عملکرد ۱۰۰ روزه ترامپ چشم انداز تجاری جهانی را تغییر داد
به گفته اقتصاددانان و کارشناسان تجاری سیاست های تجاری دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پویایی تجارت جهانی را در ۱۰۰ روز اول دوره دوم ریاست جمهوری اش تغییر داده به طوری که تعرفه های تهاجمی بر شرکای اصلی باعث افزایش تنش ها و عدم قطعیت شده است.

به گزارش سرگرمی برای همه ترامپ که در ۲۰ ژانویه دومین دوره ریاست جمهوری آمریکا را آغاز کرد روز چهارشنبه ۱۰۰ روز اول ریاست جمهوری خود را به پایان رساند. ترامپ در راستای وعده های انتخاباتی خود با شعار «اول آمریکا» مجموعه ای از تعرفه ها را با هدف تقویت تولید داخلی وضع کرد با این حال این اقدامات پیامدهای شدیدی را در اقتصاد جهانی به همراه داشته است.
رئیس جمهور آمریکا از اول فوریه تعرفه هایی را بر کانادا مکزیک و چین اعمال و تعرفه خاص بر واردات فولاد آلومینیوم و خودرو وضع کرد. جنجالی ترین اقدام وی در دوم آوریل انجام شد؛ زمانی که تعرفه های متقابل گسترده ای را از ۱۰ تا ۵۰ درصد برای همه کشورها اعلام کرد و تعرفه های اعمال شده بر چین را به ۱۴۵ درصد رساند. ترامپ محصولات مطابق با «توافق نامه تجارت آزاد آمریکا مکزیک و کانادا» (USMCA) را شامل معافیت تعرفه ای کرد. همچنین برای تشویق مذاکرات تعرفه ای توقف ۹۰ روزه آنها را اعلام کرد؛ اگرچه مذاکرات با چین همچنان حل نشده باقی مانده است.
دولت آمریکا ادعا کرد که این سیاست ها از کارگران و صنایع آمریکایی محافظت می کند با این حال اقتصاددانان هشدار دادند که این تعرفه ها می توانند هزینه های مصرف کننده و خطرات رکود را افزایش دهند همچنین تورم را تشدید کنند.
اتفاقات ژانویه
کاخ سفید در ۲۰ ژانویه به آژانس های فدرال دستور داد تا اول آوریل در مورد شیوه های تجاری ناعادلانه تحقیق کنند و سندی را منتشر کرد که اولویت های سیاست تجاری ترامپ را شرح می داد.
اتفاقات فوریه
ترامپ از اول فوریه با استناد به قاچاق فنتانیل و مهاجرت غیرقانونی ۲۵ درصد تعرفه بر کالاهای کانادایی و مکزیکی و ۱۰ درصد تعرفه بر واردات چینی اعمال کرد. از چهارم فوریه نیز ۱۰ درصد تعرفه بر واردات انرژی کانادا اعمال کرد و هشدارهایی مبنی بر افزایش احتمالی موارد تلافی جویانه داده شد.
رئیس جمهور آمریکا در سوم فوریه اعلام کرد که در صورت پایبندی دو کشور به امنیت مرزی تعرفه های ۲۵ درصدی بر مکزیک و کانادا می تواند به مدت یک ماه به حالت تعلیق درآید اما تعرفه های پایه ۱۰ درصدی بر محصولات چینی از چهارم فوریه اجرایی شد.
ترامپ در ۱۰ فوریه ۲۵ درصد تعرفه بر واردات فولاد و آلومینیوم از همه کشورها وضع کرد که از ۱۲ مارس به اجرا درآمد. در ۱۳ فوریه نیز دستور اجرایی امضا کرد که تعرفه های متقابل را برنامه ریزی می کرد و فراتر از تعرفه واردات یارانه های خارجی را نیز شامل می شد.
کاخ سفید در ۲۱ فوریه به دولت دستور داد تا اقدامات تلافی جویانه و تعرفه بر خدمات دیجیتال را در نظر بگیرد؛ ضمن اینکه سرمایه گذاری چین در فناوری زیرساخت ها بهداشت کشاورزی انرژی مواد اولیه و بخش های استراتژیک را نیز محدود کند.
در ۲۵ فوریه به وزارت بازرگانی دستور داده شد تا واردات مس را بررسی کند و در یکم مارس فرمانی اجرا شد تا تحقیقاتی را در مورد واردات چوب برای ارزیابی تهدیدات بالقوه امنیت ملی آغاز کند.
اتفاقات مارس
در چهارم مارس تعلیق موقت تعرفه ها بر کانادا و مکزیک به اجرا درآمد. دو روز بعد ترامپ دستوری را امضا کرد که کالاهای منطبق با «توافق نامه تجارت آزاد آمریکا مکزیک و کانادا» به ویژه خودروها را از تعرفه ها معاف می کرد و همچنین تعرفه پتاس کانادا که توسط کشاورزان آمریکایی استفاده می شود را به ۱۰ درصد کاهش داد.
تعرفه های ۲۵ درصدی فولاد و آلومینیوم از ۱۲ مارس به اجرا درآمد و ترامپ در ۲۵ مارس در پاسخ به ادعاهایی مبنی بر اینکه ونزوئلا مجرمان را به آمریکا می فرستد تعرفه های ۲۵ درصدی را برای کشورهای واردکننده نفت و گاز ونزوئلا اعلام کرد که از دوم آوریل – روزی که معروف به روز آزادی است – تهدید اعمال دور دوم تعرفه ها اعلام شد. در ۲۶ مارس آمریکا تعرفه های ۲۵ درصدی را برای خودروهای وارداتی وسایل نقلیه تجاری سبک و قطعات ضروری خودرو اعلام کرد تا از سوم آوریل اعمال شود.
اتفاقات آوریل
ترامپ در دوم آوریل از طرح تعرفه های متقابل گسترده رونمایی کرد که در آن تعرفه های پایه ۱۰ درصدی از پنجم آوریل و تعرفه های گسترده تر از ۹ آوریل اعمال می شود. چین هشتم آوریل در واکنش به تعرفه های آمریکا تعرفه های تلافی جویانه ۳۴ درصدی را برای کالاهای آمریکایی اعمال کرد سپس آمریکا با افزایش ۵۰ درصدی تعرفه های محصولات چینی به میزان اضافی که از ۹ آوریل اعمال شد به این اقدام چین پاسخ داد.
در ۹ آوریل ترامپ توقف ۹۰ روزه تعرفه های جدید برای ده ها کشور را اعلام کرد به جز چین که تعرفه هایش به ۱۲۵ درصد افزایش یافت و نرخ کل به ۱۴۵ درصد رسید. در ۱۱ آوریل دولت ترامپ برخی از محصولات فناوری مانند تلفن های هوشمند رایانه ها تراشه ها و پنل های خورشیدی را از تعرفه های متقابل معاف کرد.
آمریکا در ۱۴ آوریل تحقیقاتی در مورد خطرات امنیت ملی مرتبط با واردات نیمه رساناها تجهیزات تراشه سازی و داروهای قاچاق آغاز کرد. روز بعد ترامپ با استناد به نگرانی های امنیت ملی دستور تحقیق در مورد واردات و فرآوری عناصر خاکی کمیاب را صادر کرد.
خبرگزاری آناتولی گزارش کرد نماینده تجاری آمریکا در ۱۷ آوریل اعلام کرد که قصد دارد بر اساس تناژ خالص یا تعداد کانتینرها با اجرای مرحله ای طی ۱۸۰ روز هزینه هایی را بر مالکان و اپراتورهای کشتی های متعلق به چین اعمال کند و در ۲۲ آوریل دولت تحقیقاتی را در مورد تاثیر واردات کامیون های متوسط و سنگین و اجزای آنها بر امنیت ملی آغاز کرد.
انتهای پیام