نمی خواهند غرب مازندران میراث جهانی داشته باشد؟!
سرگرمی برای همه/مازندران «منظر فرهنگی-طبیعی رامسر» درحالی در آستانهٔ حذف از فهرست انتظار یونسکو قرار گرفته است که مداخلات غیرکارشناسی تغییرات غیرمجاز و ناهماهنگی نهادهای مسئول در «باغ ۳۳ هکتاری» که قلب تپندهٔ این پروندهٔ ثبت جهانی است این اثر منحصربه فرد را به مرز تخریب کشانده است. سهل انگاری در حفظ این میراث نه تنها فرصت جذب گردشگری بین المللی را از مازندران می رباید بلکه این گمانه را تقویت می کند که واقعا نمی خواهند غرب مازندران میراث جهانی داشته باشد!
میراث جهانی یونسکو نام عهدنامه ای بین المللی است که در تاریخ ۱۶ نوامبر ۱۹۷۲ میلادی به تصویب کنفرانس عمومی یونسکو رسید. اساس و پیشینه و دلیل ثبت جهانی آثار میراث فرهنگی و طبیعیِ دنیا در این سازمان به وقوع ۲ جنگ جهانی که سبب تخریب و نابودی بسیاری از آثار تاریخی در سراسر جهان بخصوص در کشورهای اروپایی شد بازمی گردد. از این رو با شدت گرفتن جنگ در سال های اخیر سازمان ملل قانون دیگری در این راستا تصویب کرد که براساس آن هرگونه تخریب آثار عضو فهرست میراث جهانی یونسکو جنایت جنگی حساب شود.
موضوع این عهدنامه در حقیقت حفظ آثار تاریخی طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارد و متعلق به تمام انسان های زمین فارغ از نژاد مذهب و ملیت خاص است و بر پایه این کنوانسیون کشورهای عضو یونسکو می توانند آثار تاریخی طبیعی و فرهنگی کشور خود را نامزد ثبت به عنوان میراث جهانی کنند.
حفاظت از این آثار پس از ثبت ضمن باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوط به عهده تمام کشورهای عضو خواهد بود. گفتنی است که مکان های میراث جهانی ثبت شده در یونسکو مکان هایی نظیر جنگل کوه آبگیر صحرا بقعه ساختمان مجموعه ها و یا روستا و شهر است.
معیارهای قرار گرفتن در فهرست میراث جهانی
بر این اساس هر مکان دست کم باید یکی از ۱۰ معیار یونسکو را داشته باشد تا در فهرست آثار میراث جهانی قرار گیرد. این معیاهای متشکل از ۶ دسته فرهنگی و ۴ دسته طبیعی شامل موارد ذیل هستند:
معیارهای فرهنگی: ۱- نشان دهنده یک شاهکار از نبوغ و خلاقیت انسانی باشد. ۲- نشان دهنده تبادل ارزش های بشری در یک بازه زمانی در یک منطقه فرهنگی از لحاظ پیشرفت در معماری یا فناوری برنامه ریزی شهری یا طراحی چشم انداز باشد. ۳- گواهی بی همتا یا دست کم استثنایی بر یک سنت فرهنگی یا تمدن زنده یا از میان رفته باشد. ۴- نمونه برجسته ای در معماری یا تکنولوژی که مرحلهٔ مهمی از تاریخ بشر را نشان دهد. ۵- نمونه برجسته ای از تعامل بین انسان و محیط زیست یا نماینده یک فرهنگ باشد. ۶- به طور مستقیم یا ملموس مرتبط با رویدادها یا سنت های زندگی افکار و عقاید یا آثار هنری یا ادبی دارای اهمیت عالی جهانی باشد.
معیارهای طبیعی: ۱- پدیدهٔ بی نظیر طبیعی با زمینه های استثنایی و زیباشناسی باشد. ۲- نمونه برجسته از مراحل و تغییرات تاریخ زمین شناسی باشد. ۳- نمونهٔ برجسته از فرایندهای زیست محیطی و بیولوژیکی در تکامل و توسعه زمینی اکوسیستم های ساحلی و دریایی و جوامع از گیاهان و حیوان ها باشد. ۴- شامل زیستگاه های طبیعی مهم از نظر تنوع زیستی و حاوی گونه های در خطر باشد.
در این فهرست کشور ایتالیا با ۶۰ اثر میراثی فرهنگی و طبیعی چین (۵۹ اثر) آلمان (۵۴ اثر) فرانسه (۵۳ اثر) اسپانیا (۵۰ اثر) هند (۴۳ اثر) مکزیک (۳۵ اثر) انگلیس و ایرلند شمالی به عنوان بریتانیای کبیر (۳۵ اثر) روسیه (۳۲ اثر) و ایران با ۲۸ اثر در ردیف ۱۰ کشور نخست یونسکو و دارای بیشترین ثبت آثار میراث جهانی هستند.
پیشینه ایران در میراث جهانی یونسکو
کشور ایران ۳ سال پس از تصویب کنفرانس عمومی یونسکو و در ۲۶ فوریه ۱۹۷۵ به کنوانسیون میراث جهانی یونسکو پیوست. ایران در دومین اجلاس یونسکو یعنی در سال ۱۹۷۹ میلادی موفق به ثبت جهانی شد و برای نخستین بار در همان سال مقارن با ۱۳۵۸ شمسی «میدان نقش جهان» «پرسپولیس» و «چغازنبیل» را با همت مرحوم «شهریار عدل» (باستان شناس و کارشناس پرونده های ثبت میراث جهانی ایران) در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رساند.
پس از آن به دلیل وقوع جنگ تحمیلی ۸ ساله و تبعات آن و نیز نبود دغدغه حفاظت از میراث در آن سال ها تا ۲۴ سال هیچ اثری از ایران ثبت جهانی نشد؛ این روند اما در دولت های هفتم و هشتم موسوم به دولت اصلاحات تغییر کرد و «تخت سلیمان» در سال ۱۳۸۲ شمسی (۲۰۰۳ میلادی) چهارمین اثر ایران شد که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
همانطور که گفته شد ایران با داشتن ۲۸ اثر ثبت شده در فهرست میراث جهانی از نظر تعداد کل آثار ثبت شده در رتبه دهم از نظر آثار فرهنگی با ۲۶ اثر ثبت شده در رده نهم و از نظر آثار طبیعی با ۲ اثر ثبت شده در رتبه یازدهم دنیا (به صورت مشترک با چند کشور دیگر) قرار دارد. از میان ۲۸ اثر ثبت شده یک مورد (جنگل های هیرکانی) به صورت مشترک با جمهوری آذربایجان به ثبت رسیده است.
جایگاه مازندران در فهرست میراث جهانی
از ۲۸ اثر ثبت جهانی ایران ۳ اثر متعلق به مازندران است اما بر خلاف آنچه در نقل وقول ها آمده ۳ میراث ثبت جهانی استان اعم از جنگلهای هیرکانی باغ عباس آباد بهشهر و راه آهن سراسری ایران هیچکدام منحصر به مازندران نیستند و بطور مشترک با استان های دیگر کشور در ردیف آثار یونسکو قرار دارند؛ از این میان البته جنگل های هیرکانی همانطور که پیشتر گفته شد میراثی مشترک بین ایران و آذربایجان است.
در حال حاضر نیز «قله دماوند» «چشمه باداب سورت» «غار اسپهبد خورشید» و «چشم انداز فرهنگی-طبیعی رامسر» از مازندران در فهرست انتظار برای ثبت در میراث جهانی قرار دارند که از حساسیت های خاصی برخوردارند و نگرانی های بسیاری پیرامون خسارت و آسیب به این آثار وجود دارد.
در این بین پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی-طبیعی رامسر از سال ۲۰۰۷ تاکنون در فهرست موقت یونسکو قرار گرفته است. این چشم انداز از دامنه شمالی رشته کوه البرز تا سواحل دریای خزر کشیده شده و شامل مواردی چون هتل رامسر باغ سی جریبی موسوم به ۳۳ هکتاری کاخ و باغ پهلوی اول و بلوار اصلی(معلم) است که به کازینو رامسر ختم می شود. این مجموعه برنامه ریزی شهری یک قرن پیش را نشان می دهد که با طبیعت ادغام شده و ۴ معیار یونسکو را داراست.
اما مهمترین عنصر این پرونده باغ ۳۳ هکتاری است که بر اثر ناآگاهی و ناکارآمدی متولیان و مدیران منطقه ای و ملی طی ۲ دهه گذشته حالا در معرض تخریب و در آستانه خروج از فهرست انتظار ثبت جهانی قرار گرفته است؛ دلایل آن نیز تخریب و تغییرات غیرکارشناسی و خلاف ضوابط برای توسعه و پیشرفت اعلام شد که البته با منافع شخصی در پیوند است.
بررسی تاریخی اتفاقات باغ ۳۳ هکتاری
در بررسی ترکیب معماری و تحولات کالبدی منظر فرهنگی-طبیعی رامسر فارغ از مستندات تاریخی مکتوب مهمترین منبع برای ارزیابی معماری منطقه اسناد تصویری است. متأسفانه در بررسی متون تاریخی نگارندگان هیچ سند تصویری از وضع رامسر (سخت سر) پیش از دورۀ پهلوی به دست نیامده و همۀ تصاویر مربوط به بعد از سال ۱۳۱۰ خورشیدی است. با توجه به اینکه بیشتر اراضی این ناحیه در یک روند تغییر کاربری از زراعی به باغات و سپس مسکونی تبدیل شده و از آنجاکه منطقه در پهنه دشت دارای چندین رودخانه بوده به نظر می رسد این مجموعه از ابتدا زمین زراعی به ویژه کشت برنج بود که بعد از محوطه سازی و تقسیم بندی تبدیل به باغ شده است.
در سیر تحول این مجموعه می توان چهار دورۀ شاخص تاریخی را بر اساس بررسی اسناد و مدارک قابل استناد شناسایی کرد؛ دورۀ اول از ۱۳۲۰ تا ۱۳۴۰ دورۀ دوم از ۱۳۴۰ تا ۱۳۵۰ دورۀ سوم از ۱۳۵۰ تا ۱۳۶۰ و دورۀ چهارم از ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۰ خورشیدی است. در دوره های اول و دوم ساخت ابنیه و محوطه سازی هندسی و اجرای عناصر معماری از قبیل مجسمه ها گلدان ها نرده ها و درختکاری انجام گرفت و بعدها در دوره سوم تکمیل شد. اما عمده تخریب و تغییرات از سال ۱۳۵۸ شروع شد که شورختانه همچنان ادامه دارد.
با پیروزی انقلاب و حاکم شدن ایدئولوژی اسلامی و احیای احکام شرعی نخست بسیاری از پیکره های تزیینی موجود به دلیل مغایرت با قوانین شرعی از معماری باغ و هتل حذف شد. با آغاز جنگ تحمیلی نیز دغدغه عمومی مسئولان از اواخر دهه ۵۰ تا اواخر دهه ۶۰ مسئله دفاع از کشور و مسائل سیاسی و معیشتی بود و اولویت کمتری به مسائل شهرسازی داده می شد.
در دهه ۶۰ به دلیل نیاز ترافیکی تعریضِ خیابانِ ضلع شمالی باغ(شهید رزاقی) در سرتاسر ضلع جنوبی با انجام عقب نشینی اجرا شد در این دوره بخشی از ضلع شمالی بخش مرکزی باغ در ابتدای ورودی مسیر دسترسی مستقیم هتل قدیم به بلوار معلم با حذف پوشش گیاهی و محصور کردن و آسفالت آن به عنوان پارکینگ مورد بهره برداری قرار گرفت.
در اوایل دهه ۷۰ ویلای موجود در ضلع شرقی باغ ۳۳ هکتاری تخریب و ساختمان برج چشم انداز به جای آن احداث شد. از اتفاقات دیگر این دهه انتقال اسناد مالکیت باغ به جز عرصه یک هکتاری ضلع غربی از بنیاد مستعضعفان به شهرداری رامسر بود. در اواخر دهه ۷۰ ضعف در مدیریت حفاظت و نگهداری مجموعه باغ و اندیشه های خاص مدیریتی وقت آغازگر روند تخریبی بسیاری از عناصر معماری و گونه های گیاهی باغ شد.
در سال ۱۳۷۹ بخشی از ضلع شرقی اراضی کرت بندی شدۀ بخش مرکزی باغ به بهانه ایجاد دریاچه مصنوعی تخریب و مورد گودبرداری قرار گرفت. در سال های آغازین دهه ۸۰ به بهانه ایجاد دسترسی از خیابان سخت سر در بخشی از ضلع شرقی بلواری برای دسترسی به آب گرم های پشت هتل احداث شد و بخش دیگری از باغ به ساخت فرهنگسرای ارشاد اختصاص یافت. وجود همین سازه نیمه کاره مجتمع فرهنگی را شاید بتوان یکی از چند مانع بزرگ بر سر ثبت جهانی اثر دانست. (برای اطلاعات بیشتر درباره مجتمع فرهنگی کلیک کنید)
در نمونه اخیر و در ادامه دست درازی ها به باغ ۳۳ هکتاری در میانه های شهریور ۱۴۰۳ و در ضلع غربی باغ طرحی به نام «حوضچه آرامش» در مسیر رودخانه پلنگ رود از سوی شهرداری رامسر به بهانه بهسازی مسیر عبور رودخانه از میان باغ آغاز شد که مجددا به نگرانی ها در مورد ظهور مغایرتی دیگر در پرونده ثبت جهانی اثر دامن زد.
وضعیتی که می توان علت آن را در بی اعتنایی به ضوابط عرصه و حریم بافت های تاریخی و ناهماهنگی بین بخشی نهادهای ذیربط جست وجو کرد. هرچند به گفته مدیران ارشد اداره کل میراث فرهنگی مازندران این طرح فاقد مجوز بوده و باید متوقف شود اما باید اذعان کرد ساخت حوضچه آرامش نیز یکی دیگر از موانع و مداخلات غیرکارشناسی در این عرصه ملی و در فهرست انتظار ثبت جهانی است.
این پایان کار نبود اواخر آذرماه و طی مداخله ای دیگر این بار نوبت به نماینده مجلس رسید تا دلهره ای دیگر را به جان این عرصه طبیعی و مطالبه گران ثبت جهانی اثر بیاندازد. بیم اینکه شاید مغایرتی دیگر بر این اساس بروز کند و برداشت نادرست از یک ابلاغیه مجددا کار دست باغ دهد.
سید شمس الدین حسینی نماینده مردم رامسر تنکابن و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی در حاشیه نشستی با عنوان «هم اندیشی احیای باغ ۳۳ هکتاری» در شهرداری رامسر با قرائت نامۀ «علی دارابی» قائم مقام و معاون وزیر میراث فرهنگی آنهم با صدای بلند در جمع حضار و با تاکید بر افعال بکار گرفته شده در بندهای آن گفت: در این ابلاغ به صراحت گفته شده بر اساس ضوابط «اقدام گردد» و از واژه «اقدام گردد» استفاده شده توجه کنید که در هیچ کجای نامه لزوم تهیه نقشه اجرایی ذکر نشده است.
حسینی درحالی به استناد این نامه بر انجام عملیات اجرایی باغ ۳۳ هکتاری تاکید می کند که پیرو این ابلاغ شهرداری رامسر موظف بود در مرحله نهایی نقشه های اجرایی همراه با جزئیات دقیق را به وزارتخانه ارسال کرده و از شورای فنی وزارت میراث فرهنگی تائیدیه پایانی را قبل از اجرا اخذ کند؛ نقشه ای که تمام جزئیات طرح شامل جانمایی ها میزان مداخله مصالح شکل ظاهری و اندازه های هر نمادها به طور دقیق در آن مشخص باشد. سپس اجرای کار بلامانع خواهد بود و این در شرایطی است که تاکنون نقشه های اجرای از سوی شهرداری رامسر تهیه و ارسال نشده است.
فارغ از موضع گیری این نماینده مجلس که به نظر می رسد دچار خَلط مبحث شده است سیر تحولات باغ نشان می دهد که ضوابط میراثی و رعایت مقررات حفظ آثار آنچنان که باید مورد اعتنا و تاکید نبوده و برخی توجه به این الزامات را مغایر با پیشرفت و توسعه تلقی می کنند. روی دیگر این موضوع به ناآگاهی مداخله گران نیز مرتبط است؛ مضاف بر اینکه جزیره ای عمل کردن دستگاه های اجرایی و نبود وفاق و همگرایی و هماهنگی بین بخش های مختلف ستادی و عملیاتی در نظام اداری و اجرایی کشور بروز چنین اتفاقاتی را تشدید می کند.
ثبت جهانی شدن آثار چه منافعی دارد؟
اما شاید مهمترین پرسش در پیوند با موضوع این باشد که ثبت جهانی شدن یک اثر تاریخی چه منافعی برای منطقه و کشور دارد؟ یک کارشناس ارشد و پژوهشگر میراث فرهنگی و باستانی می گوید: ثبت جهانی شدن یک اثر تاریخی قطعاً به افزایش احساسات ملی گرایانه و هویتی کمک زیادی می کند؛ همچنین ریشه دار بودن آن ملت و کشور را اثبات می کند.
آزاده نصیری در گفت وگو با سرگرمی برای همه ضمن تاکید بر نگاه دوراندیشانه به موضوع میراث فرهنگی که هویت سرزمینی هستند خاطرنشان کرد: جلوگیری از تخریب و حفاظت از اثر جهانی اعطای کمک های مالی حفاظتی و اطلاعاتیِ بین المللی برای حفاظت از اثر از جمله مواهب ثبت جهانی آثار است.
وی افزود: همچنین هرگاه اثری ثبت جهانی شود خودبه خود به لیست مقاصد گردشگری داخلی و بین المللی افزوده می شود به این معنا که گردشگران خارجی که اطلاعی از کشورمان ندارند نخست برای بازدید به سراغ فهرست آثار ثبت جهانی رفته و بازدید از آنان را در اولویت قرار می دهند؛ بنابراین مزایای اقتصادی از قِبَلِ ورود گردشگر نیز از دیگر برکات ثبت جهانی آثار است.
شایان ذکر است همه آنچه در این گزارش بررسی شده مربوط به تغییراتی است که در باغ ۳۳ هکتاری صورت گرفته که مهمترین عنصر پرونده ثبت جهانی اثر چشم انداز فرهنگی-طبیعی رامسر است. ناگفته نماند تغییرات دیگری نیز در منظر فرهنگی-طبیعی رامسر رخ داده که مرتبط با هتل ها کاخ بلوار معلم و کازینو است که البته همسنگ با باغ ۳۳ هکتاری نبودند و تحولات آنها چندان اثر سوئی در پرونده ثبت اثر جهانی نداشته است.
اهمیت ثبت جهانی چشم انداز فرهنگی-طبیعی رامسر
به گزارش سرگرمی برای همه تعداد آثار میراث مدرن معماری شهرسازی و طراحیِ منظر از دوران مدرن که به ۲۰۰ سال اخیر مرتبط بوده در فهرست میراث جهانی هنوز بسیار اندک است و منظر طبیعی-تاریخی رامسر در صورت ثبت جهانی می تواند نخستین اثر ثبت شده ایران در فهرست یونسکو باشد که به دوره معاصر ارتباط دارد و به عنوان میراث مدرن ایران در این فهرست معتبر جهانی قرار می گیرد.
این موضوع زمانی اهمیت پیدا می کند که بدانیم آثار دوره معاصر ایران هنوز در فهرست میراث جهانی ثبت نشده اند. هرچند راه آهن سراسری ایران به عنوان نخستین میراث صنعتی در فهرست جهانی ثبت شده و از دوره معاصر است اما منظر فرهنگی-طبیعی رامسر می تواند نخستین اثر از شهرسازی دوران مدرن ایران باشد که به فهرست یونسکو اضافه می شود.
همچنین این اثر می تواند نخستین اثر مستقل مازندران در فهرست میراث جهانی یونسکو باشد. ارزش ثبت جهانی منظر رامسر زمانی بهتر آشکار می شود که نگاهی به جغرافیای مازندران در حوزه میراثی داشته باشیم که در آن باغ شهر کهن بهشهر در شرق استان و باغ شهر مدرن رامسر در غرب استان قرار دارد. همین ۲ اثر ثبت جهانی کافیست تا با اتخاذ یک دیپلماسی فرهنگی و اقتصادی گردشگران خارجی با معجونی از دریا و جنگل و کوه و آثار باستانی و جاذبه های خدادای از شرق یا غرب وارد مازندران شده و از سمت دیگر خارج شوند.
در پایان باید اذعان کرد که ثبت آثار در فهرست میراث جهانی یونسکو نه تنها گامی برای حفظ هویت تاریخی و طبیعی بشر است بلکه فرصتی بی بدیل برای معرفی ظرفیتهای فرهنگی و گردشگری کشورها به جهان محسوب می شود. وجود چالش های جدی در حفاظت از این میراث به ویژه در مورد منظر فرهنگی-طبیعی رامسر نشان دهنده ضعف مدیریتی ناهماهنگی بین نهادها و نادیده گرفتن معیارهای علمیِ حفاظت است. تخریب های غیرکارشناسی در باغ ۳۳ هکتاری رامسر نمادی از تقابلِ منافع شخصی و توسعه ناپایدار با میراث ملی است که نه تنها ثبت جهانی این اثر را به مخاطره می اندازد بلکه فرصت های اقتصادی ناشی از جذب گردشگر بین المللی و دریافت حمایت های مالی یونسکو را نیز از بین می برد.
این وضعیت یادآور آن است که حفاظت از میراث تنها با تصویب قوانین میسر نیست بلکه نیازمند عزم ملی آموزش عمومی تقویت همکاری های بین بخشی و نگاه بلندمدت به منافع جمعی است. مازندران میتواند به قطب گردشگری جهانی تبدیل شود اما این رویا تنها با حفظ یکپارچگی میراث اجتناب از مداخلات غیرتخصصی و اولویت بخشی به منافع ملی بر مصالح فردی محقق خواهد شد. ثبت جهانی رامسر بهعنوان نخستین اثر شهری مدرن ایران نه یک انتخاب که یک ضرورت برای پیوند گذشته و آینده این سرزمین است.
انتهای پیام