جنگ قدرت های اتمی برای صنعت گردشگری/ وقتی توسعه و ثروت باعث عصبانیت گروه های متحجر و جهادی می شود

بسیم لاله: به گزارش خبرنگار اقتصادی سرگرمی برای همه هفته گذشته دیگر مذاکرات ایران و آمریکا سر تیتر رسانه های بین المللی نبود. درگیری مستقیم دو قدرت اتمی یعنی هند و پاکستان سبب شد که تمام نگاه ها به شبه قاره هند دوخته شود. فارغ از اینکه دو کشور دارای سلاح اتمی هستند جمعیت زیاد و گستردگی اتباع این کشور ها در نقاط مختلف جهان به خصوص اروپا و آمریکا سبب شد که کشور های دیگر نگران درگیری داخلی بین اتباع هند و پاکستان در داخل کشور خود شوند همانطور که در انگلیس و کانادا چندین گزارش از زد و خورد بین اتباع این کشور ها منتشر شد و حتی چندین نفر از انگلستان اخراج شدند.
اما علت اصلی این درگیری چه بود؛ منطقه جامو کشمیر از سال ها قبل محل تقابل این دو قدرت اتمی بوده اما چندین سال است که دیگر بحث خطوط مرزی مطرح نیست اما صنعت گردشگری و توریسم سبب شده که این دو کشور برای کسب این درآمد پر سود حتی وارد فاز نظامی شوند.
ایالت جامو کشمیر تنها ایالت با اکثریت مسلمان در کشور هند است که به لحاظ زیبایی و مناطق بکر طبیعی به بهشت روی زمین معروف است. وجود رشته کوه هیمالیا و دریاچه دال و جاذبه های مذهبی سبب شده که این منطقه هر سال رکورد جذب گردشگر را جابجا کند به طوریکه سال گذشته ۳۲ میلیون نفر فقط از این منطقه بازدید کردند و درآمد میلیارد دلاری را برای دولت هند و مردم منطقه به ارمغان آوردند.
در نقطه مقابل منطقه تحت کنترل پاکستان در فقر و عقب ماندگی کامل است. مهمترین علت این عقب ماندگی حضور گروه های مسلح تندرو و جهادی است به طوریکه در برخی مواقع دولت پاکستان نیز توانایی برخورد با آنها را ندارد. در واقع کراچی همان سیاست مدارا و استفاده از طالبان و گروه حقانی را با گروه های مسلح جامو کشمیر اجرا می کند.
این تناقض؛ عقب ماندگی و فقر در مقابل توسعه و ثروت در یک منطقه کوچک باعث درگیری ها و اعتراضات مردم و تاجران منطقه تحت کنترل پاکستان شده و همین امر سبب شد که لشگر طیبه پاکستان تحت عنوان جبهه آزادی بخش حمله تروریستی خونینی به گردشگران متطقه تحت کنترل هند انجام دهد که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر و ۱۲ زخمی شد. نیرو های لشگر طیبه با عبور از نیرو های مرزی هند وارد پلگهام یکی از نقاط پر رفت و آمد گردشگران شدند و پس از انجام عملیات به پاکستان گریختند.
در نهایت صنعت گردشگری و درآمد سرشار آن و از همه مهمتر مطالبه مردم منطقه که خواهان توسعه و خروج از فقر همانند همسایه خود بودند علت اصلی درگیری دو کشور اتمی شد.
صنعت توریسم سال هاست که در اقتصاد و تولید ناخالص ملی کشور ها نقش مهمی دارد. سال گذشته ارزش جهانی این صنعت به ۵/۹ تریلیون دلار رسید
در بررسی های سازمان ها و نهاد های پژوهشی صنعت گردشگری و میزان جذب توریسم مبنایی مهم برای رشد اقتصاد افزایش کیفیت زندگی و رکن تولید ناخالص داخلی و یکی از اصول اساسی در توسعه پایدار هر کشور است. اهمیت نقش توریسم در رشد اقتصادی کشور ها تا جایی است که بسیاری از کشور های جهان مبنای اصلی اقتصادشان را جذب گردشگر و توریست قرار داده اند.
ایران نیز به لحاظ جاذبه های طبیعی و تاریخی جزو ۵ کشور اول دنیا است. سال گذشته درآمد کشور های خاورمیانه از صنعت توریسم ۱۶۹ میلیارد دلار بوده که سهم ایران از این رقم ۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بوده است. امارات ترکیه و عربستان بیشترین سهم را از این عدد داشتند.