بهترین فیلم های هندی بر حسب واقعیت
با هیچ متر و معیاری نمیتوان لیستی از بهترین فیلم های هندی گردآوری کرد که فیلم شعله جایی در آن نداشته باشد. فیلمی که اگرچه هیچ جایزه مهمی در زمان اکران خود دریافت نکرد، اما در بسیاری از نظرسنجیهای معتبر به عنوان بزرگترین فیلم هندی ساخته شده، ظاهر شده است. این وسترن کالت ماسالا (ماسالا در سینمای هند به فیلمهایی گفته میشود که ژانرهای متعددی را ترکیب میکنند)، داستان دو محکوم فراری به نامهای ویری (درمندرا) و جی (آمیتاب باچان) را دنبال میکند که از دهکدهای در برابر گروهی از راهزنان به رهبری جبارسینگ (امجد خان)، دفاع میکنند. شعله همه چیز در خود دارد و از صحنههای مبارزه حماسی پر سر و صدای هندی، دوستیهای برادرانه، طنز، آهنگهای به یاد ماندنی، پیچشهای داستانی، سکانسهای رقص هیجانانگیز و بازیهای درخشان، سود میبرد.
- کارگردان: کی. آصف
- بازیگران: پریتویراج کاپور، دیلیپ کومار، مدهوبالا، دورگا کوته، مراد، استر ویکتوریا آبراهام
- ژانر: عاشقانه تاریخی
فیلمی که ساخت آن ۱۰ سال طول کشید و برخی از بهترین و باشکوهترین صحنههای جنگی را دارد . دانلود فیلم هندی ، به تماشاگران فرصت میدهد تا در دنیایی از هنر و عشق فرو روند و از تجربهی یک سینمای متفاوت لذت ببرند . مغول اعظم در اواخر قرن شانزدهم در دوره امپراتوری مغولی هند اتفاق میافتد و داستان تقدیر محتوم شاهزاده سلیم (کومار)، پسر پادشاه اکبر (کاپور) را روایت میکند که عاشق کنیز رقاصهای به نام انارکالی (مدهوبالا) میشود. این فیلم با برخورداری از صحنههای باشکوه، سکانسهای عظیم نبرد با صدها فیل واقعی، طراحی لباس دقیق و پرنقش و نگار، موسیقی خاطرهانگیز و بازیهای رئالیستی، نمونهای از یک سینمای حماسی واقعی است.
- کارگردان: محبوب خان
- بازیگران: نرگس دات، سونیل دات، راجندرا کومار، راج کومار
- ژانر: درام حماسی
مادر هند اولین فیلم هندیای است که نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان شد. نقطه عطفی در سینمای هند که نه تنها این کشور را در نقشه سینمای جهان قرار داد بلکه سینمای آن را برای دههها بعد تعریف کرد. فیلم داستانی غمانگیز از پیچیدگیهای کشاورزی روستایی در هند تازه استقلال یافته و استعمار کشاورزان توسط زمین داران فئودال آنها را به تصویر میکشد. رادا (نرگس دات)، مادری روستایی و دارای سه پسر است که در نبود شوهرش که آنها را رها کرده، مجبور است برای زنده ماندن در مزرعه شالیکاری زحمت بکشد. این فیلم ایده فیگور مادری اصیل و فداکار را به عنوان مترادفی برای مفهوم ملت ایدهآل هندی، تثبیت کرد.
- کارگردان: آدیتیا چوپرا
- بازیگران: شاهرخ خان، کاجول، آمریش پوری، فریده جلال، انوپم کهیر
- ژانر: عاشقانه، کمدی، خانوادگی
صحبت کردن درباره بالیوود بدون اشاره به داماد عاشق عروس را میبرد، ممکن نیست. داماد عاشق عروس را میبرد میتوانست مانند هر فیلم عاشقانه دیگری باشد که بالیوود هر ساله تولید میکند. اما این فیلم کلاسیک شده سال ۱۹۹۵ اغلب به عنوان معیاری درخشان برای کمدی رمانتیکهای بالیوودی در نظر گرفته میشود. فیلمی که شاهرخ خان و کاجول را در نقش دو جوان به تصویر میکشد که در سفری به اروپا عاشق یکدیگر میشوند. این فیلم در سه کشور هند، انگلیس و سوئیس فیلمبرداری شده و همراه با مادر هند یکی از دو فیلم هندیای است که در لیست ۱۰۰۱ فیلمی که پیش از مرگ باید دید قرار دارد. همچنین جالب است بدانید که این فیلم کمدی رمانتیک یکی از طولانیترین اکرانهای تاریخ سینما را داشته است و اکران آن پس از گذشت ۲۰ سال، سرانجام در سال ۲۰۱۵ به پایان رسید.
- کارگردان: گورو دات
- بازیگران: گورو دات، وحیده رحمان، مالا سینها، رحمان
- ژانر: درام، عاشقانه، موزیکال
گورو دات که بیشتر بخاطر به تصویر کشیدن داستانهای تراژیک شهرت دارد، نقش نویسنده مبارزی به نام ویجی را بازی میکند که دو دوست صمیمیاش از قضا یک خیابانگرد و یک ماساژور هستند. ویجی که تلاش ناموفقی برای انتشار کتاب شعر خود دارد بعدتر این گمان میرود که در یک تصادف قطار جان خود را از دست داده است. در حالیکه یک ناشر حیلهگر کتاب را چاپ میکند و پول بسیاری به جیب میزند. دات با این موزیکال کلاسیک جایگاه خود را به عنوان فیلمسازی تثبیت کرد که میتوانست واقعیت دنیای پیرامونش را به شکل موثری مجسم سازد.
فیلم راهنما | Guide | 1965
- کارگردان: ویجی آناند
- بازیگران: دو آناند، وحیده رحمان، لیلا چیتنیس، رشید خان
- ژانر: عاشقانه، درام، موزیکال
بدون هیچ تردیدی، راهنما یکی از شاهکارهای سینمای بالیوود است. این فیلم که بر اساس رمانی از ر. ک. نارایان ساخته شده است توانست قلب میلیونها مخاطبان را تسخیر کند. ویجی آناند، رمان انگلیسی نارایان را در قالب درامی بزرگ روی پرده آورد. فیلم داستان مردی به نام راجو را بازگو میکند که از یک راهنمای تور در جوانی به یک مرد مقدس بزرگ تبدیل میشود. این فیلم بخاطر نمایش رابطه خارج از عرف دو شخصیت اصلیاش و همچنین ارائه شخصیت اصلی خود به عنوان یک آدم فرومایه بیوجدان، جلوتر از زمان خود بود و به همین دلیل خیلی دیرتر به رسمیت شناخته شد. زیرا نمایش هر دوی این موارد در یک فیلم هندی در آن زمان بسیار غیرمعمول بود.
- کارگردان: یاش چوپرا
- بازیگران: آمیتاب باچان، شاشی کاپور، پروین بابی، نیتو سینگ، نیروپا روی، افتخار
- ژانر: اکشن، مهیج، جنایی
دیوار با روایت داستان پسری خوب که در مقابل پسری بد قرار میگیرد و مادری که بین آنها گیر افتاده است، یک ضد قهرمان را در مرکز داستان خود قرار میدهد. آمیتاب باچان شخصیت ویجی را به تصویر میکشد که برای مراقبت از مادرش به دنیای تبهکاری روی میآورد، در حالیکه برادرش راوی (کاپور) یک پلیس میشود. دیوار اولین گام باچان در مسیر ستاره شدن بود و همچنین فیلمی است که شمایل او را به عنوان مرد جوان خشمگین و ستیزهجویی پایهگذاری میکند که علیه هر آنچه پیرامونش است جبهه میگیرد.
- کارگردان: آشوتوش گواریکر
- بازیگران: عامر خان، گریسی سینگ، آمیتاب باچان
- ژانر: ماجراجویی، درام، ورزشی، تاریخی
تنها در بالیوود میتوان فیلمی درباره یک روستا – که از افزایش بیسابقه مالیات خشمگین شده است – ساخت که واقعا جذاب باشد و نامزدی اسکار را کسب کند. جاییکه روستاییان حاضر میشوند برای پرداخت نکردن این مالیات گزاف در یک مسابقه کریکت با افسران ارتش بریتانیا شرط بندی کنند. باج پس از دو فیلم مادر هند و سلام بمبئی، سومین – و همچنین آخرین – فیلم هندیای است که نامزد اسکار بهترین فیلم خارجی زبان شد. فیلمی که عامر خان در نقش اصلی آن حضور دارد و هم در گیشه و هم در نزد منتقدان اقبال زیادی به دست آورد. این حماسه بسیار سرگرمکننده در لیست ۲۵ فیلم ورزشی تمام دوران مجله تایم قرار گرفته است.
- کارگردان: کمال امروهی
- بازیگران: مینا کوماری، راج کومار، آشوک کومار، نادره، وینا
- ژانر: عاشقانه تاریخی
پاکیزه که نامش اغلب در فهرستهای بهترین فیلمهای هندی تمام دوران دیده میشود، تولید پرماجرایی داشت. فیلمبرداری اولیه پاکیزه در سال ۱۹۵۶ شروع شد، اما اتفاقهایی مانند جدایی کوماری و امروهی در سال ۱۹۶۴ و اعتیاد کوماری به الکل که اغلب به او اجازه بازیگری نمیداد، تولید آن را به تعویق میانداخت. در نهایت فیلمبرداری این فیلم که کوماری میخواست آن را برای همسرش بسازد در سال ۱۹۶۹ از سرگرفته شد و در نوامبر ۱۹۷۱ به پایان رسید. همچنین از پاکیزه به عنوان نقطه عطفی در فیلمهای درباره جامعه مسلمان یاد میشود. این فیلم که همچنین آخرین اثر سینمایی اکران شده از مینا کوماری در زمان حیاتش است (او یک ماه بعد از انتشار فیلم درگذشت)، علی رقم استقبال نه چندان خوب منتقدان از آن در زمان اکران، بخاطر صحنهپردازیهای مجلل و پیچیده و طراحی لباس زیبایش و همچنین بازی کوماری و موسیقی خاطرهانگیزش، مورد تحسین قرار گرفت.
- کارگردان: راج کاپور
- بازیگران: راج کاپور، نرگس دات، پریتویراج کاپور، لیلا چیتنیس، کی. ان. سینگ، شاشی کاپور
- ژانر: خانوادگی، درام دادگاهی
- کارگردان: راجکومار سانتوشی
- بازیگران: عامر خان، سلمان خان، راوینا تاندون، کاریسما کاپور، پارش راوال، شاکتی کاپور
- ژانر: کمدی، عاشقانه، موزیکال
این فیلم کمدی کالت، داستان دو پسر از طبقه متوسط را دنبال میکند که هر دو دختر یک میلیونر را دوست دارند و در این میان با یک گانگستر محلی درگیر میشوند. این کمدی اسلپ استیک با دیالوگهای هوشمندانهاش یک فیلم خاطرهانگیز است. اما جالب است بدانید که اگرچه این فیلم از حضور دو سوپر استار نوظهور آن سالها یعنی عامر خان و سلمان خان بهره میبرد، اما در گیشه موفق عمل نکرد. با اینحال این فیلم مفرح، در طول سالها طرفداران بیشماری برای خود دست و پا کرد. عدم تبلیغات و توزیع مناسب و همچنین رقابت سختی که میان فیلمهای آن سال جریان داشت، از دلایل استقبال متوسط از فیلم در زمان اکران آن بودند. هر کسی سبک خاص خود را دارد از نگاه منتقدان یکی از بهترین فیلمهای کمدی هندی محسوب میشود.
- کارگردان: رام گوپال وارما
- بازیگران: جی.دی چاکراوارتی، اورمیلا ماتوندکار، مانوج باجپایی، سراب شوکلا، شفالی شاه
- ژانر: جنایی، درام، عاشقانه
حقیقت، اولین فیلم از سه گانه گانگستری وارما درباره جنایتهای سازمان یافته در هند است. فیلم داستان شخصی به نام ساتیا را دنبال میکند که به دنبال کار به بمبئی میآید، اما ناخواسته به درون دنیای جرم و جنایت این شهر کشیده میشود. البته وارما در ابتدا قصد داشت یک فیلم اکشن بسازد، اما پس از آشنایی با تعدادی جنایتکار تصمیم گرفت فیلمی گانگستری بسازد. این فیلم به دلیل تصویر واقع گرایانهاش از دنیای تبهکاران بمبئی مورد توجه منتقدان قرار گرفت. فیلمی خشن و بیرحمانه که تمام قوانین بالیوود را زیر پا میگذارد.
- کارگردان: هریشکیش موکرجی
- بازیگران: راجش خانا، آمیتاب باچان، سومیتا سانیال
- ژانر: درام، تراژدی، موزیکال
اگرچه شاید سعادت به اندازه برخی دیگر از فیلمهای این لیست در سطح جهانی مورد توجه قرار نگرفته باشد، اما غالب آنهایی که آن را دیدهاند با عشق و احترام بیاندازهای از آن یاد میکنند. این موضوع را میتوان از رتبه ایامدیبی بالای آن نیز استنباط کرد. حتی میتوان گفت اگر هریشکیش موکرجی همین یک فیلم را ساخته بود، همچنان از او به عنوان فیلمسازی بزرگ یاد میشد. سعادت، اولین فیلم مهمی است که آمیتاب باچان در آن هنرنمایی کرده است. فیلمی با حال و هوایی بسیار شاعرانه درباره دوستی ابدی بین دو آدم که به معنای واقعی کلمه حاضرند هر کاری برای یکدیگر انجام بدهند.
- کارگردان: شکهار کاپور
- بازیگران: آنیل کاپور، سری دوی، آمریش پوری، باب کریستو
- ژانر: علمی-تخیلی، اکشن، کمدی رمانتیک