آتش‌بس، چیزی که آمریکای دموکرات‌ها نمی‌خواهد

به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری آنلاین سرگرمی برای همه، «آتش‌بس فوری، بذر جنگ بعدی را می‌کارد». این را معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل رابرت ای.وود در نشست شورای امنیت سازمان ملل بامداد روز شنبه ۱۸ آذر ماه به وقت تهران بیان کرد. نشستی که برای صدور قطعنامه پیشنهادی امارات عربی متحده به منظور برقراری آتش‌بس در غزه برگزار شد و با وجود ۱۳ رای موافق اعضای دائم و غیردائم شورای امنیت و یک رای ممتنع انگلیس، به دلیل وتوی آمریکا ناکام ماند.

دو ماه است از کشتار غیرنظامیان، زنان و کودکان در غزه و بمباران منازل مسکونی، بیمارستان‌ها، مدارس، مساجد و کلیساها توسط رژیم اسرائیل در واکنش به عملیات طوفان الاقصی می‌گذرد. جنگی که به گفته وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حسین امیرعبداللهیان «مدیریتش در اختیار نظامیان و دستگاه امنیتی آمریکاست».

در همین خصوص نیز روزنامه وال‌استریت‌ ژورنال اخیرا به ارسال ۱۵ هزار بمب و ۵۷ هزار گلوله توپخانه توسط آمریکا به رژیم صهیونیستی اشاره کرد، رژیمی که بزرگترین دریافت‌کننده کمک‌های نظامی آمریکاست، آن هم با ۳.۸ میلیارد دلار در سال.

براساس آمار اعلام شده در پی حملات دو ماه اخیر صهیونیست‌ها به غزه بیش از ۱۷ هزار نفر شهید شده‌اند که حدود ۸ هزار نفر از آنان کودکان هستند. گرچه در این مدت، جنگ برای یک هفته متوقف شد، ولی این توقف هم دوام نیاورد و روز جمعه دهم آذر ماه و در حالی که قطر اعلام کرده بود مذاکرات برای تمدید آتش‌بس در جریان است، دور جدید حملات صهیونیست‌ها به غزه و کرانه باختری از سر گرفته شد و همچنان نیز ادامه دارد.

 

این چهارمین باری است که آمریکا در این دو ماه اقدام به مخالفت و وتوی قطعنامه در شورای امنیت می‌کند. دو بار وتو ( ۱۸ اکتبر و هشتم دسامبر) و دو بار مخالفت (۱۶ اکتبر و ۲۵ اکتبر). دولت دموکرات ۲۶ آنلاین (۱۸ اکتبر) قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در راستای کمک‌‌رسانی بشردوستانه به نوار غزه و درخواست توقف درگیری‌ها را وتو کرده بود.

حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد حقی است که به پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد یعنی آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین داده شده تا از تصویب هر پیش‌نویسی در این شورا جلوگیری کنند.

وتوی قطعنامه پیشنهادی آمریکا آن هم در دومین ماه از حملات صهیونیست‌ها واکنش‌هایی را به همراه داشت. نماینده رژیم صهیونیستی گیلاد عردان که این قطعنامه را «تحریف شده» خوانده بود از حمایت مجدد واشنگتن قدردانی کرد. اما در سوی دیگر ماجرا فرانسه که به قطعنامه پیشنهادی درباره این جنگ در ۱۶ اکتبر رای منفی داده بود، این بار با آمریکا همراه نشد. نماینده این کشور در سازمان ملل نیکلاس دی ریوری با اذعان به شکست شورای امنیت، گفت که «فرانسه به شدت درباره تراژدی انسانی در غزه نگران است».

 

 معاون نماینده روسیه در سازمان ملل دیمیتری پولیانسکی هم به انفعال شورای امنیت اشاره کرد و افزود «یکبار دیگر دیپلماسی آمریکا در حال به جا گذاشتن زمین سوخته و ویرانی است.» او همچنین در بیانیه‌ای دولت آمریکا را به «همدستی در قتل‌عام وحشیانه اسرائیل» متهم کرد.

نماینده چین هم وتوی این قطعنامه را با عبارت «ناامیدی و تأسف بزرگ» توصیف کرد و انگلیس هم که به این قطعنامه رای ممتنع داد، دلیل آن را «محکوم نکردن حماس» در پیش‌نویس قطعنامه برشمرد.

در این میان، یکی از مسؤولان ارشد حماس عزت الرشق نیز این اقدام آمریکا را محکوم کرده و آن را غیرانسانی و مشارکت مستقیم در کشتار فلسطینی‌ها خواند. 

وتوی قطعنامه مذکور همچنین واکنش ایران، عربستان سعودی و ترکیه را نیز به همراه داشت. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ناصر کنعانی ضمن محکوم کردن این اقدام آمریکا، واشنگتن را شریک جرم صهیونیست‌ها خواند و تبعات هرگونه گسترش دامنه جنگ در منطقه را متوجه آمریکا و رژیم اسرائیل دانست.

وزیر خارجه ترکیه هاکان فیدان هم وتوی آمریکا را با این جمله توصیف کرد «ایالات متحده در حمایت از ادامه جنگ علیه غزه تنها مانده است.»

وزیر خارجه عربستان سعودی فیصل بن فرحان هم مخالفت خود با این اقدام آمریکا را اعلام کرد. 

از سوی دیگر، سازمان دیده‌بان حقوق‌ بشر هم در این باره اعلام کرد که کاخ‌ سفید با وتو این قطعنامه خود را در معرض «شریک جنایات جنگی» شدن قرار داده و مدیرعامل آکسفام (سازمان‌ بین‌المللی در زمینه امور خیریه و انسان‌دوستانه) ابی مکسمن هم در بیانیه‌ای این اقدام را «یک میخ دیگر بر تابوت اعتبار آمریکا در زمینه حقوق بشر» برشمرد.

در این میان، نماینده آمریکا در توجیه وتوی این قطعنامه مدعی شد که پیش‌نویس تهیه شده با واقعیات فاصله داشته و باعث می‌شده که حماس به حال خودش رها شود و بتواند دوباره خودش را سازماندهی کرده و حملاتی را مشابه هفتم اکتبر تکرار کند. 

در همین خصوص تحلیلگر مسائل غرب آسیا سیدرضا صدالحسینی در گفت‌وگو با خبرنگار آنلاین سرگرمی برای همه با بیان اینکه این دومین مرتبه است که آمریکا بر خلاف درخواست قابل توجهی از مردم جهان و مقامات عالی کشورها، اتفاقی را رقم زد که ذات و ماهیت آن را نشان داد، افزود: وتوی این قطعنامه نشان داد که بخشی از جنایات ۷۵ ساله رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های غصب شده به صورت مستقیم توسط آمریکا مدیریت شده و واشنگتن نشان داد که شعارهای حقوق بشری‌اش حتی با وجود دولت دموکرات، شعاری بیش نیست.

ناکامی شورای امنیت در تصویب این قطعنامه در حالی صورت گرفت که دبیرکل سازمان ملل آنتونیو گوترش روز چهارشنبه ۱۶ آذر ماه در نامه‌ای به شورای امنیت خواستار استفاده از اختیاراتش تحت ماده ۹۹ منشور ملل متحد به منظور توقف فوری حملات رژیم اسرائیل در غزه شده بود. وی در این باره بیان کرد: «با در نظر گرفتن خطر از کار افتادن سیستم‌های امدادرسانی انسان‌دوستانه در غزه، من از شورای امنیت می‌خواهم که مانع از وقوع یک فاجعه انسانی شود و درخواست می‌کنم یک آتش‌بس انسان‌دوستانه فوری را اعلام کند».

پایان پیام/




این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید