهد بود.

گرانول به چه صورت تولید می شود ؟

وقتی پلیمر تولید می شود در دستگاهی به نام اکسترودر (Extruder) قرار داده می شود ، این دستگاه پلیمر را به صورت تکه های ریز که گرانول نام دارد تولید می کند. تقریبا همه مواد پلیمری می توانند به صورت گرانول دربیایند که این عامل بستگی به کاربرد ، میزان ویسکوزیته ، پلیمریزاسیون و . . . دارد اما اگر شرایط پیچیده تر باشد گرانول را به صورت پودر یا محلول تولید می کنند. در واقع گرانول‌ها به شکل دانه‌های گلوله‌ای شکل هستند که برای تولید مواد مختلف به اشکال مختلف در می‌آیند.

دستگاه های شکل دهی به پلاستیک (مانند انواع خطوط اکستروژن و تزریق و …) طوری ساخته شده اند که بهتر است مواد اولیه ورودی آن ها بشکل تکه های کوچک پلاستیکی باشد , مواد پلاستیکی بازیافتی که آسیاب شده اند و دارای شکل های ورقه ای یا گوشه های تیز هستند نمی توانند به راحتی در قیف های ورودی این دستگاه ها مورد استفاده قرار بگیرن علاوه بر این زمان میکس شدن هم به دلیل عدم یکنواختی مواد ورودی همیشه ترکیبی غیر یکنواخت خواهد داشت. بنابراین تولید کنندگان ترجیح می‌دهند مواد اولیه آنها به صورت گرانول باشد. به همین جهت مصرف کنندگان این مواد ترجیح می دهند مواد خریداری شده آنها مانند مواد اولیه نو بصورت گرانول یا همان ساچمه های کوچک پلاستیکی باشد که این کار به وسیله خطی به اسم خط تولید گرانول انجام می شود.

خطوط تولید گرانول رشته ای

خطوط تولید گرانول خشک

خطوط تولید گرانول رشته ای

در این روش ابتدا پلاستیک در دستگاه اکسترودر ذوب می شود و سپس از صافی های فلزی عبور می کند و یک رشته های از پلاستیک ذوب شده به دست می آید ، بعد از عبور از یک استخر آب به داخل یک دستگاه آسیاب کوچک هدایت می شوند و بعد از تکه تکه شدن خشک می شوند.

استفاده از این روش در ایران رایج تر است. گرانول پی وی سی مخصوص دمپایی با خصوصیات ضد لغزش برای افزایش ایمنی در سطوح مرطوب مورد استفاده قرار می‌گیرد .  خطوط تولید گرانول خشک در این روش ابتدا توسط دستگاه اکسترودر پلاستیک های خرد شده، ذوب می شوند ، سپس از صافی عبور می کنند و از سوراخ های ریزی خارج می شوند و پلاستیک های ذوب شده توسط تیغه ای با سرعت چرخش زیاد ، بریده می شوند، توسط یک مکنده ، عمل مکش صورت می گیرد و از مسیرهای لوله ای عبور می کنند و خشک و رد می شوند ، در مرحله بعدی وارد مخزن بزرگتری شده و دچار افت فشار می شوند، در نهایت به خاطر همین افت فشار ، گرانول های سنگین وزن به پایین مخزن می روند.

تفاوت های ظاهری بین پودر و گرانول pvc

گرانول پی وی سی دارای شکل و شمایلی مانند ساچمه است که توسط دستگاهی به نام اکسترودر این شکل به آن داده می شود , اما پودر پی وی سی همانطور که از اسم آن مشخص است به شکل یک پودر با دانه هایی زیر یا درشت است , این پودر می تواند از مواد بازیافتی تهیه شده باشد یا اینکه توسط پتروشیمی از مواد نفتی نشأت گرفته باشد. تفاوت های ظاهری بین پودر و گرانول pvcگرانول پی وی سی دارای شکل و شمایلی مانند ساچمه است که توسط دستگاهی به نام اکسترودر این شکل به آن داده می شود , اما پودر پی وی سی همانطور که از اسم آن مشخص است به شکل یک پودر با دانه هایی زیر یا درشت است , این پودر می تواند از مواد بازیافتی تهیه شده باشد یا اینکه توسط پتروشیمی از مواد نفتی نشأت گرفته باشد.

مزیت های گرانول پی وی سی نسبت به پودر pvc

گرانول pvc دارای افزودنی های لازم جهت یک تولید محاسبه شده است. چون تمام ساختار آن تحت یک عملیات مهندسی شده، ایجاد شده است. این در حالی است که پودرپی وی سی از مواد ضایعاتی گوناگونی که ساختار متفاوت و متنوعی دارند بدست آمده اند. به همین خاطر نمی توان از آن برای ساخت یک محصول پی‌وی‌سی حساب شده استفاده کرد.  در مجموع پودر پی وی سی یک ماده خام به حساب می آید و گرانول پی وی سی یک ماده فرآوری شده.

دستگاه گرانول‌ساز چیست و چه کاربردی دارد

دستگاه گرانول ساز وظیفه ساخت گرانول یا پلاستیک دانه دانه را برعهده دارد. پلیمرهای قابل بازیافت برای ساخت مواد جدید در دستگاه اکسترودر ذوب می‌شوند و به وسیله یک تیغ در خروجی دستگاه در قطعات کوچک بریده می‌شوند , مواد اولیه پلیمری به وسیله پیچ‌های داخل دستگاه گرانول‌ساز فشرده شده و سپس ذوب می‌شوند. سپس از طریق پمپاژ کردن، آن‌ها را به سمت نقطه خروجی دستگاه هدایت می‌کنند. رشته‌های خروجی گرانول بعد از بریده شدن توسط تیغه دستگاه اکسترودر به صورت گرانول یا همان دانه‌های ریز درمی‌آیند , این دانه‌ها حرارت بالایی دارند و از طریق نیروی گریز از مرکز به سرعت چرخانده می‌شوند تا در تماس با هوا سرد شوند.

قیمت گرانول پی وی سی

قیمت گرانول پی وی سی رنگی ، بی رنگ ، سفید ، مشکی با بهترین قیمت از این مجمدر این مقاله توضیح در مورد گرانول و کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف از جمله: لوازم التحریر، اسباب بازی، بسته بندی، بهداشتی، پزشکی، فلم و سیم و کابل ها بصورت گسترده پرداخته میشود. ذرات یا گلوله های کوچکی هستند که از پلی وینیل کلرید (PVC)، یک پلیمر ترموپلاستیک همه کاره ساخته شده اند. گرانول های پی وی سی به دلیل خواص مطلوبی که دارند، کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف دارند. آنها به دلیل تطبیق پذیری، دوام، مقرون به صرفه بودن، مقاومت شیمیایی، مقاومت در برابر آتش، عایق الکتریکی و قابلیت بازیافت شناخته شده اند.

گرانول PVC در ساخت و ساز برای لوله ها، قاب پنجره ها، کفپوش ها و عایق ها استفاده می شود. در صنعت خودرو از آنها برای تزئینات داخلی، دسته سیم و مهر و موم استفاده می شود. کاربردهای برق و الکترونیک شامل کابل ها، سیم ها و کانکتورها می شود.همچنین در مواد بسته بندی، محصولات مراقبت های بهداشتی مانند لوله های پزشکی و کیسه ها و کالاهای مصرفی مختلف مانند: اسباب بازی ها، کفش ها و لوازم التحریر استفاده می شود. به طور کلی، گرانول های PVC یک انتخاب مواد با ارزش هستند. که کاربردها و مزایای متنوعی را در صنایع ارائه می دهند.

لیلا بنی نعمتی

من لیلا هستم، خبرنگاری که با نگاهی به آینده، مسائل امروز را تحلیل می‌کنم. در این سایت، با بررسی روندهای اجتماعی و اقتصادی، به دنبال درک بهتر چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی جامعه در آینده هستم.