تأثیرات منفی پاستیل بر سلامت کودکان

استیل | سلامت | کودک
آفتاب نیوز :

خیلی از والدین پاستیل را یک خوراکی بسیار مفید برای کودک می دانند و روزانه آن را در اختیار کودک خود می گذارند و استدلال شان این است که این خوراکی خوشمزه ژلاتین و پروتئین بالایی دارد که برای استحکام استخوان ها و رشد کودک مناسب است. دلیل دیگرشان این است که کودکان علاقه زیادی به این خوراکی دارند و با اشتها آن را می خورند اما پروتئین گوشت و مرغ را دوست ندارند و با اکراه می خورند. خیلی از والدین با همین استدلال ها پاستیل را جایگزین وعده های غذایی کودک می کنند و تصورشان این است که مواد مغذی و ویتامین های لازم بدن کودک شان با این خوراکی تامین می شود.

غافل از این که انواع پاستیل ها به دلیل داشتن قند بالا کالری زیاد اسانس و رنگ های مصنوعی آسیب ها و عوارض متعددی برای سلامت کودک دارند. آسیب دیدن دندان ها افزایش وزن و چاقی کم اشت هایی در برخی کودکان ناراحتی معده آسیب دیدن کبد و حتی بروز حساسیت و آلرژی تنها بخشی از عوارض پاستیل ها برای کودکان است.

پاستیل می تواند جایگزین گوشت و مرغ شود؟

اما آیا فقط به خاطر وجود ژلاتین و پروتئین در پاستیل می توان از مضرات آن چشم پوشی کرد و اجازه داد که این خوراکی خوشمزه در سبد خوراکی های کودک باشد؟

دکتر مریم مظاهریون دکترای تغذیه و رژیم درمانی و عضو انجمن علمی تغذیه ایران می گوید: ژلاتین و پروتئین موجود در پاستیل آن قدری نیست که بخواهد به بدن فایده ای برساند. اگر بود که می توانست جایگزین گوشت شود. اگر پروتئین بالایی داشت ورزشکاران آن را حتما در برنامه غذایی خود می گنجاندند. اما این طور نیست.

به گفته متخصصان درست است که ژلاتین به تنهایی می تواند در استحکام استخوان ها غضروف سازی و تامین ویتامین های مورد نیاز بدن موثر باشد و برای سلامت پوست و مو و سایر بافت های بدن مفید است اما این دلیل قابل قبولی نیست که انواع و اقسام ژله ها و پاستیل ها را به صرف اینکه خاصیت ژلاتینی دارند جایگزین مواد مورد نیاز بدن کودکان کنیم. چراکه نوع پروتئینِ موجود در پاستیل ها و ژله ها بسیار کمتر از پروتئین گوشت شیر و تخم مرغ است و درضمن برخلاف تصور عُموم ارزش غذایی بسیار پایینی دارد؛ بنابراین پاستیل هرگز نباید جایگزین وعده های غذایی کودک شود.

دکتر مظاهریون نیز می گوید: قطعا مضرات پاستیل خیلی بیشتر از فواید آن است. رنگ های مصنوعی طعم دهنده های مصنوعی قند بالای موجود در آن و بالا بودن کالری این خوراکی باعث می شود که کفه مضرات سنگین تر شود. به خصوص برای کودکان.

بالاخره پاستیل خوب است یا بد؟

بسیاری از پزشکان و متخصصان تغذیه تاکید دارند که کودکان به خصوص کودکان کمتر از ۲ سال هرگز نباید لب به پاستیل بزنند. آن هم هر روز. چرا که سیستم گوارشی کودکان ضعیف و حساس است و توانایی هضم این خوراکیِ جذاب را ندارد و آسیب های گوارشی و حتی سرطان برای آن ها به دنبال دارد. این خوراکی می تواند برایشان خطرناک باشد. چون ممکن است منجر به خفگی آن ها شود. همچنین اشتهای کودک را کور می کند و فرصت مصرف وعده های غذایی اصلی را از او می گیرد.

البته این خوراکی خوشمزه در بین متخصصان تغذیه طرفدارانی هم دارد. عده ای از متخصصان تغذیه نظرشان این است که پاستیل خواص ضد التهابی دارد و درد های مفصلی را کاهش می دهد. همچنین به دلیل داشتن ژلاتین از ابتلا به پوکی استخوان پیشگیری می کند. متخصصان طرفدار مصرف پاستیل همچنین می گویند اگر پاستیل خریداری شده پروانه بهره برداری و ساخت و نیز مجوز استاندارد وزارت بهداشت را داشته باشد سلامت فرد را به خطر نمی اندازد. با این حال جایگزین کردن پاستیل و تنقلاتی مثل آن با وعده های غذایی به هیچ وجه توصیه نمی شود.

پاستیل؛ دشمن کبد کودک.

اما ژلاتین چیست و چه فایده ای دارد؟ ژلاتین ماده ای بدون بو و مزه و قند و چربی است که از پروتئین تشکیل شده و از کلاژن یا پوست و استخوان حیواناتی مانند گاو به دست می آید. خیلی از افراد تصور می کنند که ژلاتین موجود در پاستیل تامین کننده کلسیم بدن است اما موضوع این است که ژلاتین موجود در پاستیل تنها پروتئین حیوانی است که ارزش غذایی بسیار پایینی دارد و نمی تواند کلسیم مورد نیاز استخوان ها را بسازد و تامین کند.

علاوه بر این ترکیب ژلاتینی موجود در پاستیل باعث می شود که این خوراکی به مخاط دهان و دندان ها بچسبد و موجب پوسیدگی دندان ها شود. همچنین به گفته متخصصان تغذیه این خوراکی دشمن کبد کودک است و علاوه بر این مصرف بیش از اندازه آن می تواند باعث بیش فعالی و تغییرات روانی در کودکان شود. دلیلش هم رنگ های شیمیایی به کاررفته در تهیه پاستیل است. به جای پاستیل می توان کودکان را به انواع میوه ها علاقه مند کرد. مثلا می توان میوه ها را در فریزر گذاشت و منجمد کرد و به عنوان جایگزین پاستیل به کودک داد.