راهنمایی برای استفاده از شاخص قدرت نسبی RSI در تحلیل تکنیکال کلاسیک
اندیکاتور RSI در دسته اسیلاتورها قرار میگیرد. اسیلاتورها دستهای از اندیکاتورها هستند که مانند یک دماسنج هیجانهای بازار را به ما نشان میدهند و حول یک خط مرکزی یا میان سطحهای مشخصی در نوسان هستند.
RSI چیست؟
اندیکاتور RSI شاخصی است که با نوسان بین دو عدد صفر و صد اطلاعات مفیدی را در مورد روند معاملات، محدودههای اشباع خرید و فروش و … به ما میدهد. زمانی که شاخص بر روی عدد ۷۰ یا بالاتر از آن قرار میگیرد، ما به محدوده اشباع خرید رسیدهایم. در این حالت انتظار میرود که شاهد یک برگشت در روند قیمت و یا اصلاح باشیم. به همین صورت زمانی که شاخص به محدوده ۳۰ کاهش مییابد اشباع فروش اتفاق افتاده و انتظاراتی مثل حالت قبلی خواهیم داشت. این پایهای ترین و ابتداییترین کاربرد اندیکاتور RSI برای ما خواهد بود.
در ادامه به دنبال آشنایی بیشتر با RSI میرویم تا ببینیم چه اطلاعات دیگری و چه روش هایی برای دوره آموزشی تحلیل تکنیکال کلاسیک، رفتار این اندیکاتور وجود دارد.
اندیکاتور RSI به ما چه میگوید؟
پیشتر گفته شد که وقتی RSI به عددهای ۷۰ و ۳۰ میرسد اشباع خرید و فروش اتفاق میافتد و انتظار بازگشت روند را داریم. این انتظار بیشتر وقتی عملی میشود که قیمت در یک روند خنثی قرار گرفته باشد. اما زمانی که ما در یک روند صعودی یا نزولی قرار داریم ماجرا اندکی تفاوت میکند.
برای مثال در یک روند صعودی رفتن اندیکاتور RSI به بالاتر از سطح ۷۰ همیشه به معنای بازگشت روند نیست و در طی یک روند صعودی ممکن است بارها این اتفاق افتاده و روند تغییری نکند. حتی بعضی از تحلیلگران در روندهای صعودی به جای سطح ۳۰ سطح ۵۰ را در نظر میگیرند و اگر در جریان یک اصلاحی اتفاق افتاده باشد، انتظار دارند که در این سطح اصلاح تمام شود و قیمت به روند صعودی خود برگردد، مانند تصویر زیر:
این اتفاقات به همین صورت ممکن است برای روند نزولی هم پیش بیاید، مانند مثالی که در زیر میبیند:
پس به این موضوع پی بردیم که یکی از نکات بسیار مهمی که در کار با RSI باید در نظر داشته باشیم این است که در چه روندی قرار داریم و با توجه به روند و تجربهای که با تمرین و گذر زمان به دست میآوریم از RSI استفاده کنیم و بر مبنای آن دست به معامله بزنیم.
واگرایی در RSI
واگرایی در RSI زمانی اتفاق میافتد که روند قیمت و روند RSI با یکدیگر یکی نباشند. برای مثال در شکل زیر در چارت قیمت، دو قله پشت سر هم شکل گرفته است که قله دوم بلندتر از قله اول است. ولی در اندیکاتور RSI میبینم که قله دوم پایینتر از قله اول تشکیل شده است و دلیل این موضوع هم قدرت پایینتر خریدارها در قله اول نسبت به قله دوم میباشد. به این حالت واگرایی میگوییم و انتظار برگشت روند قیمت را داریم.
در بررسی واگراییها، واگرایی دو قله RSI و نمودار قیمتی، به مفهوم احتمال شروع روند نزول قیمت و واگرایی دو دره RSI و نمودار قیمتی به مفهوم احتمال شروع روند صعودی است.
شکست در خطوط روند
یکی از روشهای دیگر تحلیل با اندیکاتور RSI رسم خطوط روند است. مانند رسم خطوط روند در چارتهای قیمت اینبار این خطوط را برای نوسانهای اندیکاتور RSI رسم میکنیم و با شکستن این خطهای روند میتوانیم با توجه به اینکه خط روند شکسته شده صعودی یا نزولی بوده است، آنها را سیگنال خرید یا فروش در نظر بگیریم. مانند عکس زیر:
RSI مانند تمامی اندیکاتورهایی که در از آنها استفاده میشود به تنهایی نتایج قابل اطمینانی به ما نمیدهد و بارها ممکن است سیگنالهای خرید یا فروشی را صادر کند که اشتباه باشد. به همین دلیل در استفاده از RSI دو نکته را باید توجه کنیم:
- بهتر است اندیکاتور RSI همزمان با چند اندیکاتور دیگر مانند MACD مورد استفاده قرار گیرد.
- سیگنالهایی که اندیکاتور RSI در تایم فریمهای بالاتر صادر میکند قابل اطمینانتر و صحیحتر از سیگنالهای های کوچک است و کمتر احتمال دارد تا ما را دچار اشتباه کند.
تنظیمات اندیکاتور RSI
یکی از قابلیتهای کاربردی اندیکاتورها، امکان شخصیسازی تنظیمات آن، متناسب با ورودیها یا خروجیهای مدنظر شما است. برای این کار، مطابق تصویر زیر ابتدا گزینه تنظیمات در کنار نام اندیکاتور را انتخاب کنید. سپس پنجره تنظیمات اندیکاتور RSI برای شما به نمایش درمیآید. در این بخش میتوانید ورودیها، نحوه نمایش دلخواه یا متغیرهای زمانی را تنظیم کنید. در این صورت، اندیکاتور به حالت شخصیسازی شده نمایش داده میشود.