جاهای دیدنی بروجرد
به گزارش خبرگزاری سرگرمی برای همه؛ بروجرد دومین شهر پرجمعیت و قطب صنعتی استان لرستان است که در غرب ایران قرار دارد. بیش از دویست خانه اعیانی دوران حکومت قاجار در بروجرد جای گرفتهاند و بافت تاریخی آن با ۲۷۰ هکتار وسعت، سومین بافت تاریخی گسترده میان دیگر شهرهای کشور است. آثار تاریخی به دست آمده از بعضی قبرستانها و تپههای باستانی اطراف این شهر، قدمت سکونت بشر در آن را حداقل از ۳ هزار سال پیش از میلاد مسیح نشان میدهند.
کارشناسان و محققان بر این باور هستند که بروجرد در زمان حکومت ساسانیان از مراکز شهری ایرانیان بوده و در آن آتشکدهای بزرگ برپا بوده است و ساخته شدن شهر «بروگرد» یا بروجرد را به «فیروز ساسانی» یا «پیروزگرد» نسبت دادهاند. در این مطلب با ما همراه باشید تا با دیدنی بروجرد زیبا بیشتر آشنا شوید.
تپه چغا
که به بام بروجرد معروف است، از اصلیترین اماکن تفریحی این شهر به شمار میرود. امکانات تفریحی و رفاهی موجود در این تپه، هرکسی که به بروجرد سفر میکند را وادار به بازدید از این تپه میکند. از بالای تژه چغا میتوانید چشمانداز فوقالعادهای از تمام شهر بروجرد داشته باشید و اوقات دلنشینی را در آنجا سپری کنید. تندیسهای زیبایی از حیات وحش و شخصیتهای اسطوری نظیر «آرش کمانگیر»، انواع وسایل بازی، آلاچیقها، دریاچه مصنوعی، هتل چند ستاره و گلزار شهدای گمنام برخی ازامکانات و تفریحات این تپه هستند.
مسجد جامع بروجرد
در خیابان جعفری این شهر جای گرفته است و یکی از کهنترین مساجد غرب ایران به شمار میرود. قسمت قدیمی این مسجد ، شبستان جنوبی و گنبد آن هستند که نظیر چهار طاقهای دوران حکومت ساسانیان ساخته شدهاند. بر طبق کتیبههای به دست آمده از این بنا، قدمت ساخت آن به دوران شاهان صفوی میرسد.
تنگه کپرگه
در شمالغربی شهر بروجرد در انتهای جاده گلدشت در استان لرستان واقع شده است. این تنگه از یک رودخانه دائمی با پیچ و خمهای فراوان بهرهمند است که فقط پیاده یا با دوچرخه میتوان از آن عبور کرد. به عبارتی این تنگه یکی از بهترین و زیباترین مسیرهای کوهپیمایی برای کوهنوردان را دارا است که از دو چشمه آب گرم پل سنگی و یک غارتشکیل شده است.
بازار بزرگ بروجرد
عمدهترین مرکز تجاری سنتی این شهر است که ساکنان محلی به آن «راسا» به معنی راسته بازار میگویند. این بازار همینطور نقش برجستهای در تجارت منطقهای در استانهای لرستان، همدان و مرکزی دارد.
موزه اسناد مردم شناسی بروجرد
بنایی تاریخی است که با نام «خانه حاج آقا کمالالدین نبوی طباطبایی» یا خانه فرهنگ سابق در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این خانه متعلق به ۱۸۰ سال پیش است که در طول این سالها تغییرات و مرمتهای فراوانی را به خود دیده است. در حال حاضر بنای این خانه متعلق به موزه اسناد مردمشناسی بروجرد است.
چشمه سراب کرتول
یکی از تفرجگاههای مردم بروجرد و از سرچشمههای گلرود است که در فضای دلنشین و باغگونه در جوار رودخانهای زیبا قرار گرفته است. راه رسیدن به این چشمه نیز، امکان کوهنوردی برای کوهنوردان آماتور را فراهم آورده است.
پارک سماور
یا پارک یادبود، یکی از پارکهای شهر بروجرد است که به دلیل تندیس بزرگ سماور و قوری در آن، با این اسم میان مردم شناخته میشود. تندیس سماور و قوری که در این پارک جای دارد، اشاره به میهماننوازی مردم شهرستان بروجرد میکند. در این پارک فضای بازی برای کودکان، وسایل بازی و نیمکتهایی زیر سایه درختان برای استراحت برای مردم و بازدیدکنندگان فراهم شده است. همچنین پشت این پارک، کوچه باغهای بسیار زیبایی با طبیعت منحصر به فرد جای گرفته است که حتما توصیه میکنیم بعد از بازدید از این پارک از آنها دیدن کنید.
امامزاده جعفر
بنایی مذهبی و تاریخی در قسمت شرقی بروجرد است. با توجه به کتیبههای موجود، «امامزاده جعفر» را فرزند «امام موسی کاظم» میدانند و برخی دیگر از منابع و متون تاریخی این امامزاده را به «امام سجاد» مرتبط میسازند. ساختمان این امامزاده، گنبد هرمی شکل است که نمونه بسیار زیبایی از هنر و معماری دوران حکومت سلجوقیان به شمار میرود.
مجموعه تفریحی بوستان فدک
یک پارک شهری در جنوبغربی بروجرد در انتهای خیابان فاطمی و ابتدای جاده گلدشت است که مشرف به تپه تفریحی چغا قرار دارد. در این بوستان سه دریاچه متصل به یکدیگر ساخته شدهاند که از آب آنها از رود گلرود تغذیه میشود. دریاچه پارک فدک، بزرگترین دریاچه مصنوعی غرب کشور به شمار میرود. در این بوستان همچنین میتوانید از قایق سواری روی دریاچه، دوچرخهسواری، پیست اتومبیلرانی کودکان و دیدن باغ پرندگان لذت ببرید.
پل چالانچولان
در دشت حاصلخیزی در مسیر جاده قدیمی بروجرد به اصفهان و خوزستان واقع شده است و از جمله آثار ملی کشور به شمار میرود. این پل در زمان صفویان روی رودخانه سزار بنا شده و شالوده اصلی آن در دوران حکومت ساسانیان احداث شده است.
پل قلعه حاتم
در فاصله پنج کیلومتری شمالغرب بروجرد در روستایی به همین نام قرار گرفته است. آنچه این پل را مهم کرده این است که این پل به لحاظ کاربردی با دیگر پلهای استان تفاوت دارد. پل قلعه حاتم علاوه بر کارکرد معمول ساخت پل، برای انتقال مقداری از آب شرب رودخانه بالادست روستای قلعه حاتم به شهر بروجرد بنا شده است. این پل در اوایل پهلوی در سال ۱۳۱۳ هجری شمسی بر رودخانه باغشاه احداث شده است.
مقبره شاهزاده ابوالحسن
شامل مقبرهای در محله میر بروجرد است که از یک صحن کوچک و ایوانی مربع شکل تشکیل شده است. روی این قبر که از جنس سنگی از مرمر سفید ساخته شده، نام صاحب قبر نوشته شده است. همچنین قدمت ساخت این بنا را به وزیر سلسله قره قویونلوها نسبت میدهند.
گلدشت
از نقاط درختی و سرسبز بروجرد و از جمله تفرجگاههای این شهر است که بیشتر گردشگران و مسافران با ویژگیهای طبیعی آن آشنایی کاملی دارند. گلدشت درواقع یک دره و جلگه وسیع در دامنه کوههای سر به فلک کشیده زاگرس است که محدوده آن از غرب تپه چغا آغاز و تا کپرگه ادامه دارد.
تالاب بیشه دالان
در پانزده کیلومتری جنوبشرقی بروجرد در دشت سیلاخور در استان لرستان جای گرفته است. این تالاب یکی از زیستگاههای اصلی پرندگان، جانوران بومی و مهاجر این منطقه است که در طی سالهای گذشته برخی از آن به تصرف کشاورزان در آمده است.
خانه مصری
یکی دیگر از عمارتهای تاریخی و باقیمانده از دوران حکومت قاجار در شهر بروجرد است که از تزیینات زیبایی شامل کاشیکاری و آجرکاری تشکیل شده است. بازدید از این عمارت تاریخی که نمای بیرونی آن توسط آجر و سفال مزین شده، میتواند اصول معماری خانههای ایرانی را به شما نشان دهد.
مسجد امام
یا سلطانی سابق یکی از بناهای تاریخی و مذهبی بروجرد در استان لرستان که در مرکز شهر و در نزدیکی راسته بازار قرار دارد. این مسجد با بیش از هفتهزار مترمربع، در حال حاضر یکی از بزرگترین مساجد تاریخی کشور است که در زمان پادشاهی «فتحعلی شاه قاجار» بر روی ویرانههای یک مسجد بسیار قدیمی بنا شده است. گفته میشود، مسجدی که پیش از مسجد سلطانی وجود داشته در دوران زندیه احداث شده بود. این مسجد به دلیل اینکه در زمان حکومت «فتحعلی شاه» به پایان رسید، با نام «سلطانی» که لقب این شاه بود، معروف شد.
روستای کرکیخان
روستای کرکیخان در مجاورت محور اصلی بروجرد به غرب و شمالغربی کشور در منطقهای ییلاقی و بسیار خوش آب و هوا جای گرفته است و یکی از مناطق تفریحی و طبیعی این شهر به شمار میرود.
آبشارهای ونایی
در دامنه ارتفاعات گرین در فاصله ۲۱ کیلومتری شمالغربی بروجرد واقع شده است. گرین از رشته کوههای مهم غرب ایران است که بیشتر مساحت آن در شمال استان لرستان و قسمتی از آن نیز در استانهای همدان و کرمانشاه قرار دارد. منطقه سرسبز و بکر روستایی ونایی از جمله مناطق پرجاذبه بروجرد است که بیشتر گردشگران خصوصا دوستداران کوهپیمایی و کوهنوردی میتوانند اوقات خوشی را در آن سپری کنند. وجود چشمهسارهای جوشان در این منطقه، طراوت ویژهای را با نوای دلنشین جویبارها در کنار عطر سبزههای بهاری و خنکی نسیم در دشتها در مقابل چشم گردشگران به تصویر میکشد.
ارگ بروجرد
از دیگر آثار تاریخی بروجرد است که درواقع یک تاسیسات و سیستم آبرسانی بسیار قدیمی سفالی است که اخیرا و طی گودبرداری ساختمانی بهطور کاملا اتفاقی در این شهر کشف شده است. گفته میشود که این تاسیسات در واقع پالایشگاه و تصفیهخانه آب است که با توجه به اظهارات کارشناسان، قسمتی از سیستم آبی ارگ قدیم این شهر بوده است.
تپه قرق
تپهای تاریخی است و یکی از کهنترین آثار باستانی شهر بروجرد به شمار میآید. این تپه تاریخی در روستای قرق جای گرفته و به همین دلیل با این نام شناخته میشود. به گفته برخی مورخین و باستانشناسان، این اثر تاریخی دارای قدمتی متعلق به عصر مس یا همان عصر نوسنگی در هزار پنجم و چهارم پیش از میلاد مسیح است. آثار تاریخی به دست آمده از این تپه بالغ بر پنج هزار سال، به درازای حکومت اشکانیان قدمت دارند.