معرفی بیماریهای درخت سیب و روشهای مقابله با آنها

گزارش سازمان جهانی خوارو بار در سال 2021 نشان می­دهد که ایران تا دو سال پیش در دسته ی شش کشور برتر تولید کننده ی سیب در جهان بوده و توانسته بخش بزرگی از صادرات سیب به کشورهای جهان را از آن خود کند، محدودکننده­های بسیاری وجود دارند که می­توانند سبب کاهش رتبه ی ایران در تولید سیب شوند.

تغذیه

مهمترین عوامل محدود کننده بیماری­های درختان سیب هستند که در صورت مدیریت نشدن صحیح می­توانند کاهش زیادی در تولید محصول ایجاد کنند و در صورت مدیریت صحیح رتبه ی ایران در تولید این میو می­تواند ارتقا پیدا کند، در صورتی که باغدار سیب هستید و دوست دارید راهکار کلی مقابله با بیماری­های درخت سیب را بیاموزید با ما تا انتهای این خبرنامه همراه باشید.

بیماری­های مهم درختان سیب در ایران:

پیش از اینکه بدانید با بیماری­های درختان سیب باید چگونه مقابله کنید باید آنها را بشناسید، بیمارگرها در واقع قارچ­ها، ویروس­ها، باکتری­ها و نماتدهایی هستند که با هجوم به درختان سیب می­توانند در آنها ایجاد بیماری کنند، باغداران ممکن است در ظاهر درختان بیمار بیشتر ضعف و زردی، کم برگ و باری و شاید ریزش برگ و میوه را مشاهده کنند و یا حتی در مورد درختان بیمار تنها این علائم است که بیشتر به چشم باغداران می­آید اما نکته ی مهم این است که درختان بیمار در این مرحله درگیر مرحله ای پیشرفته از بیماری هستند و درمان کردن درخت بیمار در این مرحله کار دشواری است.

بیماری­های مختلفی مانند لکه سیاه سیب، آتشک سیب، پوسیدگی ریشه و طوقه، پوسیدگی بند کفشی، بیماری مومیایی میوه ی درختان سیب، بیماری لکه دوده ای و نقطه مگسی و بیماری سرطان طوقه سیب از جمله مهمترین بیماریهای درختان سیب است که علاوه بر نشانه های عمومی عنوان شده هر کدام دارای نشانه های خاص و منحصر به فرد خود نیز هستند، در رابطه با نحوه ی شناسایی و تشخیص هر کدام از این بیماری­ها می­توانید به سایت­های برتر فروش نهال سیب مانند پالیز نهال (www.paliznahal.ir) مراجعه کرده و با جستجوی نام بیماری در این سایت­ها علائم عمومی و اختصاصی و نحوه ی شناسایی بیماری در درختان بیمار را مطالعه کنید.

علاوه بر مطالعه ی مقالات مرتبط در رابطه با هر بیماری باغداران می­توانند از مشاوران گیاهپزشک مستقر در کلینیک­های گیاهپزشکی نیز کمک بگیرند، به هر حال این روزها راه­های زیادی برای شناسایی این بیماری­ها وجود داشته و باغداران حتی می­توانند با جستجوی نام بیماری در اینترنت تصاویر مربوط را مشاهده کرده و با علائمی که در باغ خود مشاهده می­کنند مطابقت دهند تا به صورت اولیه و ابتدایی بتوانند بیماری را در باغ خود تشخیص دهند که البته این راه بسیار سطحی و ابتدایی است و امکان خطای بالایی دارد.

کنترل بیماری­های درختان سیب:

پس از شناسایی بیماری درختان سیب بحث کنترل آنها باز می­شود، قطعا اولین سوالی که در ذهن باغداران ایجاد می­شود این است که خب حالا با این بیماری و مشکل چه باید کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بدانید که کنترل بیماری­های درختان سیب دو مرحله دارد، پیشگیری و درمان، همه ی شما قطعا این جمله ی معروف را شندیده اید که می­گویند پیشگیری بهتر از درمان است، در مورد بیماری درختان سیب نیز این جمله صدق می­کند، پیشگیری از ابتلا به بیماری در درجه ی اول به خرید نهال سیب سالم از نهالستان در زمان احداث باغ بر می­گردد.

تغذیه

بنابراین شاید باور نداشته باشید که درصد بزرگی از بیماری­های خطرناک مانند بیماری­های ویروسی کتابی شدن شاخه های سیب، بیماری­های نماتدی و یا بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه از نهالستان به باغ شما وارد شده و پس از وارد شدن با نهال در باغ مستقر می­شود و در نهایت کنترل کردن آن بسیار سخت می­شود، بنابراین به باغدارانی که قصد احداث باغ سیب دارند توصیه ی اکید می­شود که سلامت باغ و سرمایه ی خود را با خرید نهال بدون گواهی به خطر نیاندازند.

یکی از دلایلی که باغداران به خرید نهال بدون گواهی روی می­آورند این است که قیمت نهال سیب بدون گواهی پایین تر از نهال دارای گواهی سلامت است اما فقط لحظه ای به این فکر کنید که با این انتخاب باغ خود و سرمایه ی خود را با چه خطر بزرگی مواجه می­کنید، بیماری­هایی که ممکن است با نهال وارد شده و دیگر کنترل کردن آنها کار آسان و کم هزینه ای نباشد.

پیشگیری تنها به پیشگیری از ورود بیماری به باغ محدود نشده و در باغی که درخت بیمار وجود دارد پیشگیری به معنای پیشگیری از انتقال بیماری از درخت بیمار به درخت سالم است، برای پیشگیری از انتقال بیماری در باغ باید نکات زیر را به درستی رعایت کنید:

  • شناسایی سریع و دقیق درختان بیمار، در واقع شما باید در درجه ی اول درختان بیمار را شناسایی کنید تا بتوانید کنترل و پیشگیری را به درستی انجام دهید.
  • عدم آبیاری سطحی و تغییر سیستم آبیاری سطحی به قطره ای و یا حداقل جدا کردن آبیاری درخت بیمار از درخت سالم در صورتی که درخت مبتلا به بیماری­های مختلف طوقه و ریشه شده باشد.
  • استفاده از ابزار هرس ضد عفونی شده و ضدعفونی کردن ابزار هرس پس از هرس هر درخت.
  • کنترل سریع بیماری در باغ

کنترل بیماریهای درختان سیب:

آخرین مرحله در پیشگیری از انتقال بیماری در باغ کنترل بیماری در درختان بیمار است، پس از اینکه تمام درختان بیمار را در باغ خود شناسایی کردید باید کنترل اصولی با سموم مناسب و روش­های به زراعی انجام دهید، روش­های به زراعی مانند هرس شاخه­های آلوده و سوزاندن آنها، اصلاح روش آبیاری و تقویت درختان بیمار و سالم با کودهای تقویت کننده ای مانند هیومیک اسید، کودهای پتاس بالا و سایر عناصر تغذیه ای که کمبود آنها در باغ وجود دارد.

سم پاشی و یا استفاده از سموم باید کاملا آگاهانه انجام شود، باغداران عزیز باید بدانند که هر سمی نمی­تواند برای هر بیماری موثر باشد، برای هر بیماری سم مخصوص وجود دارد که در صورت استفاده از سم درست، به شیوه ی درست و البته از همه مهمتر در زمان درست بیماری به راحتی در باغ کنترل می­شود.

تغذیه

کلام آخر:

اگر بخواهیم کنترل اصولی بیماری درختان سیب را در یک جمله خلاصه کنیم باید گفت کنترل اصولی بیماری شامل پیشگیری از ورود بیماری به باغ با خرید نهال سالم، شناسایی سریع درختان بیمار، کنترل انتقال بیماری از درخت بیمار به درخت سالم در باغ و در نهایت کنترل بیماری در درختان بیمار است که برای انجام اصولی این مراحل بهتر است با دریافت مشاوره از مشاوران گیاهپزشک و یا مشاورن فروش نهال در نهالستان­ها بیماری­ها را در باغ خود هر چه سریعتر کنترل کنید.