عمومیکسب و کار ایرانیان

نحوه محاسبه ظرفیت دیزل ژنراتور

سرویس آموزش‌های تخصصی : دیزل ژنراتور‌ها در برند‌های مختلف (ولوو پنتا، پرکینز، کامینز، لوول، میتسوبیشی، کاترپیلار و …) و با ویژگی‌های مختلف (اضطراری، دائم کار، تک فاز و یا سه فاز) تولید می‌شود. برای سایز کردن دیزل ژنراتور دانستن بار‌های مصرفی در هر سایت الزامی است مدت کارکرد هر بار که به سه دسته دائم کار، متناوب کار و آماده به کار تقسیم می‌شوند و تعیین آن‌ها تاثیر بسزایی در مشخص کردن ندازه دیزل ژنراتور خواهد داشت. تعیین ضریب برای بار‌های متناوب کار و همچنین مشخص نمودن ساعت کاری در شبانه روز که ضریب آن برای بار‌های دائم کار ۱۰۰% و برای بار‌های متناوب کار بین ۰-۱۰۰ درصد و برای بار‌های حاضر به کار حدود ۰-۲۰ درصد در نظر گرفته شده است.


مشخص شدن اطلاعات ساعت کاری در شبانه روز برای بار‌های متناوب کار در پروژه‌های بزرگ اهمیت بسزایی دارد. دیزل ژنراتور اضطراری الزاما نباید بطور مداوم جانشین برق شبکه شود و می‌تواند تنها بخش‌های نیاز ضروری و انتخابی را تامین نماید.
نوع بار (موتوری، سلفی…)، تغییرات میزان بار، رله‌های حفاظتی موجود در سیستم و نیاز‌های خاص (کارکرد پارالل، راه اندازی بسیار سریع، …) نیز باید مورد توجه قرار گیرد در انتخاب ژنراتور برق باید به نوع مصرف توجه شود. محاسبه دقیق دیزل ژنراتور به این دلیل است که اگر دیزل ژنراتور را حتی کمی کوچک انتخاب کنیم نمیتواند بار مورد نظر ما را تامین کند و اگر دیزل ژنراتور را با ظرفیت بالاتر انتخاب کنیم هزینه خیلی زیادی را به سرمایه گذار تحمیل خواهد کرد.

مقادیر تکفاز باهم و سه فاز‌ها را با هم جمع می‌کنیم. در مصرف کننده‌هایی که الکتروموتور وجود دارد مثل الکتروپمپ هواکش و فن و آسانسور و جرثقیل و… به دلیل مصرف لحظه‌ای بالا در زمان روشن شدن یک ضریب به ان‌ها اضافه می‌کنیم. مثلا موتور‌های الکتریکی با راه اندازی تک ضرب را دو برابر و موتور‌های الکتریکی با راه اندازی ستاره مثلث را یک و نیم برابر و موتور‌های با راه اندازی نرم را همان یک برابر حساب می‌کنیم. سپس همه اعداد را به مثلا آمپر سه فاز تبدیل می‌کنیم و در نهایت میتوان آن را به کیلووات یا کاوا طبق فرمول زیر تبدیل کنیم:

  • آمپر سه فاز تقسیم بر ۱.۴۴میشود کاوا
  • آمپرسه فاز تقسیم بر ۱.۸ میشود کیلووات

پس از آنکه کیلووات یا کاوا مصرفی به دست آمد نقطه‌ای که دیزل ژنراتور قرار است در آن کارکند ارتفاع آن نقطه از سطح دریا را حساب می‌کنیم. به ازای هر ۱۰۰۰متر بالاتر ۱۰ درصد به توان دستگاه انتخابی اضافه می‌شود. مثلا در شهری که ۱۵۰۰ متر ارتفاع دارد ۱۵ درصد به توان دستگاه اضافه می‌گردد. این کار به دلیل افت توان دیزل ژنراتور‌ها است.  و در نهایت به این نکته باید توجه کرد که اگر مقدار مصرف ما ۱۰۰ کاوا بود نباید دستگاه ۱۰۰ کاوا انتخاب کرد چراکه دستگاه ۱۰۰کاوا در حدود ۸۰ در صد قابل بهره برداری است.

لیستی از وسایلی که میخواهید روشن کنید تهیه کنید

ژنراتور خانگی: برای مصارف خانگی ببینید که کدام وسایل را میخواهید در هنگام قطع برق یا نبود آن روشن کنید و کدام یک از وسایل روشن بودنشان حیاتی است. زیرا اگر بخواهید تمامی وسایل خود را روشن کنید احتمالا  نیاز به ژنراتوری با توان بالا داشته باشید.

سپس توان تمامی وسایلی که باید روشن باشند را جمع بزنید تا به یک عدد مشخص برسید.

معمولا برای خانه ها ، ویلاها و باغ ها موتور برق ۳۰۰۰ تا ۱۰٫۰۰۰ وات مناسب است.

دیزل ژنراتور صنعتی: اگر شما برای کارخانه ، کارگاه ، مراکز خرید ، عملیات عمرانی و مراکز درمانی نیاز به یک دیزل ژنراتور دایرد بهتر است که با یک کارشناس مشورت کنید و توان مصرفی خود را محاسبه کنید .

همچنین میتوانید برای رهنمایی و مشاوره در این مورد با ما تماس بگیرید.

دلیل این امر آن است که معمولا در اینگونه مراکز مصرف برق دستگاه ها بالاست و خطا در هنگام محاسبه برق مصرفی مشکلات زیادی را برای شما ایجاد خواهد کرد.

این دسته از ژنراتور ها توانی بین ۱۰ کیلو وات تا چند مگا وات را دارند.

ژنراتور تجاری :  اگر شما برای مغازه ، غرفه یا کارگاه خود نیاز به برق دارید میتوانید به همان روش ژنراتور خانگی که در بالا شرح دادیم عمل کنید و جمع وات وسایل مصرفی خود را محاسبه کنید.

اگر شما برق را برای دستگاه های استخراج ارز دیجیتال نیاز دارید نیز میتوایند به همین روش این کار را انجام دهید یا با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

نکته مهم : در هنگام محاسبه و جمع بندی توان دستگاه های خود همیشه این نکته را باید در نظر داشته باشید که وسایل برق دارای ۲ نوع توان میباشند.

.توان شروع به کار

.توان در حالت کار

توان شروع به کار چیست ؟

توان شروع به کار معمولا بیشتر از توان مصرفی آن دستگاه است و وات مورد نیاز دستگاه در هنگام روشن شدن است.

مثلا یخچالی که توان مصرفی آن ۱۵۰۰ وات است شاید توان شروع به کار آن ۲۲۰ وات باشد و شما حتما باید این موضوع را در نظر داشته باشید.

نکته : البته توان لحظه ای در دستگاه های مختلف متفاوت است

نکته : مصرف کننده ای که در آن از موتور الکتریکی استفاده میشود در هنگام روشن شدن ۵ تا ۷ برابر توان واقعی خود مصرف خواهند کرد . مثلا موتور آسانسور

نکته مهم : به طور کلی برای انتخاب ژنراتور برای این نوع دستگاه ها باید توان مصرف کننده در ۳ ضرب شود تا ژنراتور بتواند جریان مصرفی را تامین کند

توصیه بسیار کاربردی : با این اوصافی که برایتان شرح دادیم احتمالا به ذهنتان خطور کرده است که ژنراتوری توان بالا نیاز دارید و هزینه آن زیاد خواهد بود ، اما علم الکترنیک و برق برای این موضوع راه حلی دارد .

دستگا هایی هستند به نام ساتف استارتر یا انورتر که بر روی دستگاه شما نصب میشوند تا توان شروع به کار را پایین بیاورند.

در واقع کار این دستگاه این است که مصرف کننده را آرام آرام وارد مدار میکند تا جریان لحظه ای بالایی نداشته باشد. برای مشاهده عکس های مربوط به این دستگاه به pinterest.com مراجعه کنید

ژنراتوری انتخاب کنید که کمی از توان مصرفی شما بالاتر باشد

به ۳ دلیل  بهتر است تا ژنراتوری بالاتر از توان مورد نیاز خود را انتخاب کنید.

  • همیشه بهتر است تا مقدار کمی وات اضافی داشته باشید ، این به آن دلیل است که اگر بعدا افزایش ناگهانی در توان مصرفی شما اتفاق افتاد (overload) ، ژنراتور شما خاموش نشود.
  • استفاده از تمام توان یک ژنراتور باعث کوتاه شدن عمر آن می‌شود.
  • استفاده ۱۰۰درصدی توان یک ژنراتور باعث تولید سر و صدای بیشتری نسبت به حالت های دیگر میشود و این منجر به تولید آلودگی صوتی میشود.

چرا انتخاب توان مناسب ژنراتور مهم است ؟

جدا از روشن کردن وسایل برقی ، بعضی از دستگاه ها مانند ، سیستم های اتفا حریق، دزدگیر ها ، دوربین های مدار بسته ، دستگاه های مرتبط با جان انسان باید همیشه و بدون وقفه روشن باشند و انتخاب غلط یک زنراتور باعث ایجاد آسیب جبران ناپذیر میشود.

مشکلات انتخاب ژنراتور بزرگتر از نیاز

۱-پرداخت هزینه بیشتر برای دستگاه بزرگتر

۲-پرداخت هزینه سوخت بیشتر (ژنراتور توان بالاتر مصرف سوخت بالاتری هم خواهد داشت)

۳-تولید صدای و نویز بیشتر

۴-حجیم و جاگیر بودن ژنراتور

زهرا رضی

زهرا هستم، نویسنده ای که با جسارت به واکاوی مسائل پرداخته و از پرسیدن سوالات سخت نمی‌ترسم. در این سایت، با نگاهی موشکافانه به مسائل اجتماعی و اقتصادی، به دنبال یافتن پاسخ‌های واقعی و ارائه راه حل‌های خلاقانه هستم.