استرس و فشار روانی از علائم پیری پوست
علائم استرس و افسردگی بر روی پوست ظاهر میشود
به نقل از ژوابکس؛ استرس و تنش ناشی از فعالیتهای روزانه بر سلامت روحی و جسمی تأثیر میگذارد. متخصصان تأکید کردند پوست، مو و ناخن به ویژه در اثر استرس و تنشهای ناشی از آن تحت تأثیر قرار میگیرند. «کرا بار»، متخصص پوست و مو میگوید: مغز و پوست ما ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند، به این معنی که وقتی استرس مزمن ناشی از کار، روابط یا رویدادهای جاری را تجربه میکنیم، پوست هدف و منبعی از هورمونهای استرس است که میتواند باعث خارش و التهاب، تحریک پذیری و عفونت شود. وقتی متوجه شدید که استرس چگونه بر بدن شما تأثیر میگذارد، میتوانید به طور مؤثرتری تمرینات بدن ذهنی را برای کمک به کاهش استرس و بهبود سلامت جسمی، روانی و عاطفی خود ادغام کنید.
به گفته کارشناسان، پوست بهعنوان بزرگترین عضو بدن، آنچه را که در داخل بدن میگذرد منعکس میکند و استرس میتواند التهاب را افزایش داده، بهبود زخم را کند کند و بر شرایط پوست تأثیر منفی بگذارد. غدد در هنگام استرس، چربی بیشتری تولید میکنند، که میتواند آکنه را در افرادی که مستعد شیوع هستند بدتر کند. استرس همچنین میتواند محرکی برای بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس و اگزما باشد.
استرس میتواند تأثیر زیادی بر پیری پوست ما داشته باشد، زیرا هورمونهای استرس، کلاژن و الاستین را در پوست تجزیه میکنند و در تجدید آن اختلال ایجاد میکنند، که میتواند منجر به تسریع روند پیری و خطوط و چین و چروکهای ظریفتر شود. مو و رشد آن نیز از طریق نازک شدن و ریزش تحت تأثیر استرس قرار میگیرد. در حالی که اکثر ریزش موی ناشی از استرس موقتی است، درمان سریع آن برای جلوگیری از آسیب غیرقابل برگشت بسیار مهم است.
دکتر بار میگوید: استفاده از تمرینهای بدن ذهنی میتواند به تنظیم پاسخ استرس کمک کند، که میتواند علائم و عوارض جانبی درمان سرطان را کاهش دهد و کیفیت زندگی را که با بهبود درمان و وضعیت پوست مرتبط است، بهبود بخشد. مدیریت پاسخ استرس خود یک مکمل بسیار قدرتمند برای هر رژیم مراقبتی است. تمرینهای بدن ذهنی زمانی مؤثرتر هستند که در ترکیب با سایر درمانها استفاده شوند. نمونههایی از تمرینهای رایج بدن ذهنی عبارتند از:
– مراقبت:
تمرینی که شامل تمرکز یا پاکسازی ذهن است میتواند به کاهش فشار خون و علائم اضطراب و افسردگی کمک کند.
– طب سوزنی:
این تکنیک شامل قرار دادن سوزنهای ظریف در پوست برای کمک به تسکین درد و کاهش تنش است. همچنین ممکن است به کاهش دفعات سردردهای تنشی و پیشگیری از میگرن کمک کند.
خیال پردازی:
روشی که شامل هدایت روح و هدایت ذهن برای تجسم تصاویر، ایدهها و نمادها یا استفاده از تفکر مثبت برای کمک به دستیابی به نتیجه دلخواه مانند احساس، طرز فکر یا احساس بدن است.
عمل تنفسی:
این تکنیک بر تمرینات تنفسی تمرکز دارد که به طور خاص برای کنترل تنفس استفاده میشود.
تای چی یا چیگونگ:
برای کمک به بهبود تعادل و کاهش کمردرد، هنرهای رزمی را تمرین کنید.
یوگا:
یک تمرین ذهن و بدن که ترکیبی از وضعیتهای فیزیکی، تکنیکهای تنفسی و مدیتیشن یا آرامش است. یوگا بر بهبود سلامت روانی و عاطفی، خواب و تعادل تمرکز دارد. دکتر بار اشاره میکند که تکنیکهای بدن ذهنی یک رویکرد یکسان نیستند. هرکسی رابطه منحصر به فردی با استرس دارد. آگاهی و تجربه ما از استرس تعیین میکند که چگونه بر ما تأثیر میگذارد و چگونه به تکنیکهای مختلف بدن ذهنی پاسخ میدهیم؛ بنابراین افراد باید از تکنیکهایی استفاده کنند که برای آنها بهتر است نه برای دیگران.
تأثیر استرس بر پوست چیست؟
بیشتر مردم، استرس را صرفاً با روح و روان در ارتباط میدانند اما تأثیر استرس بر روان محدود نمیشود و درواقع استرس میتواند روی کل بدن از جمله سلامت پوست ما هم تأثیر داشته باشد. برای مثال:
- استرس میتواند التهاب های پوستی مانند اگزما، روزاسه (التهاب مزمن پوستی) و علائم بیماری پسوریازیس (صدفک) را تشدید کند و منجر به عود کردن آنها شود.
- استرس ممکن است باعث عصبی شدن شما یا وسوسه برای خاراندن پوست دارای زخم و جوش شود. حواستان باشد که دست زدن به صورت در این شرایط باعث انتقال میکروبهای دست به آن و بدتر شدن جوش چانه و صورت میشود.
- استرس، روی عدم تعادل باکتریها در روده تأثیرگذار است و باعث التهاب داخلی میشود. این التهاب معمولاً در محافظت از بدن در برابر میکروبها و زخمها کمک میکند اما وقتی بدن تحت استرس باشد، سیستم ایمنی از خود بیش از حد واکنش نشان میدهد و منجر به التهاب درونی میشود یا ممکن است خودش را بهصورت بیماری های پوستی مانند آکنه، اگزما و پسوریازیس نشان دهد.
- استرس مزمن ممکن است به افسردگی منجر شود و افسردگی هم میتواند تأثیرات منفی شدیدی روی پوست داشته باشد و بهصورت علائم پوستی افسردگی بروز کند.
تاثیرات استرس و اضطراب تنها به موارد ذکر شده محدود نمیشود و بر ظاهر و زیبایی چهره نیز تاثیرات منفی زیادی خواهدگذاشت که این امر میتواند باعث از بین رفتن اعتمادبهنفس و افسردگی شود و افراد را در چرخهی معیوبی بیاندازد که رهایی از آن بسیار دشوار خواهد بود. بیماریهای پوستی ناشی از استرس کم نیستند و لازم است که حتما علائم آن را بشناسید تا بتوانید آن ها را برطرف کنید.
استرس و پیری پوست
در این میان نباید از تأثیر استرس بر پیری زودرس پوست غافل شد. استرس ممکن است تغییراتی را در پروتئینهای پوست به وجود آورد و خاصیت ارتجاعی آن را کاهش دهد و این موضوع به ایجاد چین و چروک روی پوست کمک میکند. همچنین بروز چین و چروک میان ابروها نیز میتواند در طولانی مدت اتفاق بیفتد.
استرس و جوش صورت
بدن در پاسخ به استرس، هورمون کورتیزول از خود ترشح میکند که این هورمون میتواند باعث تولید بیش از حد سبوم (چربی) در غدد پوست شما و مسدود شدن منافذ پوست و در نتیجه، بروز آکنه و جوش صورت شود که در این صورت میتوانید با رعایت رژیم غذایی برای جوش صورت، به بهبود این شرایط کمک کنید.
استرس و راش پوستی
استرس روی اعصاب پوست و سیستم ایمنی شما نیز تأثیر میگذارد و باعث حساستر شدن پوست و بروز کهیر و قرمزی میشود. بنابراین هرچند که کهیر میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، این موضوع صحیح است که استرس و کهیر با یکدیگر در ارتباط هستند و استرس میتواند هم یکی از دلایل ایجادکننده و هم عامل تشدیدکننده کهیر باشد.
استرس و لک صورت
اگر تحت استرس شدید و مزمن باشید، ممکن است با مشکل بروز لکه های عصبی روی پوست روبهرو شوید. دلیل این موضوع این است که ملانین، رنگدانه اصلی پوست و مو به حساب میآید و افزایش هورمون کورتیزول در بدن و میزان بالای مولکولهای التهابی میتواند تولید ملانین در بدن را از حالت عادی خود خارج کند و باعث ایجاد لک پوستی و هایپرپیگمانتاسیون شود.
منبع: