چقدر ویتامین آ نیاز داریم؟

ویتامین

با اینکه ویتامین آ جزو پرطرفدارترین مواد مغذی نیست اما نقش مهمی در سلامت از جمله در عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد.

به گزارش سرگرمی برای همه این ویتامین اخیرا در درمان برخی بیماری های عفونی از جمله سرخک توجه بسیاری را جلب کرده است اما پزشکان نسبت به برخی باورهای اشتباه در مورد این ماده مغذی هشدار می دهند.

بنابر اعلام مرکز ملی بهداشت و سلامت بریتانیا ویتامین آ نام گروهی از رتینوئیدهاست و مانند ویتامین های ای دی و کا در چربی حل و در بافت ها و کبد ذخیره می شود.

«اشلی بوبریک» متخصص تغذیه در مرکز پزشکی وکسنر دانشگاه ایالتی اوهایو می گوید: ویتامین آ نقش های حیاتی متعددی در بدن ما ایفا می کند که از سطح سلولی شروع می شود. بنابراین باید به طور متعادل مصرف شود زیرا مصرف کم یا زیاد آن خطر دارد.

دکتر «دانبی کیم» استادیار دانشکده پزشکی راتگرز نیوجرسی نیز می گوید که بدن نمی تواند به تنهایی ویتامین آ تولید کند بنابراین از طریق غذاهایی که می خورید آن را تامین می کند.

بر اساس داده های مجموعه ای از مطالعات وجود عناصرِ خاصی در رژیم غذایی ما می تواند به طور قابل توجهی به داشتن یک سیستم ایمنی قوی کمک کند.

تغذیه سالم یکی از ارکان مهم در سبک زندگی صحیح و اصولی است

تغذیه سالم یکی از ارکان مهم در سبک زندگی صحیح و اصولی است. اگرچه توجه به خواب کافی ورزش دوری از محیط های تنش زا و … نیز تأثیر به سزایی در حفظ و تداوم سلامتی افراد ایفا می کنند. ولی به دلیل اهمیت بالای تغذیه اغلب آن را بر دیگر اصول مقدم می دانند.

بسیاری از این مواد به طور هماهنگ برای تقویت توانایی بدن در مقاومت در برابر عفونت هایی مانند کووید۱۹ یا آنفلوآنزا نقش دارند.

تغذیه سالم مخصوصا با آغاز فصل سرما به افراد کمک می کند تا در برابر بیماری های تنفسی مقاوم شوند و در صورت ابتلا نیز از عوارض شدید آنها در امان باشند.

به گفته متخصصان پروتئین ستون فقراتِ مکانیسم دفاعی بدن ماست زیرا آنتی بادی ها و سایر سلول های ایمنی از این ماده مغذی ضروری ساخته شده اند. سعی کنید در هر وعده غذایی از مواد خوراکی غنی از پروتئین مانند تخم مرغ ماهی مرغ گوشت لبنیات و غذاهای حاوی سویا استفاده کنید. پروتئین با کیفیت بالا را می توان در ترکیب سبزیجات غلات کامل حبوبات لوبیا عدس و آجیل نیز یافت.

در همین حال ویتامین C هم یک تقویت کننده قوی سیستم ایمنی است. ما هر روزه در مواد غذایی مانند مرکبات گوجه فرنگی فلفل کلم بروکلی کیوی و توت فرنگی آن را مصرف می کنیم.

علاوه بر اینها متخصصان می گویند ویتامین D نیز توانایی محافظت در برابر عفونت های تنفسی از جمله ذات الریه را دارد. علاوه بر نور خورشید ماهی قزل آلا و سایر ماهی های تیره گوشت این ویتامین را تامین می کنند. برای این منظور شیر و نوشیدنی های سویا غنی شده با ویتامین D را نیز در نظر بگیرید.

همچنین ویتامین A عملکرد یکی از مهمترین اندام های ایمنی بدن یعنی پوست را تقویت و تنظیم می کند. این شامل دستگاه گوارش و ریه های ما نیز می شود. وقتی به دنبال غذاهای حاوی ویتامین A هستید به رنگ های نارنجی روشن قرمز و سبز توجه کنید مانند سیب زمینی شیرین هویج کلم پیچ اسفناج فلفل قرمز زردآلو و تخم مرغ (زرده).

ویتامین آ چه تاثیری روی بدن می گذارد؟

«تونی یانگ» استاد و معاون دکترای سیاست بهداشت و علوم جمعیت در دانشگاه جورج واشینگتن در این باره می گوید: ویتامین آ را یک چندکاره موفق در دنیای مواد مغذی در نظر بگیرید که برای چشم پوست سیستم ایمنی و حتی رشد سلول ها مفید است اما افراط در مصرف آن مشکلاتی به بار می آورد.

کیم به مهمترین نقش های ویتامین آ اشاره می کند و می گوید: ویتامین آ به سلامت بینایی به خصوص در نور کم کمک می کند و کمبود آن می تواند باعث کوری شبانه شود و خطر از دست دادن بینایی را افزایش دهد.

ویتامین آ سیستم ایمنی را تقویت می کند. کیم می گوید که این ویتامین با تقویت گلبول های سفید خون و محافظت از بدن در برابر عفونت ها سیستم ایمنی را بهبود می بخشد. کیم با اشاره به تاثیر ویتامین آ بر کاهش خطر ابتلا به سرطان می گوید: برخی مطالعات نشان می دهند ویتامین آ که از گیاهان به دست می آید خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. البته دز بالای این ویتامین ممکن است مضر باشد به ویژه برای سیگاری ها.

به گفته کیم ویتامین آ همچنین برای باروری و رشد و سلامت جنین ضروری است اما مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری ممکن است مضر باشد. به گفته او ویتامین آ موجب رشد و تقویت استخوان ها و دندان ها می شود اما مصرف زیاد آن ممکن است خطر شکستگی و پوکی استخوان را افزایش دهد.

ویتامین آ در بهبود سلامت پوست تاثیر دارد. دکتر «ایفه رودنی» بنیان گذار و مدیر کلینیک «پوست و زیبایی ابدی» (Eternal Dermatology + Aesthetics) نیز در این رابطه می گوید: ویتامین آ سلول های پوست را از عمق به سطح بهبود می بخشد. برخی از محبوب ترین محصولات مراقبت از پوست فرآیند رشد سلول های پوست را دگرگون و در نتیجه به رفع جوش چین و چروک های سطحی و لک های پوستی کمک می کنند.

ویتامین آ چه کارهایی نمی کند؟

دکتر «توماس روسو» رئیس بخش بیماری های عفونی دانشگاه بوفالو نیویورک به یاهولایف می گوید: بیشترین سردرگمی در مورد ویتامین آ به بیماری های عفونی به ویژه سرخک برمی گردد. ویتامین آ گاهی برای درمان سرخک فردی که قبلا مبتلا شده استفاده می شود اما نمی تواند مانند واکسن از بیماری جلوگیری کند.

تحلیل علمی سال ۲۰۱۰ نشان داد که پس از مصرف ویتامین آ در شش آزمایش کنترل شده تصادفی در مرگ و میر ناشی از سرخک هیچ «کاهش قابل توجهی» مشاهده نشد. اما وقتی متخصصان دزها را تفکیک کردند دریافتند که مصرف دست کم دو دز ویتامین آ خطر مرگ ناشی از سرخک را ۶۲ درصد کاهش می دهد.

دکتر «ویلیام شافنر» متخصص بیماری های عفونی و استاد دانشکده پزشکی دانشگاه وندربیلت به نکته مهمی اشاره می کند و می گوید: مطالعات عمده درباره فواید درمان سرخک به ویژه سرخک حاد در کشورهای در حال توسعه انجام شده است و کودکان این مناطق اغلب سوءتغذیه دارند و به طور کلی ویتامین آ کافی دریافت نمی کنند. به گفته او در این موارد دزهای خاص ویتامین آ که بلافاصله به کودکان مبتلا می دهند خطر عوارض سرخک مانند ذات الریه و التهاب مغز (انسفالیت) را کاهش می دهد.

چقدر ویتامین آ نیاز داریم؟

به گزارش ایندیپندنت مرکز ملی بهداشت و سلامت ایالات متحده مقدار ویتامین آ لازم روزانه را به صورت معادل های فعالیت رتینول یا «آراِی ئی» (RAE) تعیین می کند تا انواع مختلف ویتامین آ که بدن آنها را به رتینول تبدیل می کند در نظر گرفته شوند. «آراِی ئی» واحدی است که میزان فعالیت ویتامین آ را در بدن اندازه گیری می کند چراکه اشکال مختلف ویتامین آ مانند رتینول بتاکاروتن و سایر کاروتنوئیدها فعالیت های متفاوتی در بدن دارند.

توصیه ها بسته به سن و جنسیت متفاوت است اما معمولا پیشنهاد می شود که کودکان زیر ۱۳ سال بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ میکروگرم آراِی ئی دریافت کنند و افراد بالای ۱۴ سال۷۰۰ تا ۹۰۰ میکروگرم آراِی ئی.

نگرانی اصلی در مورد مصرف ویتامین آ این است که برخلاف ویتامین های محلول در آب که اگر بیش از حد مصرف شوند از طریق ادرار دفع می شوند ویتامین آ اضافی در بدن ذخیره می شود و با گذشت زمان به مسمومیت منجر می شود. این مسمومیت مجموعه ای از مشکلات سلامت از جمله مشکلات کبدی و آسیب به سایر اندام ها را به همراه خواهد داشت.

بهترین منابع غذایی ویتامین آ کدامند؟

بوبریک می گوید ویتامین آ در محصولات حیوانی و گیاهی وجود دارد. همچنین مسمومیت ویتامین آ از طریق مواد غذایی بعید به نظر می رسد. اصلی ترین منابع ویتامین آ عبارتند از جگر سیب زمینی شیرین تخم مرغ شیر ماست کره ماهی های چرب سبزیجات برگ دار تیره مانند اسفناج و کلم پیچ هویج کدو حلوایی فلفل دلمه ای قرمز هلو زردآلو طالبی انبه غلات غنی شده و برخی شیرهای گیاهی.

انتهای پیام