با زلزله در سفر چه کنیم؟

سفر | گردشگری

وقوع زمین لرزه های منظم در جنوب ایران باعث ایجاد شبهات و نگرانی برخی مسافران شده و مسیر برخی مسیرها را مختل کرده است. در این شرایط سوال این است که وقتی مقصد با زلزله یا بلای طبیعی دیگری مواجه می شود چه باید کرد؟ از کدام مناطق باید اجتناب کرد؟ در چه شرایطی تور یا تور گروهی لغو می شود در غیر این صورت مسئولیت خسارت کیست؟

به گزارش سرگرمی برای همه، مدرس و فعال گردشگری محمد منظرنژاد نویسنده کتاب «راهنمای گردشگری و قوانین و مقررات» در پاسخ به این سؤالات، ابتدا قانون «فورس ماژور» که در یک بند نیز به آن اشاره شده است. وی در قراردادهای سفر به این نکته اشاره می کند که لغو مقصد بر اساس اعلام شرایط «فورس ماژور» است. وقتی شرایط به گونه ای است که ارائه خدمات گردشگری غیرممکن است، وضعیت کمک و سلامت به نحوی بر زندگی و زیرساخت های مردم تأثیر می گذارد، حضور گردشگران در منطقه می تواند وضعیت بحرانی ایجاد کند، سازمان های مربوطه. آژانس های مسافرتی مقصد می توانند شرایط بحرانی را اعلام کنند.

وی بیان می‌کند: «در موارد خاص به دلیل اعلام حوادث غیرمترقبه و شرایط فورس ماژور، کلیه تعهدات لغو، لغو و کلیه خدمات‌دهندگان موظف به عودت وجه هستند. حال اگر ممنوعیت فورس ماژور اعلام شود، تورگردانان با علم به شرایط فورس ماژور به آن سمت می روند، مسئولیت حوادث ناشی از فورس ماژور را بر عهده خواهند داشت.

ماده 227 قانون مدنی ایران «فورس ماژور» یا «فور قاهره» را شرایطی تعریف می‌کند که در آن طلبکار نمی‌تواند به قرارداد پایبند باشد، اعم از اینکه این واقعه مربوط به بخش طلبکار باشد، هیچ‌کس مسئول آن نیست. فعالیت ها (مانند آتش سوزی) و عوامل خارجی (مانند طوفان، سیل، زلزله و غیره). یکی از مهمترین پیامدهای فورس ماژور تعلیق یا فسخ قرارداد است.

البته باید توجه داشت که اتفاقاتی که معمولاً به تعداد زیاد رخ می دهد، فورس ماژور محسوب نمی شود، مثلاً اگر زلزله در منطقه بسیار گسترده باشد، نمی توان آن را فورس ماژور دانست.

فورس ماژور یکی از شرایطی است که در قراردادهای مختلف ذکر شده است که رجوع به آن الزامی است. ماده 23 قرارداد سفر داخلی شرایط اضطراری یا فورس ماژور را توصیف می کند که دلال را پاسخگو نمی داند و باید پس از کسر یک درصد از کل مبلغ سفر، از کل مبلغ به عنوان کارمزد کسر شود.

نکته مبهم این قانون این است که متولی مشخص نیست، مسئولیتی در قبال اعلام فورس ماژور یا سفر به قاهره ندارد.

علاوه بر این، هنوز تجربه موفقی از فورس ماژور وجود ندارد که به ندرت اتفاق می افتد، به عنوان مثال در اسفند 98 که ویروس کرونا در کشور شیوع پیدا کرد، وزارت راه و گردشگری خدمات فورس ماژور را اعلام کرد. حوزه‌های بدون غرامت آنها ملزم به پرداخت غرامت به راهنماها بودند که بسیاری از آنها قابل بازپرداخت نبودند و در نتیجه پرونده‌های قضایی متعددی به وجود آمد.

همین تجربه بسیاری از فعالان گردشگری را بر آن داشت تا از 23 آبان ماه ساعت 15:37 لغایت 9 آبان پروازهای نزدیک شهر فین در استان هرمزگان را لغو کنند. تردید کرد.

محمد منظرنژاد، نویسنده کتاب «راهنمای گردشگری و قوانین و قوانین و قوانین» توصیه می‌کند: با توجه به شرایط پیش آمده باید مراقب خدمات رسانی، گشت زنی، پرهیز از هرگونه رفتار هیجانی و پرخطر باشیم.» از آنجایی که برنامه بازدید در شرایط طبیعی نوشته شده است، در صورت تغییر اقلیم یا زلزله، باید برنامه را تغییر دهید، برنامه ریزی مجدد کنید، برخی از بازدیدها را لغو کنید یا کل برنامه را تغییر دهید.

وی تاکید می کند که البته در شرایط خاصی امکان بازدید از غارها وجود ندارد یا باید با متولیان آن مکان یا منطقه مشورت کرد تا از ایمن بودن بازدیدها مطمئن شود. نقش راهنما در جهت یابی بسیار مهم است، در چنین مواقعی راهنما باید پیشگیرانه باشد.

این فعال گردشگری به گردشگران و راهنمایان مشاوره می دهد. از آنجایی که رفتار و فعالیت‌های گردشگر غیرقابل پیش‌بینی است، قبل از هر بازدید پیشنهادات و هشدارهایی ارائه دهید. ایستادن در لبه صخره‌ها، ورود به دره‌ها، دره‌های عمیق، ورود به غارها در شرایط خاص باید منظم باشد، با آگاهی از ایمنی سفر، احتیاط را شرط بازدید و در برخی شرایط تغییر برخی از موارد ضروری است. برنامه ها و یا لغو.

وی یادآور می شود: بلایای طبیعی مشمول بیمه مسئولیت مدنی نیست، گردشگران باید بدانند در موارد خاص به توصیه های راهنما، مسئول اماکن گردشگری و تاریخی توجه کنند.

منظرنژاد تاکید می کند. در زمان وقوع حادثه حتما اخبار، اطلاعیه های سایت های معتبر را دنبال کنید، از مراجعه به هر مکان خودداری کنید، از پیشنهادات و هشدارها غافل نشوید.

انتهای پیام: