کاربرد ورق گالوانیزه رنگی چیست؟
امروزه استفاده از ورق های گالوانیزه به صورت ساده و رنگی در صنایع مختلف بسیار رواج پیدا کرده است. همان طور که می دانید ورق های رنگی در واقع همان فولاد گالوانیزه ای هستند که طی فرآیندهای مختلف، رنگ آمیزی شده اند. استفاده از طیف رنگی متنوع و همچنین داشتن ویژگی های منحصر به فرد در این فلزات که برگرفته از ورق های گالوانیزه هستند، سبب شده تا این محصولات علاوه بر داشتن زیبایی ظاهری، دارای ویژگی های ساختاری مناسب برای صنایع مختلف باشند.
ویژگی های مختلفی سبب استفاده از ورق های گالوانیزه رنگی در صنایعی که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم شده است که از جمله آن ها می توان به انعطاف پذیری بالا، داشتن تنوع رنگی، طرح های متنوع از نظر تولید ورق شیروانی، قابلیت جوش پذیری، وزن سبک، مقاومت در برابر شرایط مختلف رطوبتی و اکسیدی، استحکام در برابر حرارت، ضربه، پیچش، طول عمر زیاد در حدود 20 تا 30 سال و … اشاره کرد. گریدهای این فلزات نیز بیشتر در انواع کششی مورد استفاده قرار می گیرند؛ زیرا برای فرم دهی های مختلف مناسب تر هستند و سبب شکنندگی فولاد نخواهند شد.
از کاربردهای اصلی ورق گالوانیزه رنگی در صنایع به کابینت سازی می توان اشاره کرد. کابینت ها به علت در ارتباط بودن به شکل مداوم با عواملی مانند آب، رطوبت و زنگ زدگی، باید از متریالی ساخته شوند که علاوه بر استحکام دارای مقاومت در برابر این موارد باشد. از ورق های گالوانیزه رنگی در صنایعی مانند خودروسازی در ساخت بدنه و شاسی خودرو، لوازم خانگی در ساخت بدنه و قطعات یخچال، فریزر و …، تولید ورق های فرمینگ یا شیروانی مختلف، ساختمان سازی در پوشش دهی سقف های داخلی و خارجی، ساخت بدنه تجهیزات گرمایشی و سرمایشی مانند لوله بخاری، کانتینر سازی و … نیز استفاده می شود.
انواع فرمینگ های ورق گالوانیزه رنگی
همان طور که اشاره شد، شیت های گالوانیزه رنگی دارای قابلیت انعطاف پذیری هستند؛ از این رو در تولید شیت های شیروانی یا فرمینگ که عمدتاً در پوشش دهی سقف های مناطق معتدل و مرطوب دیده می شوند، مورد استفاده قرار می گیرند. این محصولات دارای طرح های متنوعی هستند که در ادامه به شرح اختصاری مهم ترین آن ها پرداخته ایم:
- فرمینگ شیروانی ذوزنقه ای: یکی از راحت ترین و مقرون به صرفه ترین ورق های شیروانی که استفاده بسیاری از آن می شود، فرمینگ ذوزنقه ای شناخته می شود. این محصول از فرم دادن موج های مربعی شکل در عرض ورق گالوانیزه رنگی به دست می آید و طول عمر زیادی نیز دارد.
- فرمینگ شادولاین: زیباترین فرمینگ ورق شیروانی گالوانیزه با نام شادولاین شناخته شده و از دو طرف طرح های آن به صورت سایه و خط دیده می شوند. از این محصول نیز در مواردی که علاوه بر استحکام، زیبایی سقف مد نظر است، استفاده می کنند.
- فرمینگ سفالی: این محصول یکی از سخت ترین فرم ها را داشته و از روش پرس بریک تولید می شود؛ از این رو فشار زیادی را به دستگاه فرمینگ وارد می کند. با این وجود دارای استحکام فوق العاده ای می باشد و سه طرح اصلی به نام های جنوا، پالرمو و پرچین را در زیر مجموعه خود جای داده است.
فرمینگ کرکره سینوسی: قدیمی ترین و پرکاربردترین ورق شیروانی رنگی تولید شده، با نام ورق کرکره ای سینوسی شناخته شده و طرحی شبیه به کرکره دارد. از این محصول با مقاومت بالا در مصارف مختلفی استفاده می کنند. از جمله آن ها نیز می توان به انواع سقف ها، حصار دور زمین، دیواره انبارها، سوله سازی و … اشاره کرد.
فرمینگ لمبه یا دامپا: در نهایت ظریف ترین فرم ورق شیروانی دامپا نامیده می شود و به علت داشتن محدوده ابعادی در تولید، بیشتر در پوشش دهی و پرکردن سقف های داخلی مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه تولید ورق گالوانیزه رنگی
مراحل تولید ورق های رنگی نسبتاً ساده می باشد؛ زیرا نیمی از فرآیند تولید آن بر روی ورق گالوانیزه فابریک انجام می شود. ابتدا بهتر است بدانید ماده اولیه تولید این فلزات، ورق های سرد یا روغنی هستند که طی عملیات اسیدشویی و نورد سرد بر روی ورق سیاه به دست می آیند.
برای استفاده از این فلزات و تولید فولاد گالوانیزه ابتدا ضخامت آن ها باید با استفاده از اشعه های مخصوص کنترل شود و اضافات آن نیز حذف گردد. سپس ورق ها طی عملیات های شستشو با مواد قلیایی و برس های مخصوص، شستشو با آب خالص و در مرحله بعدی وارد کوره آنیل می شوند تا گرما دهی شده و سپس دمای آن ها به تدریج کاهش پیدا کند. این فرآیند سبب بهبود خواص مکانیکی و ساختار کریستالی شیت ها می گردد. پس از خنک شدن آن ها را تحت اتمسفر محافظ قرار داده و از حوضچه های مذاب روی عبور می دهند.
پس از اعمال شدن پوشش و خروج شیت ها از حوضچه ها، جت هوا به سرعت به سطح آن ها برخورد می کند تا علاوه بر کاهش دما به کنترل ضخامت پوشش در آن ها کمک کند. در بخش بعدی نیز به وسیله هوای بیرون سالن مجدداً دمای شیت ها کاهش یافته و سپس به وسیله آب سرد به دمای محیط می رسند. در صورت نیاز برخی کارخانه ها به طور مجدد ضخامت پوشش را اندازه گیری و تنظیم می نمایند. در بخش اسکین پاس شیت هایی که نیاز به رنگ آمیزی دارند، آماده شده و به خط تولید ورق رنگی منتقل می گردند.
سپس در بخش ورق رنگی مجدداً عملیات های چربی زدایی، شستشو و خشک کردن بر روی ورق های گالوانیزه انجام شده و سپس پوشش دهی شیمیایی و پیش رنگ بر روی آن ها اعمال می شود. پس از این مرحله یک لایه از رنگ های اصلی بر روی پرایمر رنگ زده شده و به وسیله کوره پخت خشک می شود. در بخش بعدی نیز لایه های رنگ اصلی به ترتیب بر روی شیت ها اعمال شده و پس از پخت در کوره یک رنگ محافظ برای مراقبت از آسیب های محیطی بر سطح فولاد گالوانیزه قرار داده می شود. در نهایت پس از تست کیفیت محصولات گالوانیزه رنگی، آن ها را به شکل رول یا شیت بسته بندی و به انبار ارسال می کنند.
تفاوت ورق رنگی با گالوانیزه
در واقع می توان گفت ورق های رنگی همان ورق گالوانیزه ای است که طی فرآیند های مختلف لایه هایی از رنگ بر سطح آن اعمال شده است. اصلی ترین تفاوت ورق رنگی و گالوانیزه با یک دیگر در میزان مقاومت آن ها در برابر شرایط آب و هوایی مختلف است. ورق های رنگی به دلیل داشتن لایه های رنگ بر سطح خود، دارای مقاومت بیشتری در برابر این گونه عوامل و همچنین خط و خراش و … هستند.
ضخامت شیت های رنگی بسته به ضخامت لایه های رنگ و محافظ ممکن است کمی بیشتر از فولاد گالوانیزه باشد. با این وجود بازه ضخامتی هر دو بین 18/0 تا 4 میلی متر بوده و در عرض های 750 تا 1500 میلی متر بدون محدودیت در طول تولید می شوند. از سوی دیگر ورق های گالوانیزه از محصولات سرد یا روغنی تولید می شوند؛ در صورتی که محصولات رنگی به راحتی با رنگ آمیزی فولاد گالوانیزه به دست می آیند.
سطح شیت های رنگی بسیار صاف، صیقلی، درخشان و زیبا می باشد، اما فولاد گالوانیزه بسته به غلظت پوشش، نحوه سرد شدن و ضخامت آن دارای بر سطح خود دارای عیوبی به نام اسپانگل یا گل گالوانیزه است. در واقع این فولاد به سه شکل بدون گل، گل ریز و گل درشت در بازار عرضه می شود. در نهایت نیز باید گفت ورق های گالوانیزه و رنگی هر دو با ویژگی های مشابه در موارد مشابهی به کار برده می شوند، اما به طور مثال اگر سطح ظاهری مانند پوشش دهی سقف ها اهمیت داشته باشد، شیت های رنگی ظاهر زیباتری را به همراه طول عمر بیشتر به خود اختصاص می دهند.
سؤالات متداول
نحوه عرضه ورق های گالوانیزه رنگی به چه صورت است؟
بسته به کارخانه تولید کننده این فلزات به سه صورت رول، شیت مسطح و شیت فرم دار عرضه می شوند.
مهم ترین گریدهای ورق گالوانیزه رنگی کدام اند؟
گریدهای کششی DX51D تا DX56D
اصلی ترین کاربرد این فلزات در چه صنعتی است؟
خودروسازی، لوازم خانگی و ساختمان سازی
پرکاربردترین فرم ورق شیروانی رنگی چیست؟
ورق کرکره سینوسی
پرتقاضا ترین ضخامت ورق گالوانیزه رنگی کدام است؟
ضخامت 5/0 یا 50 صدم