اقتصادیکسب و کار ایرانیان

هزینه هر متر مربع ساختمان سازی در اصفهان چقدر است؟

محاسبه هزینه ساخت هر متر مربع واحد مسکونی در سال 1401

مسکن همواره در طول زندگی بشر تا به امروز از نیازهای اساسی محسوب می شود. بیشتر کشورهای جهان با معضل مسکن روبرو هستند. این معضل در کشورهای در حال توسعه ملموس تر است. امروزه حتی خوش بینانه ترین برنامه ریزان نیز پذیرفته اند که ساختمان سازی در اصفهان و ساخت ارزان ترین خانه با ساده ترین طرح و مصالح نیز از توان حداقل یک سوم خانوارهای شهری کشورهای جهان سوم خارج است.

این کالای بادوام، پرهزینه و غیر منقول که جایگزینی ندارد یک کالای سرمایه ای است و در حقیقت نوعی پس انداز به شمار می آید از این رو بررسی هزینه های ساخت و کاهش هرچه بیشتر آن ها با حفظ کیفیت سازه از مهم ترین اصول اولیه ساخت و ساز می باشد. این هزینه به عوامل زیادی اعم از قیمت زمین، جواز ساخت و قیمت مصالحی ساختمانی مانند قیمت تیرآهن و قیمت میلگرد بستگی دارد. در ادامه شما را با هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در سال 1401 آشنا خواهیم کرد.

محاسبه هزینه ساخت خانه در سال 1401

اگر بخواهیم به طور کلی به بررسی هزینه ساخت خانه بپردازیم در اولین قدم باید به سراغ قیمت زمین برویم. پرهزینه ترین بحث ساخت یک سازه را می توان انتخاب زمین در نظر گرفت. مورد دوم بحث تهیه جواز ساخت و انتخاب مهندس مشاوره جهت همکاری در پروژه می باشد. مورد سوم نیز در خصوص ساخت ساختمان می باشد که شامل انتخاب نوع اسکلت و سیستم سازه ای و برآورد هزینه های آن می شود. همان طور که می دانید معمولا اسکلت های بتنی نسبت به اسکلت های فلزی هزینه کمتری داشته ولی می توان هزینه آن را در چندین مرحله پرداخت نمود ولی در اسکلت های فلزی به دلیل تک مرحله ای بودن ساخت سازه هزینه باید به صورت یک جا پرداخت گردد.

پس از انتخاب اسکلت سازه، بحث نوع و قیمت متریال مصرفی اعم از قیمت پروفیل و میلگرد مطرح می گردد. در این میان با چالش تفاوت قیمت کارخانجات مختلف روبرو می شویم. برای مثال قیمت میلگرد بناب نسبت به سایر میلگردها بالاتر بوده ولی کیفیت بیشتری نیز دارد از این رو باید میزان هزینه مصرفی و کیفیت موردنیاز تعادل برقرار گردد. لازم به ذکر است که تمامی اجناسی که در ساخت در مراحل سفت کاری، تاسیسات و نازک کاری استفاده می شوند جزو متریال های مصرفی می باشند.

با در نظر گرفتن متراژ مفید و غیر مفید و تعداد واحدها و طبقات میزان مصالح مصرفی نیز تعیین می گردد. شاید شما فکر کنید که پروژه های مدرن هزینه ساخت کمتری دارند با این حال ممکن است هزینه این پروژه ها از ساختمان های کلاسیک و نئوکلاسیک مرسوم در بازار نیز بیشتر شود. تمامی این هزینه ها بسته به نوع متریال مصرفی متفاوت می باشد. با ما همراه باشید تا شما را با هزینه ساخت ساختمان قدم به قدم آشنا نماییم.

هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان

شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور قیمت تمام شده ساخت هر متر مربع واحد مسکونی را در سال 1401 به شرح زیر اعلام نموده است.

  • ساختمان های یک و دو طبقه متری 6 میلیون و 237 هزار تومان
  • ساختمان های 3 تا 5 طبقه متری 7 میلیون و 170 هزار تومان
  • ساختمان های 6 و 7 طبقه متری 8 میلیون و 215 هزار تومان
  • ساختمان های 8 تا 10 طبقه متری 9 میلیون و 234 هزار تومان
  • ساختمان های 11 و 12 طبقه متری 9 میلیون و 717 هزار تومان
  • ساختمان های 13 تا 15 طبقه متری 10 میلیون و 717 هزار تومان
  • ساختمان های 16 طبقه به بالا متری 11 میلیون و 54 هزار تومان

براساس اعلام رئیس سازمان نظام مهندسی درصدهای تعدیل 3 ماهه توسط سازمان برنامه و بودجه در سال 1401 به ارقام فوق افزوده خواهد شد.

با این حال بررسی هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در سال 1401 به دلیل نوسانات زیاد قیمت محصولات فولادی و حتی قیمت زمین کار بسیار دشواری می باشد و تمامی این ارقام حدودی است. در ادامه شما را با نحوه محاسبه هزینه ساختمان قدم به قدم و تمامی عوامل موثر بر این هزینه آشنا خواهیم کرد.

محاسبه هزینه ساخت ساختمان قدم به قدم

1 – برآورد قیمت زمین: در ابتدا برای ساخت و ساز، قیمت زمین باید برآورد شود. همان طور که مشخص است خرید زمین در مناطق بالا شهر و یا با متراژهای بیشتر نیاز به هزینه بیشتری دارد. در هنگام خرید زمین بهتر است به موقعیت مکانی آن توجه ویژه ای داشته باشید. به طور کلی هزینه زمین به میزان هزینه ای گفته می شود که برای کسب آن قطعه زمین، چه توسعه نیافته و چه نیمه توسعه یافته پرداخت می شود. پروژه می تواند جزء طرح های جدید توسعه در شهر باشد یا پروژه ای در محله ای در داخل شهر. هزینه زمین از بین سایر موارد به موقعیت مکانی سایت، تجهیزات قابل دسترس، منطقه بندی های تعیین شده مربوط است.

2 – جواز ساخت: دریافت یکی از پرهزینه ترین مراحل ساخت و ساز می باشد. همچنین در این مرحله بایستی هزینه شرکت های مهندسی ساخت و ساز نیز باید در نظر گرفته شود. بهتر است دریافت جواز ساخت ساختمان در فصول سرد صورت گیرد و شروع پروژه در فصل گرم باشد. زمانی که تصمیم نهایی خود را برای ساخت سازه قطعی کردید بهتر است در اولین فرصت به شهرداری منطقه ای که ملک شما در آن قرار دارد رجوع کنید. داشتن مدارکی اعم از سند مالکیت، کارت شناسایی مالک و فیش تسویه حساب عوارض ضروری می باشد. پس از تشکیل پرونده بایستی در انتظار تایید مدارک در شهرداری باشید.

در این مرحله بازرس به ملک شما رجوع نموده و ویژگی های آن را بررسی می نماید و تعداد طبقات مجاز برای ساخت شما در این مرحله مشخص می گردد. پس از آن دستور نقشه صادر شده و تمامی جزئیاتی که شما برای ساخت خانه به آن نیاز دارید در دستور نقشه آورده می شود. پس از آن بایستی مهندس پروژه و معمار را انتخاب نمایید تا بهترین نقشه ترسیم گردد. برای دریافت جواز ساخت مدارکی اعم از برگه تعهد نظارت، برگه تعهد محاسبات و نقشه های سازه و نقشه های اجرایی، برگه تعهد کارفرما، فیش پرداخت عوارض ساختمان و … نیاز می باشد. جواز ساخت به مدت دوسال اعتبار دارد و اگر نیاز به زمان بیشتری داشتید بایستی آن را تمدید نمایید. لازم به ذکر است که هزینه اخذ جواز ساخت هر ساله به میزان 30 درصد افزایش پیدا می کند. جهت اطلاع از مراحل صدور پروانه ساختمان می توانید به مقاله مربوطه در سایت مراجعه نمایید.

3 – هزینه اسکلت ساختمان: هزینه اسکلت فلزی بیشتر از بتنی می باشد. شما می توانید برای کسب اطلاعات کافی در خصوص مقایسه قیمت اسکلت بتنی با فلزی به مقاله مربوطه در سایت مراجعه نمایید. در ادامه مبحث کوتاهی در زمینه مقایسه این دو اسکلت بتنی و برای اطلاع از اینکه اسکلت بتنی بهتر است یا فلزی خواهیم داشت.

کشور ایران با توجه به وسعت قابل توجه و تنوع شرایط جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی و منابع طبیعی، از روش ها و الگوهای ساختمان سازی متفاوتی برخوردار می باشد. به منظور پیش بینی و برنامه ریزی این شیوه ها و مصرف انواع مصالح ساختمانی در آینده، ابتدا لازم است تصویر عمومی درستی از روش های متداول ساختمان سازی در کشور به دست آورد.

ساختمان ها براساس مصالح مصرفی به گروه های زیر تقسیم بندی می شوند:

  • خشتی و گلی
  • بلوک سیمانی
  • آجری با تیر چوبی
  • آجری با تیرآهن
  • آجری با تیرچه بلوک
  • تمام آجری
  • اسکلت فلزی
  • بتن آرمه

با توجه به آمار موجود در سال های اخیر می توان به نکات زیر دست یافت:

شیوه های ساختمان سازی کم دوام تمام آجری و خشت و گلی تقریبا به طور کامل از ساخت و ساز شهری رخت بربسته اند. سهم شیوه ساختمان سازی آجری با تیر چوبی نیز در مناطق شهری در حال نزدیک شدن به صفر است. سهم شیوه آجری با تیرچه بلوک هم اگرچه میزان بیشتری را به خود اختصاص داده؛ با روند کندتری در حال کاهش است. شیوه ساختمان سازی آجری با تیرآهن که در سال های پیش تر با اختلاف بسیار زیاد بالاترین سهم را در ساخت و ساز کشور در اختیار داشته روند نزولی سریعی دارد. همچنین هزینه ساخت این روش به قیمت تیرآهن 16 ، 18 و سایر سایزها بستگی زیادی دارد.

شیوه های ساختمان سازی اسکلت فلزی و اسکلت بتنی روند رو به رشد سریعی دارند و این بیانگر بالا رفتن سهم ساختمان های مهندسی و مقاوم تر در سطح کشور است. شیوه ساختمان سازی بلوک سیمانی سهم اندک ولی نسبتا ثابتی دارد که یکی از دلایل این موضوع استفاده از این شیوه در مناطق خاصی از کشور می باشد. تعداد ساختمان های مسکونی 1 و 2 طبقه با روند آرامی در حال کاهش و تعداد ساختمان های 3 طبقه و بالاتر در حال افزایش است.

طبقه بندی الگوهای رایج ساختمان سازی در کشور

متاسفانه آمار موجود از ساخت و ساز در کشور آمار دقیقی نیست و نمی تواند تصویر دقیقی از چند و چون ساخت و ساز و به خصوص مصرف مصالح در آن ها را ترسیم کند. این موضوع بیش از هرچیز به دسته بندی انجام شده از الگوهای ساختمانی مربوط است و لازم است این دسته بندی با هم فکری دست اندرکاران تغییر یابد.

در گروه های بلوک سیمانی، آجری با تیر چوبی، آجری با تیرآهن و آجری با تیرچه بلوک که انتقال بار ساختمان از طریق دیوار باربر صورت می گیرد، مصالح به کار رفته در دیوار و سقف تا حدود زیادی روشن است. اما در گروه های اسکلت فلزی و اسکلت بتنی، هیچ گونه اطلاعاتی در مورد مصالح سقف و دیوار ساختمان وجود ندارد. دیوار ساختمان در هر کدام ممکن است آجری، بلوک سفالی، بلوک سیمانی و … باشد. سقف ساختمان های اسکلت فلزی ممکن است به صورت طاق ضربی، تیرچه بلوک و یا به صورت های جدیدتر مانند دال بتنی و کامپوزیت باشد. سقف ساختمان های اسکلت بتنی نیز می تواند به صورت تیرچه بلوک، دال بتنی و یا کامپوزیت اجرا شود.

بنابراین به منظور دستیابی به تقسیم بندی دقیق تر شیوه های ساختمان سازی و امکان بررسی و تحلیل صحیح آن ها، لازم است نوعی طبقه بندی از اجزا اصلی ساختمان مدنظر قرار گیرد. به نحوی که هم شیوه های معمول ساخت و ساز در آن گنجانده شوند و هم ترکیب متفاوت شیوه ها در دوره های مختلف بر اثر تحولات اقتصادی و فنی در آینده تاثیر اساسی در آن نداشته باشد.

با در نظر داشتن نتایج بررسی های آماری، این عناصر و اجرا به صورت زیر از یکدیگر تفکیک شده اند.

1 – اجزا باربر و نوع سیستم سازه ای شامل:

  • دیوارهای باربر آجری یا بلوک بتنی
  • اسکلت فلزی
  • اسکلت بتنی
  • اسکلت چوبی سبک
  • سقف ها شامل
  • تیرآهن و طاق ضربی
  • تیرچه و بلوک
  • دال بتنی
  • چوبی
  • دیوارهای جداکننده شامل
  • آجری
  • سفالی

به این ترتیب با استفاده از داده های حاصل از بخش قبل و این تقسیم بندی می توان انواع الگوهای رایج ساختمانی در مناطق شهری کشور را مشخص نمود.

4 – متریال: متناسب با متراژ واحدها، تعداد واحدها و زیربنای مفید و غیر مفید هزینه این مرحله بررسی می گردد. به دلیل نوسانات قیمت پروفیل آهن و سایر مصالح ساختمانی بایستی نسبت به این نوسانات و تغییرات قیمت آگاهی کامل داشته باشیم. قیمت روز آهن آلات مصرفی در ساختمانی به صورت روزانه در سایت به روزرسانی می شود. شما می توانید برای خرید این محصولات و یا اطلاع از قیمت به سایت مراجعه نموده و یا با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید. در ادامه به بررسی و برآورد انواع مصالح ساختمانی مورد نیاز در هر متر مربع زیربنا در الگوهای متفاوت ساختمانی خواهیم پرداخت.

مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن برای به دست آوردن میزان مصرف انواع مصالح به ازای هر متر مربع زیربنای کل، در هر کدام از الگوهای ساختمانی، از میان 100 نقشه جمع آوری شده، 30 طرح را به عنوان نمونه انتخاب کرد که طیف موردنظر از شیوه های معرفی شده ساختمانی را پوشش داده و نماینده مصرف مصالح ساختمانی باشند. پس از اصلاح و تکمیل نقشه ها، برآورد عملیات ساختمانی در هر یک از آن ها صورت گرفته و در نهایت با جمله بندی نتایج حاصل جدولی به دست آمده که مصرف انواع مصالح ساختمانی را به ازای هر متر مربع زیربنای کل در هر کدام از شیوه های ساختمانی نشان می دهد.

5- قیمت آهن آلات مصرفی: قیمت روز آهن آلات به عوامل متعددی اعم از نرخ دلار و نوسانات سیاسی بستگی دارد و توصیه می شود پیش از شروع به ساخت و ساز نسبت به بهترین زمان خرید آهن آلات اطلاعات لازم را کسب نمایید.

6 – هزینه نمای ساختمان: امروزه اجرای نما یکی از مراحل پرهزینه ساخت و ساز می باشد. هم برای نماهای مدرن و هم برای نمای کلاسیک هزینه بالایی بایستی پرداخت شود همچنین هزینه محوطه سازی و فضای سبز نیز باید در هزینه ساخت نمای ساختمان در نظر گرفته شود. امروزه با توجه به افزایش روزانه قیمت مصالح ساختمانی باید هزینه های ساختمانی را به صورت دقیق تر بررسی نمود. پس بهتر است هزینه نمای ساختمان را به صورت جداگانه بررسی نماییم.

7 – هزینه نمای داخلی:  این هزینه ها شامل دکورهای سقف و دیوار یا آشپزخانه می باشد. بحث نمای مدرن و کلاسیک در این هزینه ها نیز دخیل بوده و باید به آن دقت شود. هزینه های این قسمت را نیز بهتر است پیش از شروع به کار محاسبه نمایید.

8 – هزینه های جانبی و پیش بینی نشده: در برآورد ساخت بهتر است یک درصدی برای هزینه های بالاسری در نظر بگیریم. پس از پیش بینی تمامی هزینه های ذکر شده باید یک درصدی از این هزینه ها را به عنوان هزینه های پیش بینی نشده در نظر بگیرید. برای مثال ممکن است برای ساخت سازه لازم باشد چندین مهندس انتخاب نمایید یا به گرانی دلار دچار شوید و یا خیلی از مواردی که نمی توان آن ها را پیش بینی کرد اتفاق بیفتد.

برآورد هزینه ساخت ساختمان در سال 1401

پس از بررسی تمامی موارد ذکر شده در بالا، و براساس هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان و جداول موجود شما می توانید به راحتی هزینه ساخت ساختمان در سال 1401 را محاسبه نمایید. توصیه می شود که پس از بررسی تمامی موارد گفته شده، درصدی از هزینه ها را به موارد پیش بینی نشده و هزینه های بالاسری پروژه اختصاص دهید چرا که با تغییرات قیمت محصولات فولادی و یا نوسانات بازار داخلی احتمال ایجاد هزینه های اضافی بسیار زیاد خواهد بود.

محاسبه هزینه ساخت خانه 100 متری در سال 1401

مساحت با میزان مصالح و عناصر ساختمانی رابطه مستقیم دارد و هرچه متراژ کم تر باشد این میزان کاهش می یابد. با این وجود اگر در انتخاب مصالح مناسب و ساخت دقت نشود می تواند هزینه تمام شده هر متر مربع را بالا ببرد. گذشته از این نکات یکی از روش های محاسبه هزینه ساختمان این است که ابعاد پیشنهادی ساختمان در نظر گرفته می شود (برحسب متر مربع و زیربنا) و در هزینه متوسط به ازای هر متر مربع ساختمان هایی از همان منطقه ضرب می شود. با این روش می توان در زمانی کوتاه حدود هزینه ساخت در منطقه ای مشخص را به دست آورد. با توجه به اینکه هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در سال 1401 بین 6 تا 7 میلیون تخمین زده شده است به راحتی می توان هزینه ساخت خانه صد متری را محاسبه نمود.

محاسبه هزینه ساخت خانه دوبلکس در سال 1401

ساختمان های کوتاه مانند خانه های دوبلکس در مقایسه با برج های مسکونی به صرفه تر می باشند. هزینه های ساخت ساختمان های بلندمرتبه زیاد است، در مقابل آن ها ساختمان های یک طبقه نیز اقتصادی نیستند. با این حال یک ساختمان کم ارتفاع از لحاظ اجرایی برای ساخت نسبت به یک مجموعه بلند مرتبه به زمان کمتری نیاز دارد. کاربران برای این نوع از ساختمان ها موظف نیستند تا از مصال درجه اول شناخته شده در بازار استفاده کنند، برخلاف ساختمان های چند طبقه که می بایست حتما از فولاد و بتن و سیستم های ساخت و سازی استفاده کنند. بنابراین هزینه ساخت خانه دوبلکس نسبت به خانه های چند طبقه کم تر بوده و ساخت آن نیز راحت تر می باشد. شما پس از انتخاب زمین با توجه به متریال مصرفی و نقشه طراحی شده می توانید هزینه دقیق ساخت را براساس زیربنا و متراژ به دست آورید.

هزینه ساخت خانه یک طبقه و بالاتر در سال 1401

با توجه به تمامی مزیت های مسکن های شهری اگر این ساختمان ها به صورت مجزا و تک به تک ساخته شوند هزینه زیادی به خود اختصاص می دهند نسبت به زمانی که مجموعه ای مسکونی ساخته شود. هرچه مقیاس پروژه بیشتر باشد پتانسیل برای امکان صرفه جویی در هزینه ها بیشتر می شود و طبیعتا خانه های بیشتری در استفاده از زیرساخت ها و زمین سهیم می شوند. حتی می توان مصالح موردنیاز را در مقیاس کلان خریداری کرد که در نهایت هزینه آن برای هر واحد کمتر حساب می شود. هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در سال1401 برای خانه های چند طبقه را بالاتر ذکر کردیم و شما می توانید با توجه به متراژ زمین و زیربنا هزینه را محاسبه نمایید.

تاثیر تعداد طبقات بر هزینه ساختمان

در بررسی دقیق تر معلوم می گردد که برای فرم های ساختمانی گوناگون تفاوت عمده در هزینه، مربوط به تعداد طبقات می باشد و به طور کل به غیر از مسائل اجتماعی و مدیریتی در ساختمان های بلند مرتبه هزینه اجرایی و نگهداری از این ساختمان ها تحت تاثیر تعداد طبقات می باشد. در کل ساختمان های بلند عمدتا از ساختمان های دو یا سه طبقه هم مساحتشان گران تر هستند. بنابراین هرچه تعداد طبقات بیشتر باشد، هزینه به ازای هر متر مربع بیشتر خواهد بود. مساله قیمت تا حدودی هم به نحوه دسترسی های داخلی ساختمان مربوط می شود. باید توجه کرد که نوع عمودی دسترسی راحت تر از دسترسی از طریق راهرو است و در مواردی که از دسترسی عمودی استفاده می شود، برای صرفه جویی در هزینه های سرویس های عمودی بهتر است که در هر طبقه 4 تا 6 واحد مسکونی قرار گیرد. از دلایل افزایش هزینه در ساختمان های بلند مرتبه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

هزینه اعمال تمهیدات خاص برای سرویس دادن به ساختمان به ویژه به طبقات بالاتر ضرورت می یابد. تمهیداتی مانند آسانسورهای خاص سریع السیر، پمپ قوی آب، تاسیسات تهویه و روشنایی خاص و خدمات دیگری که در فواصل هر ده یا پانزده طبقه، به علاوه مسیرهای فرار و مقاومت بالا در برابر آتش سوزی با شرایط استاندارد بالا که همگی باعث افزایش هزینه ها می گردند. همه این ها در حالی است که با ارتفاع متوسط به این خدمات نیازی ندارند.

هزینه کار در ساختمان های بلند مرتبه شامل موارد اضافه تری می گردد از جمله ساخت و برپا کردن در ارتفاع زیاد، هزینه بالا بردن مصالح و کارگران به سطوح موردنیاز، هزینه اضافی کار کردن در ارتفاع و تمام ملزومات ایمنی که به دنبال دارد. کاهش فضای مفید و اشغال فضای طبقات پایین تر توسط ملزوماتی مانند مراکز تاسیساتی و مسیرهای رفت و آمد از معایب دیگری است که ساختمان های بلند مرتبه دارند. به نسبت اینکه ارتفاع ساختمان افزایش می یابد، آسانسورهای بیشتر، هواکش های بزرگ تر، پلکان و راهروهای عریض تری لازم است. هزینه های نگهداری و اداره ساختمان های بلندمرتبه مانند نقاشی و تعمیر نمای ساختمان به مراتب بیشتر از ساختمان های کم ارتفاع است.

قیمت آرماتوربندی در سال 1401

هزینه آرماتوربندی به عواملی همچون وزن میلگرد، دستمزد کارگران، نحوه بتن ریزی و حمل و نقل بستگی دارد و برآورد هزینه نهایی بایستی پس از اتمام کار محاسبه گردد. پس از اعلام قیمت میلگرد و سایر عوامل موثر بر قیمت آرماتوربندی می توان نرخ دفیق آن را به دست آورد. شما می توانید برای اطلاع از قیمت آرماتوربندی در سال 1401 پس از شروع سال جدید و ثبات قیمت ها با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید. کارشناسان مجموعه راهنمایی های لازم را در اختیار شما قرار خواهند داد.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی تمامی هزینه های ساخت خانه در سال 1401 به صورت قدم به قدم پرداختیم. لازم است برای ساخت خانه پس از انتخاب زمین و بررسی متراژ آن با توجه به قیمت هر متر مربع خانه که در سال جدید برای ساختمان های یک و دو طبقه متری 6 میلیون و 237 هزار تومان اعلام شده است هزینه ساخت ساختمان خود را به دست آورید و براساس آن بودجه را تعیین نمایید. علاوه بر این هزینه ها، ممکن است طی انجام پروژه هزینه های دیگری نیز اضافه گردد و بهتر است برای آن ها نیز برنامه ریزی داشته باشید.

هزینه ساخت هر مترمربع ساختمان در سال ۱۴۰۱چقدر است؟

همه ما قبل از اینکه بخواهیم شروع به ساخت و ساز کنیم به دنبال این هستیم تا تخمین درستی از هزینه ها داشته تا بتوانیم پروژه خود را مدیریت کنیم. در این مطلب به برآورد هزینه ساخت ساختمان در مشهد خواهیم پرداخت. برای راحتی شما همشهریان عزیز سعی کرده ایم تا قدم به قدم هزینه ساخت را بر اساس یک مترمربع از زیربنا ساختمان بیان کنیم.

قیمت ساخت یک مترمربع ساختمان در سال ۱۴۰۱

اکنون که در خرداد به سر می‌بریم هزینه ساخت و ساز در مشهد به ازای یک مترمربع زیربنا به حدود ۷ میلیون تومان رسیده است. توجه داشته باشید که این مبلغ فقط هزینه ساخت و ساز است و هزینه عوارض شهرداری – بیمه – نظام مهندسی و سایر سازمان ها را نیز باید به مبلغ فوق اضافه کنید که به مترمربعی ۹ میلیون تومان خواهد رسید. البته این عدد خیلی کلی است برای اینکه بتوان تخمین دقیقتری زد بایستی اطلاعات بیشتری در اختیار داشت.

برای کمک به کارفرمایان عزیز در جهت تخمین دقیقتر هزینه های ساخت و ساز تصمیم گرفتیم یکی از پروژه های اجرایی خود را به صورت مستند تهیه کرده و تمام اتفاقاتی که از روز اول تا آخر این پروژه رخ داد را همراه با صورت هزینه ها در اختیار عموم قرار دهیم. این پروژه ساختمانی در ۲۵ مهر ۱۴۰۰ شروع شد و هم اکنون نیز در حال اجرا می باشد.

مثال : محاسبه هزینه ساخت ساختمان ۶ طبقه – جنوبی – زمین ۲۵۰ متری

در ادامه می‌خواهیم با ذکر یک مثال هزینه ساخت یک ساختمان ۶ طبقه یا ۷ سقف را محاسبه کنیم. بعد از این خودتان خواهید توانست برای یک ساختمان ۵ و ۴ طبقه یا حتی کمتر هم محاسبه کنید.

همانطور که قبلا در بحث تراکم ساختمانی گفتیم معمولا ۶۰ درصد +۲ متر مساحت زمین را می توان بنا احداث کرد.

    ۶۰ درصد ۲۵۰ مترمربع می‌شود ۱۵۰ مترمربع

    ۲ متر پیشروی در عرض ۱۰ متر زمین نیز برابر است با ۲۰ مترمربع

    در زمین های جنوبی می توان به اندازه یک هجدهم عرض معبر به سمت معبر پیشروی کرد. یعنی ۱ متر در یک خیابان یا کوچه ۱۸ متری می‌توان به صورت دستک یا کنسول به عنوان بالکن یا … پیشروی کرد. در مثال ما زمین ۱۰ متر حاشیه دارد بنابراین ۱۰ مترمربع می‌توان به سمت معبر پیشروی کرد.

پس تا اینجا زیربنا هر سقف = ۱۵۰+۲۰+۱۰ = ۱۸۰ مترمربع

یک ساختمان ۶ طبقه ۷ سقف دارد. بنابراین زیربنا کل ساختمان برابر است با : ۱۸۰*۷= ۱۲۶۰ مترمربع زیر بنا کل

اگر هزینه ساخت را در هر مترمربع زیربنا ۷ میلیون تومان در نظر بگیریم هزینه کل احداث این ساختمان در ۷ سقف برابر است با ۱۲۶۰*۷ = ۸.۸۲ میلیارد تومان

سود ساختمان سازی

خیلی از کارفرمایان از ما میپرسند که مهندس سود ساخت و ساز چند درصد است ؟!

در پاسخ به این عزیزان باید گفت که باید اطلاعات دقیقی از ملک مورد نظر داشت. مثلا قیمت زمین و آپارتمان صفر منطقه مورد نظر شما چقدر است؟ معمولا قیمت هر مترمربع زمین یا ملک کلنگی از قیمت هر مترمربع آپارتمان بیشتر است. هرچه قدر اختلاف بین قیمت زمین و آپارتمان در یک منطقه کمتر باشد سود ساخت و ساز بیشتر می شود. در کل می‌توان سود معقول برای ساخت و ساز را ۴۰%-۳۰% درنظر گرفت. اگر از این مقدار بیشتر سود کردید یعنی سود خوبی کردید و اگر از این مقدار کمتر باشد به نظر میرسد ساخت ملک مورد نظر شما توجیه نداشته باشد.

در ادامه برای اینکه درک بهتری از برآورد هزینه ساخت آپارتمان داشته باشید این هزینه‌ها را به تفکیک بیان می‌کنیم.

تفکیک هزینه ساخت مسکن در مراحل مختلف

در جدول زیر تفکیک هزینه ساخت و ساز در مراحل مختلف کار به طور تقریبی آورده شده است.

سفت کاری           ۳۵-۴۰٪ (مترمربعی ۲.۵ میلیون تومان)

نازک کاری          ۳۵-۴۰٪ (مترمربعی ۲.۵ میلیون تومان)

تاسیسات مکانیکی  ۱۰-۱۵٪ (مترمربعی ۱ میلیون تومان)

تاسیسات برقی       ۸-۱۰٪ (مترمربعی ۷۰۰ هزار تومان)

۲ نکته در مورد تفکیک هزینه های ساخت و ساز

  • در ساختمان های کمتر از ۳ طبقه هزینه سفت کاری بیشتر از ۴۰٪ است.
  • با بالا رفتن تعداد طبقات درصد هزینه سفت کاری و نازک کاری کمتر شده و به جای آن سهم هزینه تاسیسات مکانیکی و برقی و همچنین هزینه های صدور جواز ساختمان بیشتر می‌شود.

هزینه های مربوط به سفت کاری ساختمان

هزینه خاکبرداری و پی کنی

برای یک زمین حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ مترمربعی که قرار باشد حدود ۱۰۰۰ مترمربع زیربنا در آن ساخته شود و همچنین زیرزمین هم نداشته باشد هزینه گودبرداری و پی کنی حدود ۲۰ میلیون تومان تمام می‌شود.

مثلا ما در پروژه اجرای سازه فلزی در مصلی ۲۸ که در اردیبهشت ۱۴۰۱ شروع به گودبرداری کردیم به بیل مکانیکی ۷ میلیون تومان بابت کندن پی پرداخت کردیم و بابت انتقال خاک ها به بیرون زمین به ازای هر کامیون ۵۵۰ هزارتومان توافق کردیم. در مجموع حدودا ۱۵ میلیون تومان هزینه خاکبرداری با بیل مکانیکی و بیرون بردن خاک ها با کامیون شد. تقریبا ۱ میلیون تومان هم به کارگر بابت رگلاژ دستی کف گود و همچنین صاف کردن دیواره ها پرداخت کردیم.

هزینه اجرای فونداسیون

برای اینکه قیمت تمام شده اجرای فونداسیون را حساب کنیم باید تخمین بزنیم چقدر بتن و آرماتور در فونداسیون مصرف می‌شود.

هزینه ساخت اسکلت فلزی

قیمت تمام شده اسکلت فلزی به همراه اجرای سقف ها در مرداد ۱۴۰۱ را حدود مترمربعی ۱.۸ میلیون تومان در نظر بگیرید. هرچند میتوان با سبک سازی سازه مترمربعی حدود ۳۰۰-۲۰۰ هزارتومان در هزینه ها صرفه جویی کرد. به عنوان مثال در یکی از پروژه هایی که ما طراحی کردیم هزینه خرید بتن و آهن آلات چیزی حدود مترمربعی ۱ میلیون تومان شد. برای مشاهده نتایج طراحی این پروژه بر روی لینک زیر کلیک کنید.

    پروژه الندشت – ۷ سقف – ۱۵۰۰ مترمربع زیربنا – اسکلت فلزی با دیواربرشی ویژه

هزینه ساخت اسکلت بتنی

در حال حاضر هزینه اجرای اسکلت بتنی در هر مترمربع زیربنا حدودا ۱.۵ میلیون تومان برآورد می‌شود. برای تعیین قیمت تمام شده اسکلت بتنی باید مقدار مصرف بتن و میلگرد در اسکلت بتنی را تخمین بزنیم. برای این منظور به مطلب محاسبه میلگرد ساختمان مراجعه کنید. دستمزد اجرای سازه بتنی نیز بستگی به عوامل مختلفی دارد که برای اسکلت بتنی با سقف وافل حدود مترمربعی ۴۵۰ هزارتومان است. هزینه اجرای سقف تیرچه بلوک مقداری ارزان تر است.

هزینه دیوارچینی

نوع بلوک مصرفی نقش اصلی را در تعیین هزینه دیوارچینی دارد. به طوری که هزینه دیوارچینی با بلوک لیکا چندین برابر دیوارچینی با بلوک سفال است. بلوک سفال از بقیه بلوک ها ارزان تر است ولی وزن سنگین تری دارد و به شرطی میتوان استفاده کرد که طراح سازه وزن آن را در محاسبات خود لحاظ کرده باشد. بلوک دیگر که در حال حاضر کمتر استفاده میشود هبلکس است که قیمت آن معمولا بین سفال و لیکا است. اجرت دیوارچینی معمولا چیزی حدود مترمربعی ۴۰-۵۰ هزارتومان است.

هزینه اجرای والپست

با تغییراتی که ضوابط جدید والپست داشته هزینه اجرای آن نیز نسبت به گذشته کمتر شده ولی هنوز خیلی ها در برابر آن جبهه میگیرند و مقاومت میکنند! در قسمت ششم مستند ساخت ویلا طرقبه در مورد ضوابط و هزینه های مربوط به والپست توضیحات مفصلی داده ایم.

هزینه کفسازی

کفسازی معمولا به دو روش کلی انجام میشود.

  • پوکه ریزی : معمولا ۲ نوع دارد پوکه های معدنی یا صنعتی. قیمت هر مترمکعب آن حدود مترمکعبی ۲۵۰-۳۰۰ هزارتومان است. ابتدا پوکه ریزی میکنیم و روی آن را با ملات ماسه سیمان میپوشانیم. یا اینکه پوکه ها را با ملات ماسه سیمان مخلوط کرده و اجرا میکنیم. هزینه دستمزد اجرای این کار را مترمربعی ۵۰-۶۰ هزارتومان درنظر بگیرید.
  • فوم بتن :‌ فوم بتن قیمت بالاتری دارد ولی سرعت اجرای آن بیشتر است.

هزینه گچ کاری

با هر کیسه گچ معمولا ۲.۵ تا ۳ مترمربع را میتوان خاک گچ کرد و با هر کیسه گچ سفید نیز میتوان حدود ۱۰-۱۲ مترمربع را سفیدکاری کرد. دستمزد گچ کاری را کلا مترمربعی ۴۰-۵۰ تومان در نظر بگیرید.

هزینه عایق کاری

سرویس ها و پشت بام را همانطور که میدانید برای عایق کاری قیروایزوگام میکنیم. قیر در حال حاضر حدود مترمربعی ۲۰ هزارتومان و ایزوگام بسته به شرکت و کیفیت آن از مترمربعی حدود ۵۰ هزارتومان به بالا در بازار یافت می‌شود.

هزینه اجرای سقف کاذب

سقف واحدها را به ۲ روش میتوان سفید کرد. کناف یا رابیتس. رابیتس هزینه اجرای بالاتری معمولا دارد. از آنجایی که کناف هم ارزان تر تمام میشود و هم سرعت اجرای بالاتری دارد جای خود را به خوبی باز کرده است. هزینه اجرای سقف کناف را حدود مترمربعی ۲۰۰ هزارتومان درنظر بگیرید. کناف چون بر پایه گچ است در سرویس ها معمولا استفاده نشده و به جای آن از تایل های pvc‌ استفاده میشود که معمولا قیمت تمام شده آن از کناف کمتر است.

هزینه اجرای کابینت

یکی از مهمترین هزینه های یک واحد مسکونی مربوط به آشپزخانه است و اصلی ترین هزینه آشپزخانه کابینت آن است.

ملامینه – ام دی اف – هایگلاس – روکش چوب و تمام چوب انواع ورق های چوبی است که استفاده می‌شود.

    مغز ورق ملامینه خرده چوب یا نئوپان است. ملامینه معمولا فقط در کمد دیواری استفاده می‌شود مگر اینکه سازنده بخواهد کم هزینه بکند یا اینکه بیاید بدنه کابینت را چون در معرض دید نیست ملامینه کار کند و فقط درب ها که در معرض دید است را از جنس بهتر استفاده کند.

    ام دی اف بیشترین کاربرد را دارد چون بدنه همه کابینت ها معمولا از این نوع است. هزینه اجرای کابینت mdf را حدود متری ۳ میلیون تومان در نظر بگیرید.

    هایگلاس همان ام دی اف است ولی روکش براق و زیباتری دارد که باعث میشود قیمتی بین ۵۰۰ تا ۱ میلیون تومان از ام دی اف گران تر باشد.

    روکش چوب نیز همانطور که از اسمش پیداست یک روکش چوبی دارد ولی مغز آن همان ام دی اف است. این نوع کابینت چون نیاز به رنگ آمیزی دارد به مراتب هزینه اجرای بالاتری دارد.

عناوین محتوای این مطلب پنهان سازی