خاصیت شیره ی توت سفید

۳۷ خاصیت شیره توت سفید و سیاه از زبان طب سنتی

خانواده توت ها با نام علمی Morus اعضای زیادی دارد که خود نیز از تیره انجیریان است. و عضو های معروف این خانواده هستند. خواص توت سفید و توت سیاه را در سایت طبایع آورده ایم. در این مطلب می خواهیم خواص شیره توت سفید و سیاه را بیان کنیم. در گذشته برای نگه داری توت ها برای زمان های طولانی تر یا آن ها را خشک می کردند یا آن ها را تبدیل به شیره می کردند. شیره یا دوشاب ماده‌ایست که با عصاره‌گیری از یک گیاه یا میوه‌هایی مانند ، و توت و معمولا از طریق جوشاندن با کمک یک حلال مانند آب به دست می‌آید.

لاغری

خواص شیره چندین برابر آب میوه یا خود میوه است. شیره توت را هم از توت سفید و هم از توت سیاه تهیه می کنند. به دلیل فراوانی ویتامین ها و مواد معدنی مختلف که در درون شیره توت موجود است، جزو ایمن ترین مواد خوراکی می باشد که برای سلامتی عمومی بدن بسیار مفید می باشد. شیره توت با طعم شیرین و خواص طبیعی بسیار بالایی که دارد، می تواند به عنوان عضو ثابت سفره های صبحانه قرار گیرد. با ما همراه باشید تا از مزایای خرید شیره توت بیشتر بگوییم.

ویتامین های موجود در شیره توت

ویتامین های موجود در شیره عبارتند از: ویتامین A، ویتامین های سری B یعنی ویتامین B1 ویتامین B2 و ویتامین B3، ویتامین C و ویتامین K.

طبع شیره توت

طبع شیره توت گرم و تر است.

خواص شیره توت سفید

  1. آهن موجود در آن باعث رفع کم خونی و فقر آهن می‌شود.
  2. تقویت عملکرد کلیه‌ها.
  3. تقویت کننده سیستم دفاعی بدن.
  4. درمان کننده خواب رفتن و گزگز اعضای بدن.
  5. سردرد و سرگیجه ناشی از کمبود آهن را درمان می کند.
  6. ضعف و بی‌حالی بدن را با انرژی زیادی که دارد درمان می کند.
  7. باعث افزایش شیردهی و همچنین کیفیت بهتر شیر می شود.
  8. تصفیه کننده خون.
  9. کمک به انعقاد خون.
  10. رفع و کنترل سفید شدن زودرس موها.
  11. تقویت کننده معده.
  12. کاهنده مشکلات گوارشی به دلیل خاصیت سم زدایی و ضد عفونی کنندگی آن.
  13. تقویت کننده عملکرد کبد و ‌طحال.
  14. تنظیم کننده قند خون. قند موجود در شیره توت، برخلاف دیگر شیره‌ها، برای مصرف دیابتی‌ها مضر نیست. علت آن هم دیر جذب بودن قند موجود در شیره است. در حقیقت مقدار متعادلی از شیره توت را می توان با خیال راحت مصرف کرد و نگران افزایش ناگهانی و کنترل نشده قند خون نبود.
  15. کمک به رشد کودکان.
  16. تقویت کننده بینایی.
  17. درمان واریس.
  18. درمان رحم سرد، قاعدگی دردناک، قاعدگی با خون تیره، و تخمدان، عفونت رحم، کاهش ، ترشح زیاد و ابتلا به قارچ.
  19. کاهنده استرس.
  20. مملو از آنتی اکسیدان و ماده مهمی به نام رزوراترول  است به همین دلیل محافظی در برابر سرطان است.
  21. دارای فیبر زیادیست به همین دلیل ملین خوبی است و به درمان و پیشگیری از کمک می‌کند.
  22. ویتامین ها و مواد معدنی و املاح زیادی در خود دارد.
  23. به کاهش سطح کلسترول کمک می کند.
  24. مفید برای پوست و مو.
  25. تسکین دهنده درد ناشی از بیماری هایی مانند آرتریت.
  26. به دلیل وجود ویتامین B از بین برنده است.
  27. با ویتامین C که دارد درمان کننده سرفه و آسم است.
  28. کمک به سلامت عروق
  29. باعث رشد و استحکام ها می شود.
  30. افزایش دهنده قوای جنسی در مرادن و زنان است.
  31. افزایش دهنده قدرت یادگیری و تامین انرژی مورد نیاز کودکان.
  32. بهبود سرماخوردگی و بیماری های فصلی و حساسیت های بهاری.
  33. کاهنده اسید اوریک بدن.
  34. تقویت کننده لثه و جلوگیری از التهاب آن.
  35. برای افرادی است که لاغری شدید دارند.
  36. با داشتن آنتی اکسیدان آنتوسیانید، میزان کلسترول بد خون و تری گلیسیرید را کم می کند و به این ترتیب در پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی موثر است.
  37. مقدار قابل توجهی کلسیم دارد که به استحکام استخوان ها و دندان ها و عضلات کمک می کند.

خواص شیره توت سیاه

توت سیاه عضوی دیگر از خانواده توت ها می باشد که اغلب به رنگ سیاه یا بنفش دیده می‌شود، طعم ترش و شیرینی دارد که مزه آن بسیار زیاد شبیه تمشک است. برخی افراد توت سیاه را با شاه توت اشتباه می‌گیرند. لازم است بدانید این دو باهم کاملا متفاوتند و توت سیاه بافت نرم‌تر و طعمی شیرین‌تر از شاه توت دارد. خواص شیره توت سیاه همانند خواص شیره توت سفید است که در بالا ذکر شده است.

روش های تهیه و پخت شیره توت

شیره توت سفید و سیاه به دو صورت سنتی و صنعتی تهیه می شود. به روش سنتی آب توت سفید را گرفته و سپس با خاک سفید که حاوی آهک و املاح معدنی دیگر است مخلوط می‌کنند .در اثر افزودن خاک سفید، آب توت سفید تصفیه می‌شود، پس از این مرحله آب توت سفید را با فشردن در پارچه‌های مخصوصی از خاک سفید جدا کرده و می‌جوشانند، در اثر جوشاندن آب مازاد توت سفید تبخیر و قوام شیره بیشتر می شود.

عوارض و موارد منع مصرف شیره توت

  • افراط در مصرف شیره توت به دلیل طبع گرمی که دارد برای گرم مزاجان مضر است و باعث بروز جوش و صفراوی شدن خون میگردد. افرادی که گرم مزاج هستند می توانند توت را با مصلحات آن میل کنند. به عنوان مثال بهتر است با فاصله یک یا دو ساعت پس از خوردن آن مقداری سکنجبین بنوشند.
  • خانم‌های باردار در زمان حاملگی از خوردن انواع توت خودداری کنید. زیرا ممکن است حساسیت ایجاد کند.
  • زیاده روی در مصرف توت به دل درد و اسهال منجر می‌شود.
  • بهتر است بعد از غذاهای سنگین، شیره توت مصرف نشود زیرا ممکن است دچار نفخ شوید.

طرز تهیه شیره توت سفید

شیره توت سفید طبیعت گرم دارد. هنگامی که این میوه به شیره تبدیل میشود، تمامی خواص حجم زیادی توت سفید به صورت فشرده در اختیار شما قرار میگیرد، به طوری که مصرف یک قاشق غذا خوری شیره توت سفید می تواند با مصرف دو تا سه فنجان از خود میوه برابری کند. .برای تهیه شیره توت روشهای خانگی، سنتی و صنعتی وجود دارد، همچنین بسیاری از باغداران و صاحبان باغ توت در طول فصل رسیدن میوه، برای ماندگاری بیشتر آن اقدام به تهیه شیره و توت خشک میکنند.

روش اول: خشک کردن توت است که به عنوان یک خشکبار یا آجیل طرفداران زیادی دارد.

روش دوم: این است که به روش سنتی آب توت سفید را گرفته و سپس با خاک سفید که احتمالاً حاوی آهک و املاح معدنی دیگر است مخلوط می‌کنند .در اثر افزودن خاک سفید، آب توت سفید تصفیه می‌شود، پس از این مرحله آب توت سفید را با فشردن در پارچه‌های مخصوصی از خاک سفید جدا کرده و می‌جوشانند، در اثر جوشاندن آب مازاد توت سفید تبخیر و بر میزان قند آن در واحد حجم افزوده می‌شود.

برای تهیه شیره توت به روش خانگی می‌توانید به لینک زیر رفته و با طرز تهیه آن آشنا شوید.

مضرات شیره توت سفید (موارد احتیاطی و منع مصرف)

شیره توت بسیار پر انرژی است و دارای کالری بالایی است از این رو زیاده روی در مصرف آن برای افراد دارای اضافه وزن مضر است و باعث چاقی بیشتر میشود. افراط در مصرف شیره توت به دلیل طبع گرمی که دارد برای گرم مزاجان مضر است و باعث بروز جوش و صفراوی شدن خون میگردد.

منبع: صنایع غذایی کشاورز