برای ثبت طلاق کجا باید رفت؟

در بسیاری از موارد اختلافات و مشکلاتی که بین زوجین رخ می‌دهد، با مراجعه به مشاوران خانواده، دریافت مشاوره و ارائه راهکار برطرف می‌شوند. اما در برخی از مواقع مشکلاتی وجود دارد که زوجین نمی‌توانند به یک سازگاری برسند، در نتیجه راه طلاق را انتخاب کرده و اقدام به جدایی می‌کنند. اگر ثبت یا زن باشد، باید مراحلی طی شود تا طلاق ثبت شود. در ادامه برای درخواست طلاق باید کجا رفت؟ پاسخ داده می‌شود.

مراحل درخواست طلاق

اینکه برای درخواست طلاق باید کجا رفت؟ به طور کلی به این صورت است که زوجین اگر قصد جدایی دارند، باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه کنند و دادخواست خود را ثبت کنند. با ثبت دادخواست زوجین، ابلاغیه برای فرد مقابل ارسال می‌شود. در این ابلاغیه شعبه رسیدگی کننده به دادخواست طلاق، روز و ساعت دادگاه، به طرفین اعلام می‌شود. هر یک از طرفین اگر وکیل داشته باشند، وکیل می‌تواند به جای موکل در دادگاه حضور پیدا کند. در غیر این صورت هر یک از زوجین برای دفاع از خود بهتر است در دادگاه حضور داشته باشند.

به طور خلاصه مراحل دادخواست طلاق به این صورت است که هر یک از زوجین که قصد جدایی دارد، باید در سامانه تصمیم طلاق ثبت نام کند. پس از ثبت نام در این سامانه، یک نوبت مشاوره به آن‌ها اختصاص داده می‌شود تا زوجین با شرکت در جلسه مشاوره حقوقی بتوانند به سازش رسیده و اقدام به جدایی و طلاق نکنند.

اگر زوجین در جلسه مشاوره به سازش برسند، ادامه روند مراحل طلاق منتفی می‌شود و دیگر نیازی به حضور آن‌ها در دادگاه نخواهد بود. اما اگر در جلسه مشاوره زوجین نتوانند به سازش برسند، با تایید مشاور، آن‌ها باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه و دادخواست طلاق خود را ثبت کنند. از سوی مشاور یک گواهی مبنی بر عدم سازش زوجین، توسط مشاور صادر و به زوجین ارائه می‌شود. زوجین دقت داشته باشند در روز دادگاه باید گواهی مشاور را در اختیار داشته باشند.

برای مشاوره تعداد جلساتی که در نظر گرفته شده است، پنج جلسه است تا مشاوران بتوانند در زمان کافی زوجین را به سازش دعوت کنند.

  • مراجعه به دفتر خدمات قضایی

زوج یا زوجه، با در دست داشتن مدارک شناسایی باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه کند تا شعبه رسیدگی به دادخواست مشخص شود. شعبه رسیدگی به دعوی طلاق، شعبه‌های دادگاه خانواده هستند. به دلیل شلوغ بودن دادگاه خانواده، ممکن است تاریخ بررسی دعوای طلاق کمی طولانی شود. از این رو صبر را پیشه کرده و منتظر روز رسیدگی دادخواست بمانید.

در روز رسیدگی به دادخواست، با توجه به اینکه زوج دادخواست طلاق را داده است یا زوجه، تفاوت وجود دارد. به این معنا که اگر دادخواست طلاق از طرف مرد باشد، پس از این که حق و حقوق همسر خود را به طور کامل پرداخت کرد، می‌تواند بدون هیچ گونه دلیل موجهی همسر خود را طلاق دهد. اما اگر دادخواست طلاق از سمت زن باشد، باید برای دادخواست خود دلایل موجهی را بیان کند و با استناد به دلایل بیان شده، به صورت قانونی از همسر خود جدا شود. پس از رسیدگی پرونده توسط قاضی، گواهی عدم سازش یا حکم طلاق صادر می‌شود.

زوجین با در دست داشتن این گواهی یا حکم که از سوی قاضی صادر شده است، باید به دفاتر طلاق مراجعه و ثبت طلاق را به صورت قانونی انجام دهند. نکته حائز اهمیت این است که برای این گواهی و حکم یک مدت زمان مشخص می‌شود، در صورتی که زوجین قبل از به اتمام رسیدن تاریخ گواهی، به دفاتر طلاق مراجعه نکنند، اعتبار گواهی از بین رفته و باید مجدداً مراحل دادخواست طلاق را طی کنند.

تفاوت طلاق غیابی و توافقی

اگر زوجین با توافق، قصد جدایی دارند، باید تمام مراحل نیز طی شود. تفاوت طلاق توافقی نسبت به طلاق از طرف مرد یا زن، در کوتاه‌تر بودن زمان رسیدگی است. به دلیل اینکه زوجین قبل از اقدام به طلاق، به یک توافق کلی رسیده‌اند، بدون حضور در جلسات مشاوره و بدون هیچ مخالفتی در دادگاه، حکم صادر می‌شود، در نتیجه زمان رسیدگی به دادخواست بسیار کوتاه‌تر خواهد شد.

اگر هر یک از طرفین در جلسات رسیدگی به دادخواست شرکت نکند، حکم صادر شده توسط قاضی یک حکم غیابی خواهد بود، در نتیجه طلاق غیابی انجام می‌شود. فرد غایب در جلسات می‌تواند نسبت به صدور حکم طلاق غیابی تا ۲۰ روز به دادگاه مورد نظر اعتراض کند.

تفاوت طلاق از طرف مرد و از طرف زن

تفاوت ارائه دادخواست طلاق از طرف مرد و زن، در مدت زمان رسیدگی است. اگر دادخواست طلاق از سمت زن باشد، به دلیل اینکه باید دلایل موجهی را ارائه دهد، زمان رسیدگی طولانی‌تر می‌شود. زن باید بر اساس ادله کافی، دادخواست خود را ارائه دهد. زن می‌تواند با توجه به شرایطی که در عقدنامه ذکر شده است و همچنین مواردی که قانونگذار برای زن در نظر گرفته است، دادخواست طلاق خود را ارائه دهد.

با استناد به مواردی از جمله پرداخت نکردن نفقه، اثبات خیانت مرد، رها کردن زندگی توسط مرد، مشکلات زناشویی، سوء رفتار و مواردی از این دست، زن می‌تواند دادخواست طلاق را ارائه و در صورت اثبات آن‌ها، قاضی می‌تواند حکم طلاق را صادر کند. اما مرد بدون هیچ ادله‌ای و با پرداخت تمام حق و حقوق زن از جمله مهریه، اجرت المثل، استرداد جهیزیه و نفقه می‌تواند دادخواست طلاق خود را ارائه دهد.

گروه وکلای پارسای با در اختیار داشتن یک تیم مجرب در امور طلاق می‌تواند در کنار زوجین باشد تا آن‌ها را به حق و حقوق‌شان برساند. در پروسه طلاق، معمولاً زوجین از لحاظ روحی و روانی در شرایط مناسبی نیستند و نمی‌توانند به خوبی از خود دفاع کرده و حقوق خود را طلب کنند. از این رو بهترین گزینه مشورت با وکیل و سپردن تمام عبور به یک وکیل خبره است، تا در زمانی که زوجین شرایط روحی مناسبی ندارند وکیل بتواند با حضور در جلسه دادگاه، نظر قاضی را نسبت به موکل خود جلب کند.

طلاق توافقی یا طلاق از طرف مرد یا زن می‌تواند یک پروسه طولانیبعد از اینکه دادگاه گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق صادر نمود ، متقاضی طلاق باید به محضر یا دفترخانه ازدواج و طلاق مراجعه و مدارک و اطلاعات مورد نیاز برای ثبت طلاق در دفترخانه را ارائه نماید . علاوه بر حکم طلاق یا گواهی عدم سازش ، ارائه مدارک شناسایی ، سند ازدواج ، گواهی عدم بارداری ، معرفی شهود و پرداخت هزینه های قانونی دفترخانه جزء شرایط ثبت طلاق در محضرخانه است .

برای مشاوره مدارک لازم برای ثبت طلاق در محضر

بر خلاف گذشته که ممکن بود مرد بدون مراجعه به دادگاه به دفترخانه یا محضر مراجعه کرده و اقدام به ثبت طلاق نماید ، بر اساس قانون فعلی هر گاه زن و مردی قصد طلاق داشته باشند ابتدا باید به دادگاه مراجعه کنند و پس از اینکه دادگاه به دادخواست طلاق رسیدگی کرده و گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق را صادر نمود ، زوجین به یکی از دفتر خانه های ثبت ازدواج و طلاق یا همان محضر مراجعه کنند تا بتوانند به صورت رسمی از هم جدا شوند .